Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Džaferović: Ovo ja najopasnija kriza u BiH, ako se sruši Dejton nestat će entiteti

Prema njegovim riječima, otvoreno se prijeti i već se poduzimaju neki konkretni koraci kojima bi se destruirale institucije BiH, dakle teško povrijedio suverenitet Bosne i Hercegovine i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Ja vjerujem da će institucije Bosne i Hercegovine dati odgovor na sve ove izazove, da će zaštititi suverenitet BiH i teritorijalni integritet. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu, jer je i ona na neki način institucija BiH, jer je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i oni ovdje imaju svoje obaveze, kako u pogledu civilnog, tako i vojnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Džaferović.

Vjeruje da neće biti dozvoljeno da se umanjuje kapacitet institucija BiH, “što ovih dana imamo na djelu”, piše Klix.ba.

“Svi znamo da je to samo jedan korak ka krajnjem cilju retrogradnih snaga, a to je podjela BiH. U tome nikada neće uspjeti. Mnogo jači su u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspjeli u svojim nakanama. Ovi današnji trebaju nešto da nauče iz historije. Lekcija iz historije glasi, tko god je atakovao na BiH, na njen suverenitet i integritet, završio je u Hagu i na smetlištu historije. Tako će završiti i ovi današnji”, smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima, ovo što vidimo od Milorada Dodika posljednjih dana je nerazumno, vodi nas u destabilizaciju prilika u BiH, u rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Ako isprovocira situaciju koja destabilizira stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum, onda mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podržavaju, koji će pretrpjeti najveće štete i da će štete pretrpjeti entitet za koji tvrdi da ga predstavlja. Ne bude li Dejtona, BiH opstaje, ona je bila i prije Dejtona, nestaje ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, i neka dobro povede računa o tome”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x