Kontaktirajte nas na:

Politika

DVA OKA RAZROKA: Zašto su Srbi preko noći Crnogorcima postali glavni dušmani

Srbijanski “Blic” piše da je prošlo skoro mjesec dana od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, ali se tenzije između vjernika Srpske pravoslavne crkve i crnogorskih vlasti ne smiruju. Da li je moguće naći kompromisno rešenje koje će umiriti strasti i pomiriti bratske narode u Crnoj Gori, pita se “Blic”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“Blic” piše da je svojevrsna ironija što je zakon koji bi trebalo da se bavi slobodom vjeroispovesti, doveo do toga da upravo jedan mirni vjerski ritual, kao što je pravoslavna litija, bude zabranjen na Cetinju. Litija je zabranjena zbog upozorenja policije da bi u toku održavanja moglo da dođe do sukoba.

Predsjednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović rekao je da mu je iz policije rečeno da ne mogu da garantuju bezbjednost i da će “pasti krv”.

Umjesto litije održano je protestno okupljanje za “čisti obraz Crne Gore”, jasno usmjeren protiv vjernika SPC.

“Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana”, skandirali su okupljeni.

I u toku prethodnih mjesec dana vidjeli smo sukobe između vjernika SPC i policije, proteste i kontraproteste, pa se postavlja pitanje dokle će oni trajati i da li situacija može da eskalira.

U međuvremenu je vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem pozvala Mitropliju crnogorsko-primorsku na dijalog.

Mitropolit Amfilohije je rekao da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, donio zakon koji je saglasan vjekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

– Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta – rekao je mitropolit.

Međutim, pitanje je na šta su spremne dvije strane zarad postizanja kompromisa.

Popov: Pokeraški potez Đukanovića koji može da dovede do eskalacije

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam rekao je za “Blic” da bi dogovor na koji je mitropolita Amfilohija pozvao crnogorski premijer mogao da ima neke rezultate, ali da je za to potrebno vrijeme.

– Rezultat pregovora iza zavjese bi mogao da bude postignut sporazum. Ali potrebno je vrijeme, tu ima političkih igara naravno. Amfilohije želi veću samostalnost svoje mitropolije – rekao je Popov.

Ipak, on upozorava da stvari mogu eskalirati.

– Uvijek ima provokatora, incidenti su mogući – rekao je Popov.

Prema njegovom mišljenju, zabrana litije je neopravdana, osim u slučaju da je zaista postojala neka ozbiljna prijetnja.

Popov ističe da je ove probleme moguće riješiti jedino na državnom nivou.

– Mora da bude komunikacije između zvaničnika srpskih i crnogorskih vlasti. Dugo nismo vidjeli zajedničke sjednice Srbije i Crne Gore. Neki problemi postoje već godinama i oni moraju da se rješavaju na najvišem nivou – rekao je on.

Ipak, on smatra da će se neki dogovor postići, rekavši da se sve ovo dešava i u vrijeme predizbornih kampanja u obje zemlje, te da “jedni drugima čine usluge”.

Što se tiče Zakona o slobodi vjeroispovesti, Popov kaže da je u pitanju samo još jedan “pokeraški potez Đukanovića”.

– Đukanović preduzima riskantne poteze. Ali njemu ide na ruku ovo što se dešava, da gurne afere u drugi plan. Ovo je još jedan pokeraški potez Đukanovića, ni prvi ni poslednji – zaključuje Popov.

Zašto je sporan Zakon o slobodi veroispovesti

“Blic” piše da je Zakon o slobodi vjeroispovesti uglavnom u skladu sa stavovima EU. Ipak, i Evropa i domaći eksperti, kao problematične označili su članove 52 i 53 ovog zakona.

Tako prema članu 52, “verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina”.

Dalje, prema članu 53 “Organ uprave nadležan za poslove imovine dužan je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi verske objekte i zemljište koji su, u smislu člana 52 ovog zakona, državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti”.

Kritičari zakona smatraju da je on posebno usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve.

Prošlo je skoro mesec dana od usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, ali se tenzije između vernika Srpske pravoslavne crkve i crnogorskih vlasti ne smiruju. Da li je moguće naći kompromisno rešenje koje će umiriti strasti i pomiriti bratske narode u Crnoj Gori?

Ironija je što je zakon koji bi trebalo da se bavi slobodom veroispovesti, doveo do toga da upravo jedan mirni verski ritual, kao što je pravoslavna litija, bude zabranjen na Cetinju. Litija je zabranjena zbog upozorenja policije da bi u toku održavanja moglo da dođe do sukoba.

Predsednik Crkvene opštine Cetinje Rajko Radusinović rekao je da mu je iz policije rečeno da ne mogu da garantuju bezbednost i da će “pasti krv”.

Umesto litije održano je protestno okupljanje za “čisti obraz Crne Gore”, jasno usmeren protiv vernika SPC.

“Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana”, skandirali su okupljeni.

I u toku prethodnih mesec dana videli smo sukobe između vernika SPC i policije, proteste i kontraproteste, pa se postavlja pitanje dokle će oni trajati i da li situacija može da eskalira.

U međuvremenu je vlada Crne Gore na čelu sa premijerom Duškom Markovićem pozvala Mitropliju crnogorsko-primorsku na dijalog.

Mitropolit Amfilohije je rekao da Crkva očekuje istinski, pravi dijalog, koji je u saglasnosti sa Venecijanskom komisijom i sa evropskim zakonima jasan dijalog kako bi se, kako je rekao, doneo zakon koji je saglasan vekovnom predanju Crne Gore i savremenim evropskim zakonima.

– Ako je to samo poziv da razgovaramo o ovom bezakonju, onda nema potrebe. Oni su nama to nametali već nekoliko puta – rekao je mitropolit.

Međutim, pitanje je na šta su spremne dve strane zarad postizanja kompromisa.

Popov: Pokeraški potez Đukanovića koji može da dovede do eskalacije

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam rekao je za “Blic” da bi dogovor na koji je mitropolita Amfilohija pozvao crnogorski premijer mogao da ima neke rezultate, ali da je za to potrebno vreme.

– Rezultat pregovora iza zavese bi mogao da bude postignut sporazum. Ali potrebno je vreme, tu ima političkih igara naravno. Amfilohije želi veću samostalnost svoje mitropolije – rekao je Popov.

Ipak, on upozorava da stvari mogu da eskaliraju.

– Uvek ima provokatora, incidenti su mogući – rekao je Popov.

Prema njegovom mišljenju, zabrana litije je neopravdana, osim u slučaju da je zaista postojala neka ozbiljna pretnja.

Popov ističe da je ove probleme moguće rešiti jedino na državnom nivou.

– Mora da bude komunikacije između zvaničnika srpskih i crnogorskih vlasti. Dugo nismo videli zajedničke sednice Srbije i Crne Gore. Neki problemi postoje već godinama i oni moraju da se rešavaju na najvišem nivou – rekao je on.

Ipak, on smatra da će se neki dogovor postići, rekavši da se sve ovo dešava i u vreme predizbornih kampanja u obe zemlje, te da “jedni drugima čine usluge”.

Što se tiče Zakona o slobodi veroispovesti, Popov kaže da je u pitanju samo još jedan “pokeraški potez Đukanovića”.

– Đukanović preduzima riskantne poteze. Ali njemu ide na ruku ovo što se dešava, da gurne afere u drugi plan. Ovo je još jedan pokeraški potez Đukanovića, ni prvi ni poslednji – zaključuje Popov.

Zašto je sporan Zakon o slobodi veroispovesti

Zakon o slobodi veroispovesti uglavnom je u skladu sa stavovima EU. Ipak, i Evropa i domaći eksperti, kao problematične označili su članove 52 i 53 ovog zakona.

Tako prema članu 52, “vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina”.

Dalje, prema članu 53 “Organ uprave nadležan za poslove imovine dužan je da, u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, utvrdi vjerske objekte i zemljište koji su, u smislu člana 52 ovog zakona, državna svojina, izvrši njihov popis i podnese zahtjev za upis prava državne svojine na tim nepokretnostima u katastar nepokretnosti”.

Kritičari zakona smatraju da je on posebno usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Koržinek Obuljen: Plenković je ljut na Milanovića zbog “majke lekarke”

Predsjednik Milanović je predložio premijeru Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Je li Milanović piroman prerušen u vatrogasca kako tvrdi premijer? Je li Plenković herojski zec kako tvrdi predsjednik?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Je li premijer aludirao da je predsjednik ovisnik o kokainu kada je govorio o šmrkavcu? Kako zaustaviti govor mržnje? Kakvo je stanje sigurnosti u Hrvatskoj? Prijeti li nam nasilni ekstremizam? Koliko je ozbiljna radikalizacija društva?

– To je dio normalne komunikacije političkih dionika koji zastupaju različite stavove i to ne treba miješati sa temom zbog koje smo se okupili, a to je pitanje radikalizacije i govora mržnje, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Dodala je da je vladi velika odgovornost zbog zdravstvene i ekonomske situacije, i nemilog događaja koji se dogodio na Trgu svetog Marka, javlja HRT.

– Imamo ozbiljne probleme u društvu i ozbiljno im pristupamo, rekla je ministrica.

Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta Miroslava Škore rekao je kako je Domovinski pokret zadnji koji bi opravdavao događaj na Markovom trgu.

– Osuđujem taj čin, to se nije smjelo dogoditi, rekao je te naglasio da dio odgovornosti snose premijer i ministar Božinović.

– Nakon performansa Živog zida premijer je javno rekao da treba pojačati mjere sigurnosti i što je ministar Božinović napravio – apsolutno ništa. Kako je mladić mogao s kalašnjikovim doći do vlade da ga nitko nije vidio, upitao je, te mladima poručio da je njihovo oružje kemijska olovka i da izlaskom na izbore trebaju mijenjati političare, a ne oružje.

Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a rekao je da se ne slaže da je predsjednik relativizirao.

– Tu vidim odgovornost premijera koji je licemjeran. Ne možete sijati mržnju i netrpeljivost i očekivati da ćete požnjeti ljubav i harmoniju. Gdje je bio premijer kad su plinske boce i šatori bili na ulicama? Ne možete imati dvostruka mjerila.

Dodao je da si premijer i predsjednik daju epitete koje on ne bi koristio u javnom prostoru, ali da za svađu i prepirku treba dvoje i da se ne može odgovornost stavljati samo na jednoga.

Mlinarić je rekao kako njega njihovo prepucavanje podsjeća na svađu djece u srednjoj školi, na pubertetlije koji pune javni prostor.

Obuljen je istaknula kako se Hrvatska, ako i cijeli svijet nalazi u teškoj situaciji koja zahtjeva odgovornost i bavljenje ozbiljnim problemima,i da ovo nije trenutak za prepucavanja.

– Moramo osuditi i pridonijeti da se suzbije bilo kakav govor mržnje, rekla je.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek napokon je otkrila zašto je  Plenković ljutit na Milanovića te zašto je optužio predsjednika države da potiče ekstremizam.  Riječ je  o  sastanku tadašnjeg premijera Milanovića sa skupinom branitelja kada je rekao da je Plenkoviću “majka lekarka”.

Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba rekao je da odgovor na prijetnju ne može dati samo vijeće za nacionalnu sigurnost ni sigurnosni preventivno represivni sustav već  to mora dati društvo u cjelini.

– Postoji radikalizam koji vodi u nasilje, ekstremizam i terorizam. Kad se saznaju pravi motivi onda možemo reći je li riječ o terorizmu ili ekstremizmu. Ja bi rekao da je to čin politički motiviranog nasilja, a cilj je bio premijer i ministar Tomo Medved.

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a rekao je da se slaže da se moram napraviti rest društva.

– Ne slažem s Hajdukovićem da je to u jednom smjeru. Meni nije jasan predsjednik Milanović. Dobivam dojam da želi postati lider oporbe, što je njegovo legitimno pravo, ali sada  nije vrijeme za to. Hrvatska je pred dvije krize – zdravstvenom i gospodarskom, a građanima nedostaje riječ perspektiva. Oni ne vide kako ćemo izaći iz problema i ja očekujem da se počnemo baviti problemima i izazovima koji su pred nama, rekao je.

Nastavi čitati

Politika

Američki veleposlanik poručio bh. građanima: Vi morate donijeti promijene

Vlada Sjedinjenih Država već dugo daje podršku građanima BiH u nastojanjima izgradnje bolje budućnosti. Mi smo i dalje istinski prijatelj posvećen da naša podrška bude plodonosna i fokusirana na rezultate – ali ostvarenje krajnjeg cilja ovisi od građana BiH, napisao je veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson na svom Blogu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Američki veleposlanik u BiH

“Krajnji cilj inozemne pomoći je prestajanje potrebe za istom. Jedva čekamo dan kada će BiH prijeći iz faze u kojoj joj je pomoć potrebna u fazu oslanjanja na vlastite snage. Prvog listopada, Agencija SAD za međunarodni razvoj (USAID) objavila je na svom otvorenom portalu Selfreliance.usaid.gov treće izdanje Mapa puta za ostvarenje samoodrživosti za razne zemlje. USAID definira samoodrživost kao sposobnost planiranja, financiranja i provedbe rješenja za probleme lokalnog razvoja, kao i opredjeljenost da se ta rješenja provedu učinkovito, inkluzivno i odgovorno. Jednostavno rečeno, samoodrživost znači da BiH sama rješava svoje probleme bez smjernica ili financijske pomoći međunarodne zajednice. Kada radimo procjenu situacije u raznim zemljama, promatramo i sposobnost djelovanja i opredjeljenost za isto. Mjere za BiH pokazuju da u njoj postoji visoka razina sposobnosti za upravljanje vlastitim razvojem. Institucije u kojima radi osoblje koje je adekvatno obučeno, postoje. Nažalost, podaci također pokazuju nizak stupanj opredjeljenosti. To nije iznenađenje za većinu građana koji tome svakodnevno svjedoče. Ali, pošto se SAD oslanjaju na podatke, istaknut ću nekoliko stvari koje smo utvrdili”, navodi Nelson u blogu.

Ističe kako se “opredjeljenost iskazuje na različite načine – upoznavanjem građana s informacijama, osnaživanjem ljudi sredstvima pomoću kojih mogu tražiti odgovornost od vlasti, te poticanjem građana na sudjelovanje u rješavanju problema od opće važnosti”.

“Nažalost, postoje pokazatelji da su svi ovi ključni prioriteti u padu u BiH od 2013. godine. Vlasti podržavaju demokraciju prihvaćanjem slobode izražavanja, slobode udruživanja, vladavinom prava, i slično. U ovim oblastima BiH takođe trpi. Dok se približavaju općinski izbori, možda je najveći razlog za zabrinutost to što istraživanja ukazuju na postojanje prijevara pri registraciji birača, sustavnih nepravilnosti, kupovine glasova, pa čak i izbornog nasilja. Ovi značajni napadi na sposobnost građana i osiguranje da njihove vlasti rade za njih, sprječavaju očajnički potrebne reforme s ciljem ograničavanja lidera u radu u osobnu korist. Bez veće opredjeljenosti vladinih dužnosnika za promjenom situacije, status quo, spirala pada će se nastaviti. Što je najhitnije, Vlada SAD će nastaviti vršiti pritisak na lidere kako bi djelovali snažno na reformi javnog sektora i razvoju ekonomije, naročito sada kada pandemija COVID-19 i dalje bjesni. Ovakvo djelovanje treba uključivati depolitizaciju državnih poduzeća. Državna poduzeća su neučinkovita, ona su politički bankomati uz pomoć kojih vladajuće elite održavaju svoju moć, potvrđuju kontrolu nad biračkim tijelom i bogate se resursima koja pripadaju vama, građanima BiH“, poručio je američki veleposlanik u BiH.

Istaknuo je da “bh. lideri mogu postići napredak kada to žele”.

“Promjena Izbornog zakona, kako bi se građanima Mostara vratilo osnovno demokratsko pravo glasanja i dugo odlagano usvajanje Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina znaci su nade. Oni pokazuju što se može postići kada postoji opredjeljenje da se nešto uradi. Međutim, malo toga će se promijeniti ako vi, obični građani, ne uradite svoj dio posla – ako ne odbijete plaćati mito, ako ne ukažete na gubitke, korupciju, izborne nepravilnosti, ako ne progovorite glasno i jasno i, što je najvažnije, ako ne glasate da biste svoje lidere pozvali na odgovornost.  Bolje su vijesti podaci iz Mape puta za zemlju koji također ukazuju na visoku razinu sposobnosti građana i civilnog društva. Putovanje BiH ka samoodrživosti može biti puno kraće ako vi preuzmete odgovornost i  zahtijevate učinkovite lidere, transparentnost vlasti i odgovornost. S druge strane, ono što blokira ovo putovanje je neizlazak građana na izbore ili prodaja kontrole nad njihovom i budućnošću njihove djece tako što svoj glas prodaju za 100 KM, iznos koji ispari za nekoliko dana.

Mladi ljudi ove zemlje ne žele ostati zarobljeni u prošlosti. BiH u 2030. godini puno im je važnija i zanimljivija nego BiH u 1995. godini. Zajedno, građani imaju moć odrediti tu budućnost, osigurati da BiH zauzme svoje mjesto kao stabilna i naprednija članica euroatlantske zajednice. Uspjeh Bosne i Hercegovine ne ovisi od toga što će uraditi međunarodna zajednica. On će ovisiti – kako je govorio predsjednik Kennedy – od “onoga što vi možete uraditi za svoju zemlju”. Uspješna građanska supervizija će na kraju zauzeti mjesto međunarodne supervizije. Mi vjerujemo u vašu želju da dočekate, i potencijal građana da ostvare naprednu Bosnu i Hercegovinu. Ako ste voljni krenuti putem ka samoodrživosti, Vlada Sjedinjenih Država podržat će vas u tome”, obećanje je američkov veleposlanika u BiH Erica Nelsona žiteljima u BiH.

Nastavi čitati

Politika

NIKŠIĆ: Svi smo mi savremenici Alije Izetbegovića, žao mi je što prednost nije dao građanima

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nermin Nikšić o Aliji

Na dan kad se obilježava 17. godišnjica od smrti prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine zanimljiva je percepcija njegovog lika i djela od lidera aktualne opozicije.

S obzirom da se svi možemo nazvati savremenicima Alije Izetbegovića, teško je dati objektivan sud, kaže za Klix.ba predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić.

“Nesporna je činjenica da se radi o prvom predsjedniku Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Žao mi je da je, u periodu kada je mogao presudno utjecati, prednost dao zastupanju naroda umjesto građana. Kada gledam s ove vremenske distance, potpuno svjestan turbulentnog vremena i agresije kroz koju je prošla naša zemlja, ne mogu se oteti utisku da su bila dva lica, rekao bih dva pogleda Alije Izetbegovića na odnose u Bosni i Hercegovini”, kaže Nikšić.

Jedno je ono što je, potpuno ispravno, dodaje on, govorio o multietničkoj Bosni i Hercegovini, a drugo je ono što (ni)je bio spreman uraditi da tako bude. Zato je najbolje ostaviti da historija donese konačan sud o njegovom liku i djelu u vremenu koje je pred nama.“Želim vjerovati kako ni sam Izetbegović ne bi bio saglasan sa novovremenim kreiranjem kulta ličnosti, a pogotovo aktuelnog takmičenja u tome ko je veći poltron porodice Izetbegović.

U svakom slučaju je nesporno da ima svoj dio zasluga za međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine i zaustavljanje rata. Za Bosnu i Hercegovinu je bitno da bez ostrašćenosti i iracionalizma od lidera iz prošlosti preuzme najpozitivnije prakse koje možemo primijeniti kako bi život naših ljudi danas učinili boljim, a ne kako bismo ostali zarobljeni u raspravama o prošlosti”, zaključio je lider SDP-a. | TBT

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x