Kontaktirajte nas na:
Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Glogoški je na pressici u Vukovaru prošli petak bio uz gradonačelnika Ivana Penavu, a prije godinu dana u prvome redu prosvjeda kojim se upozorilo na nerad hrvatskih institucija kod procesuiranja srpskih ratnih zločina. Tom prigodom obukao je majicu HOS-a, što nije nimalo čudno, jer je Đuro Glogoški u Domovisnkom ratu bio pripadnik upravo tih postrojbi: – Pripadnici HOS-a su bili pripadnici oružanih snaga RH i mislim da majice HOS-a imaju mjesta u svim mjestima Hrvatske, a ne samo na grobljima. Bio sam pripadnik HOS-a, 106. i 130. Brigade HV-a. I u Vukovaru sam bio u majici HOS-a. S ponosom ističem da sam bio pripadnik HOS-a!

GLOGOŠKI I MIŠIĆ PODRŽALI PENAVU!

Udruga najtežih, 100-postotnih Hrvatskih ratnih vojnih invalida čvrsto podržava Ivana Penavu i njegove zahtjeve: – I dalje podržavamo ideju s kojom je krenuo gradonačelnik Vukovara. Već na prvom sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja, podržali smo tu inicijativu. Cilj je upravo ono što je gradonačelnik Penava rekao – procesuiranje ratnih zločina. Nažalost, nakon godinu dana  nismo dobili nikakve dokaze ni argumente da je bilo što napravljeno na tom području.

I Peđa Mišić je uz gradonačelnika Vukovara: – U priču s Ivanom Penavom krenuli smo još prije četiri godine. Tom čovjeku vjerujem! U jednom trenutku nisam razumio zašto odustaje od ponavljanja prosvjeda, no sad ga razumijem i vjerujem da većina Hrvatskog naroda razumije što govori. Stvari se moraju postavit na svoje mjesto; zločinci koji su počinili zločin moraju odgovarati i tu je kraj priče! Međutim, problem je u tome što već 27 godina trpimo razne Vlade koje da bi bile uspostavljene ili opstale, uvijek koaliraju sa SDSS-om,  strankom koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić! I takva nas je politička tradicija dovela do toga, nek’ mi dragi Bog oprosti, da danas možemo notornog Šoškočanina usporediti s jednim Blagom Zadrom.

Mišić je ogorčen na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović: – Najžalosnije je da su se hrvatska mladost, djeca hrvatskih branitelja iz Počasne zaštitne bojne, morala klanjati i salutirati četniku koji je došao iz Srbije! To je nešto jezivo, to ne postoji, niti se dogodilo nigdje u svijetu!

PEĐA MIŠIĆ: KOLINDA JE DOBILA MOJ GLAS, ALI VIŠE NEĆE!

“Ja ne zovem Vučića četnikom zato jer ja tako mislim o njemu, nego zato jer se on sam deklarirao kao četnik,” objašnjava Peđa Mišić uz napomenu da srbijanski predsjednik u Hrvatskoj nema što tražiti.

Peđa Mišić objasnio je promjenu svog stave o Kolindi: – Ja sam prvi bio za Kolindu. Međutim, njezin rad više ne podržavam i ne želim sudjelovati u tome! Ona zbog politike koju danas provodi, nije dobila moj glas.

I Mišića je pogodilo kada je Kolinda branitelje i ratne udovice koje su U Zagrebu prosvjedovale protiv Vučića, nazvala “marginalcima”: – U svojoj Domovini ne mogu se osjećati marginalcem! U državi koju sam i ja stvarao, ne mogu bit marginalac. Marginalci su oni koji su spavali u toplim uredima i debelim foteljama, dok smo Đuro i ja bili u rovovima.

Glogoški u Bujici po prvi puta javno, progovorio kritički o Josipu Đakiću i aktualnom vodstvu HVIDRA-e. Đakić prije godinu dana nije podržao skup u Vukovaru, a Glogoški je bio u prvim redovima: – Naš Izvršni odbor je tada donio odluku da će podržat inicijativu gradonačelnika Vukovara. Zašto neke druge udruge nisu podržale žrtve Vukovara, to morate pitati njih.

GLOGOŠKI PROTIV ĐAKIĆA: NE BIH MOGAO DJELOVATI NA TAKAV NAČIN, JA NISAM ČLAN NI JEDNE STRANKE!

Na pitanje bi li u Hrvatskom saboru mogao dizati ruku zajedno sa Pupovcem, Glogoški je odgovorio: – Ja osobno, ne bi mogao djelovat na takav način! Mislim da u HVIDRA-i jedna osoba ima preveliki utjecaj.

Peđa Mišić je još žešće prozvao Đakića: – Svaka udruga mora biti apolitična, a to znači da barem upravni i nadzorni odbor ne mogu biti ni u kakvim političkim tijelima. Jer, HVIDRA ne predstavlja grupaciju HDZ-a, nego hrvatske ratne vojne invalide. Saborski zastupnik HDZ-a, jednostavno ne može biti predsjednik HVIDRA-e!

Glogoški se složio i vlastitim primjerom pokazao kako treba depolitizirati udruge iz Domovinskog rata: – Naša udruga je od samog početka 2001. godine zauzela stav prema kojem ni jedna politička opcije ne može imati utjecaj na nas. Osobno, nisam član ni jedne političke stranke i od nas sedam članova u Izvršnom odboru, samo je jedan bio u nekoj stranci, ali sada više nije ni on. Bio sam član HSP-a do 2001. godine, no kada smo osnovali udrugu 100-postotnih invalida, jasno sam rekao da ne mogu biti stranački aktivan i posvetio sam se radu udruge.

Peđa Mišić smatra da je Josip Đakić nakon fijaska s Pupovcem završio svoju priču: – Za mene je on apsolutno izgubio kredibilitet!

MIŠIĆ KOMENTIRAO ‘NEDJELJOM U 2’: PUPOVCU I STANKOVIĆU TREBA PROVJERITI KONTO!

Naročio oštar Mišić je bio spram čelnika SDSS-a. Zgrožen je Pupovčevim izjavama u emisiji ‘Nedjeljom u 2’, gdje je izjavio da je “hrvatski patriot”: – Pupovac je lažni patriot! Njemu se sviđaju jedino kune iz hrvatskog državnog proračuna…

“Trebalo bi samo otići na Finu i vidjeti Pupovčev i Stankovićev konto danas! Mislim da su novci možda već legli, treba to provjeriti,” bio je ironičan Peđa Mišić.

Bujica je pustila snimku od prije dvije godine, kada je na saborskom Odboru Milorad Pupovac izjavio da kokarda u Hrvatskoj nije zabranjena i time branio pravo na spomenike s četničkim oznakama u okolici Vukovara.

Pune dvije godine nije učinjeno ništa po tom pitanju, iz čega proizlazi da je Ivan Penava i te kako u pravu – složili su se gosti emisije, a Mišić se posebno uzrujao kada je čuo Pupovčevu izjavu: – Samo da si čovjek, to nikad izgovorio ne bi! Pupovac naziva Vučića i srpsku državu svojom matičnom državom. Pupovac nije branio Hrvatsku državu. On je jedan ratni profiter, koji sve ove godine samo koristi razne benefite, ne brinući o pripadnicima moga naroda – o srpskoj nacionalnoj manjini. Od 10.000 hrvatskih branitelja srpske nacionalnosti, nikada ni jednog nije posjetio! Ima ih i u kolicima i bez nogu i bez očiju i neki od njih su se ubili…

Glogoški je svojedobno imao rješenje za provokacije na račun Domovinskog rata, prema kojem u okolici Vukovara ne bi bili mogući spomenici s četničkim obilježjima: – Prije zadnjih parlamentarnih izbora predložio sam da se u Hrvatskoj donese Zakon o zaštiti vrijednosti Domovinskog rata. Dobio sam odgovor da taj zakon nije potreban, a sada vidimo da ipak jest…

MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ SU ISTI!

Mišić smatra da današnja Hrvatska nema nikakve veze s nikakvom prošlošću, a ponajmanje s AVNOJ-em ili ZAVNOH-om: – Nek’ kaže tko što hoće, godine ‘91. Hrvatska je prvi puta prodisala kao država. Za ovo od ‘91. nadalje, uvijek ću se boriti!

U Bujici nisu štedili ni Milanovića. Gosti su posebno komentirali kako brani Andreja Plenkovića, u slučaju kumskih veza s Igorom Pokazom.

Đuro Glogoški smatra da je za mjesto veleposlanika u Londonu postojalo i bolje rješenje od osobe koja je prethodno dva puta napuštala državnu službu: – Postoje i visoko obrazovana djeca hrvatskih branitelja, postoje i visoko obrazovani hrvatski branitelji. Ali oni ne mogu na takve pozicije.

Glogoški upozorava i na odgovornost predsjednice u konkretnom slučaju: -Ovdje se postavlja i pitanje odgovornosti onoga tko potpiše. Koliko je meni poznato, vanjsku politiku kreiraju predsjednik Vlade i predsjednica države. Ne znam zašto predsjednica šuti o slučaju Pokaz. Znamo tko je najodgovorniji, čiji je potpis na kraju…

Glogoškog je posebno zasmetalo Plenkovićevo vrijeđanje hrvatskog branitelja Mire Bulja, koji je progovorio o premijerovu sukobu interesa: – Nisu Hrvatsku branili samo neobrazovani kako je svojedobno rekao Milanović. Hrvatsku su branili svi.

I Peđa Mišić je zgrožen premijerovim dociranjem Bulju: – Problem je u tome što je Miro Bulj jedan obični hrvatski branitelj. Zato mu se Plenković obraća tako s visoka. On i Milanović su zapravo isti!

Bujica

xBox

DOBRI OČEVI: U lovu na nove mandate

Čović, Izetbegović i Dodik ne mijenjaju strategiju koja funkcionira. Žedne ovce lakoćom prevode preko vode. To im uspijeva i s njihove strane nema potrebe da se tu išta mijenja. Bilo je to razvidno i ranije tako da onomu tko vidi početni udarac odmah može biti jasno kakvu ćemo predizbornu utakmicu gledati.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Čović, Izetbegović, Dodik

Koliko čovjek treba biti idiot pa da nije u stanju prepoznati tzv. nacionalističke predizborne zakulisne radnje koje ujedno znače i otvoreni stampedo u borbi za nove mandate. Čović, Izetbegović i Dodik ubacili su u petu. Pripremaju svoje ovce za još jedne izbore koji će samo legalizirati njihovu vječnu vladavinu. Znamo kakvi su politički sustavi gdje jedni ti isti ljudi doživotno vladaju. Već smo proživjeli jedan takav totalitarni sustav. Nakon njega imali smo rat koji je tobože donio demokraciju i promjene. A vidimo da smo daleko od promjena i da je jednoumlje samo promijenilo okvir djelovanja. Umjesto jedne države, jednog, naroda, jedne stranke i jednog vođe danas imamo fikciju od jedne države, ali nedvojbeno tri naroda, tri stranke i trojicu vođa. Opći tehnološki napredak izmijenio je sliku društva. Daje nam privid da smo napredovali i da smo iz jednog sivila zakoračili u sveopći napredak. Istina, u nekim segmentima napretka ima, ali zato mnoge vrijednosti, koje vrijede za socijalnu državu, nestale su preko noći. Besplatno (ili znatno jeftinije) školstvo, gotovo pa besplatno zdravstvo, a o korupciji da i ne govorimo… Takvih primjera ima na pretek. Primjera koji su pokazivali kako jedna država funkcionira. Za razliku od današnje Bosne i Hercegovine koja praktično nema nikakve odlike države. Međunarodni protektorat koji preživljava na respiratorima i dovoljno je da nestane struje pacijent zvan Bosna i Hercegovina odmah bi izdahnuo.

Zašto je u uvodu rečeno da tzv. nacionalističke stranke otvaraju predizbornu kampanju – zašto takozvane? Iako su sve one usidrene uz svoje narode ta značajka nije nikakva odrednica koja stranke čine uistinu nacionalističkim. Jer kada su uđe u srž definicije nacionalizma i nacionalističkog onda se može vidjeti da tu ima povelikog odmaka od tih definicija. Nacionalna odrednica je samo poveznica područja djelovanja tih stranaka. Ujedno i mamac za lakovjerne koji, pokazalo se, dobro funkcionira.

S druge strane one, isto tako tzv., narodne stranke koje nemaju atribute nacionalističkih, među kojima prednjači SDP ali i drugi sateliti proizašli iz SDP-a su jednako nacionalne stranke kao HDZ ili SDA. Ne samo da te stranke imaju jednonacionalnu strukturu članstva nego je retorika njihovih čelnika u javnom diskursu daleko žešća i sa više šovinističkih elemenata nego se to može čuti od nekih stranačkih prvaka iz reda tzv. nacionalističkih stranaka. Uzgred rečeno, više je Ustaški pokret u svojim redovima imao Židova i Srba nego što danas SDP ima Hrvata, Srba i drugih nebošnjačkih naroda. Toliko o multietničnosti SDP-a i otklonu od nacionalnog.

Dobri očevi nastupaju

Čović, Izetbegović i Dodik ne mijenjaju strategiju koja funkcionira. Žedne ovce lakoćom prevode preko vode. To im uspijeva i s njihove strane nema potrebe da se tu išta mijenja. Bilo je to razvidno i ranije tako da onomu tko vidi početni udarac odmah može biti jasno kakvu ćemo predizbornu utakmicu gledati.

Ovaj trojac da bi krenuo u predizbornu kampanju ili u proces animiranja svojih birača općoj situaciji u državi daje nacionalistički štih. Oblača nebo nacionalističkim bojama i sami se pobrinu da iz tih oblaka sijevaju nacionalističke munje.

Iako su na državnoj razini moguće razne kombinacije i koalicije, na federalnoj razini HDZ i SDA ne pružaju šansu drugima. Tu i tamo SDP katkada pomoli nos, ali vrlo brzo biva potučen od klanova Izetbegovića i Čovića. SDA i HDZ ne mogu jedni bez drugih. Jedna stranka je drugoj oslonac. Kada je jedna od njih na vlasti tu je uvijek i druga. Djeluju po sustavu spojenih posuda. Tako će biti i nakon jesenjih izbora (ako se izbori uopće održe). Ponovo će HDZ i SDA praviti iste koalicije. Iako sada prividno kreću u rat, čim se objave izborni rezultati njihove ratne sjekire se zakopavaju. Čović i Izetbegović puše lulu mira, dok im narodi dime neke druge stvari. Nevažno, važno je da imamo vlast i da država funkcionira bez obzira što ova tvorevina liči na sve samo ne na ozbiljnu državu.

Ne znam tko je prvi počeo i koji događaj predstavlja početak tzv. svađe i netrpeljivosti koja uvodi u predizbornu utakmicu, ali je razvidno koji su događaji bez ikakve sumnje odigrani u službi izbora i koji su pokrenuli predizborne svađe. One imaju samo jedan zadatak, a on glasi; homogenizirati biračko tijelo i raspršiti antagonizam među narodima kako bi u svoj tor sabrali što više ovaca slične vune.

Puljićev igrokaz u službi velikog vožda

Mnogi politički analitičari su u svojim tekstovima Puljića nazvali Čovićevim igračem. Ne mogu to tvrditi, ali mozaik se polako slaže u tom smjeru.

Misa u sarajevskoj katedrali za stradalnike Bleiburga i Križnog puta savršeno odgovara početku predizborne utakmice i pogoduje raspirivanju strasti i podizanju tenzija među Bošnjacima i Hrvatima. Dok su Hrvati (ogromna većina) stali na stranu Puljića i Crkve, većinsko muslimansko stanovništvo ustalo je protiv mise.

Čoviću malo treba da okupi Hrvate oko teze o ugroženosti Hrvata. Oni koji su bili rezervirani prema toj tezi sada nakon sarajevskog slučaja pokušaja zabrane mise više nemaju nikakvih dvojbi. S Bošnjacima se ne može i Čović je bio u pravu. A Čoviću to i treba.

U zadnjem mandatu Čović je napravio toliko propusta da je njegov kredibilitet bio doveden u pitanje. Nije ispunio ni jedno predizborno obećanje. Čak što više, počeo je gubiti kontrolu nad članstvom u svojoj bazi. U očima Međunarodne zajednice postao je nepoželjna osoba koja nije kadar rješavati bosanskohercegovačke probleme nego je u njihovim očima sam postao problem.

Unatoč tomu njegov HDZ bi odnio pobjedu kod Hrvata. To nije sporno. Međutim, nakon mise u Sarajevu Čović će sada među Hrvatima dobiti plebiscitarnu potporu. A to je ono što mu je u ovom trenutku trebalo. S takvom potporom steći će neprikosnoveni legitimitet kada su Hrvati u BiH u pitanju. Reći ću, nažalost, jer evidentno Čović apsolutno ne vodi računa o Hrvatima u većem dijelu Bosne. Ako je nešto i napravio za Hrvate to je bilo radi interesa Hrvata od Livna do Čapljine.

Također, Čović će dobiti i legitimitet pred međunarodnim faktorima, jer što će mu moći Međunarodna zajednica ako Čović dobije apsolutnu potporu hrvatskog naroda i ako osvoji sve općine sa hrvatskom većinom, što je više nego izgledno. Zato Čović ima reći jedno veliko hvala kardinalu Puljiću. Ne bi bilo zgoreg da ga ponovo obdari s jednim štapom, mada mu to neće više trebati jer Puljić ide u mirovinu. Ali siguran sam Čović će već naći način kako da se zahvali duhovnom ocu iako je svoju duhovnost spoznao u svojim srednjim godinama.

Antife u službi Izetbegovića

Premda SDA ideološki ne bi trebao biti protiv mise za Bleiburške žrtve ovogodišnja misa došla im je kao plodan poligon za podizanje nacionalnih tenzija. Zna SDA da je na Bleiburgu najveća grobnica Bošnjaka. Veća od one u Srebrenici. Zna SDA da su na oba mjesta krvnici Bošnjaka nosili petokraku na kapama. Zna SDA da je pijetet Bleiburškim žrtvama odan uz sve počasti u Sarajevu 1995. godine. Zna to sve SDA i sada. Ali zna da nam se bliže izbori i da je zgodno Čoviću kontrirati. I pogodili su u sridu. Napucali su ono malo bijednika u Sarajevu da izađu na prosvjede. Nalog su dobili i mediji pod kontrolom SDA, a nakon njih lavina je krenula sama. Postignut je pun pogodak jer i Bošnjaci su instruirani do te mjere da sada svi do jednog mrze sve što je hrvatsko. A tko ne bi onda mrzio „ustaški“ HDZ. A tko će Sarajlije zaštiti od povampirenog ustaštva nego SDA. I ne samo Sarajlije jer kako se moglo vidjeti po komentarima na društvenim mrežama cijela Bosna se propela na zadnje noge protiv Puljića i mise u sarajevskoj katedrali.

Netko će reći da su u Sarajevu prosvjedovali antifašisti. Raja koja dolazi iz miljea SDP-a, a ne iz krila SDA.

Ako su oni prosvjednici sve što Sarajevo od antifašista ima onda je jadno i Sarajevo i njegov antifašizam.

Naravno, nitko nije prosvjednicima prebrojavao krvna zrnca, ali je evidentno da je riječ o sljedbenicima komunizma, jugonostalgičarima i potomcima partizanskih zločinaca koji imaju samo jedan interes, a on se ogleda u formuli da povijest ne treba istraživati, jer izaći će na vidjelo ono što oni ne žele da se sazna.

SDA možda nije bio izravno involviran u te prosvjede, ali su im oni došli kao melem na ranu. Savršeno odigran scenarij. Možda je prosvjed pomno u dogovoru sa Čovićem izrežiran. Možda su režiseri bili neki drugi. Nevažno, važno je da je SDA iz njih izvukao maksimum. A da nije u iste imao umiješane prste to ne može nitko osporiti, jer same izjave opskurnih lidera kao što je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda (SDA) Džaferović ili mediji pod izravnom kontrolom SDA koji su pisali o tom događaju idu u prilog zaslugama stvaranja antagonizma i netrpeljivosti koji se mogu pripisati samoj SDA.

Javio se i Dodik

O misi u Sarajevo za komentar nismo trebali ni pitati poglavare Srpske pravoslavne crkve. Stara narodna poslovica kaže: budalu ne treba tražiti ona se sama javi.

Tako je i bilo. Prvi čovjek pravoslavne crkve u Sarajevu mitropolit Hrizostom, oglasio se riječima kako prekida svaku suradnje s kardinalom Puljićem. On se našao da prosvjeduje. Znamo da je Srpska pravoslavna crkva bila generator zločina u nedavnom ratu i umjesto da se pokrije po glavi Hrizostom prekida diplomatske odnose sa Puljićem zbog jedne mise za duše nevinih čiji su dželati bili nitko drugi nego svetosavljem posvećeni četnici preodjenuti u partizanske košulje.

Sutra će Hrizostom jednako postupiti prema reisu Kavazoviću kada on bude proučio dovu za žrtve Srebrenice.

Da ne bi ova predizborna priča završila na federalnom duetu Čović – Izetbegović pobrinuo se vožd iz manjeg beha entiteta i član Predsjedništva, države koju ne priznaje, iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik.

Dodik je nastupio u istom tonu. Svađalački, huškački… onako kako je njemu samo znano. Osuda mise u sarajevskoj katedrali je bio čin koji se očekivao od srpskog prvaka. Nismo bili počašćeni nikakvim iznenađenjem u smislu umjerenije Dodikove retorike. Međutim, taj događaj je bio i prigoda da se, osim puke osude mise, Dodik uhvati u kolo sa Čovićem i Izetbegovićem i da na kartu nacionalističkih izjava osvijesti, može biti, uspavane Srbe. Da ih potakne na mržnju prema Hrvatima i Bošnjacima, jer samo takvi Srbi su dobri Srbi i samo takvi će produžiti politički život Miloradu Dodiku.

Zapravo Dodiku gubi više nego Čović. Gori mu više pod nogama, jer Dodik ima opoziciju u Republici Srpskoj za razliku od Čovića koji se riješio svoje opozicije u godinama koje su prethodile.

Zato Dodik ide dalje. Podiže vulgarni vokabular na ljestvicu više. Sve zbog izbora i animiranja potencijalnih birača koje može samo on zaštiti od povampirenog ustaštva kojeg vidi u cijeloj FBiH. Apsurd je u tomu veći zato što je riječ o lokalnim izborima i prijetnje iz Federacije BiH nema niti je može biti. Nevažno, Dodik zna koji recept pali i kako se animiraju ovce za glasanje. To što ovce ne razlikuju vuka od psa ovčara nije Dodikov problem. Ista mu činjenica ide u prilog i osvojenim glasovima neće gledati u zube.

Tako najnoviji Dodikov biser glasi: „U Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti“!

Na stranu što svi vjerujemo da Dodik uistinu tako i misli. Mislio je on to i ranije. Samo ovo predizborno vrijeme prigoda je da tako nešto javno i kaže. Nema sumnje da će ovakvim izjavama steći naklonost Srpske pravoslavne crkve. Nije to tako strašno. Navikli smo. Ali nismo navikli da ne ustane makar jedan Srbin i da kaže kako Dodik nema za pravo. A koliko znamo još se ni jedan nije oglasio, vjerojatno i neće.

Velika je to škola koju treba naučiti. Neki jesu, a neki ne bi ni da su u Bleiuburgu doslovno svi i ubijeni.

Da ne izlazim iz konteksta teme vratit ću se izborima i zaključiti ovaj tekst.

Dakle, pozicije stranačkih prvaka i nacionalnih junaka imamo. Ovih dana će jedan drugom oči vaditi, a čim izbori prođu oni će ponovo sjesti za isti stol. Sjest će da podijele plijen izbornih pobjednika.

Narod, onaj presvučen u ovčju kožu ponovo će zavapiti da su bili ovce i ponovo će zaključiti da su prevareni. Jedni će otići negdje vani, drugi će na društvenim mrežama pljuvati po političarima za koje su netom glasali. A treći, nema trećih, oni su otišli ranije…

Autor: herceg-bosna.com

 

Nastavi čitati

xBox

IVAN PENAVA: “Ovo više nije HDZ Blage Zadre!”

Medved, za kojeg smatrate da je “desno”, pokriva Domovinski rat, a na Frušku goru, među Vučićeve četnike, ide koalicijski partner i to na Dan pobjede – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, komentirajući dolazak Plenkovićeve ekipe, koja bi trebala obnoviti HDZ u Gradu heroja: – Pokriva sve pozicije, apsolutno mu nije važan svjetonazor i nema svoja određenja!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Penava

“Osjećam se rasterećeno,” rekao je Penava u svom prvom velikom inteviewu, nakon izlaska iz HDZ-a i najavio: “Sad krećemo u nove izazove, u nove pobjede i nastavljamo borbu za vrijednosti u koje vjerujemo.”

Potvrdio je da razgovara s dr. Miroslavom Škorom i kako će najvjerojatnije, na predstojećim parlamentarnim izborima, nositi zajedničku listu s Domovinskim pokretom i partnerima u 5. izbornoj jedinici: – Idemo s Domovinskom pokretom Miroslava Škore. Razgovarali jesmo, no, ostavit ćemo gospodinu Škori da ocijeni kada je trenutak za objavu.

Istupanje iz HDZ-a te zajednički nastup sa Škorom, zasigurno će se odraziti i na nacionalni rejting pokreta, s obzirom da je gradonačelnik Vukovara iznimno popularan i u Dalmaciji, rečeno je u emisiji: – Kada sam dobio pljesak na Sinjskoj Alci, to su pokušali zataškati. Isto se ponovilo i u Kninu, Ciborni… No, manje je bitan taj plijesak, bitno je znati da veliki dio našeg naroda osjeća dobro u ovome što radimo, a to osjeća i veliki dio članova HDZ-a.

PENAVA: “MOGAO JE PLENKOVIĆ PRIJETITI I U DRUŠTVU TRUMPA I PUTINA, ALI JA GA SE NE BOJIM!”

U ekskluzivnoom i potpuno otvorenom razgovoru, Penava je progovorio o “Plenkovićevim prijetnjama”: – Ovisno o vrsti prijetnje i onoga kojemu je upućena, ona naliježe na plodno tlo ili biva odbačena. Ovaj vid prijetnje meni osbno ne predstavlja nikakav problem! Nisam ja na dužnosti gradonačelnika zbog sebe, već zbog ljudi koji su me izabrali i koji stoje iza mene, tu sam zbog svojih stavova i vrijednosti koje zastupam. Za vrijednosti se gine i jedna prijetnja koja zadire u te vrijednosti, uopće me ne zanima.

Pred kamerama je pokazao fotografiju prerezanog vrata vukovarskog Hrvata Bariše Ivančića. Video s njegovom pričom pušten je na velikom vukovarskom prosvjedu protiv neprocesuiranja velikosrpskih ratnih zločina, međutim, nitko iz insitucija hrvatske države do danas nije reagirao: – Bariša Ivančić u Domovinskom ratu ostao je bez sina. Ovo je ožiljak od četničkog noža, na njegovu vratu!

“Tu je i fotografija ruku s ožiljcima od žice, našeg Mladena Roguljića,” nastavio je gradonačelnik Vukovara pokazivati pred kamerama: “Taj je čovjek ginuo za HDZ! Kao gradonačelnik Grada Vukovara, odgovaram za te ljude, iako kazneni progoni nisu u domeni moga djelovanja, oni nose te križeve i ja iza tih ljudi stojim. I što su onda prijetnje bilo kojega premijera?!”

Mogao je Plenković prijetiti i u društvu Trumpa i Putina skupa, ali ovo su moji prijatelji i građani koje zastupam, ja njih ostaviti neću, a prijetnji se ne bojim – poručio je Penava, uz napomenu kako je ono što Plenković i ekipa rade Vukovarcima “čisti cirkus i sramota”.

PENAVA ODGOVORIO MEDVEDU: “NEKA JAVNOST SAMA ZAKLJUČI TKO JE OSTAO DOSLJEDAN, A TKO SE OKRENUO!”

Državne institucije znaju sve o zločinima počinjenim u Vukovaru, međutim, za njih očito, postoje važniji problemi – optužuje gradonačelnik Grada heroja.

“Plenkovićeva Vlada došla je do svog kraja, 14. je u nizu i nije ništa bolja od svih prethodnih,” ocjenjuje Penava i upozorava na šutnju aktualnih dužnosnika, kao i nedostatak osjećaja za pravdu: “To dovoljno govori o njihovoj neljudskosti, besprizornosti, nedostatku karaktera, sebičnosti i okrutnosti.”

Penava je u Bujici otvoreno priznao kako su vršili pritisak na njega: – Ne samo da resorni ministri, pa ni ministar branitelja, ništa nisu napravili, nego su me sustavno sputavali! Glavni državni odvjetnik smijenjen je, navodno, zato što je mason… Nije smijenjen zbog ovih stvari, zbog nerada po pitanju procesuiranja ratnih zločinaca, nije smijenjan niti jedan njegov prethodnik… Nitko me ne može uvjeriti u to da naše institucije nisu bile u stanju sve ove godine riještiti te probleme. Oni ih nisu htjeli riješiti!

Gradonačelnik Vukovara na Z1 je posebno prokomentirao izjavu zamjenika predsjednika HDZ-a Tome Medveda, koji ga je nazvao “sebeljubom”: – Možda sam s njim bio dobar, možda jesam i oprostit ću mu ove izjave i uvrede. A kada već govorimo o tome tko je izdao naše vrijednosti, prisjetit ću se prosvjeda u Vukovaru, ali i prosvjeda u šatoru u Savskoj, kada je SDP bio na vlasti. Vrlo često su nas SDP-ovci prozivali kako se radi haranga, samo da bi došli na vlast. Takvu tezu nikada nisam htio prihvatiti, jer sam i sam čvrsto stajao na tim prosvjedima i iza sustava naših vrijednosti, bez obzira na to tko je na vlasti. Kada su me pitali zašto kritiziram vladu HDZ-a, rekao sam im da sam ostao vjeran našim ljudima i našim vrijednostima, bez obzira na to tko obnaša vlast.

“Ako smo bili skupa i borili se protiv nepravde koju nam je nanosila Milanovićeva Vlada, onda, kada si došao na vlast ne možeš to zaboraviti i misliti da ćemo ti klicati,” poručio je Penava ministru Medvedu i dodao: “Time zapravo obezvrijeđujemo vrijednosti zbog kojih smo bili skupa, za koje smo se zalagali. Mislim da javnost sama može prosuditi tko je ostao dosljedan, a tko se zaboravio i okrenuo!”

PENAVA OTKRIO: TKO JE “LOMIO” PROSVJED U VUKOVARU?!

Pitam se tko bi danas bio u šatoru da je u Savskoj – nastavio je Penava i po prvi puta javno otkrio tko je “lomio inicijativu oko prosvjeda u Vukovaru”: – Vlada RH, ministar branitelja i Josip Đakić! Ne članstvo Hvidre, ali da Đakić, da Medved i da Vlada! Mi ostali smo bili tamo. S nama je bila i Udruga veterena specijalne policije i Udruga gardijskih brigade, 100-postotni invalidi i HOS-ovci. I kada smo zajedno bili u šatoru godine 2012. jesmo li bili svi skupa?! Što se sada dogodilo?

U Bujici je rečeno da je Medved u Vukovaru čitao tekst, koji mu je napisao netko drugi, u stranačkoj središnjici, što se dalo primjetiti i sa objavljene snimke: – Ne znam tko mu je to pisao i tko može reći da je “opasna laž” kada kažem da je HDZ okrenuo leđa Vukovaru?! Zato ću podsjetiti Medveda da smo, ne tako davno, skupa bili u “opasnim” društvima, ne tako davno bili smo i “stranka opasnih namjera” jer smo se borili za prave stvari. Netko je tu skrenuo s kolosijeka, netko je zaboravio na prave stvari i nešto drugo mu je postalo draže!

Bujica je u petak objavila ekskluzivnu fotografiju četničkog spomenika iz Banovaca, mjesta udaljenog 15-ak kilometara od Vukovara. Na spomeniku ispisanom ćirilicom, piše da je godine 1992. godine izvjesni Milorad Batos “poginuo od ustaške ruke”. Penava je i to prokomentirao: – To ja na tragu razmišljanja HDZ-ovih koalicijskih partnera! Zna se za koga je svaki hrvatski grb “ustaški” i za koga su svi Hrvati “ustaše”. Za velikosrbe, četnike i njima slične.

“PRIJE ĆETE DOBITI PARCELU NA MARSU, NEGO ŠTO ĆE HDZ MAKNUTI SPOMENIK ŠOŠKOČANINU!”

Plenkovićeva Vlada ništa nije učinila da se takav spomenik ukloni, kao ni mnogi slični njemu, uključujući i onaj Vukašinu Šoškočaninu, u Borovu Selu.

“Tijekom zadnjeg saborskog saziva donijeli su i mijenjali 739 zakona, no, nisu smatrali potrebnim promijeniti Zakon o spomenicima,” kaže Penava: “I sada Tomo Medved izjavi da će to napraviti u slijedećem mandatu! Što si radio četiri godine?! To je otprilike, kao da ja vama sada obećam nekakvu parcelu na Masru! Ispada da ćete vi prije dobiti parcelu na Marsu, nego što će oni maknuti Šoškočanina iz Borova Sela!”

Otkrio je kako su mu “više puta u središnjici HDZ-a govorili da je dužnost gradonačelnika Vukovara druga po važnosti u državi, odmah iza gradonačelnika Zagreba, a sada govore drukčije”: – Od samog početka, od kako sam ušao u politiku i u HDZ, ljudi u središnjici zaduženi za marketing i PR, govorili su mi da je Vukovar, uz Zagreb, u državi najvažnija i najprepoznatljivija stvar.

Penava se posebno osvrnuo na izjave dopredsjednika HDZ-a Ivana Aušića, koji je u javnim nastupima o događajima u Vukovaru, govorio kao o događajima u “jednom gradu”, kao da nije riječ o gradu od posebne simbolike i političke važnosti za cijelu Hrvatsku: – Znate kako je UDBA nekada radila , Hrvata je slala na Hrvate. Po sličnom se principu radi i danas. Anušić je pokušao umanjiti naš čin. Govoriti kako je Vukovar tek “neki grad” je besmislica. Kad vam nešto treba i kad trebate Vukovar isturiti u prvi plan, na njemu steći poene, onda smo Grad heroja, a kada tome nije slučaj, onda nas gurnete u zapečak.

PLENKOVIĆ POSLAO LJUDE IZ ZAGREBA DA OBNOVE HDZ U VUKOVARU!

Penava smatra neozbiljnom vijest o tzv. raspuštanju vukovarskog HDZ-a, s obzirom da su HDZ u Vukovaru, zapravo, svi napustili: – Naravno da nas nisu mogli raspusiti jer tu više nema nikoga! Zvonko Milas od ‘91. godine živi u Zagrebu. I Dražen Čović, direktor FINA-e, kojeg su sada doveli u Vukovar, također živi u Zagrebu. I Nikola Madžar se odlučio za život u Zagrebu. Marijana Balić živi u Zagrebu… Nisu imali koga, pa su njih doveli u Vukovar!

“Jučer me nazvao naš poznati branitelj ‘Beli’ Voloder i rekao mi je da je popio dvije rakije pa poderao člansku iskaznicu HDZ-a, s brojem 12,” ispričao je Ivan Penava u Bujici: “Naš Zdenko Cikoja iz Sotina, kaže kako je došao do zaključka da ovo nije HDZ Blage Zadre. I ja dijelim to mišljenje, to zaista više nije HDZ koji je u Vukovaru stvarao Blago Zadro!”

Isti mediji koji su bili protiv prosvjeda u Vukovaru, isti mediji koji nas kontinuirano proglašavaju “ekstremistima”, “tupanima”, “glupanima” i “neukima”, cijelo vrijeme podržavaju rad ovakvog HDZ-a – upozorio je Penava i naveo neka imena: – Od Dejana Jovića do Žarka Puhovskog, mislim da to sve govori…

PLENKOVIĆA I MILANOVIĆA USPOREDIO S OWENOM I BILDTOM!

Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, Penava je u Bujici usporedio je Carlom Bildtom i lordom Owenom: – Sve me ovo podsjeća na vrijeme kada su u Hrvatsku, u najranjivijim trenucima, dok nas je vodio dr. Franjo Tuđman, dolazili hladni i blijedi diplomati u liku Carla Bildta, lorda Owena i Stoltenberga… A što se promijenilo? Sve je ostalo isto! I dalje tamo neki gradonačelnik, sa svojim ljudima i ratnim ožiljcima stoji i moli za pravdu, a umjesto Bildta i Owena, neki novi bešćutni i hladni diplomati, čija prezminema završavaju na ‘ić’ i dalje ne reagiraju.

Od svih televizijskih emisija, jedino je Bujica na Z1 objavila detalje o uhićenjima hrvatskih nogometnih navijača u Vukovaru, ali i ekskluzivne fotografije srpskih “huligana”, od kojih su neki došli iz Srbije, kako bi maltretirali lokalno hrvatsko stanovništvo! Objavljeni su i podaci o policijsko-političkom progonu navijača, kojeg su u Gradu heroja provodili policajci srpske nacionalnosti, kao i informacija da je sve “zahuhao” Pupovac, zajedno s lokalnim nasilnikom, koji je svojedobno crvenom bojom zašarao bistu Jean-Michel Nicoliera, francuskog dragovoljca i HOS-ovca ubijenog na Ovčari.

To što se zadnjih dana događalo u Vukovaru je pitanje za Milorada Pupovca, koji ne znam kakvu tajnu vezu ima s vrhom ove države, no, posebno su na njega osjetljivi – komentirao je Penava: – Uvijek mu je stalo da do iznemoglosti napumpa i proganja, iskoristi svaki događaj, bio on realan ili ne. Već do sada se nekoliko puta zaletio, od Kistanja do Rijeke…

BUJICA OBJAVILA DRUGU STRANU PRIČE O NAVIJAČKOM INCIDENTU U VUKOVARU!

“Uhićenog hrvatskog mladića, starog 18 godina, policajac srpske nacionalnosti udario je nogom u prostorijama vukovarske policije,” rečeno je u emisiji, a nakon toga mu je, navodno, zaprijetio: “Vuk će vas sve pobiti!”

Prema tvrdnjama Bujice, snimku vukovarskog incidenta prvo su objavili srpski mediji, iz čega se nameće pitanje – tko im je to poslao, a gradonačelnik Penava sve je potvrdio te otkrio još jedan zanimljivi detalj: – Sve što ste rekli i zašto su BBB u Vukovaru ljuti, naravno da nije izašlo u javnost. Nekoliko dana ranije, na jednoga od njih bio je repetiran pištolj u parku, u Borovom Naselju!

Na kraju emisije Ivan Penava je pred kamerama još jednom pokazao fotografiju prerezanog vrata vukovarskog Hrvata Bariše Ivančića i poručio Pupovcu: – Fenomenalno mi je kako Pupovac vuće hrvatsku javnost i naš narod za nos! Kako se uznemiruje zbog ove tuče, a zna za presiječene vratove godinama i to ga ne zanima. I onda nam još uvjetuje kako bi trebala izgledati Kolona sjećanja i kako bi se mi u Vukovaru trebali ponašati!

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

Sarajevske demonstracije mogle bi biti početak unutarbošnjačkoga sukoba

Vjerojatno bi Izetbegović danas bio sretan da je misa održana u tišini. Htio je postići jedno, a dobio je drugo. U slijedećim danima i mjesecima mora računati i s nostalgičarima u koalicijama, koji će mu jedan za drugim okretati leđa.

Luka Marković

Online:

/ Datum objave:

Bošnjaci okupljeni oko SDA su u želji da se konačno obračunaju s Hrvatima otvorili Pandorinu kutiju iz koje je izašlo zlo komunističke nostalgije. Na ulice su pohrlili stari Titovi panduri, njihova djeca i unuci. Paradirali su gradom kao u vrijeme diktature Broza, pokazujući koliko je jaka nostalgija za onim vremenima kad su pripadali kasti povlaštenih.

Misa kao izlika

Iako već u nekoliko navrata upozoravam da je moguć sukob unutar bošnjačkoga korpusa zbog prevelikih ideoloških razlika, nisam očekivao ni u snu da će komunistički nostalgičari okupiti toliki broj pristaša. Uvjeren sam da to nije očekivao niti priželjkivao ni Bakir Izetbegović. Zašto? Zato što čitava ta dreka nostalgičnih komunista i nije toliko upućena na adresu kardinala Puljića koliko njihovim ideološkim protivnicima unutar bošnjačkoga korpusa. Misa im je bila samo dobra prilika. Njihova bolesna želja da ponovno ovladaju prostorom BiH i osiguraju svojoj djeci lagodan život na račun drugih ne pogađa toliko Hrvate. Tamo gdje su Hrvati većina u BiH komunistički nostalgičari su mirni, i to ne samo zbog koronavirusa nego i zbog toga što su se uhljebili u jednoj drugoj stranci. Da je SDA shvatila kako bi demonstracije mogle naškoditi više njezinim dugoročnim ciljevima nego Hrvatima, pokazuje se u jučerašnjem zahtjevu pripadnice te stranke u skupštini Kantona Sarajevo, izvjesne Samire Ćosović-Hajdarević koja traži kažnjavanje demonstranata zbog nelegalnoga okupljanja u vrijeme opasne pandemije. Očito su u SDA bili zbunjeni drskošću komunističkih nostalgičara, ali i i njihovom odlučnošću da ustraju u želji za obnovom onih starih vremena kad su bili gospodari života i smrti u Sarajevu. Poneki od Izetbegovićevih pristalica su vjerojatno na trenutak i uživali u antihrvatskim orgijanjima komunističkih nostalgičara. Ali kad su se glave ohladile, shvatili su očito da bi im se želja za diskreditiranjem Hrvate mogla razbiti o glavu.

Naškoditi samo mogu Bošnjacima

Naime, te bezlične komunističke kreature, navikle na dobar honorar za svaku riječ pohvale Titu, ne mogu naškoditi Hrvatima. Naškoditi mogu samo Bošnjacima. Na kraju među Bošnjacima postoji velika podijeljenost između Titovih i Alijinih sljedbenika. A okuraženi Titovi pioniri već su, odmah nakon uličnog karnevala nostalgične rulje, započeli s prozivkama SDA i Izetbegovića. Ubrzo se može očekivati i stvaranje lijeve, nostalgičarske platforme za povratak vlasti u Sarajevu, kao i drugim gradovima i većinskim bošnjačkim županijama. Budući da zapadna politika nije sklona Izetbegoviću i njegovoj stranci, mogao bi se naći u velikim mukama. Upravo kad je uspio ovladati svim većinskim bošnjačkim županijama, opustio se i zaigrao igru iz koje bi mogao izaći poražen. Mnogo toga se otelo kontroli. Vjerojatno nitko iz SDA nije očekivao da će se ulicama Sarajeva vijoriti jugoslavenske zastave, šepuriti zvijezda petokraka i igrati kozaračko kolo. Da se pojavila još i četnička kokarda na kapama demonstranata, čovjek bi mogao pomisliti kako su s okolnih brda u Sarajevo sišli oni koji su ga svojevremeno razarali.

Dugoročno gledano…

Vjerojatno bi Izetbegović danas bio sretan da je misa održana u tišini. Htio je postići jedno, a dobio je drugo. U slijedećim danima i mjesecima mora računati i s nostalgičarima u koalicijama, koji će mu jedan za drugim okretati leđa kad shvate da se diktatoru Brozu i zvijezdi petokraki smije klicati ulicama Sarajeva. Zabrinjavati bi ga trebale i podrške koje stižu razjarenim nostalgičarima izvan Bosne i Hercegovine. Iako su na prvi pogled uperene protiv mise za nevine žrtve „križnoga puta“, one su prije svega podrška nostalgičarima za Titovim vremenima.

Ne znam komu ide u prilog oduševljena podrška demonstracijama od strane Čede Jovanovića iz Srbije. Istina, radi se o političaru koji imponira Bošnjacima kad besramno uspoređuje srpske zločine u BiH s hrvatskim. Kolikogod Čedo bio minorna komunistička politička pojava u radikaliziranoj Srbiji koja glumi demokratu, njegove izjave bi mogle osokoliti Titove pristalice da krenu u ofanzivu protiv onih unutar Bošnjaka koje smatra radikalima.

Ne bi se Bošnjaci trebali previše radovati niti podršci Ive Josipovića. Neka se samo sjete kako je posjetio Banja Luku i pjevao Dodiku na klaviru, hvaleći se kasnije kako je uživao u društvu onih koji svakodnevno prijete da će se odcijepiti od BiH. Josipovićev posjet Republici Srpskoj nije bio od nikakve koristi za protjerane Hrvate iz banjolučke regije, niti za stabilnost BiH. Mogao je koristiti samo Dodiku i velikosrpskoj ideologiji. Iz kojih razloga je to učinio? Neka pokušaju odgonetnuti sami Bošnjaci. Očito je da ipak postoji nešto što ga dublje povezuje s Dodikom osim prezira prema državi čiji je bio predsjednik.

Bošnjaci bi napokon morali shvatiti da se s Hrvatima ne mogu obračunati s „darovima Danajaca“. Iako na prvi pogled izgledaju jako lijepo upakirani, mogli bi za njih biti dugoročno gledano vrlo neugodni.

Autor: Dr. sc. fra luka Marković

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno