Kontaktirajte nas na:

Politika

ĐUKANOVIĆ ZA RTL: Ideja velike Srbije je stara već jako dugo. Vučić pokušava održati iluziju o pripajanju RS-a Srbiji

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore, rekao je da velikosrpski nacionalizam želi iskoristiti geopolitičko preslagivanje bez obzira na to što je to Balkan već koštalo 150.000 ljudskih života. Službeni posjet Hrvatskoj crnogorski predsjednik završio je današnjim posjetom Brijunima u društvu predsjednika Zorana Milanovića. Đukanović je u intervjuu za RTL govorio o ponovnom rađanju ideje velike Srbije i opasnosti po regiju od te retrogradne politike.

Online:

/ Datum objave:

Dva dana ste u posjetu Hrvatskoj, dobili ste potporu, za šta konkretno?

Dobio sam potporu za daljnji produžetak europskog puta Crne Gore. Kao što znate, Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena, a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u euroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas nego sve u regiji. Ja osobno smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj.

Sad, u zadnjih godinu dana, imamo destabilizaciju. O čemu je tu riječ?

Riječ je o pokušaju da se obnove stare, retrogradne politike izgradnje velikih država na zapadnom Balkanu. Lansirana je ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina, napraviti novu kompoziciju zapadnog Balkana, napraviti uvećane, dakle velike države, etnički i vjerski homogene. Sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokracija u ovom dijelu Europe nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak od pravila života na europskom prostoru. To je u 90-ima doživjelo slom, plaćano je životima blizu 150.000 žrtava ljudi. Sada, vjerojatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju obnoviti tu ideju. Posljedično, napadnuta je Crna Gora, jer znamo da nema “velike Srbije” bez Crne Gore u njenom sastavu.

Po vama, ko stoji iza toga?

Nema dileme, državni vrh Srbije stoji iza toga.

Konkretno, Aleksandar Vučić?

Naravno, državni vrh Srbije na čelu s njim. Poznato je da je ideja velike Srbije stara već jako dugo, vezujemo je za vrijeme Garašaninovih Načertanija 1844. godine. Od tada se ona svako malo obnavlja i uvijek je Crna Gora plijen Srbije. Iluzija se pokušava i dalje održati živom – ideja o pripajanju Republike Srpske Srbiji. Nakon što je Srbija izgubila Kosovo čini se da Crna Gora izgleda kao najprivlačnija kompenzacija i kao nezaobilazni dio da bi se uopće ideja Velike Srbije održavala u životu.

Kako je došlo do toga, vi ste rekli jučer da je srpska pravoslavna crkva alat ostvarenja Velike Srbije? Jeste li vi napravili grešku kod donošenja zakona o vjeroispovijesti?

Tačno je. Srpska pravoslavna crkva je instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma. Kao što znamo 90-ih godina bilo je više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavenska služba sigurnosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje Veliko Srpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je srpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestira upravo u aktuelnim problemima u Crnoj Gori.

Da li smo mi pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne.

Može li doći do ozbiljnih sukoba u Crnoj Gori?

To ne zavisi samo o nama, kao što znate, nije se jednostavno iz Crne Gore nositi sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ako znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostvariti svoje geopolitičke interesa na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprotstavljeni europskom jedinstvu i europskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ako izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno.

Mislite da ova vlast može gurati još tri godine?

Ne mislim. Dakle, jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake k usvajanju europskog sistema vrijednosti, k članstvu Crne Gore Europskoj Uniji. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i tako lakše bila integrirana u srpski svijet.

Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavila na raspolaganje veliko srpskom nacionalizmu i dala ogromnu količinu hemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja srpske pravoslavne crkve koja nema nikakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce.

Imate li komunikaciju s predsjednikom Vučićem? Može li se ta situacija rješavati na razini predsjednika?

Dok je ta komunikacija bila moguća, jako sam se trudio da doprinesem konstruktivnom odnosu i održavao sam tu komunikaciju dok je to bilo moguće. Posljednjih godinu dana to više nije moguće tako da te komunikacije nema, a umjesto tog svakodnevno vidimo što nam se poručuje s medijsko-političke scene Srbije. Nema nikakve sumnje, to je otvoreno neprijateljstvo i negiranje Crne Gore i negiranje crnogorskog nacionalnog identiteta i mi smo u stanju potrebe da se obranimo od te nove ofanzive.

Jeste li imali ikakav upit od članica NATO-a vezano uz posljednja događanja?

Imamo komunikacije, tumačimo taj problem, ukazujemo na to da to nije samo problem odnosa Srbije i Crne Gore. Ukazujemo na ovu dimenziju regionalnu da je zapravo opet na dijelu retrogradna etnička homogenizacija, pomicanja granica, kako bismo bili jedinstveni u okviru granica kako bi vjerojatno u nekoj sljedećoj fazi mogli da nesmetano pucati po svima koji su izvan naše granice.

To je nešto što je neprihvatljiva ponuda, necivilizacijska ponuda koja je doživjela krah ranih 90-ih, za koju smo se ponadali da je nestala i potvrđena Dejtonskim sporazumom kojim je vraćen mir u Bosni. Kao što znamo da ovdje nacionalističke i šovinističke ideje nikada ne doživljavaju svoj konačan kraj. Uvijek se traži nova prilika. Danas se Srbija ponaša kao neko tko nije razumio da je 90-ih imao pogrešnu politiku.

Tada je nas u Crnoj Gori vodila ideja da pokušamo sačuvati Jugoslaviju. Ispostavilo se da to nije realna ideja i krenuli smo svojim putem i ostvarili smo ciljeve svojim putem. Beograd nije došao do zaključka da je to pogrešna politika. Došao je do zaključka da je to loše vrijeme i da sada postoji bolje vrijeme i prije sve ga da je to bolje vrijeme zahvaljujući promjeni geopolitičkih okolnosti i osnaženoj Rusiji. Tako da to je sada nada da se ta ista politika može dovesti do onih ciljeva do kojih nije dovela do ranih 90-ih, kazao je Đukanović u intervjuu za RTL.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

PALMER U ZAGREBU OTVORENO: “Zabrinuti smo zbog postupaka i retorike Milorada Dodika…”

Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uvjeta.

Online:

/ Datum objave:

Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija, poručio je.

Matthew Palmer, specijalni izaslanik State Departmenta za izbornu reformu u BiH, govorio je za RTL danas o situaciji u Bosni i Hercegovini i onome što SAD planira učiniti kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke.

Na pitanje da li će podržati hrvatski zathjev za izmjenom izbornog zakona u BiH, Palmer je rekao:

Ono što mi pokušavamo je raditi sa svim sudionicima ovog procesa u BiH. Razgovarali smo o tome s predstavnicima bosanskohercegovačke, hrvatske vlade, s SDA, razgovarali smo o tome sa strankama opozicije, s vladom Republike Srpske, s Miloradom Dodikom. Vjerujem da postoji put koji vodi k dogovoru”

Palmer se dotakao i člana Predsjedništva BiH te lideras SNSD Milorada Dodika i politike koju provodi.

“Zabrinuti smo zbog trenutne političke atmosfere u Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog frakcija, napetosti, nestabilnosti koja nije zanemariva, sve to zbog postupaka i retorike Milorada Dodika. Vodili smo razgovor s njim i nadamo se dogovoru oko određenih uuslova. Nadamo se postizanju dogovora oko izbornih reformi, oko konstituirajućih reformi i oko samih promjena Izbornog zakona. Sve bi to pomoglo olakšavanju tih tenzija i frakcija”, poručio je.

Na pitanje koji je glavni zadatak u BiH koji je stavljen pred njega i kolegicu iz EU Angelinu Eichhorst, Palmer kaže:

“Sjedinjene Američke Države jako blisko surađuju s EU kako bismo postigli dogovor oko izbornih i konstituirajućih reformi u Bosni i Hercegovini. Naš cilj je pomoći strankama da ostvare zajedništvo, utvrde svoje različitosti, namjere, da postignu kompromis i sporazum koji bi, na kraju krajeva, pomogao BiH na njezinom evropskom putu”, rekao je i to.

Palmer je govorio i o mogućnosti promjene Dejtonskog sporazuma.

“Mislim da možemo sagledati neke promjene oko ustava koje bi, prije svega, uklonile etnički prefiks kod izbora članova Predsjedništva. Uz to, omogućile bi novi okvirni zakon u BiH, koji bi podržavao želje bosanskohercegovačke i hrvatske zajednice, ali bi i pošteno zastupao predstavnike svih insititucija”.

Izvor: RTL.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

POZIRAJU KAO MAČORI NA KROVU: Vučić ugostio Čovića, osmijeh od uha do uha govori sve!

Vijest da su se sastali, lider HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, obojica su podijelili na društvenim mrežama.

Online:

/ Datum objave:

“S Vučićem sam razgovarao o napretku Zapadnog Balkana. Govoreći o BiH, naglasio sam da izmjene Izbornog zakona/ograničene konstitucionalne promjene ne mogu ugroziti temelje BiH – konstitutivni narodi i njihova prava moraju se u potpunosti poštivati, a diskriminacija mora biti eliminirana”, napisao je Čović na Twitteru.

O sastanku se oglasio i predsjednik Srbije koji je napisao:

“Sretan što mogu ugostiti Dragana Čovića, predstavnika hrvatskog naroda u BiH, s kojim razgovaram o svim važnim regionalnim pitanjima, razumije se, kao i o svim pitanjima od interesa za naše narode. Zajednički smo konstatirali da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci konstitutivni narodi u BiH koji samo konsenzusom mogu donijeti odluke o svojoj budućnosti. Dakle, naš odgovor na sve krize je potpuno jasan – dogovor tri naroda!”

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Izvor: dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

ČOVIĆ: Iskustvo nam govori da niti jedan problem u BiH nije riješen sankcijama

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragan Čović izjavio je danas da je rješenje za sve u Bosni i Hercegovini u unutarnjem dogovoru, a ne uvođenju stranih sankcija bilo kome, piše Fena.

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Nakon sastanka u Usori sa županijskim premijerima, gradonačelnicima i načelnicima iz HDZ-a BiH, Čović je ustvrdio da poslijeratno iskustvo u BiH govori da niti jedan problem nije riješen sankcijama.

-Protiv sam sankcija bilo kome, a uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine, kazao je Čović.

Odbacio je optužbe na račun HDZ-a zbog blokada vezanih uz izbornu reformu. Poručio je da HDZ nastoji doprinijeti uvođenju reda u državi i funkcioniranju svih razina vlasti.

-Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti, dodao je Čović.

On je još jednom pozvao na razgovor o konkretnim problemima u BiH dodajući kako je ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH osnova funkcionalnosti države.

-Poštujmo Ustav, to je danas Aneks 4 Daytonskog sporazuma. Onaj tko se tako ponaša ne krši osnovne elemente BiH, zaključio je Dragan Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x