Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ĐUKANOVIĆ SE VRAĆA NA VELIKA VRATA: Crna Gora dobija novu vladu

“Ko je do 30. avgusta imao dileme da li postoji rezervna politička armija koja će uspješno zamijeniti Demokratsku partiju socijalista i povesti Crnu Goru naprijed još boljom dinamikom, danas više ne može imati nikakvu dilemu”, poručio je Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović večeras na završnoj konvenciji liste “DA, za Ulcinj i Crnu Goru” uoči lokalnih izbora koji se u tom gradu održavaju 27. marta.

Đukanović je, između ostalog, najavio formiranje nove vlade za koju kaže da će nastaviti da vodi Crnu Goru putem ekonomskog i demokratskog prosperiteta, u čemu će, kako je kazao, značajnu ulogu imati DPS i Bošnjačka stranka.

Kako piše podgorička Pobjeda, crnogorski predsjednik poručio je da Crna Gora ne posustaje u odbrani svog građanskog karaktera, kao i da je politika DPS-a bila nepremostiva barijera “za aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma koji je nasrtao.”

Govoreći o razvoju Crne Gore u prethodnom periodu, Đukanović je istakao kako se može govoriti o dva perioda – prvi, koji je trajao do 30. avgusta 2020. godine koji su, kako kaže, obilježili značajni uspjesi na polju državne politike, sačuvan mir, unaprijeđeni multietnički odnosi, povraćeno ekonomsko dostojanstvo, obnovljena nezavisnost, članstvo u NATO savezu, liderstvo u evropskim integracijama i dinamičan ekonomski razvoj. Drugi period je, kako navodi Đukanović, došao nakon promjene vlasti.

“Tada se pokazalo da promjene same po sebi ne smiju biti cilj te da nije svaka promjena dobra. Period od 30. avgusta je obilježilo frapantno neznanje u obavljanju državnih poslova i nedobronamjernost, odnosno neposvećenost crnogorskim državnim interesima. Vodili su politiku u interesu drugih centara i drugih država a ne u interesu države u čijem interesu su morali djelovati”, kazao je Đukanović.

On je naveo kako je Vlada srušena na način kako se to danas radi u savremenim evropskim demokratijama – kroz izglasavanje nepovjerenja u Parlamentu, te dodao kako će Crna Gora u narednih nekoliko dana dobiti novu Vladu koja će nastaviti da vodi Crnu Goru putem ekonomskog i demokratskog prosperiteta.

Demokratska partija socijalista i Bošnjačka stranka će biti ključni faktor u ostvarivanju tih ciljeva“, poručio je Đukanović.

Đukanović je ocjenio da Ulcinju nastavlja borbu za građansku državu, multietničku demokratiju, evropsku perspektivu razvoja i ekonomski rast i razvoj Crne Gore u cjelini.

Crnogorski predsjednik dodaje da su se DPS i partneri ponašali kao državno odgovorna opozicija, te da su iz nezavidnije pozicije odbranili vrijednosti za koje su se borili i bili nepremostiva barijera za, kako kaže, aneksiju od strane velikosrpskog nacionalizma koji je nasrnuo na Crnu Goru:

“Crna Gora je pokazala da ne posustaje u odbrani svog građanskog idenitita. Ne smijemo pokazati ni trenutak slabosti niti uzeti i malo predaha, to moramo dokazati i u nedjelju u Ulcinju. Zbog svega ovoga još jedan moj poziv. Nemojte da posustanemo u ova dva dana, mnogo posla može da se završi. Učinimo ono što možemo da naša pobjeda bude na nivou očekivanja”, poručio je Đukanović u susret lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju.

Na završnoj konvenciji u Ulcinju prisutnima se obratio i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović koji je istakao da su sredine u kojima su manje brojni narodi većina na lokalnom nivou ogledni primjeri suživota, tolerancije, građanskog i multikulturalnog društva.

“I bile su uvijek, a posebno kada je bilo teško i važno, perjanice nezavisne, slobodne, građanske i evropske Crne Gore. Posljednjih godinu i po dana, zbog jednog eksperimenta koji nikada nije obećavao ništa dobro i za koji smo upozoravali da je poguban za Crnu Goru kakvom je mi ovdje zamišljamo, Crna Gora pala u ruke vlasti koja Crnu Goru ne vidi kao građansku državu i za koju postoje građani prvog i drugog reda. Taj eksperiment uspostavio je jednu revanšističku, klerikalnu i antigrađansku vladu koja je očistila sve nacionalno, vjerski i politički nepodobne i mimo zakona i propisa zaposlila podobne- poručio je Ibrahimović.

Dodaje da je odlazeća vlast podijelila Crnu Goru.

“Ponizili su je na međunarodnom planu i svrstali je zadnjih dana u red sa Sjevernom Korejom, Venecuelom i još nekim zemljama sa kojima nam nikako nije mjesto i satrli je ekonomski”, navodi Ibrahimović.

On je zaključio izlaganje kazavši kako je to Crnu Goru udaljilo od cilja, a to je bolji život građana i građanska Crna Gora kao članica EU.

“Na našu sreću građanska Crna Gora im je vrlo brzo dala odgovor i tu i takvu vlast smo smijenili u parlamentu i pitanje je dana kada će ona biti prošlost”, kazao je Ibrahimović.

U svom završnom izlaganju, nosilac liste “DA, za Ulcinj i Crnu Goru” Haki Mavrić istakao je da u susret novoj izbornoj pobjedi nastupaju sa programskim opredjeljenjima koja njeguju moderne demokratske vrijednosti i obezbjeđuju ravnomjeran razvoj svih djelova Ulcinja.

“To garantuje i tim novih i mladih ljudi koji u potpunosti razumije potrebe građana iz svih dijelova naše opštine. Ulcinju treba liderstvo, stabilnost i siguran put razvoja, a jedina partija koja dokazano garantuje sve to je DPS na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem uz čiju pomoć naš grad je na sigurnom – evropskom putu”, naveo je.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x