Kontaktirajte nas na:

Politika

Dragan Čavić: Hrvati u BiH samo iz jednog razloga kvalificiraju Dayton kao međunarodno stečenu nepravdu, a to je nepostojanje trećeg entiteta

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je Republika Srpska neosporna i međunarodno definirana ustavna činjenica u daytonskom uređenju BiH te da ne postoji nitko tko može sporiti da je 9. siječanj dan kada je povijesno uspostavljena Republika.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Čavić je, povodom Dana Republike, poručio da će taj entitet obilježavati ovaj datum bez obzira na bilo čije slaganje ili neslaganje, jer je, kako je naveo, Republika Srpska, prije svega, izraz jednog od tri konstitutivna naroda – srpskog naroda u BiH.

Čavić je podsjetio da od samog nastanka Republike Srpske postoji njeno osporavanje od onih koji, zajedno sa Srbima kao konstitutivnim narodom, čine BiH.

On je dodao i da su prije dvadesetak godina mnogi bili skeptični da će Republika Srpska uopće opstati kao suvereni dio BiH sa svojim ustavno definiranim i autentičnim pravima određenim u Aneksu 4, odnosno Ustavu BiH.

“Ali, bez obzira na to, i ove i svih sljedećih godina, Dan Republike Srpske će se slaviti u Republici Srpskoj bez obzira sviđa li se to nekome ili ne. To nije stvar sviđanja ili nesviđanja nego stvar povijesnih činjenica i mi od toga nećemo odustati. Ne vidim nijednu političku strukturu u Republici Srpskoj koja ima drugačije mišljenje kada je u pitanju Dan Republike”, rekao je Čavić.

Govoreći o konstantnim pritiscima na Republiku Srpsku, Čavić je naglasio da postoje turbulencije na međunarodno-političkoj sceni koje su u ovom trenutku nevidljive sa stanovišta opće borbe protiv koronavirusa.

Čavić je naveo da se uveliko govori i o promjenama koje, prije svega, donosi najavljena promjena u Uredu visokog predstavnika u BiH, podsjetivši da je, prema odluci Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira iz 2006. godine, Valentin Inzko trebao biti osoba koja će taj ured zatvoriti.

“Ta odluka se od 2007. godine odgađa, ali ona nikad nije opozvana. Moguće je da će se preko OHR-a pokušati intervenirati na ustavnopravni sustav na način kako je to nekad rađeno pravnim nasiljem, nametnutim odlukama i slično”, rekao je Čavić.

On tvrdi da ne treba zaboraviti da je još 2006. godine Venecijanska komisija u mišljenju o ustavnopravnoj situaciji u BiH, između ostalog, u drugom dijelu navela da i visoki predstavnik, djelujući u BiH, također krši ljudska prava nametanjem odluka na koje nema prava žalbe.

“U tom smislu taj broj odluka je dramatično smanjen i u potpunosti je nestao i ne vjerujem da bilo tko može, dolaskom na tu funkciju, negirati činjenicu da je čak Venecijanska komisija dala kvalifikacije o takvom načinu djelovanja visokog predstavnika u BiH, dakle suprotno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i općim slobodama”, objasnio je Čavić.

On je naveo da, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, Republika Srpska, kao dio BiH, zauzima 49 posto teritorija i ima suverene oblike izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, što joj daje karakter državnosti na njenoj teritoriji te da ima jednu trećinu upravljačkih prava nad BiH.

“Republika Srpska neće moći biti zakinuta za sve ono što joj je Daytonom dodijeljeno. Međutim, i dalje će Srbi, kao politički predstavnici jednog konstitutivnog naroda, Daytonski mirovni sporazum kvalificirati kao međunarodno stečeno pravo, dok će bošnjački predstavnici i dalje to kvalificirati kao međunarodno stečenu nepravdu”, objasnio je Čavić.

Čavić je dodao da Hrvati u BiH samo iz jednog razloga kvalificiraju Dayton kao međunarodno stečenu nepravdu, a to je nepostojanje trećeg entiteta.

“Na tim političkim osnovama sve postdejtonsko vrijeme traje političko trvenje u BiH i ne vidim da će se ono u bližem vremenu promijeniti, jer se nije promijenila politička paradigma, prije svega Bošnjaka u ovoj zemlji”, istaknuo je Čavić.

Za njih, nažalost, smatra Čavić, Republika Srpska predstavlja smetnja postojanju BiH.

“S druge strane, to automatski stvara odgovor da je Republici Srpskoj i njenom postojanju smetnja upravo postojanje BiH. Sve dok traje strah jednih od drugih, koji podgrijava, prije svega, bošnjačka politika u BiH, ovdje će stvari ići sporo, loše i teško i to je nešto na što treba da se naviknemo”, dodao je Čavić. | HMS

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DOMOVINSKI POKRET MIROSLAVA ŠKORE DEMANTIRA: Mi nismo osnivači Hrvatskog domovinskog pokreta iz BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore iz Republike Hrvatske oglasio se priopćenjem u kojem demantira navode nekih beha portala, pa tako i našeg portala koji je prenio istu vijest da je ta stranka osnovala svoju podružnicu u BiH. Iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore stigao nam je demantij te ga u nastavku objavljujemo.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Domovinski pokret, priopćenje

–  Bosansko-hercegovački mediji objavili su protekloga vikenda vijest o osnivanju stranke Domovinski pokret Miroslava Škore u Bosni i Hercegovini. Zbog cjelovitog i potpunog informiranja javnosti, važno je pojasniti kako je politička stranka Domovinski pokret Miroslava Škore osnovana u Republici Hrvatskoj i kao takva nema pravne instrumente niti mogućnosti za osnivanje političke stranke u bilo kojoj drugoj državi, pa tako niti u BiH. Dakle, Domovinski pokret Miroslava Škore nije registrirao stranku u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je da je u Livnu u studenom osnovana stranka sa sličnim, ali ne i sa istim nazivljem, pod imenom ”Hrvatski domovinski pokret”. Domovinski pokret Miroslava Škore nije na svojim službenim kanalima, niti putem svojih istaknutih članova, izvještavao javnost o osnivanju stranke sličnoga imena u BiH upravo zato što je riječ o dvije odvojene pravne osobe i dvije stranke registrirane u različitim političkim sustavima.

Shodno tome, vodstvo Domovinskog pokreta Miroslava Škore nije javno istupalo niti će istupati, niti ima pravo i želju istupati u ime Hrvatskog domovinskog pokreta o načinu političkog funkcioniranja u toj zemlji, o Hrvatskom narodnom saboru, niti o uključenosti pripadnika različitih nacionalnosti u stranku. Stoga je pogrešno pojedine izjave u medijskom prostoru tumačiti kao direktivu i političke ciljeve Miroslava Škore. Predsjednik Hrvatskog domovinskog pokreta je, kako je i sam potvrdio u medijima, bojnik Slavko Andačić, a ne dr. sc. Miroslav Škoro.

U fokusu djelovanja političke stranke Domovinski pokret Miroslava Škore, registrirane u RH, trenutno je, prije svega, jačanje organizacije unutar granica Republike Hrvatske.

Ipak,  naravno da nas veseli pojava nove sestrinske opcije koja za cilj ima poboljšanje položaja Hrvata u BiH, ali i pojava ljudi koji imaju hrabrosti suprotstaviti se i natjecati s ukorijenjenim političkim elitama koje su pod palicom duopola u zadnjih dvadesetak godina trgovale hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, te na taj način dovele položaj Hrvata u trenutno katastrofalno stanje.

Vjerujemo kako je bojnik Andačić, koji do sada nikada nije bio politički aktivan, a kao nekadašnji zapovjednik 10. topničko-raketne brigade, magistar novinarstva, komunikologije i odnosa s javnošću, upravo takav hrabar čovjek.

Zagreb: 25. siječnja 2021.

Kontakt:

Voditeljica Odnosa s javnošću i komunikacija Domovinskog pokreta Miroslava Škore
Marja Čolak
099 600 8104

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

NEĆE SE SVIDJETI ČOVIĆU: Domovinski pokret Miroslava Škore osnovao stranku u BiH

Domovinski pokret Miroslava Škore registrirao je stranku i u Bosni i Hercegovini te kani postati ozbiljna politička opcija među hrvatskim biračkim tijelom u BiH. Bez puno medijske pompe stranka je u tišini osnovana u studenom 2020. godine, a na osnivačkoj skupštini za V.d. predsjednika do prvih unutarstranačkih izbora izabran je Slavko Andačić iz Čitluka.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Slavko Andačić Domovinski pokret biH

“Mi smo svjesno radili u nekoj tišini. Smatrali smo kako nije bilo potrebe za nekom ‘bukom’ i davanje vijesti ‘na sva zvona’ dok se sve ne posloži kako treba i dok ne formiramo ogranke stranke. Osnivačka skupština održana je potkraj prošle godine u studenom, a ja sam izabran za v.d. predsjednika do unutarstranačkih izbora”, kaže Andačić za hercegovina.info.

Ide se u širenje.

“Radit će se jednako kao i u Hrvatskoj. Već smo ostvarili kontakte u brojnim mjestima. Imamo pripremljenih oko dvadesetak podružnica, odnosno ogranaka.”

Sjedište stranke je u Livnu

“Izabrali smo Livno jer smo time željeli poslati znakovitu poruku. Taj kraj je nepravedno zapostavljen i nepravedno kotira kao takav u BiH. S druge strane livanjski kraj je dosta značajan, a ima i dosta gospodarskih resursa.”

U medijima se pojavila informacija kako bi Diana Zelenika mogla biti na čelu Domovinskog Pokreta BiH.

“To je došlo od strane medija, a ne od same Diane Zelenike koliko sam ja mogao iščitati iz njenog izlaganja. Koliko sam upoznat, ona se do sada nije odlučila pristupiti našoj stranci, a i sama je rekla da razmišlja, da želi sebe pronaći i isprofilirati u političkom životu ukoliko uopće bude djelovala. Kod nas je svatko dobrodošao za člana i svaki član može biti predsjednik.”

Andačić će na funkciji biti do izbora, a na pitanje kada će oni biti, odgovara.

“Mi se trudimo da se to dogodi što skorije. Važno je da posložimo sve oko podružnica i da ispoštujemo brojne druge stvari, ali ako već inzistirate na nekom vremenskom roku, ja se nadam da bi se to moglo dogoditi kroz dva tjedna”, ističe Andačić.

Na jednu stvar treba paziti kaže.

“Ne smije nam se dogoditi ono što se dogodilo DP-u u Hrvatskoj, gdje je ušao veliki broj ‘spavača’, odnosno ‘igrača’ drugih stranaka. Moramo na vrijeme isprofilirati i filtrirati ljude.”

O ciljevima kaže kako su oni napisani, ali da bi o njima mogli govoriti satima. No u jedno je siguran.

“Mi ne idemo biti oporba HDZ-u među hrvatskim biračkim tijelom, mi idemo biti prvi izbor. Mislim da će narod progledati na idućim izborima, kako je progledao i na ovim u Mostaru. Da smo zadovoljni HDZ-om BiH i HDZ 1990. te ostalim strankama, kojih je ionako previše, mi u ovo ne bi ni ulazili niti bi osnivali stranku. Težimo ponuditi jednu pravu opciju biračima, a hoće li oni to prihvatiti i hoćemo li biti prepoznatljivi to će odlučiti narod.”

Što se tiče ‘osipanja’ DP-a u Hrvatskoj Andačić kaže.

“Komentirao bih to s jednom narodnom izrekom: “Bolje i prazna štala nego gubav i manit ajvan u njoj”. Kratkoročno je ovo što se događa negativno, ali dugoročno će to filtriranje i čišćenje u svakom slučaju doći jako dobro. Dobro je da se ospu ljudi koji ne misle po programu i ciljevima stranke. Neki su svjesno ušli u DP, a radili su kontra stranke”, zaključio je Andačić.

Izvor: hercegovina.info

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Politika

MATE GRANIĆ UZBUDIO DUHOVE U REGIJI: “Bilo je govora o ukidanju entiteta…”

Hrvatski premijer Andrej Plenković i službeno je sa sjednice hrvatske Vlade čestitao američkom predsjedniku Joe Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris na stupanju na dužnost.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Mate Granić

“Veselimo se dinamici suradnje i u pogledu bilateralnih odnosa, odnosa Europske unije i Sjedinjenih država te naravno suradnje unutar Sjevernoatlantskog saveza,” poručio je Plenković.

Njegov posebni savjetnik za vanjsku politiku i ministar vanjskih poslova u devedesetima Mate Granić kazao je medijima kako je “sigurno da Joe Biden i njegova administracija imaju vrlo jasne stavove o ovom prostoru. Još početkom 90-ih godina je Joe Biden govorio da je Milošević ratni zločinac koji treba biti osuđen,” kazao je Granić za zagrebački “Večernji list”.

Nakon što 10 godina američka administracija nije pokazivala interes za prostor jugoistoka Europe, Granić očekuje da će interes biti pojačan. “To znači da će SAD pomoći Europskoj uniji oko BiH koja ne funkcionira u zadnje vrijeme. Bilo je govora i da treba ukinuti entitete i da treba primarno razvijati građansku državu. Hrvatska diplomacija će se čvrsto boriti za pozicije Hrvata i da je prisustvo SAD-a pozitivno, ali da se moramo boriti za svoje stavove,” ocijenio je.

Granić je kazao da su SAD glavni strateški partner Hrvatskoj od siječnja 1994. godine. “Kad dođe nova administracija potrebno je vrlo brzo na raznim razinama uspostaviti kontakte. Mnogi od sadašnjih dužnosnika su ili iz vremena predsjednika Clintona ili Obame. Kako je Andrej Plenković jedan od glavnih ljudi unutar EU, a EU je glavni strateški partner SAD-u, mi imamo podloge za to. Imamo kontakte iz vremena predsjednika Clintona,” zaključio je Granić.

Bivši hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim državama Ivan Grdešić za “Al Jazeera Balkans” kazao je kako očekuje da će, kada se ovi glavni problem koji su u Americi dočekali predsjednika Bidena pri stupanju na dužnost malo stišaju, “njegova administracija obnoviti interes za jugoistočnu Europu, prije svega nastojeći spriječiti bilo kakve buduće sukobe ili teškoće u našim susjedstvima,” kazao je. On očekuje da će Biden potaknuti Europsku uniju da poduzme dodatne inicijative, jer se ipak radi o susjedetvu Europske unije, a ne Amerike.

“Ne očekujem neku dramatičnu inicijativu koja bi npr. iz korijena izmijenila Daytonski sporazum ili srpsko-kosovsko pitanje, ali dijalog, razumijevanje, argumentacija i spremnost da se bude u blizini kada zatreba sigurno će povoljno djelovati na europske i ostale integracije Balkana i jugoistočne Europe,” zaključio je Grdešić.

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x