Kontaktirajte nas na:

Online:

/ Datum objave:

Tomašević je naučio Milanovićevu lekciju i umjesto odlaska na teferić, na Ilidžu, u gradsku upravu došao je s kravatom – prokomentirao je prvi radni dan novog gradonačelnika Zagreba, dr. Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik kluba Domovinskog pokreta u Hrvatskom državnom saboru: – Milanovićeva vlada obilatim financiranjem mreže parapolitičkih udruga iz tzv. civilnog društva, položila je temelj Tomaševićeve platforme. Obnovljena ljevica, u zelenom ruhu, u Milanoviću koji to više i ne krije, ima strateškog saveznika za preuzimanje vlasti u cijeloj Hrvatskoj.

“Vidio sam ga s kravatom i to je prvi pedagoški učinak intervencije Zorana Milanovića koji je Tomaševića prije samo godinu dana nazivao ‘wannabe’ gradonačelnikom,” našalio se Hasanbegović: “Dobio je i pohvalu fashion gurua, koji je pohvalio njegov stil odijevanja! To je jedna malograđanska koncesija, u politici se traži dosljednost, pa ako nikada do sada u javnom životu nije nosio kravatu, ne vidim razloga da ju je sada stavio…”

PLENKOVIĆEVOJ MISIJI U RH BLIŽI SE KRAJ?!

Plenkovićevoj briselakoj misiji u Republici Hrvatskoj, koja je započela rušenjem Tomislava Karamarka, polako se bliži kraj – smatra dr. Hasanbegović: – Zabrinut je i neraspoložen jer mu postaje jasno da su stvaratelji njegovog kulta ličnosti i dosadašnji medijsko-političko-poslovni pokrovitelji, u Tomaševiću i Možemo pronašli novog Andreja Plenkovića!

Zastupnik DP-a smatra da aktualni šef HDZ-a i Vlade ima i te kakvih razloga za “političko-emocionalnu zabrinutost”: – Na neki način, Plenković je najveća žrtva Tomaševićeve pobjede! Iza njegove misije u RH stajali su isti oni medijsko-politički i parapolitičko-poslovni krugovi, koji sada u Tomislavu Tomaševiću i njegovoj formaciji vide svoje buduće instrumente za ostvarivanje njihovih interesa. Do sada je tu misiju vršio Andrej Plenković, a sada ga je takva politika pogodila poput bumeranga!

“Procesi koji su kulminirali 2021. godine, započeli su još 2011. godine, kada je izbore izgubila politička pomajka Andreja Plenkovića, Jadranka Kosor i kada je vlast preuzela Kukuriku koalicija,” podsjeća Hasanbegović: “Već je tada uspostavljena potpuna državno-politička hegemonija ljevice u hrvatskom političkom životu… Predsjednik Republike je tada bio Josipović, a predsjednik Vlade Zoran Milanović i sada se taj scenarij, koji se do jučer činio nemogućim, ponovo želi ostvariti u sljedećoj etapi hrvatske politike…”

MILANOVIĆ I TOMAŠEVIĆ KAO DIO ISTOG SCENARIJA?!

Stvorena je jedna euforija i stvara se uvjerenje da se zagrebački scenarij jednom političko-medijskom operacijom može prenijeti i na cijelu Hrvatsku, bez obzira bila riječ o prijevremenim ili redovitim izborima – upozorava dr. Zlatko Hasanbegović: – Sastavni dio toga scenarija je i Zoran Milanović! Do prije nekoliko tjedana dvojio sam o pozadini njegove komunikacije i ona mi se činila besciljnom i isključivo usmjerenom na postizanje još jednoga mandata, ali u svjetlu novih činjenica i njegovog komentara rezultata lokalnih izbora, vidim da ona ima i jednu dublju pozadinu, osim zadržavanja mjesta na Pantovčaku.

“Milanović se s nekoliko simboličkih gesta i verbalnih ispada pokušao transformirati u ‘wannabe’ desnu ikonu, što je potpuno smiješno,” jasno analizira gost Bujice: “To je potpuno neutemeljeno, nije Milanović pao s Marsa na hrvatsku političku scenu! Bio je predsjednik Vlade koja je posegnula za ideološkim sektaštvom i uskogrudnom politikom koja je polarizirala društvo. Podsjetit ću na ukidanje bleiburške komemoracije ili pokušaj opstruiranja izručenja Mustača i Perkovića njemačkim sudbenim vlastima. Sjetimo se samo Borisa Jokića, koji je bio arhitekt onoga što se nazivalo ‘cjelovitom kurikularnom reformom’, a na to je mjesto rukopoložen odlukom Milanovićeve vlade. Ta pseudo reforma koja na sreću nikada nije zaživjela, bila je neka vrsta sektaškoga ideološkoga pohoda na hrvatski obrazovni sustav, kojeg se tada pokušalo sakriti u celofan obrazovne reforme i boljeg školstva za našu djecu… Kao otpor tadašnjem ideološkom sankilotstvu Milanovićeve vlade, pojavila se politika Tomislava Karamarka koji je pokušao prekinuti bezidejnost Hrvatske demokratske zajednice. I tada je Karamarku nacrtana meta na čelo…”

HASANBEGOVIĆ USPOREDIO ŠKORU S KARAMARKOM: ”ONI SU META!”

Karamarko je bio lociran kao ključna osoba putem koje se mogao razbuktati novi nacionalizam, lišen staroga nazdravičarstva bez ikakvoga sadržaja, iza kojeg se krije najobičnija tehnologija vladanja. To su bili začeci mogućih lustracijskih procesa, obnove hrvatskoga suverenizma i pojma nacionalne države – podsjetio je bivši ministar kulture i povukao uspredbu s današnjim političkim procesima: –  Sve ono uz što se tada vezalo Karamarka, danas je prepoznato u Miroslavu Škori i Domovinskom pokretu. Za one koji vladaju to je zametak nečega što treba suzbiti u korijenu!

Bujica je u petak navečer objavila opsežne izvadke iz partijskog dossiera Zorana Milanovića. Aktualni predsjednik države u Savez komunista Jugoslavije učlanio se u Beogradu, 27. rujna 1985. kao Titov gardist, iako je tijekom kampanje za Pantovčak tvrdio da nikada nije bio član partije… Dr.Zlatko Hasanbegović je posebno prokomentirao Milanovićevo veličanje komunističkog sustava i iskazvanje vjernosti partiji, pokazivanje interesa za marksističku literaturu te posebno isticanje činjenica da je iz obitelji partizanski prvoboraca, kao i navod iz biografije u kojoj se hvali da mu je majka profesorica “hrvatsko-srpskog jezika”… Iz Milanovićevih riječi ispada da bi se predsjednikove kritike na račun premijera Plenkovića, kojem je svojedobno nekorektno spominjao majku, mogle odnositi i na njega samoga: – Predsjednik Republike je predsjednika Vlade označio “komunističkim gojencem”. Iz moje perspektive, a ne perspektive Zorana Milanovića, to može biti točno, ali se može odnositi i na njega samoga.

I Milanović je, znači “komunistički gojenac” pitao je voditelj, a Hasanbegović potvrdio: – Ovdje se otvara pitanje elementarne vjerodostojnosti Milanovićev partijski dossier otkriva iz kakvog je miljea politički stasao i on, kao i mnogi drugi akteri hrvatske politike, koje s pravom zovemo crvenom buržoazijom.

HASANBEGOVIĆ ZAHVALIO ARSENU BAUKU NA PARTIJSKOM DOSSIERU ZORANA MILANOVIĆA!

“Gospodinu Škori Milanović je prigovorio kako je mogao 1987. godine svirati na omladinskim zabavama, a on je ‘87. u najmanju ruku, mogao biti organizator takvih manifestacija,” narugao se dr. Hasanbegović Zoranu Milanoviću, a onda je u nezgodnu situaciju doveo predsjednika SDP-ovog zastupničkog kluba Arsena Bauka: “Ovim ga putem pohvaljujem jer je kolega Bauk jedan od onih koji je te dossiere donio u Državni arhiv! Radi se o više desetaka tisuća dossiera i to je vrlo vrijedno arhivsko gradivo za poznavanje ne samo strukture članstva Saveza komunista Hrvatske, već i za poznavanje socijalno-političkoga podrijetla hrvatske političke i medijsko-poslovne elite, ne samo 1991. nego i 2021. godine!”

Hasenbegović je u Bujici posebno prokomentirao navode prof. dr. Ivice Šole, koji je u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića, na Z1 televiziji, postavio javno pitanje Zoranu Milanoviću, zbog čega je počasnim konzulom RH u Kölnu imenovao Andreasa Röriga, koji je u međuvremenu postao šef njemačkog energetskog diva E.ON-a za Hrvatsku i kakve su njegove veze s njemačkim Zelenima, kakve s Možemo te je li možda cilj cijele operacije – privatizacija HEP-a?!

“Kada čujem riječ ‘počasni konzul’ prva mi je asocijacija srpski komediograf Branislav Nušić,” duhovito se dosjetio Hasanbegović: “U njegovoj ‘Gospođi ministarki’ pojavljuje se lik Riste Teodorovića, koji je imao ulogu počasnog konzula Nikaragve. Taj lik je neka vrsta metafore za prevaranta…”

OD BIZARNIH IKONA DO AVANGARDE KAPITALIZMA…

Bez obzira na medijsku blokadu, demonizaciju i pokušaja etiketiranja tzv. govorom mržnje, mi smo u kampanji pokušali razjasniti pozadinu te tzv. lijeve ideologije – napomenuo je zastupnik Domovinskog pokreta: – Tzv. zelena ljevica ima svoj ideološki aspekt, govore o globalnom zatopljenju, imaju bizarne ikone poput Grete Thunberg, manipuliraju pojmovima kao što je “održivi razvoj”… Kada iz pozadine maknemo tu ideologiju, jasno vidimo da Tomašević i cijela ta skupina zapravo nisu nikakva ljevica, nego su na neki način, avangarda kapitalizma! O tome je govorio i gospodin Šola; mi sada imamo transformaciju kapitalizma, Njemačka je trajno odustala od nuklearne energije, ide se ka različitim zelenim energijama koje će distribuirati najkrupniji kapitalisti koji postaju servis te tzv. zelene ljevice i na neki način financijeri ključnih političko-stranačkih zaklada iz orbite njemačke Zelene stranke, a koji su onda financirali i cijelu tu mrežu nevladinog sektora, koja je prerasla u platformu Možemo.

“Imamo aktiviste, imamo međunarodne tutore, imamo poslovne partnere i konkretne poslovne interese i to je taj konglomerat koji čini ono što nazivamo zelenom ljevicom,” jasno je definirao Tomaševićevu ekipu i pozadinu njihovog aktivističkog i političkog djelovanja dr. Zlatko Hasanbegović: “Imamo i ono što je folklor, ali nije samo folklorno, to je genderizam, LGBTIQ+ politike i slično… To nije folklorno pitanje, to je važno pitanje, no, u konačnici ako mogu parafrazirati mudrost jednog od hrvatskih predsjednika, koja je kod njega ostala samo doskočica i floskula bez ikakvog učinka; Slijedimo trag novca i sve ćemo shvatiti….”

HASANBEGOVIĆ PROTIV MILANOVIĆEVE INICIJATIVE: “Umjesto da inicira ukidanje 22. lipnja, on bi eutanizirao proslavu Oluje u Kninu!”

Potpredsjednik zastupničkog kluba Domovinskog pokreta u Bujici je oštro osudio Milanovićev prijedlog da se Oluja u Kninu slavi tek svakih pet godina i usporedio to s njegovm izrugivanjem s Danom državnosti: – Postoji nešto što se zove tradicija, a svaki udarac na tradiciju izaziva sukobe i identitetsku konfuziju. Milanović nešto slično pokušava i sa obilježavanjem Dana državnosti, 30. svibnja… Taj dan je postao dio tradicije i hrvatski narod se identificirao s tim datumom, a nakon 2000. godine u sklopu tzv. detuđmanizacije, a zapravo procesa sustavne denacionalizacije hrvatskog društva i države, ta je tradicija naglo prekinuta… Vlada Andreja Plenkovića i saborska većina je 30. svibnja vratila kao Dan državnosti i sada imamo apsurdnu situaciju da predsjednik Republike Hrvatske obezvrjeđuje taj nadnevak i naziva ga “danom obilježavanja okretanja volova i janjaca”… Državni blagdani su nadnevci u kojima se prepoznaje cijela hrvatska nacija. U Knin je 05. kolovoza ušla Hrvatska vojska i to nije bilo “periferno ranžirno središte”, kao što kaže Milanović, već epicentar srpske pobune organizirane u Beogradu, koja je kasnije prerasla u potpunu agresiju Jugoslovenske komunističke armije na Republiku Hrvatsku. To su notorne činjenice i umjesto da inicira da se 22. lipnja ukine kao državni blagdan, što bi bila vrijedna državnička inicijativa, jer se radi o apokrifnom nadnevku, Milanović želi eutoanizirati proslavu Oluje u Kninu!

Dr. Zlatko Hasanbegović je na kraju emisije prokomentirao i zabrinutost vodećih lijevih kolumnista zbog evidentnog rasta popularnosti Domovinskog pokreta, što se vidjelo i iz analiza rezultata lokalnih izbora Roberta Bajrušija, Borisa Rašete i još nekih: – Već drugi dan su okrenuli ploču i ukazali da je riječ o, po njima, zabrinjavajućem trendu… Sada otvoreno priznaju da mi nismo politički mrtvaci, već na slijedećim parlamentarnim izborima možemo biti ključna snaga bez koje neće biti nove Hrvatske vlade! I tu je, zapravo, problem Andreja Plenkovića. On se sada ljuti na novinare i komentatore, sukobljava se s njima, ali mu nije smetalo kada su bili njegovi apologeti. Primjetio sam da je čak i kod Borisa Rašete došlo do promjena… Do jučer je bio režimski Plenkovićev novinar, a sada iznosi analize i predviđa Plenkovićev kraj!

BUJICA

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

GENERAL PRKAČIN: Protiv Goldsteina ću podnijeti prekršajnu i kaznenu prijavu!

Profesor Brandt, za kojeg kažu da je veliki autoritet Filozofskog fakulteta, Ivu Goldsteina je ulovio u citiranju izmišljenih autora u njegovim radovima, a ljevičar Neven Budak kaže da tamo gdje nema nikakvih dokaza, Goldstein ih jednostavno izmisli – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, zatupnik Domovinskog pokreta u Hrvatskom državnom saboru, Ante Prkačin…

Online:

/ Datum objave:

…komentirajući prošlotjedni incident na tribini ‘antifašista’ u Novinarskom domu, gdje je Ivo Goldstein, doslovce, poludio kada je general HOS-a dobio riječ i pokušao ga suočiti s argumentima oko 22. lipnja, ali i još nekih događaja iz ne tako davne nacionalne povijesti: – On je razmažen i bahat, preko svih granica! Goldstein je bio nekakav diplomat?! Čovjek koji ne zna frnacuski, čovjek koji ne zna ni povijest koju predaje. Ne znam što sve on nije bio, ali posve sigurno nije dorastao mjestu i poziciji na kojoj je!

Zbog skandaloznog nasrtaja Ive Goldsteina na nemoćnog starca sa štapom, koji bi mu po godinama mogao biti otac, general Prkačin najavio je podnoštenje prekršajne, ali i kaznene prijave protiv profesora s Filozofskog fakulteta: – To je pravo nasilničko ponašanje! Ne prema meni, već prema jednom starijem čovjeku… Ako i nije klasično nasilničko ponašanje, to je posve sigurno narušavanje javnog reda i mira… Ako nitko ne podnese prekršajnu ili kaznenu prijavu protiv Goldsteina, to ću učiniti ja!

PRKAČIN: “Da sam ja napao Goldsteina, svi mediji bi izvjestili o ‘poludjelom desničaru’, a sada šute!”

Na pitanje voditelja, kako se uopće uspio suzdržati, kada mu se Goldstein unio u lice, general je odgovorio: – Očekivao sem da će se dogoditi nešto slično i za to sam se pripremio. Prije dvadesetak godina doživio sam atentat u prometnoj nesreći na autocesti i da o tome nisam razmišljao danima i mjesecima i bio spreman za moguću reakciju, ne bih preživio. Znao sam da će Goldstein izgubiti živce, pusti li me se govoriti… Pomislio sam da će me zaliti čašom vode, a kada razmišljaš o tome, onda si na to i spreman. Drugo, mogao je dohvati nekakvu knjigu pa me eventualno gađati, no, pošto imam dobar refleks, knjigu bih uhvatio i vratio mu… Na kraj pameti mi nije bila nikakva reakcija. Ne daj Bože da sam se ja ponio djelomice slično njemu, siguran sam da ne bih mogao živjeti od medija koji bi prozivali nekog “poludjelog” desničara koji je došao tamo i napravio incident, nered… Da sam u godinama moga sina Andre, ja se s njim sigurno ne bih raspravljao, ali sada sam saborski zastupnik i moram voditi računa o ugledu.

Goldstein je kod Ace Stankovića, na HTV-u, mrtvo hladno za one koji ne misle kao on rekao da su “đubretari” – podsjetio je general na osebujni stil kontroverznog sveučilišnog profesora: – Šokirao sam se da ni jedna televizija nije objavila ništa o skandalu, iako sam svjestan u kakvoj državi živimo… Slobodna Dalmacija kaže kako sam ja došao tamo i napravio incident, slično su pisale i Pupovčeve Novosti, a snimke govore posve suprotno…

Prkačin je u Bujici otkrio što je najviše uzrujalo povjesničara s Filozofskog fakulteta: – Goldstein se do sada nije suočio s čovjekom koji će ga pogledati u oči i koji će mu argumentirano nešto reći… A njega je najviše uzrujalo kada sam spomenuo Milana Kujundžića. Kujundžić i ja smo svojedobno u Saboru sjedili jedan do drugoga, ja sam mu pričao iskustva svoga oca i mojih stričeva, a on meni prepričavo svoja… Lijepo mi je rekao da su partizani iz Dalmacije dobro znali što se događalo na tromeđi Like, Bosne i Dalmacije i da su lokalni Srbi jednako bili monarhisti i komunsiti, a da su zapravo vršili pokolje nad Hrvatima i nisu htjeli pucati na talijanske fašiste… Zbog toga je njih 118 iz Dalmacije tamo došlo 19. prosinca 1941. godine i tek je tada ispaljen prvi metak na fašiste. Spomenuo sam i Otrički sporazum i sporazum iz Benkovca, a Goldsteina sam htio pitati kako tumači pisanje talijanskog okupacijskog lista San Marco, koji 8. svibnja 1941. govori o dvojici predstavnika srpskoga naroda – Niki Novakoviću i Bošku Desnici, koji su došli u ime 100 tisuća pravoslavnih Srba tražiti da se prostor Knina i Gračaca reokupira, da se otkači od Hrvatske i priključi Italiji.

ZAŠTO JE GOLDSTEIN POLUDIO NA PRKAČINA?!

“Mislio sam pitati Goldsteina i što su komunisti čekali do 22. lipnja 1941. i zašto nisu ranije dizali ustanak, nego čekali nalog iz Moskve,” nastavio je Prkačin: “Znam što bi on odgovorio – nesuvislo bi tvrdio da da su čekali da se naoružaju. Međutim, partizani i komunisti su ratovali gerilski, a ako ratuješ gerilski, imaš dvije puške i dvije bombe i nema tu problema, nema se što čekati, pa mu takva “argumentacija” odmah pada u vodu.”

On je poludio jer je njega prvo zbunilo kada je shvatio prvi dio mog govora, kada sam spomenuo događaj od 19. listopada 1940. godine, kada Josip Broz Tito postaje generalni sektar Centralnog komiteta komunističke partije Jugoslavije… Upozoravam ih da nije točno da je on to postao ’37., ’38. ili ’39. U knjizi Pere Simića ‘Titov fenomen stoljeća’, na 165. strani stoji vrlo zanimljivo štivo u kojem se opisuje trenutak kada Broz postaje generalni sekretar, a dva dana nakon toga, izgovara odu Staljinu i Hitleru, divi se njihovu činu komadanja i masakriranja Poljske. Profesore Goldstein, Pero Simić je bio puno pismeniji, obrazovaniji i zaniteresiraniji za posao od tebe!

General nije ostao dužan ni novinaru Vladi Vurušiću, koji je vodio tribinu antifa u Novinarskom domu: – Navodno ozbiljni ljudi kao moderatora postave Vladu, koji ništa ne zna! U ovom dijelu svijeta, nema veće neznalice i većeg pacera od Vlade Vurušića! Taj pod Bogom milim ništa ne zna! Kad su me vidjeli tamo, uhvatila ih je muka! Mislili su da neću doći…

TITO JE NAJVEĆI LUZER, A POVRATAK NJEGOVA TRGA TRAŽE BABE ZUJARE!“

Ante Prkačin je u Bujici prokomentirao i “marš besmrtnih drugova“, koji se održao ove subote u Zagrebu, na kojem se tražio povratak Titova trga, a okupljeni su se hvalili da su glasovali za Tomislava Tomaševića: – To su nesretnici koji zuje… Mogu biti pocikuše, a mogu i babe zujare!

Jedan stari ‘antifašist’ je slučajnom prolazniku koji ga je pitao za pletenice djevojaka pobijenih u Hudoj jami čak opsovao mater, što je također incident, koji je prešućen u tzv. mainstreamu: – Taj što je psovao je Goldstein, ali malo elementarniji!

Na kraju je poslao posebnu poruku ‘antifašistima’ koji su Tita nazvali ‘Ocem domovine’: – Tu domovina koju je Josip Broz stvorio, mi smo krvlju morali rušiti! Pa, one je najveći politički gubitnik svih vremena na ovom prostoru; stvorio je Jugoslaviju koje nema, stvorio socijalizam kojeg nema, stvarao je i nesvrstane kojih isto nema ili su nebitni… Broz je najveći luzer!

BUJICA

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

BEZ CENZURE! DR. NEDA BORIĆ U BUJICI: O negativnim utjecajima online nastave na mlade, predavanjima pod maskama i cijepljenju!

U Bujici Z1 televizije gostovala je ugledna profesorica sa zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, dr. sc. Neda Borić. Govorila je o svojim iskustivma s online nastavom i bila vrlo kritična gleda nošenja maski, politike Plenkovićevih stožeraša i lockdowna, iznijela je svoje mišljenje o cijepljenju i korona krizi.

Online:

/ Datum objave:

Dr. Neda Borić u Bujici

“Imate li veze s Radojkom Borić,” pitao je odmah na početku emisije, voditelj gošću, a ona je odgovorila: “To me ljudi često znaju pitati; jesam li s njom u rodu ili nešto slično? Odgovor je kratak i jasan: Hvala Bogu, ne!”

Dr. Borić je u Bujici gostovala povodom sudjelovanja na drugom po redu, okruglom stolu pokreta Promijenimo Hrvatsku – ‘Vrijeme je za istinu’, na kojem su iznijeta drukčija mišljenja o godini dana korona krize, od onih koja imaju članovi Stožera Vlade RH. Uz dr. Borić i domaćina, ekonomista i bivšeg saborskog zastupnika, prof. dr. Ivana Lovrinovića, na okruglom stolu su govorili i prof. dr. Krešimir Pavelić, dekan Medicinskog fakulteta u Puli,  ginekologinja i bioetičarka, dr. Mirjana Radan, odvjetnik Mate Knezović, medicinska biokemičarka, mr. Josipa Juričev Sudac, biofizičar, dr. Danijel Grgičin, profesor filozofije i povijesti, dr. Stipe Kutleša i ekonomist Andrija Klarić, instruktor fitnessa i vlasnik zagrebačke teretane, koji je zbog protivljenja vladinoj politici lockdowna završio u zatvoru. Bujica je emitirala veliku reportažu s okruglog stola, na kojem nije bilo kamera drugih televizija, osim Z1.

SVE ŠTO JE BILO NORMALNO, POSTALO JE NENORMALNO, A PROGLAŠAVA SE NOVO-NORMALNIM!

Online nastava je tu kako bi i trajno ostala – smatra dr. Neda Borić, uz napomenu kako to “doslovno poručuju svi zagovornici takve reforme”: – Javno nam obznanjuju da “povratak na pretpandemijsko staro-normalno na fakultetima i u školama možemo zaboraviti”. Za početak, najvejrojatnije, to će biti kombinirana forma online i nastave uživo, međutim, jasno je da su dugoročni ciljevi radikalniji. Unatoč vješto sročenoj i naizgled atraktivnoj retorici, treba stvarno prepoznati što se krije iza svega…

“U proteklih godinu, skoro i pol, vidjeli smo da je sve ono što je ikada bilo normalno, sada definitivno postalo nenormalno, a proglašava se novo-normalnim,” tvrdi profesorica i napominje: “Napravljena je potpuna inverzija!”

Nastavila je iznositi svoje dojmove o online nastavi: – Nakon što su prošla tri semestra, vidimo jasne posljedice… Sustavno i pažljivo pratila sam efekte i utjecaj korona krize na mlade. Prošlo proljeće studentI su se dobro držali. To je bilo nešto neočekivano, pa je izgledalo da će brzo proći i taj smo semestar nekako izdržali… Došlo je ljeto pa se sve smirilo i izgledalo je da bi to od jeseni mogla biti jedna prošlost, koju ostavljamo iza sebe. Držali su se dobro… Onda je krenuo jesenski semetar i morali su nositi maske. To je za mene bilo strašno iskustvo!

MASKE KAO SIMBOL POROBLJAVANJA LJUDI…

“Pred sobom sam gledala mlade ljude s tim maskama – i što god tko mislio o ozbiljnosti korone – nemoguće se oteti dojmu da je to jedno porobljavanje ljudi, bez presedana,” rezolutna je dr. Neda Borić: “Na Arhitektonskom fakultetu predajem stručni engleski i moja nastava je prije svega, interakcija, moram sa studentima komunicirati i oni moraju odgovarati na engleskom… To se pokazalo jako teškim jer ta maska smeta! Studente pod maskama se teško može čuti, a da ne govorim o jednom osjećaju anonimnosti… Ne vidite njihova lica i za mene je to bio neobično težak osjećaj.”

Nastavila je o ispitima u zimskom roku: – Sa stopostotnom sigurnošću mogu reći da su studenti izražavali već jedno poprilično depresivno raspoloženje… Nakon online ispita otvoreno su mi govorili da im je grozno. Bila je zima, nedostajali su im kolege, falila izravna komunikacija s profesorima… Sada je situacija još ozbiljnija, jer nakon ljetnog semestra studenti mi otvoreno govore da je ovakva situacija za njih nepodnošljiva i da ne mogu više izdržati!

Profesorica Borić sa studentima radi već 34 godine: – Dovoljan mi je samo jedan pogled na njihova lica, na njihove oči i odmah znam u kakvom su raspoloženju, sve mi je jasno… Vidim da su tužni i zabrinuti. Kod kuće su izloženi velikim strahovima, koje su na njih najviše prenijeli mediji i neprestano bombradiranje katastrofalnim brojkama… Cijelo se vrijeme priča koliko je ljudi umrlo, a na kraju i javna televizija govori da nisu umrli od korone nego sa koronom. Nikada se ne govori koliko se ljudi uspješno oporavilo, a oporavila se velika većina. Oni koji umiru su, nažalost – žrtve, ali toga uvijek ima, toga je uvijek bilo u slučajevima gripa…

95 POSTO STUDENATA U AMERICI IMALO JE PSIHIČKE PROBLEME ZBOG KORONA KRIZE!

Gostovanje u Bujici bio je prvi televizijski nastup ugledne profesorice s Arhitektonskog fakulteta: – Odlučila sam progovoriti jer mislim da se o ovome ne smije šutjeti! Ako svi šutimo, posljedice će biti još veće…

“U jednom talijanskom istraživanju nakon prvog lockdowna, 35,33 posto anketiranih mladih osoba bilo je etiketirano kao anksiozno, a čak 72,93 posto kao depresivno,” upozorila je dr. Borić: “Razlozi za takvo stanje bili su izoliranost od kolega, nemogućnost fizičkog dolaženja na fakultete i sudjelovanja u nastavi, nenalaženje s partnerima, djevojkama, momcima…”

Iznijela je i podatke iz istraživanja na američkim sveučilištima: – Tijekom jesenskog semestra 2020. godine, 30-ak posto studenata je bilo potpuno zadovoljno online nastavom, dok je s nastavom uživom bilo zadovoljno čak 69 posto. Američkim studentima je smetalo to što im nije bilo omogućeno druženje, nisu mogli biti sa svojim prijateljima i nisu mogli imati kontaktnu nastavu… Procijenjeno je da je njihov akademski napredak i osobni razvoj pao za čak 21 posto! Prema rezultatima istraživanja objavljenom na portalu Best Colleges, 11. svibnja ove godine, 95 posto svih studenata u Americi je iskusilo neke psihičke probleme, nakon trećeg semestra. Dramatično su se povećali stres i tjeskobe, a rizik od kliničke depresije se udvostručio! Od anketiranih 33 tisuće studenata, njih 88 posto je prijavilo psihičke probleme! Devet od deset studenata prijavljuje psihičke probleme, a kao uzrok navode učenje s distance i socijalnu izloaciju, kao i već spomenuti strah od covida.

ONLINE NASTAVA JE DIO DUGOROČNOG PLANA?!

“Online nastava nije tek nužno zlo proizašlo iz korona krize, već dio dugoročnijeg plana,” uvjerena je dr. Neda Borić: “Da je to tako, prvi puta sam posumnjala u travnju 2020. godine, kada su Cambrigde i Oxford University na svojim stranicama najavili potpuni prelazak na online nastavu, to je praktički bio početak pandemije… I meni je to bilo jako čudno…”

Online nastava je dio tzv. Velikog reseta, programa predstavljenog na Svjetskom ekonomskom forumu i opisanog u istoimenoj knjizi Klausa Schwaba, koji obuhvaća reprogramiranje ljudskog društva iz temelja – nastavlja profesorica: – Svi primjećujemo kako se pojačano govori o nekakvim klimatskim promjenama, o nekakvim promjenama u prehrani, dobro nam je poznato što sve financira zaklada Melinde i Billa Gatesa… Zahtijevaju smanjenje potrošnje mesa do 2030. godine i tvrde da krave ispuštaju neki plin, koji uništava atmosferu! Oni na online nastavu gledaju kao na svjetsku reformu obrazovanja, u okviru 4. industrijske revolucije, koju je u sučeljavanju s Bernardićem spominjao i Andrej Plenković…

Uporaba moderne tehnologije u nastavi nije nikakva novost, ali digitalizacija i robotizacija su nešto posve drugo – govori ugledna znanstvenica: – Možete li vjerovati da se sve do sada poznato i ono što se cijenilo, a to su ponajprije knjige i udžbenici, odjednom proglašava potpuno zastarjelim?! U nekim svojim javnim istupima, Bill Gates je otvoreno govorio da su knjige i udžbenici glupost jer smo mi sada u digitalnom dobu! Tradicionalna, direktna interakcija, također se proglašava zastarjelom… Oni u budućnost obrazovanje namjeravaju svesti na prijenos podataka, kojim bi upravljala umjetna inteligencija i algoritamski modeli, a nastavnici bi postali moderatori i asistenti, ne više prenositelji znanja, budući da je, kako nam govore, znanje jednim klikom miša dostupno na internetu. Ne morate biti profesor jer svaki zdravorazumski čovjek vidi da je to teška glupost! Govore i o ukidanju razreda do 2030. godine! Ideja je da putem 5G i 6G umreže studente diljem svijeta… Smatraju da bi studenti sami trebali birati što će i koliko učiti, bez strukture, kurikuluma nastavnih sadržaja, ništa – sve je bačeno u smeće! Vrhunac te ludosti njihov je pogled na same zgrade obrazovnih institucija, koje vide tek kao neki fizički prostor, koji postaje suvišan jer se nastava seli u virtualne prostore interneta!

DEHUMANIZACIJA NASTAVNOG PROCESA

“Nitko više ne govori o tome da ćemo se vratiti u ono staro normalno,” još jednom je upozorila dr. Neda Burić: “Zamislite samo taj apsurd s cijepljenjem i maskama, koje moraju ostati i nakon cijepljenja! Traže da se studenti cijepe, ali da nose maske čak i tijekom sportskih aktivnosti na kampusu! I dalje se inzistira na socijalnoj distanci…”

Ključni problem online nastave je u dehumanizaciji nastavnog procesa – zaključila je profesorica svoj premijerni nastup na televiziji: – Nikakvi algoritmi nikada neće moći zamijeniti iskustvo stručnjaka koji ima žive ljude pred sobom, koji zna temeljem svog iskustva i znanja, kako kreativno planirati i dozirati nastavne sadržaje i usklađivati ciljeve koje si je postavio, kako bi se prilagodio njihovim osobnostima. Obrazovni proces ne može se svesti samo na tehnički transfer znanja ili prijenos podataka… On podrazumijeva odgoj mladih i svojevrsnu nadgradnju. Student mora biti uronjen u puninu akademskog života, on mora osjetiti to pulsiranje, stvarati kontakte, povezivati se, biti dijelom sveučilišne atmosfere i živog kolektiva. To je integralni dio obrazovanja, dok online nastava tako nešto ne pruža i studente čini usamljenima, izoliranima i uronjenima u nekakvu anonimnost, bez mogućnosti sklapanja kontakata, zaljubljivanja… Svega onoga što apsolutno priliči toj dobi. I sve to rezultira tjeskobom, strahom, neizvjesnosnošću, problemima sa spavanjem, dekoncentracijom, bezvoljnošću, depresijom – pa čak i suicidom u nekim slučajevima.

BUJICA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

BUJICA: Detalji okršaja Prkačin – Goldstein!

BEZ CENZURE: U Novinarskom domu nastao je kaos; Sandra Benčić se digla i otišla, Hrvoje Klasić ostao u šoku, a Ivo Goldstein nasrnuo je na starca sa štapom! DR. VLATKA VUKELIĆ: “To je čin agresije bez opravdanja, tako se ne ponaša jedan sveučilišni profesor!“

Online:

/ Datum objave:

Bujica je u srijedu navečer emitirala dramatične snimke s tribine ‘Saveza antifašističkih boraca i antifašista’ na kojoj su, povodom 22. lipnja, nastupili profesori s Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein i Hrvoje Klasić, zajedno sa zastupnicom Možemo Sandrom Benčić, koja se, kako je rečeno u emisiji, samo dva tjedna nakon što je Tomašević preuzeo vlast u Zagrebu, ne bavi tzv. komunalnim – već ideološkim pitanjima…

Do kaosa u Novinarskom domu u Zagrebu, gdje se tribina održala, došlo je nakon što se za riječ javio saborski zastupnik Domovinskog pokreta i general HOS-a Ante Prkačin. Ivo Goldstein ga je u jednom trenutku, nezadovoljan generalovim izlaganjem, prekinuo i počeo vikati, a Sandra Benčić je izašla iz dvorane… Goldstein se nastavio sukobljavati s gostima tribine koji imaju drukčije mišljenje, pa je pred vratima dvorane, doslovce nasrnuo na jednog starijeg Zagrepčanina sa štapom, koji bi mu po godinama mogao biti otac! Psovao je, urlao i vrijeđao, unosio se starcu u lice i pokazao vrlo prostačku te nimalo akademsku razinu… Sve to snimila je i emitirala Bujica na Z1 televiziji, a u studiju prokomentirala mlada povjesničarka s Fakulteta hrvatskih studija – dr. Vlatka Vukelić.

NEAKADEMSKA RAZINA I GUBITAK KONTROLE IVE GOLDSTEINA…

To nikako nije akademska razina i mislim da si ni jedan član akademske zajednice, što profesor Goldstein je, ne bi smio dopustiti ovakav gubitak kontrole – izjavila je doc. dr. sc. Vlatka Vukelić, koju su objavljene snimke doslovce šokirale: – To je čin agresije bez opravdanja, na starijeg čovjeka, koji se teško kreće! Tako se ne ponaša jedan sveučilišni profesor…

“Jednoj povlaštenoj društvenoj skupini, koja ima dobar medijski prolaz, sve je dopušteno – pa i izjave u kojima se prema saborskom zastupniku nastupa s visoka i naziva ga se “amaterom”, no, gospodin Prkačin ima pravo na istinu, ima pravo postavljati pitanja i iznositi svoja mišljenja. Ivo Goldstein, kao sveučilišni profesor, trebao bi znati na koji način približiti temu i argumentirano je objasniti, što mu očito, svih ovih godina ne uspijeva,” komentirala je incident u Novinarskom domu Vlatka Vukelić: “Cijenim Goldsteinov obiteljski trud oko popularizacije određenih tema, međutim, suvremene tendencije u hrvatskoj historiografiji su takve da istina polako istiskuje dogme koje su nam desetljećima nametane.”

Dr. Vukelić sumnja u znanstvene reference predavača s antifa-tribine, a posebno je ironična bila prema znanstvenom opusu Hrvoja Klasića: – Klasić ima jedan dosta kvalitetan rad, koji se bavi društvenim životom u Sisku, u razdoblju Drugog svjetskog rata. On se u tom članku ne bavi niti NOB-om niti bilo kakvim vojnim formacijama, a kamoli ustankom. I osobno dosta koristim njegov članak, međutim, treba istaknuti da je on objavljen prije 21 godinu!

“Goldstein je objavio dvije monografije o NOB-u, međutim, one su publicističkog karaktera… Nisu sve knjige koje povjesničari objave ujedno i znanstvene, pogotovo, ukoliko su u nekakvom suautorstvu, gdje se profesor naročito itaknuo suradnjom s pokojnim ocem, koji čak nije ni imao diplomu iz povijesti,” nadovezala se i na drugog predavača s antifa-tribine mlada povjesničarka.

O 22. LIPNJU: “KOMUNISTI SU SE SKRIVALI PO VRBICIMA OKO ŽABNOG I KRALI LJUDIMA KOKOŠI!”

Vlatka Vukelić je iz Siska pa se posebno zainteresirala za 22. lipnja 1941. godine, koji se u Hrvatskoj naziva ‘Danom antifašističke borbe’: – Riječ je o danu do kojeg komunisti i nacisti imaju sporazum o nenapadanju. Nakon 22. lipnja i napada Njemačke na SSSR, komunisti u Hrvatskoj ne znaju što dalje, jer nemaju jasne upute od svojih komunističkih nalogodavaca, od Kominterne, iz Moskve – pa bježe iz Siska… Tek nakon što je Njemačka napala SSSR, oni se povlače u vrbike u okolici Siska. Nema govora o tome da su uopće išli prema šumi Brezovica. Oni su se, zapravo, povukli prema Žabnu, a to je jedno selo prema Zagrebu, gdje je domaće stanovništvo bilo bogatije, pa su znali da će kod njih lakše doći do hrane… Oni tamo odlaze kako bi čekali informaciju iz Moskve, što činiti dalje, a dokumenti govore o tome kako su se skrivali po vrbicima i domaćim ljudima krali kokoši!

“Tek nakon mjesec dana, kada im je lokalno stanovništvo poručilo da ih više neće tolerirati, oni se prebacuju prema Brezovici,” nastavlja dr. Vukelić, uz napomenu da “Klasić nije u pravu.”

Sam pojam “antifašizam” ustoličen je 1935. godine na Sedmom kongresu Kominterne, što znači da je opet SSSR taj koji upravlja sa svime – objašnjava povjesničarka: – Iako su oni tada definirali koje su to fašističke zemlje i odlučili kao komunisti radikalizirati borbu na europskom tlu, to ih nije spriječilo da sklope pakt o nenapadanju s Njemačkom 23. kolovoza 1939. godine. Trebamo biti svjesni da je rat trajao pune dvije godine prije nego li je Njemačka napala SSSR. Tek tada SSSR vrlo jasno mijenja svoju političku i vojnu taktiku i odlučuje odgovoriti na napade, pa kreće u uspostavu savezničkih odnosa s Britanijom i Francuskom. Do tada su oni djelovali zajedno, a to se posebno vidjelo na podjeli Poljske.

VLATKA VUKELIĆ: “Klasićeva baka bila je sluškinja u vili moje prebake, a onda su nam je konfiscirali!”

“Pogrešno je na jugoslavenski komunizam gledati kao na neki blaži oblik, koji – kao što neki govore – nije bio tako intenzivan kao što je to bio u SSSR-u ili ned’o Bog u Kini,” smatra dr. Vukelić: “Nije to bio nikakav ‘socijalizam s ljudskim licem’ ili ‘po mjeri čovjeka’, to je bio totalitarni sustav i dok mi kao civilizirani pripadnici europskih naroda ne budemo svjesni te činjenice, osjećat ćemo se kao u nekom kolektivnom bunilu ili kao da patimo od stockholmskog sindroma.”

Osim političkih neprijatelje, komunisti su imali i klasne neprijatelje, što je obitelj Vlatke Vukelić, djevojački Bručić, osjetila i na svojoj koži: – Baka Hrvoja Klasića radila je kod moje prabake kao sluškinja, tako da se mi i osobno poznajemo. Nakon Drugog svjetskog rata komunisti su nam konfiscirali vilu u kojoj je prabaka živjela, kao i ciglane… Sve su nam oduzeli!

“Ne treba nas čuditi što Hrvoje Klasić danas javno štiti određene društvene strukture koja su mu pomogle da živi relativno lagodan život,” nastavila je u istom, ironičnom tonu, dr. Vukelić: “Ja možda nisam toliki stručnjak kao Hrvoje, možda nisam tako dobar povjesničar i istraživač, možda nemam tako atraktivne teme kojima se bavi on, iako, zapravo, ne mogu imenovati niti jednu od njih… Međutim, ja nemam pristup HTV-u, ne mogu napraviti dokumentarac na HTV-u i ne mogu biti komentator svih mogućih emisija od dnevno-političkih do povijesnih i kulturno-društvenih. To, za sada, ima još uvijek samo odabrana struktura u hrvatskom društvu, a ja se nadam da ćemo takve tendencije jednom mijenjati.”

BUJICA

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x