Kontaktirajte nas na:
Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

“To mi u HDZ-u ne smijemo dopustiti, to ne želi ni naše članstvo,” napomenuo je dr. Kovač i dodao: ”Nama je potreban jak HDZ, koji će biti suverenistički, demokrašćanski, državotvoran i domoljuban i kao takav će imati članstvo koje će moći disati i biti glavna snaga na hrvatskoj političkoj sceni. Taj tip napuštanja našeg identiteta vodi HDZ u propast. Moramo spriječiti gubitak sljedećih parlamentarnih izbora.”

Dr. Miro Kovač odazvao se na sučeljavanje na Z1 televiziju, na koje je bio pozvan i aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, međutim, kao što je objavio voditelj Bujice, njegov glasnogovornik Marko Milić u zadnji je čas sučeljavanje otkazao, iako se pregovaralo nekoliko dana. Dan ranije otkazano je i sučeljavanje na HRT-u. U studiju Z1 televizije Plenkovića je ipak čekala prazna fotelja, čaša vode i zastavica s prigodnim natpisom ‘Odvažno za Hrvatsku – magistar Plenković’…

KOVAČ OŠTRO O SRBIJI, PLENKOVIĆA JE OPTUŽIO ZA PASIVIZIRANJE RADA VLADINOG POVJERENSTVA!

“Žao mi je što moj protukandidat večeras nije u studiju pa da odgovori na pitanje zašto je pasivizirao rad vladinog Povjerensta za praćenje pristupnih pregovora Srbije s EU,” bacio je rukavicu u lice Plenkoviću, Miro Kovač i tako ga neizravno optužio za pomaganje Vučićevoj Srbiji kod ulaska u Europsku uniju: “Nakon moga izlaska iz Vlade i prelaska u Hrvatski sabor, Povjerenstvo se više nije sastalo. Meni je to jedna velika enigma…”

Prema pokušajima Srbije da uđe u EU, dr. Miro Kovač je vrlo rezerviran: – Prije tri i po’ godine sam kao ministar vanjskih poslova definirao kriterije za pristupanje Srbije Europskoj uniji, kada je riječ o pravosuđu i temeljnim pravima. Postoje vrlo jasni kriteriji kada je riječ o pronalasku nestalih, to je obveza Srbije na putu prema Europskoj uniji. Isto tako, kriterij da Srbija mora platiti odštetu za žrtve Domovinskog rata, kao i odštetu logorašima. Tu je jasno da nikakvih pomaka nema i sada, kada je zagustilo u ovoj kampanji za predsjednika HDZ-a, gle čuda, ministar Medved – kandidat za Plenkovićevog zamjenika, odjednom dovodi Rehaka u Vladu, nakon tri godine nečinjenja i vode se razgovori o logorašima!

Kovač, za razliku od Plenkovića, ne namjerava Vučićevoj Srbiji olakšavati put prema EU: – Još je tu jako puno posla, kada je riječ o Srbiji i njezinom putu prema Europskoj uniji, trenutno tu nema nikakvog napretka! Mi ćemo na tom planu opet aktivirati sve mehanizme koji postoje u Hrvatskoj, kada je riječ o nadzoru.

“STRANKA TO SAM JA”

I prije četiri godine, dr. Miro Kovač trebao je biti protukandidat Andreju Plenkoviću u utrci za predsjednika HDZ-a, no tada je odustao: – Godine 2016. sam u interesu stranke odlučio ne ići u tu kandidaturu jer je bilo jasno da ako ćemo prije parlamentranih izbora imati dva ili više kandidata, da ćemo time pomoći SDP-u i Zoranu Milanoviću. Mnogi su mi suradnici tada rekli: Miro, nemoj to raditi! Tada sam odustao u interesu stranke, a sada u intersu stranke moram biti kandidat, kako bih spasio HDZ koji srlja iz neuspjeha u nesupjeh. Doživjeli smo dva izborna neuspjeha. Jedan krah na izborima za Europski parlament, kada smo ostvarili najlošiji rezultat u povijesti stranke, manje pd 23 posto… Usporedbe radi, prije pet godia, na istim smo izborima imali 41 posto podrške. Na predsjedničkim izborima izgubili smo Predsjednicu Republike, isto tako zbog loših politika i gubitka vjerodostojnosti. Kako bismo spriječili i treći izborni poraz, koji je, čini mi se, vrlo izvjestan sa ovakvim vodstvom i politikama, odlučio sam se žrtvovati, ali ovaj puta na način da se kandidiram, a ne da se ne kandidiram.

“Kadrovska politika u HDZ-u vodi se po principu – stranka, to sam ja,” kritičan je dr. Kovač prema akutalnom šefu: “Nakon pobjede Opcije za promjene, u nedjelju 15. ožujka, postavit ćemo stranku drukčije. Stranka više neći biti jedna osoba, stranka ćemo biti svi mi, a o svim bitnim stvarima konzultirat ćemo predsjedništvo i županijske organizacije. O onim najbitnijim stvarima, stvarima koje se tiču nacionalnih emocija i svjetonazora ljudi, radit ćemo stranačke referendume.”

PLENKOVIĆ JE CAMERONA NAZVAO ‘DILETANTOM’, ZBOG REFERENDUMA JE KRITIZIRAO I RENZIJA…

Dr. Kovač svom protukanidatu posebno zamjera što je podcjenjivao referendumske inicijative, koje je podržao i veliki broj članica i članova HDZ-a: – Plenković je nas, potpisnike tih inicijativa, nazivao marginalcima i docirao nam kako ništa ne razumijemo. Praktički nam je davao instrukcije i govorio nam da smo nepismeni, da ne znamo čitati i razmišljati svojom glavom. Već 2016. godine na Klubu zastupnika Plenković je govorio da je britanski premijer Cameron diletant jer je napravio referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji! Na isti je način omalovažavao i talijanskog premijera Renzija, koji je napravio referendum o izbornom zakonu u Italiji. Takav svoj stav primjenio je i prema hrvatskim građanima, tijekom referendumske inicijative ‘Narod odlučuje’ i onoj o Istanbulskoj konvenciji, naprosto, naše je ljude proglasio  diletantima i marginalcima. I upravo takav odnos doveo je do toga da su naši birači u velikoj mjeri na izborima za Europski parlament rekli; mi jesmo HDZ-ovci u duši, ali ovoga puta mi HDZ-u glas dati nećemo. Isto se ponovilo i na izborima za Predsjednika Republike. Mi smo takvom politikom ušli u svađu sa svojim biračima i članovima i tako ne možemo dalje.

“Nikada nikakava analiza izbornih neuspjeha nije napravljena, iako to predviđa stranački Statut i bez obzira što je moj protukandidat to javno obećavao,” otkriva dr. Kovač.

LIJEVE STRANKE PODRŽAVAJU PLENKOVIĆA, A ŠKORI SU RADILI ODVRATNE STVARI!

Miro Kovač je u Bujici najoštrije osudio napade na Miroslava Škoru, koji su se događali u predsjedničkoj kampanji i zamjerio pojedincima iz aktualnog vrha HDZ-a, a posebno Plenkovićevom kandidatu za potpredsjednika stranke Ivanu Anušiću, što toliko energije nije trošio protiv Zorana Milanovića: – S gospodinom Škorom se dogodila jedna ružna stvar. Njega se vrijeđalo na osobnoj razini, njemu se zadiralo u obitelj i to je nešto odvratno, to se ne radi. Naravno da Miroslav Škoro to nije dobro primio i sad ga se svojata jer se vidjelo da se ne može naprijed i da ova naša trenutna Vlada, s mojim protukandidatom Plenkovićem na čelu, nema nikakav koalicijski potencijal. Plenković je naprosto osuđen na ostatke ostataka Kukuriku koalicije, na Opačićku i Vrdoljaka, koji jasno kaže da izlazi iz Vlade, ako ja pobijedim. Vrlo je jesno da HNS kao lijeva stranka, podržava Plenkovića. Zamislite, lijeve stranke i bivši članovi SDP-a podržavaju Andreja Plenkovića!

Miro Kovač pred kamerama nevoljko govori o sebi osobno, o svom obrazovanju i znanju stranih jezika, međutim, na inzistiranje voditelja i opasku, kako se upravo takvi argumenti, često koriste kao Plenkovićeva “prednost”, odgovorio je: – Imao sam tu sreću i privilegij da sam u Njemačkoj magistrirao, u Francuskoj diplomirao, magistrirao i doktorirao i bio sam na Harvardu na nekim tečajevima…

Dr. Miro Kovač govori više jezika od magistra Plenkovića, no to ne želi previse isticati: – Najvažniji je hrvatski jezik! Naš jezik morate dobro poznavati i razumijeti i biti s ljudima bliski. Ovo drugo je plus i dobro za komunikaciju s ljudima iz Europe i svijeta. Njemački znam pisati i govoriti kao Nijemac, u Francuskoj sam doktorirao na Sorboni, tako da znam francuski i čitati i pisati i govoriti kao Francuz, znam i engleski, znam talijanski, nizozemski, turski… No, najvažnije od svega toga je da znam hrvatski!

KOVAČ GOVORI ŠEST JEZIKA, ALI SE, ZA RAZLIKU OD PLENKOVIĆA, S TIME NE HVALI: “Najvažnije je znati hrvatski i razumijeti našeg čovjeka!”

I dok se Plenković pravi važan znanjem stranih jezika, Kovač kaže: – Ja se ne želim hvalisati jer nema potrebe za tim, hrvatskom čovjeku je najvažnije da ga vi razumijete, da s njim razgovarate i da rješavate njegove probleme.

Voditelj Bujice pitao je dr. Kovača boji li se izbacivanja iz stranke, ako izgubi izbore za predsjednika, a što mu, prema informacijama iz aktualnog stranačkog vrha, već pripremaju Vladimir Šeks, Tomo Čuljak i Ivan Anušić, zajedno s Jandrokovićem i Plenkovićem: – Od toga nema ništa, jer ćemo pobjediti na izborima, a Plenkovića ćemo na prijedlog mene osobno, kooptirati u predsjedništvo! Mi nikoga nećemo isključivati. Kada sam od stranačkog senior čuo da bih trebao imati odvjetnika nakon izbora u stranci, poručio sam mu da ih imam čak tri – i to u svojoj obitelji. Dvojica njih školovana su u Njemačkoj, tako da se baš ničega ne bojim!

Na pitanje zašto je zatražio naputke u svezi nedjeljnih unutarstranačkih izbora od Nacionalnog stožer Civilne zaštite i kako komentira njihov odgovor, dr. Kovač je rekao: – U Hrvatskoj, kao i drugdje u Europi i svijetu, imamo širenje epidemije koronavirusa i ne želim nikako, kao kandidat za predsjednika HDZ-a, biti odgovoran za infekciju bilo koga za vrijeme tog izbornog postupka. Tražio sam da se Nacionalni stožer Civilne zaštitte o tome očituje i da dobijemo preporuku o održvanju unutarstranačkih izbora. Ne daj Bože, da se tu bilo što dogodi, mi iz Opcije za promjene ne želimo za to biti prozivani i zato smo tražili blagoslov države i Nacionalnog stožera. Očekujem da izborni postupak bude takav da svi članovi HDZ-a u njemu mogu ravnopravno sudjelovati. Očekujem da u našoj stranci bude sve tako organizirano da svi članovi HDZ-a i oni mlađi, a posebno oni starji, mogu sudjelovati u izbornom procesu. Vidio sam da je Stožer civilne zaštite u Splitu donio preporuke, kojima traži od osoba starijih od 65 godina da ne izlaze iz kuće. Ti članovi HDZ-a su u velikoj mjeri pobornici promjena, zato je važno da nema nikakvog straha, sve će biti organizirano, sve će mjere biti provedene i svi članovi HDZ-a – i stariji i mlađi, u nedjelju trebaju doći na birališta.

MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ IMAJU SLIČAN VRIJEDNOSNI SUSTAV!

“Opciju za promjene, shvaća se kao opciju opasnih namjera, slično kao što je HDZ u vrijeme Tuđmana nazivan strankom opasnih namjera,” kaže Kovač i posebno ističe potporu koju je dobio od obiltelji Tuđman: ”I oni, baš kao i mnogi naši ljudi na terenu, doživljavaju nas kao posljednju šansu za obnovu HDZ-a.”

Voditelj Bujice pitao je dr. Kovača kako to da je novi predsjednik Zoran Milanović, Andreja Plenkovića i njegovu Vladu pohvalio već tri puta, a Bernardića ni jednom i je li to ta “tvrda kohabitacija” o kojoj je govorio Plenković: – To je očito, mekana kohabitacija, mekan suživot! Predsjednik Republike i aktualni Predsjednik Vlade i moj protukandidat, imaju sličan vrijednosni sustav, a mi vrlo jasno kažemo da bi takvo nešto bilo smrt za HDZ!

Andreju Plenkoviću uputio je brutalnu poruku: – U vrijeme kada su neki hvalili Kardelja i Marxa, mi smo sanjali i borili se za stvaranje slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske!

“Većina komentatora na političkoj sceni, koji su lijevo-liberalne orijentacije, navijaju za moga protukandidata,” konstatirao je dr. Kovač i ponudio objašnjenje zašto je to tako: ”Zato jer žele slabiji HDZ i žele pobjedu SDP-a na izborima!”

Na kraju Bujice voditelj je apelirao na Andreja Plenkovića neka prihvati barem sučeljavanje s dr. Mirom Kovačem na RTL-u, kada već nije došao na HRT i Z1 i pitao izazivača boji li se da će Plenković na RTL-u “igrati na domaćem terenu”, s obzirom da je riječ o televiziji koja je politički lijevo-liberalna?

“To će mi biti još draže,” spremno je odgovorio dr. Kovač.

BUJICA

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

STANKO PRIMORAC – ĆANE U BUJICI: Dok je HOS-a neće biti ‘Velike Srbije’!

Ratni zapovjednik HOS-a Hercegovine: “Tri puta sam ranjen, imam mirovinu 3 tisuće kuna, troje djece mi je u Irskoj, a Milanović i Plenković u Zagrebu primaju Dodika, čiji ljudi pišaju po spomenicima naših heroja!”

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Stanko Primorac - Ćane

Dok ima živih HOS-ovaca nećemo dati ‘ZDS’ i neće biti tzv. Velike Srbije, ma koliko Dodik, Pupovac i Vučić radili na tome – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji Stanko Primorac – Ćane, predsjednik HSP-a BiH i ratni zapovjednik HOS-a za Hercegovinu: – Vučić iz ’95. iz Gline i Vučić danas, za mene je uvijek i bit će – isti Vučić. To je Vučić iz Gline, koji najavljuje uništavanje Hrvatske države, govori da će to biti “srpska država” itd. Milorad Dodik iz ’95. s porukom da je trebalo tući Zagreb, ali se s time ne treba hvaliti, je za mene Milorad Dodik danas i sutra… Isti je takav i Milorad Pupovac…

“To je isti onaj Milorad Dodik, koji je prije par mjeseci, na godišnjicu Bleiburga, rekao da nas je trebalo pobiti sve, misleći na sve naše zarobljenike, civile i djecu u Bleiburgu,” podsjetio je Stanko Primorac: “Taj isti Dodik svake godine, po stotinjak tisuća, povećava broj srpskih žrtava u Jasenovcu. S petsto tisuća on i Pupovac otišli su na sedamsto tisuća pa na osamsto, a za par godina će to biti milijun!”

TO JE ISTI DODIK KOJI JE VRIJEĐAO BISKUPA KOMARICU!

Ćane je nastavio opisivati koga su, zapravo, Milanović i Plenković primili u Zagrebu: – To je isti Dodik koji je prije godinu dana izvrijeđao biskupa Komaricu! To je isti Dodik koji nije vratio imovinu Crkvi biskupa Komarice. To je isti Dodik koji se ne obazire na nevjerojatnu činjenicu da je iz tzv. Republike Srpske, tijekom velikosrpske agresije, protjerano 166 tisuća Hrvata, iako će njihovi izvori kazati da je riječ o 144 tisuće, što nije točno.

“Zanimljivo je da na HRT-u, kod Stankovića, mogu gostovati Dodik, Pupovac i svi ti silni likovi, ali ne mogu HOS-ovci i kolege iz HVO-a,” rekao je omdah na početku Bujice Ćane Primorac te usput, pohvalio Milanovića zato što je na Dan pobjede odlikovao pripadnike HVO-a, no, jednu mu stvar nikada neće oprostiti: “Njegov otresit i drzak stav o ploči HOS-a, koji mene strašno vrijeđa i boli svakog našeg pripadnika. Da ne govorim o obiteljima koje su izgubile svoje najmilije… Predsjednik države, bez obzira na njegovo svjetonazorsko uvjerenje, ne smije prelaziti preko činjenice da je pod ratnom oznakom HOS-a, na kojoj je bio utkan pozdrav ‘ZDS’ poginuo veliki broj naših bojovnika.”

Na pitanje kome je danas u interesu dijeliti hrvatske branitelje, bez obzira na njihovu pripadnost HOS-u, HVO-u ili HV-u, Stanko Primorac odgovara: – Svima onima koji Hrvatsku nikada nisu prihvatili kao činjenicu, koji je nisu željeli i aktivno su radili protiv nje. Protiv Hrvatske i danas radi Pupovac, radi i Dodik, koji pohvaljuje hrvatskog predsjednika zato što ocrnjuje HOS!

ĆANE: “SVE NAM MOGU UKINUTI, ALI HOS SE SVOJE OZNAKE ODREĆI NEĆE, SPREMNI SMO I NA ROBIJU!”

Svima onima koji diraju u HOS, ratni zapovjednik iz Hercegovine poručuje: – Oni se s HOS-om i našim oznakama sigurno neće uspjeti obračunati, barem dok smo živi mi, koji smo bili sudionici rata. Sve smo spremni učiniti pa makar morali ići na robiju i u zatvor! Sve ćemo prihvatiti, osim ukidanja ratne oznake HOS-a. Ona je činjenica i u ime velikog broja HOS-ovaca, mogu reći da nam mogu ukinuti mirovine, invalidnine – da nam mogu ukinuti status. Sve nam mogu ukinuti, ali pozdrav ‘ZDS’ neće!

Bobotko nije volio HOS – tvrdi Ćane, ali ih je cijenio: – Nije nas mogao vidjeti nacrtane, bili smo dosljedni i odbili smo njegovu zapovijed da skinemo oznaku HOS-a! On nam je ukinuo status hrvatskih vojnika, ostali smo bez plaće, bez ičega… Da bi nakon mjesec dana, kontaktirao našeg zapovjednika brigade Antu Urlića, sada generala u mirovini,  naredio mu je da nas nađe i vrati u postrojbu! Sve je to opisao na 272. stranici knjige ‘Sve moje bitke’…

Primorac je u Bujici opisao jednu akciju u Općini Ravno, u Dubrovačkom zaleđu, gdje je upravo HOS sudjelovao u osvajanju jedne važne kote i izvlačenju poginulih pripadnika elitnih postrojbi HV-a. Ima poruku i za generala Medveda, kojeg izuzetno cijeni k’o ratnika, ali u Grubore ne bi nikada otišao: – Ja ga stvarno poštujem i od puno njegovih suboraca sam čuo o njemu sve najbolje, od vas sam čuo sve najbolje o njrmu, mislim da je bio dosta puta kod vas u emisiji… Izgubio je brata u ratu i to sve skupa treba cijeniti i poštivati. Mislim da je pokazao veliko srce u ratu, ali se bojim da je on žrtva bolesnih ambicija njegovog šefa, premijera Plenkovića! Natjerati osobu poput ministra branitelja, koja je prošla sve to skupa, u Grubore i stavljati to u kontekst Oluje, ljudi to doživljavaju kao izjednačavanje žrtve i agresora.

ZAŠTO PLENKOVIĆ I MILANOVIĆ NISU DODIKA PITALI KAKO JE USPIO VRATITI GRAHOVO, GLAMOČ I DRVAR?!

U Bujici su prikazane fotografije porušenih spomenika poginulih hrvatskih vojnika u dubrovačkom zaleđu, koje je pod kontorolom vlasti Milorada Dodika: – To je mjesto Slivnica. Par stotina metara od mjesta o kojem sam pričao i koje Bobetko spominje u svojoj knjizi… Prvi spomenik je srušen prije tri godine. Drugi su srušili prošle godine. Obnovili smo ga za 04. srpnja i srušili su ga po treći puta! Tu je palo šest pripadnika 156. brigade HV-a.

Na pitanje što je s povratkom naših ljudi na prostor tzv. Republike Srpske, u hrvatsku Posavinu, Banjaluku, Prijedor, Derventu, Kotorvaroš, Ćane je odgovorio: – Volio bih da su Plenković i Milanović Dodika pitali kako je svojom politikom uspio vratiti Glamoč, Grahovo i Drvar?! Srbe, koji tamo žive, je u postotku vratio gotovo na prijeratno stanje i oni sada ne da su uspjeli vratiti sva svoja prijeratna prava – nego rade ogromne probleme našim doseljenicima iz nekih drugih dijelova BiH, odakle su Hrvati protjerani…

“Srpska politika je u Bosni i Hercegovini nakon toliko stoljeća, ostvarila nešto što nikada do sada nije,” konstatirao je Ćane: ”Podjelom BiH njima je pripalo 49 posto teritorija i oni to žele pod svaku cijenu legalizirati i zaštititi. U tom su nastajanju spremni na sve!”

PREDSTAVNICI HRVATSKOG NARODA U BiH – DODIKOVI POMAGAČI!

“Predstavnici hrvatskog naroda u BiH ne rade ništa na povratku naših ljudi,” tvrdi Primorac: “Svi oni šute kada Dodik vrijeđa biskupa, kada vrijeđa bleiburške žrtve, kada zabranjuje razno-razne hrvatske manifestacije u tri općine koje se nalaze u Herceg-bosanskoj županiji. Oni ne reagiraju i šute. I zato su definitivno Dodikovi pomagači!”

Komentirao je i mokrenje po grobu hrvatskog viteza Ludviga Pavlovića, od strane jednog ‘Delije’, Dodikovog simpatizera: – Počinitelja tog nedjela identificirale su navijačke skupine, a što se tiče institucija, nitko nije mrdnuo malim prstom! Ovako nešto je u stanju sutra napraviti i Milorad Dodik ili bilo tko od njih!

Ćane je u Bujici otvoreno rekao da je Bosanaka Posavina prodana: – Grubo zvuči izdaja, ali kada saberete dva i dva, onda to i nije ništa drugo nego – izdaja! Ne treba uljepšavati stvari, već ih treba nazivati pravim imenom. Nije dovoljno učinjeno da se hrvatska Posavina obrani. Nisam mogao doći k’ sebi kada sam prvi puta pročitao u medijima da je potpisan Daytonski sporazum i kad je rečeno da hrvatskim prostorima pripadaju Drvar, Glamoč i Grahovo, a tamo je živjelo manje Hrvata nego u jednom šoru koji pripada Bosanskom Brodu ili Derventi! Nisam mogao doći sebi, kao ni stotine drugih normalnih ljudi, šta će nama Drvar, Glamoč i Grahovo, a uzeli su nam plodnu Posavinu, uzeli nam Derventu i sela kraj Banja Luke, uzeli nam Kotorvaroš, Hrvatsku Tišinu, Bosanski Bord, Derventu, gdje su Srbi od kada postoje – manjina. Netko je napravio nešto, što je nenormalno i neprirodno! Ili je to bilo obećano prije… Meni ta činjenica samo potvrđuje da Posavina nije slučajno pala! Tamo su bile određene snage Hrvatske vojske, kao što su bile u dolini Neretve, kao što su bile i u zaleđu Dubrovnika, što je također teritorij BiH. Nije bilo nenormalno da se 10-15 kilometara od granice, unutar BiH, nalazi Hrvatska vojska. Na koncu, imali smo i Splitski sporazum, gdje je bilo potpisano da se mogu organizirati zajedničke akcije obrane Armije BiH, HVO-a i HV-a…

MILJAVCA PROZVAO ZA PAD POSAVINE: “SVE JE BILO JASNIJE KADA SU REKLI DA JE BIVŠI OFICIR JNA…”

Za pad Bosanske Posavine, Stanko Primorac – Ćane izravno optužuje aktualnog šefa Generalskog zbora, Pavu Miljavca: – Ono što sam ja upečatljivo zapamtio i što je bio moj prvi šok tada, je raspad sustava, sijanje panike, nepoduzimanje ničega da se spriječi padanje crte… General Miljavac, koji danas predstavlja Generalski zbor, koji malo, malo, tumači strategije, bio je opterećen time kako će izgledati, hoće li mu odijelo dobro stajati, je li obrijan, a ne hoće li crta obrane puknuti! On se tada ponio vrlo nevojnički, a sve mi je bilo jasnije kada su mi rekli da je to bivši oficir, bivše vojske!

“Bio sam šokiran zbog načina kako nije uspio zaustaviti svoju vojsku, pa da nam se ne dogodi nekontrolirano ponašanje,” nastavio je Primorac: “Ništa gore vam se u ratu ne može dogoditi nego da krene panika među ljude, ako krene nekontrolirano povlačenje… Tu bude mrtvih između sebe, tu bude svega i svačega, a neprijatelj samo ušeta u vaš prostor…”

Nezaobilazno je i pitanje ratne odštete Hrvatima za uništenu imovinu, mučenja u logorima i velike ljudske gubitke od strane tzv. RS. Naime, sud u New Yorku potvrdio je presudu za ratnu odštetu srpskim žrtvama, pa Dodikovoj tvorevini prijeti bankrot, a pravo je pitanje – zašto Hrvati neće dobiti ništa: “Dodik je rekao da nema odštete i ja sam šokiran! Milanovića i Plenkovića to ne zanima… Naravno da ga nisu ništa pitali. Naravno da ga nisu pitali kad je bilo vrijeme za to i ništa nisu poduzeli u smislu ratne odštete za Hrvate iz BiH.”

PRIMORAC: “NISAM JEDINI KOJEMU SE UNUČAD RAĐA U IRSKOJ…”

Ćane se boji da će Hrvati iz BiH nestati, ako im je “spas” Milorad Dodik, kao što nestaju iz Vojvodine i Crne Gore: –  Dolje je trenutno užasan egzodus mladih, pogotovo onih koji se ne mogu ni na koji način svrstati na jednu stranu, onih koji su se odijelili od politike, nisu bili u HDZ-u, ti su definitivno kažnjeni i njihove su obitelji obilježene. Vrlo teško je da se netko iz takvih obitelji može zaposliti putem javnog natječaja ili u nekoj državnoj instituciji. I to je jedan vid korupcije i nepotizma… Zbog negativne atmosfere nisam jedini kojemu se unučad rađa u Irskoj i Njemačkoj, diljem EU.

Primorac je tri puta ranjavan, samo deset dana nakon oporavka od teškog ranjavanja, s duborvačkog bojišta dragovoljno je otišao u Bosansku Posavinu, bio je u Domovinskom ratu cijelo vrijeme, a na pitanje kolika mu je mirovina, s nelagodom je odgovorio: – Moja mirovina je sramotno mala i ja ću prvi puta to sada javno kazati. Zatražio sam umirovljenje 2017. godine i dobio mirovinu, koja zajedno s invalidninom, iznosi 3 tisuće i koju kunu…

“Jučer su u Vojvodini Hrvati postali izrazita manjina, a do jučer su bili konstitutivan narod,” upozorio je Primorac, uz napomenu: “Dok kažem jučer, mislim na razdoblje pred Drugi svjetski rat.”

Nastavio je: – U Crnoj Gori su Hrvati bili puno bolje zastupljeni u brojnom i svakom drugom smislu, a danas su svedeni na jednu šaku. Prije ili kasnije, ako ovako nastavi vanjska politika Zagreba, desit će se isto i u Bosni i Hercegovini. Ako BiH ostane bez Hrvata, to će biti veliki problem za Republiku Hrvatsku. Ne može predsjedniku i premijeru RH biti svejedno tko je na vlasti u Crnoj Gori, tko u Srbiji… Isto kao što im ne smije biti svejedno u kakvoj je poziciji Hrvatski narod u BIH, s time da Hrvati u BiH moraju biti na prvom mjestu u vanjskopolitičkim interesima Zagreba.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

DEMISTIFIKACIJA JEDNE POLITIKE: Hrvatsko dodvoravanje Dodiku

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik u Zagrebu

Dodik u Zagreb, Dodik iz Zagreba. Bezvezna posjeta i još bezvezniji rezultati putešestvija Mileta Ronhila na Pantovčak i u Banske dvore. Zbog čega je Dodik pozivan u Zagreb javnost ne zna. Službena priopćenja smo čuli, ali onaj tko se imalo razumije u politiku zna da je Dodik pozvan u Zagreb zbog drugih stvari. A kojih, teško ćemo saznati. Nevažno! Kao što je već i rečeno, nevažna posjeta koja je više zagolicala maštu i probudila strasti mnogima u cijelom regionu.

Jesu li trebale iznenaditi reakcije i propinjanje na zadnje noge bošnjačkih političara? Kao Mile će u Zagrebu nešto važno dogovoriti s Hrvatima. Po pravili nešto što će biti protiv Bošnjaka. Kod nas to tako obično ide. Kada se sastanu dvoji uvijek onaj treći misli da se njemu radi o glavi. Doduše ima i toga. Nije rijedak slučaj da dvojica rado teferiče protiv onog trećeg. Nevažno koja su dvojica. Važno je da se nađu i da smišljaju kako će trećem zavući.

Osim osude Bošnjaka Dodikov posjet je zagolicao maštu brojnih političara, novinara, analitičara, komentatora pa i obične raje. Narod se raspisao na društvenim mrežama. Naravno, narod nema informaciju zašto je Dodik putovao Plenkoviću i Milanoviću nego su uhvatio standardne spike o odnosima Hrvata i Srba. Tu i tamo spomenu se i Bošnjaci. A kada su Srbi u pitanju onda se ne može proći bez Albanaca i Crnogoraca.

Raja ko raja, uvijek ima svoje. Jedni nešto i znaju pa napišu koju pametnu, ali budala je uvijek bilo najviše što se iz mnoštva komentara na društvenim mrežama i portalima da zaključiti.

Međutim, obični smrtnici nisu važni, tj. nije važno što misli tamo neki anonimac. Iako treba cijeniti i uvažavati svačije mišljenje. Puno je važnije što misle politički zvaničnici. Što se kaže na javnoj televiziji, jer javna televizija ima ogroman utjecaj na javno mnijenje. Što nije bilo na HRT-u to se nije ni desilo.

Za uvod dosta, idemo delati.

Krenut ćemo od HRT-a. Očekivano, zbog Dodikovog posjeta Hrvatskoj javna televizija je u svojim političkim magazinima nametnula teme o položaju Hrvata u BiH i hrvatsko-srpskim odnosima unutar BiH.

Budući da HRT nije javni servis u službi građana nego je politbirovska institucija koja je javni razglas jedne politike, koja je ponajmanje hrvatska, očekivano gosti u studiju su bili pomno birani. Iako se gledateljima podmeće politička raznovrsnost sugovornika to je samo privid, jer svi gosti u studiju možda misle različito, ali su jednog te istog svjetonazora i imaju jedan te isti ideološko-politički diskurs. Režimska potrčka koji svi do jednog imaju komunistički pedigre (zna biti izuzetaka, ali oni uvijek predstavljaju manjinu i bivaju nadglasani). Ljudi koji su u Jugoslaviji bili na istaknutim pozicijama ili su pak bili angažirani u Služni državne sigurnosti, KOS-u ili su na drugi način bili involvirani u tijelima komunističkog režima. Svi drugi prostorije HRT mogu vidjeti samo preko TV ekrana. Osim ponekad. Tek toliko da se opovrgne pravilo.

Javna je tajna da je UDBA stvorila ovu Hrvatsku. Argumentirati i dokazivati ovu tvrdnju nadilazi okvire jedne novinske kolumne, pa ćemo o tome nekom drugom prilikom.

Za razumijevanje ovog teksta važno je napomenuti da se zna s kim se danas u Hrvatskoj ima posla. Tko vlada i tko vedri i oblači.  Udba je vrlo vješto prevarila hrvatske nacionaliste i domoljube. Prodala im je priču o nekakvoj pomirbi između ustaša i partizana. Naravno, o nikakvoj pomirbi nije bilo riječ. Od neovisnosti Republike Hrvatske, počevši od neprikosnovenog predsjednika Franje Tuđmana, pa preko ključnih figura vlasti do gotovo zadnjeg kotača u sustavu vlasti svi od reda su bili komunistički dužnosnici. I to mnogi od njih vrlo istaknuti. Na najviše pozicije vlasti Tuđman je postavljao provjeren udbaški kadar. Ljude za koje se ne negira da su kao pripadnici OZN-e i UDB-e činili brojne zločine nad građanima Hrvatske.

Isti proudbaški establišment ostao je i do danas i oni praktično upravljaju državom. Tu i tamo pokojem HDZ-ovcu, rodoljubu i domoljubu, koji živi u uvjerenu da je HDZ nekakva prohrvatska stranka daju nekakve mrvice na način da ga uključe u neko tijelo stranke ili ga postave za predsjednika mjesne zajednice. Tek toliko da se zamaskira narav HDZ-a.

Komunisti u SDP se razlikuju od ovih iz HDZ-a samo po tomu što se nisu prebacili na vrijeme i što su odlučili zadržati svoje crvene dresove. Ako ništa makar je to poštenije. Inače o brojnim pitanjima i HDZ i SDP imaju isto stajalište i kada treba isukati sablje onda su svi ko jedan.

A HRT upravo takve poziva u svoj emisije. Da takvi narodu objasne što je hrvatski interes i što znači zaljubiti se u Dodika. Oni koji su istinski ideološki suprotni ovim orjunašima i kvazi veliko Hrvatima nemaju mjesta na HRT-u i oni ne mogu javnosti predočiti svoj stav i svoje mišljenje.

Tako se između ostalog na HRT komentira kako je Dodik jedini član Predsjedništva BiH koji nije ratovao protiv Hrvata.

Da je budala ovo izjavila uvrijedilo bi konja. Ovaj kvazi argument kojim se Dodik kvalificira kao pozitivna osoba za Hrvate je toliko kretenski da je prosto nevjerojatno kako autor takvih misli uopće može doći pred kamere javne televizije, a kamo li da obnaša nekakve visoke državne dužnosti.

Svi jako dobro znamo da je Dodik eksponent velikosrpske politike. Ono što četnik Vučić misli to Dodik radi.

Nebrojene su njegove izjave o negiranju Bosne i Hercegovine. O veličanju ratnih zločinaca, o stalnim prijetnjama kako će Republiku Srpsku pridružiti Srbiji.

O posjeti Dodika Zagrebu bivša premijerka RH Jadranka Kosor na svom Twitter profilu je napisala: “Što, ali što točno, koji to problem mogu riješiti čelnici države EU s dotičnim koji veliča ratne zločince, odlikuje ih ne priznajući odluke Suda u Haagu, snažno upregnut na projektu komadanja BiH i velike Srbije. Ponižavanje kao nekoć s Vučićem i nestalima.”

Slično Kosorici svoje stavove dijele i mnogi drugi. Međutim, oni mogu samo pisati po društvenim mrežama ili se njihovi stavovi mogu čuti samo na nekoj lokalnoj ili neovisnoj televiziji. Državna televizija politbirovski bira sugovornike i cenzurira mišljenje cjelokupne javnosti.

Izdvojit ćemo jedno mišljenje, objavljeno na jednom Internet portalu, koje možda najbolje oslikava karakter hrvatske politike prema BiH.

Riječ je o stavu Andrije Hebranga. Hebrang je priznao da je dolazak Dodika na poziv predsjednika države i premijera izazvao čitav niz kontroverzi jer nije jasno zbog čega se poziva čovjek “s kojim Hrvatska ima neriješena pitanja iz nedavne povijesti, prije svega je riječ o protjerivanju velikog broja Hrvata iz područja koje obuhvaća Republika Srpska“.

Ali isto tako kaže da opravdava Dodikov posjet jer “Hrvati bez suradnje s Dodikom imaju puno manje šanse”.

Uz to, pitan od novinara je li to ”igranje s vatrom” kada se ide u savez s takvim političarem koji ne krije da mu je krajnji cilj razbijanje BiH, odnosno odcijepljene Republike Srpske (a koja je nastala na etničkom čišćenju), Hebrang odgovara da nije, jer je Dodik jasno tijekom posjeta izjavio da nije za razbijanje Bosne i Hercegovine, nego za kvalitativan status sva tri konstruktivna naroda?!

Hebrang kao i cijelo hrvatsko vodstvo kao da žive na Marsu. Rekao bi čovjek da ne poznaju situaciju u BiH pa iz neznanja daju ovakve izjave. Naprotiv, Hebrang jako dobro poznaje političku situaciju u BiH, jednako kao što ju znaju Plenković i Milanović. U tomu se krije licemjerstvo hrvatske politike spram Bosne i Hercegovine. Što ujedno znači da se politika Hrvatske spram Bosne i Hercegovine nije pomakla s mrtve tačke od 1992. godine. Zaključiti je da Republika Hrvatska igra kukavičku igru. Deklarativno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, a od konca 1992. godine pa reklo bi se do današnjeg dana vodi jednu sasvim perfidnu politiku prema Bosni i Hercegovini koja čini se ne razlikuje se puno od srpske.

Ne treba takav stav politike Republike Hrvatske prema BiH iznenaditi. Jer i u BiH među Hrvatima (jednako kao i među Bošnjacima) od osamostaljenja države caruje kadar Saveza komunista gdje glavnu riječ imaju osobe sa debelim dosjeom u UDBI, odnosno u SDB-u.

Taj kadar je umrežen i pokriva sve pozicije Hrvata u BiH. A u sprezi su sa istomišljenicima iz Republike Hrvatske.

Njihovi ratni ciljevi, ali i poratni su razbijanje Bosne i Hercegovine. Interes je da se područje Zapadne Hercegovine pripoji Hrvatskoj i tu se sva priča završava. Ceh toj politici plaćali su i platit će pola milijuna bosanskih Hrvata. Hrvati Bosne nisu u nikakvim kombinacijama osim kada su potrebni kao moneta za potkusurivanje i potvrđivanje legitimnosti cjelovitoj hrvatskoj politici.

Takva politika je u sinergiji sa politikom Dodika, odnosno u suglasju je sa velikosrpskom politikom.

Konačno razgraničenje između Hrvata i Srba lomilo bi se preko leđa Bosne i Hercegovine.

Poraznost takve politike, kada su Hrvati u pitanju, leži u tomu što bi Hrvati dobili mrvice. S mrvicama bi bili zadovoljni Hercegovci, koji ionako dominiraju hrvatskom politikom u BiH (a i šire) pa im se može. Politikom koja je na sceni dobrih 30 godina.

Gubitak prava na ogroman dio Bosne i Hercegovine njima ne znači ništa. Ne znači im ništa ni što je od predratnih 750.000 Hrvata iz BiH njih 500.000 živjelo u Bosni. Oni su žrtve neprincipijelne i neodgovorne hrvatske politike.

Hrvatska politika prema BiH nije iskrena. No, budimo iskreni, nije ovdje riječ o nedodirljivosti Bosne i Hercegovine. Svaka država na svijetu ne može opstati ako građani te države ne mogu zajedno. Nije Bosna i Hercegovina nikakvo Sveto pismo. Ako Hrvati, Bošnjaci i Srbi ne mogu zajedno onda je najbolje razdružiti se. Međutim, razdruživanje ne može ići onako kao bi želio Dodik i evo vidimo kako bi želio Čović uz potporu Zagreba. To tako ne ide. Da ne ide dokaz je 111 godina haške presude Hrvatima, eksponentima takve politike. A da se o godinama presuđenim Srbima i ne govori.

Ne mogu Srbi genocidnim djelima sebi prepisati pola Bosne i Hercegovine i tu polovinu pripojiti Srbiji. Okupacijska RS u svom sastavu drži velike dijelove koji pripadaju Hrvatima i Bošnjacima.

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Tko i Srbima i Hrvatima daje pravo da praktično većinsko bošnjačko stanovništvo svede na 20% teritorija BiH?

Srbi su zadovoljni sa pola BiH. Hercegovci su zadovoljni sa Hercegovinom. Bosanske Hrvate nitko ništa ne pita. To što ih se ne pita može samo značiti njihovu izdaju i ništa drugo.

Bošnjaci nisu i ne mogu biti zadovoljni takvim dealom između Hrvata i Srba. I normalno je da reagiraju kako reagiraju. Otuda su proistekli i hrvatsko-bošnjački sukobi. I to zbog istih stvari zbog kojih je Dodik bio ovih dana u Zagrebu.

Nisu Bošnjaci cvjećke i nije namjera braniti ih. Ali ih treba staviti u kontekst ove priče. Majoriziranje Hrvata i dominacija Bošnjaka u FBiH je prije svega plod politike Dragana Čovića. Drug Dragan se spišao s Dodikom i zajedno vode politiku koja isključivo ima prosrpski interes (je li to i prohrvatska politika – ne hvala). I što je Čović s takvom politikom mogao očekivati od Bošnjaka? Da je hrvatska politika u BiH bila vjerodostojna onoj iz vremena referenduma o neovisnosti BiH gotovo sigurno da bi odnosi između Hrvata i Bošnjaka bili drukčiji i da ne bi bilo ovoliko animoziteta između ova dva naroda.

Ako je hrvatski interes disolucija BiH onda hrvatska politika to mora jasno artikulirati, a ne kurvanjski ispod žita pričati jedno, a raditi drugo.

Hrvati kao narod imaju pravo iznijeti svoje legitimne stavove i imaju pravo inzistirati na njima.

Bošnjaci ne mogu spriječiti raspad BiH ako taj raspad žele Srbi i Hrvati.

Ali ako će se BiH krčmiti onda to ne mogu raditi dvojica protiv trećeg.

No, pitanje podjele Bosne i Hercegovine ionako nije u domeni ni Hrvata, ni Srba, ni Bošnjaka. O tomu se pita netko puno veći i moćniji.

A taj moćniji je rekao da BiH mora biti cjelovita. I ona je cjelovita pa makar to izgledalo ovako izvještačeno, ali je tako.

Ako taj „veliki“ promjeni svoju politiku i odluči prihvatiti argumente onih koji su za podjelu BiH onda će do te podjele i doći. S tim da Hrvati o tomu ne trebaju razgovarati sa Dodikom. Vožd iz Laktaša nije na listi prioriteta. Osim što ga treba pitati za povratak otetog Hrvatima u Posavini.

Inače svaki razgovor u ime Hrvata s Dodikom ravan je izdaji i predstavlja nepromišljenu i diletantsku politiku, jer s Dodikom se ne može riješiti ništa, a da nije na štetu Hrvata. Velikosrpska politika nije i ne smije biti Hrvatima uzor. Zagreb debelo griješi što daje potporu Čoviću, jer to nije potpora Hrvatima, to je potpora 1/3 Hrvata. Svidjelo se to komu ili ne taj odnos je čista činjenica i zbog takve politike mnogi su završili na robiji. Što znači da takvu politiku treba mijenjati, a ne ostati dosljedan joj. A kako vidimo sinergija između Zagreba i Hercegovine i dalje postoji. Veze uspostavljene još iz vremena SKJ kada je UDBA čvrsto vladala stoje i izgleda neraskidive su. Kakvu će sudbinu beha Hrvati, predani u ruke ovakvim kadrovima, doživjeti lako je naslutiti. Dijelom su platili ceh u ratu, a dijelom ga trenutno plaćaju sada kada se masovno iseljavaju iz Bosne i Hercegovine. Hoće li Zagreb i dalje kumovati toj politici saznat ćemo u budućem vremenu kada vidimo hoće li Dodik i slični i dalje dobivati pozivnice na Markov trg i Pantovčak.

herceg-bosna.com

Nastavi čitati

xBox

Željko Sačić: Dodik u Hrvatskoj traži saveznike za svoj plan odcjepljenja RS

Gost u zadnjem izdanju Podcasta Velebit kojeg vodi Marko Jurič bio je saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić. Široka lepeza zanimljivih tema sadržana je i u ovom podcastu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Željko Sačić

U nastavku donosimo teme i pitanja na koja je odgovarao Sačić. A odgovore pogledajte u priloženom videu.

► Koje su razlike između biti saborski zastupnik i dojma koji većina ljudi ima o saborskim zastupnicima?
► Zekanovića su uklonili iz Sabora jer je otvorio pitanje ima li vladajuća srpsko-hrvatska koalicija većinu u Saboru?
► Kakav je odnos unutar koalicije Domovinski pokret i Suverenisti?
► Mini suknja Katarine Pejović dobila najviše pozornosti medija i javnost. Što to govori o hrvatskom društvu?
► Kako se oko tema korupcije u Saboru slažu krajnja desnica i ljevica?
► Hoće li se ugasiti rafinerija Ine u Sisku?
► Uskok je uhitio predsjednik uprave Janaf-a Dragana Kovačevića. Zašto u energetskom sektoru Uskok ima najviše posla?
► U aferu Janaf uključeni su pripadnici različitih stranaka. Znači li to da je korupcija postala sistemski problem u Hrvatskoj?
► Koliko je potrebno novaca novopečenim hrvatskim tajkunima da bi bili pošteni?
► Je li to problem ili sindrom kod prvog naraštaja bogataša koji ne poznaju umjerenost?
► Je li posjet Milorada Dodika Milanoviću i Plenkoviću, srpski pokušaj ukidanja Daytonskog sporazuma i odcjepljenja Republike Srpske?
► Je li velikosrpska politika danas beznačajan problem za Hrvatsku, kao što misle mnogi odgovorni ljudi u državi?
► Događa li se i danas Hrvatskoj sindrom korisnih budala za srpske interese, kao što su to svojevremeno bili Fran Supilo i Tin Ujević?
► Je li srpska oporba opasnija od Vučića?
► Zašto je državna politike posjetom ministra Medveda Gruborima preuzela odgovornost za zločin?

Izvor: projektvelebit.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x