Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Dr. fra Luka Marković: Moderni jahači apokalipse

Danas u ovim turbulentnim vremenima, kad u hrvatskom narodu na površinu isplivava sve ono negativno što vjerski fanatizam i teološka neobrazovanost nose sa sobom, postaje mi lakše razumjeti poneke znanstvenike koji imaju negativa odnos prema religijama.

Njihova razmišljanja ovise često o tome koga su od ljudi religija sreli, s kim su izmijenili mišljenja o tajnama svemira i ljudskoga života, o vjeri i nadi.

Imao sam često priliku voditi razgovore s ozbiljnim znanstvenicima koji se nisu smatrali vjernicima u smislu pripadnosti religiji, koji su  gajili odbojnost prema isključivom vjerskom shvaćanju. Kroz razgovor s njima sam doživio koliko kod njih ima poštovanja prema onom mističnom u ovom svijetu, prema onom nejasnom izvoru svega života, pa ako tako hoćemo i prema Bogu.

Mnogi od znanstvenika su bili uvjereni da nije sve nastalo tek tako, da negdje u dubini tog nepreglednog svemira postoji neka Sila, Snaga koja je omogućila sve, pa i ljudski život.

Njihov negativan odnos prema religijama ne smijemo tražiti bezuvjetno u nevjeri, čistom ateizmu, jer toga kod njih nema, kao što toga nema kod velikoga fizičara Einsteina, filozofa Dworkina i mnogih drugih velikana znanosti, nego u njihovom ne prihvaćanju agresivnog i primitivnog  shvaćanja religija, ne prihvaćanja pojedinih vjerskih fanatika da svi moraju misliti i živjeti kao oni.

Koliko takvi teološki neobrazovani fanatici imaju malo poštovanja prema onome što nazivamo kršćanstvom, pokazuje se često u izazovnim vremenima. To se najbolje vidi u nekim navodnim obraćenicima, Titovim sljedbenicima, a nekada primitivnim ateistima.

Razlika između njih i znanstvenika koji od vremena do vremena kritiziraju religije je ogromna. Dok kod mnogih znanstvenika postoji iskrena želja da religije krenu putem prosvjećenja, prihvaćanja onoga što se prihvatiti mora, kako kaže duboki vjernik i nobelovac Francis Collins, neki od primitivnih ateista, takozvanih obraćenika pljuju po svemu što se ne uklapa u njihovu predodžbu o vjeri.

U biti njihov životni stav se takozvanim obraćenjem nije uopće promijenio. On je i dalje isključiv kao što je bio dok su bili nevjernici. Sada su umjesto isključivih primitivnih ateista postali isključivi vjernici. I sada kao i tada su protiv svega što se ne uklapa u njihov trenutni pogled na svijet. I tada kao i sada su obožavali one koji preziru demokraciju i individualnu slobodu. Njihova uvjerenja ovise o vremenu, prostoru i onome što odgovara njihovom isključivom mentalnom sklopu.

Razotkrit ih se može samo ako ih se promatra s političke strane. Zašto? Zato što su danas veći Hrvati nego oni koji su za hrvatski narod kroz povijest dali sve. Često brkaju nacionalno i vjersko pa se obrušavaju na sve ono što nije navodno dovoljno patriotski. A u biti oni nisu nikada bili patrioti niti vjernici nego sljedbenici ideologije, često i one titoističke.

Očito su danas pobrkali ideologiju s vjerom. Za njih su papa i biskupi izdajnici jer su imali hrabrosti poslušati struku, poslušati mnoge od onih vjernika među stručnjacima, kako bi se u ovim kriznim vremenima spasili ljudski životi. Oni su heroji obraćenici koji bi najradije vidjeli papu, biskupe i kler među mučenicima za navodnu Kristovu stvar, dok oni promatraju sve s distance čekajući priliku da preuzmu glavnu riječ.

Za jednoga od takvih, koji je postao ikona desnih medija, kamen s katedrale nije slučajno spao pored Bozanićeve sobe. Sve je to za njega znak Božje kazne, jer se Crkva udaljila od Krista.

Ti obraćenici s agresivnoga ateizma u primitivni pogled na vjeru, kovači zavjera urota u svijetu, se najbolje razotkrivaju po tome što u Putinu i Trumpu vide spas kršćanstva i zapadne civilizacije.

Iz svoje kože ne mogu, jer trebaju autoritativne vođe. Po njima bi se papa kao u nekim davnim vremenima trebao staviti na čelo križarske borbe protiv nevjernika.

Ali budući da sadašnji papa ne misli kao oni, nije na pravom putu. U stvari svi koji ne misle kao oni, nisu pravi vjernici. Ni papa, ni biskupi, ni kler, ni vjernici, prema njihovom mišljenju, nisu na pravom putu, jer ne misle politički kao oni. Rado bi u Crkvi imali ponovno inkviziciju i prijeke sudove za vještice.

Ti veliki obraćenici se rado pozivaju na Krista, a ne primjećuju ono milosrđe koje izvire iz njegovih riječi.

Za njih je Krist doslovni kralj koji poziva na sukob sa svima koji ne misle kao oni. A da ti obraćenici doista ne misle, barem ne obrazovano teološki i kršćanski, pokazuje se najbolje u riječima jednoga od najgrlatijih, koji u jednom intervju jasno poručuje da bi iz liturgije izbacio tekstove iz Staroga Zavjeta.

Ne shvaća da jedni bez drugih ne idu. A kad bi i išlo onda njegovom mentalnom, ratničkom sklopu ne bi odgovarali evanđeoski, nego upravo starozavjetni, i to samo ako ih se doslovno shvati.

Za nadati se da će Crkva iz ove krize izvući pouku i neće više paradirati onima koji su kršćanstvo prihvatili samo iz političkih razloga, i to jer više nije u modi jugoslavenstvo nego hrvatstvo.

Dr. fra Luka Marković | herceg-bosna.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x