Kontaktirajte nas na:

xBox

DOMALJEVAC: Uspon i pad “Devedesetke”

Ispucali su se na svojim papcima, ponestalo im argumenata, a možda se i ne usude više, jer i odbjegli nešto znaju, pa i oni mogu odgovoriti istom mjerom.

Dean Rant

Online:

/ Datum objave:

Domaljevac nije BiH u malom, ali u određenom kontekstu bi se za to posavsko selo moglo kazati kako se sve društvene i političke negativnosti reflektiraju u njemu kao u zrcalu. Domaljevac je najveće naselje i ujedno sjedište općine Domaljevac-Šamac.

Dio teritorija prijeratne općine Bosanski Šamac koji Srbima nije bio odveć zanimljiv nakon rata dobio je prigodu osamostaliti se kao nova općina koja je po Daytonskom sporazumu pripala Federaciji BiH.

U sastav te malene posavske općine osim Domaljevca ušlo je u cijelosti još samo omanje selo Bazik. Osim ta dva sela općinu Domaljevac-Šamac još čine dio sela Grebnice (veći dio) i dio sela Brvnika. Daytonska crta razgraničenja odsjekla je trećinu Grebnica i pripojila ga postdaytonskoj općini Šamac koji se nalazi u Republici Srpskoj. Zanimljivo, Dayton je udovoljio velikosrpskim zahtjevima i granica je povučena točno po istoj crti koju su srpski politički čelnici kaparisali kao svoje još prije izbijanja ratnih sukoba.

Osim ovih hrvatskih naselja u sastav općine ušao je, kako je i rečeno, dio srpskog sela Brvnik i manji dijelovi, prije rata mješovitog, sela Tursinovac. Bolje je reći općini Domaljevac-Šamac pripao je dio teritorija koje pokriva MZ Tursinovac jer općina Domaljevac-Šamac nema nikakve ingerencije nad samim selom.

Ono što je možda još zanimljivo, a rijetko se spominje, u sastav općine Domaljevac-Šamac ušao je i dio tzv. gradskog područja grada Bosanskog Šamca. Dakako općini Domaljevac-Šamac nije pripalo naseljeno područje grada, ali dio šire gradske lokacije nalazi se na području općine Domaljevac-Šamac i na tom području izgrađen je granični prijelaz Bosanski Šamac/Slavonski Šamac.

Što je vaše to ja vaše, a što je naše to je vaše i naše

Premda cijeli granični prijelaz i carinski terminal pripadaju općini Domaljevac-Šamac i Federaciji BiH općinske vlasti u Domaljevcu su sa srpskim Šamcem postigle dogovor o ravnomjernoj podjeli prihoda sa tog terminala.

Ovo je jedinstven slučaj, ne samo u našoj zemlji, nego valjda i u svijetu. Općina Šamac iz Republike Srpske ubire pola prihoda s terminala i graničnog prijelaza, a da isti nisu na teritoriji Republike Srpske.

Čime su se vodili političari u Domaljevcu i što ih je natjeralo na takav deal valjda samo oni to znaju.

Da stvar bude još gora na silasku sa savskog mosta stoji tabla s natpisom dobrodošlice „Dobro došli, granični prelaz Šamac“. Ćirilicom i latinicom, ali na ekavici. Ne bi bilo sporno da se ta tabla ne nalazi duboko na teritoriji Federacije BiH, odnosno na području općine Domaljevac-Šamac. Da općina poštuje svoj integritet i integritet Federacije BiH na toj tabli bi trebalo pisati „Dobro došli na granični prijelaz Domaljevac-Šamac“… Ali tako ne stoji i to je samo jedan od primjera kako se u Domaljevcu vlada i kako se odnosi prema općinskoj i entitetskoj imovini.

Pustimo pak sad granicu, svakako ovdje nije riječ o granici. Intencija je prikazati aktualno stanje na općini i povući paralelu sa stanjem u državi.

Nikad se ne zna tko je vlast

Kako je područje općine izrazito napučeno hrvatskim življem po nekakvom nepisanom pravilu podrazumijevalo se da na području općine vlast ima HDZ BiH. Tako je i bilo sve dok na političku scenu nije stupio HDZ 1990. Na prvim svojim izborima „Devedesetka“ je pomela HDZ BiH do te mjere da se ovi još i danas nisu vratili iz nokdauna. Pokušavali su svaki put kadgod im se pružila prigoda. A prigode dolaze sa svakim izborima. U svim tim nebrojenim prigodama uvijek je „Devedesetka“ izlazila kao pobjednik. Nekada uvjerljivo, a nekada samo za koplje ispred. Kada bi malo i nedostajalo snage tu su se našle druge manje stranke koje su HDZ-u 1990 uvijek priskakale u pomoć. Jer svima je dozlogrdio HDZ BiH i svaka stranka je radije pružala potporu HDZ 1990 nego „stožernom“ HDZ-u BiH.

Općinsko vijeće Domaljevac – Sad su na vlasti lijevi, sad desni a ponekad se i ne zna tko je vlast.

Čak i kada nije bilo izravne prilike (mimo izbora) HDZ BiH je konstantno vrebao i pokušavao napraviti razdor u redovima sestrinske stranke ne bi li ih zbacio s vlasti i ne bi li se oni vratili na tron. I tako, ma koliko uporni bili, nisu uspijevali, jer se „Devedesetka“ poput mačke uvijek znala dočekati na noge.

Rezultat pobjeda „Devedesetke“ nad HDZ-om treba tražiti prije svega u aroganciji HDZ BiH. Valjda su se umislili da mogu kako hoće i dokle hoće. Pa čak i onda ako loše vladaju. Jer riječ je o izrazito hrvatskoj općini, a na takvim područjima ZNA SE tko vlada i tko pobjeđuje „automatizmom“.

Narod je doskočio toj aroganciji i umišljenosti „vječnog“ kadra HDZ BiH. Kaznio ih je na izborima i povjerenje je dodijelio HDZ-u 1990 i nekim drugim manjim strankama s kojima je HDZ 1990 činio vladajuću koaliciju. Te manje stranke su se uglavnom rotirale. Jedne godine su davale potporu „Devedesetki“ druge godine su odlazile u zagrljaj Čovićevim pulenima. Jedini pravi koalicijski partner koji je „Devedesetki“ ostao vjeran (do skora) bila je Posavska stranka.

„Devedesetka“ je u Posavskoj stranci imala sigurnu ruku i uvijek je vijećnik Posavske stranke bio sigurniji nego većina vijećnika iz njihovih redova. Tako se i pokazalo u zadnja dva izborna ciklusa. Svaki put tzv. papci iz „Devedesetke“ odskakuću u protivnički tabor i svaki put većina u Općinskom vijeću Domaljevac-Šamac bude neutralizirana. Nekada bi tu većinu uspijevao namaći HDZ BiH. Ali bez pozicije Općinskog načelnika, koji je uvijek bio iz HDZ 1990, ta većina im je bila više kao pirova pobjeda.

U takvim situacijama u Domaljevcu se nije znalo tko pije, a tko plaća. Nije se znalo tko je zakonodavna vlast i koje su ingerencije Vijeća, a koje su načelnika. Takvo stanje uvijek je znalo potrajati do sljedećih općinskih izbora kada je u Domaljevcu formirana nova vlast i kada se uvijek kretalo ispočetka. A na početku ponovo isti problemi. HDZ BiH vrbuje nekog od vijećničke većine, nastupi opći kaos i više se ne zna tko je vlast do sljedećih izbora. Načelnik općine, po običaju, nametne proračun i stara se o njegovom izvršenju i na toj činjenici živi ili je bolje reći preživljava cijela općina.

Dozlogrdio je je HDZ i jedan i drugi

Premda se narod na području općine Domaljevac-Šamac nije zaželio vlasti HDZ-a BiH, kako stvari stoje, dozlogrdila im je i ova na čelu sa „Devedesetkom“. Definitivno, narodu je pun kufer i „Devedesetke“ jer su i oni debelo podbacili.

Istina nova „Devedesetkina“ vlast je donijela nekoliko promjena, dobrih osvježenja i sve je mirisalo na to da će se u Domaljevcu desiti konkretne i temeljite promjene. Nažalost, osim šminke i lažne nade ni “Devedesetka“ Domaljevcu nije donijela ništa novog. Nije bilo razvojnih projekata, novih radnih mjesta i ničega što bi stanovništvo općine usmjerilo ka revitalizaciji i općem napretku.

Prijeratni gospodarski subjekti i dalje su zapostavljeni, a novih proizvodnih ni na vidiku. Od gospodarskih subjekata koji su ratom devastirani ništa nije obnovljeno. Novih ulaganja nije bilo… Uz to su došle nezapamćene poplave 2014. godine koje su rezultirale masovnim odljevom stanovništva, prvenstveno u Njemačku. Narod je izgubio zadnju nadu da će se nešto u Domaljevcu riješiti (zvuči poznato kao u cijeloj državi) tako da danas po slobodnim procjenama od popisanih cca 7000 stanovnika vjeruje se da na općini živi maksimalno 1400 osoba.

Velika poplava 2014. godine bila je prekretnica. Narod gubi svaku nadu u vlast i masovno iseljava iz Domaljevca.

Znaju dva HDZ-a prebacivati jedni drugima i optuživati svoju sestrinsku stranku da je baš ona kriva za ovakvo stanje. Realnost je takva da se može reći kako su za depopulaciju i jad u gospodarstvu kriva oba HDZ-a, jer oba su obnašali vlast i još uvijek ju obnašaju. Jedni na općini, a drugi na razini kantona, entiteta i države. Njihovo prebacivanje loptice s jednih na druge nije ništa drugo nego prelijevanje iz šupljeg u prazno.

Za manje upućene treba pojasniti kakvim su se investicijama do sada bavili u Domaljevcu i što su oba HDZ-a uradili za svoj Domaljevac. Prvi je počeo HDZ BiH. Sve odreda su to bile građevinske investicije. Renoviranje društvenih objekata. Nove fasade, nova stolarija… Izgradnja seoskog trga kakvog nema ni stolni grad Hrvata, Mostar. Tu je i prvoligaški stadion, a ekipa Domaljevca se natječe u najniže mogućem rangu u državi. Asfaltiranje ulica, pa i onih sporednih, su bile nezaobilazne, jer se u toj raboti najlakše i najbrže kajmak skida.

Nakon HDZ-a BiH, „Devedesetka“ nastavlja u istom fazonu. Ponovo renoviranja u građevini. Postavljanje na desetine kilometara rubnjaka (ivičnjaka) i nanovo asfaltiranje što novih što postojećih, ali sada s trotoarima moderniziranih ulica. Tu je i nova rasvjeta, ali i drugi uglavnom građevinski projekti od kojih su oni najveći potpuni promašaj. Ali očito nisu promašaj za vlast jer dok se vlast drži građevine znači da se od iste branše da dobro živjeti.

Zaključit ćete, ništa u Domaljevcu nije drukčije nego je to, dobrim dijelom, kao u drugim općinama u ovoj nesretnoj zemlji. A da ipak može drukčije, kada ima pameti i htijenja, pokazale su neke općine u BiH iz kojih stanovništvo ne odlazi.

Osim svijeta

Ipak u Domaljevcu ima i posebnosti kojih nema, računam, nigdje drugdje.

Naime, nesposobna vlast je uspjela minirati svoju većinu u Općinskom vijeću. Imali su načelnika i imali su sigurnu većinu u vijeću. Možda najsigurniju od kako su preuzeli vlast u Domaljevcu.

Formiranjem vlasti, nakon općinskih izbora 2016. godine, HDZ BiH je konačno u ovoj posavskoj općini pao na koljena. Treći gubitak vlasti i treći uzastopni poraz od HDZ 1990 za HDZ BiH je bio udarac koji se činio kao da će ih poslati u ropotarnicu povijesti.

I kada se sve činilo da je glava „stožernom zmaju“ odrubljena, u Domaljevcu se dešava preokret. Dva vijećnika iz njihovih redova i dva vijećnika iz koalicijskih stranaka napuštaju „Devedesetku“ i aktualnom Općinskom načelniku okreću leđa.

Što se u stvari desilo da u Domaljevcu dobijemo takav obrat pouzdano se ne zna. Svatko ima svoju priču. I svatko krivca nalazi u onima drugima. Bez obzira na detalje i konkretne uzroke tog raskola u vladajućoj većini u Domaljevcu, sasvim jasno se mogu nazrijeti konkretni zaključci o istom.

Bez ikakve dvojbe isključivi krivac za raskol političke većine je vodstvo HDZ 1990 u Domaljevcu. Nisu bili u stanju održati gotovu, stabilnu, većinu. Nisu bili u stanju održat vlast koju su sami vodili. Dozvoli su luksuz vječitom protivniku. Kao na pladnju su im poklonili ono što veliki Čović nije uspio, sa svom svojom snagom, dobiti u tri mandata.

Uništili su oazu demokratske slobode i pokušaj drukčije političke misli.

Kako stvari stoje vratit će HDZ BiH na vlast, a da HDZ BiH pri tomu nije ni prstom mrdnuo.

Domaljevačkim posebnostima nikad kraja

I što imamo sad u Domaljevcu?

Pa imamo neviđenu frustraciju čelništva HDZ 1990. Grizu se za jaja. Upregnuli su sve svoje resurse, a ostalo ih tako malo, pa koriste sva raspoloživa sredstva da krivnju za svoj grandiozni politički poraz svale na druge. Po njima svi su drugi krivi samo ne oni.

U početku su se okomili na svoje papke. Kinjili su ih i optuživali ih za izdaju. Unatoč tomu što su ih svojom beskrupuloznom politikom manje-više natjerali na to. Pojedinci iz vrha HDZ 1990 sebi su uzeli za pravo da vedre i oblače svim političkim i društvenim tokovima u Domaljevcu. Nisu sazivali sjednice Općinskog odbora stranke. Predsjedništvo su pretvorili u ikebane, a o svim pitanjima su odlučivali pojedinci. Vrlo uzak krug ljudi. Taj stranački oligarh je radio što je htio. Kako stvari stoje zbog toga je i puklo među njima.

Kao kolateralna šteta tog unutarstranačkog sukoba bio je vijećnik Posavske stranke. On je morao odabrati stranu u tom sukobu. Odabra je one koji su napustili „Devedesetku“. Vjerojatno je imao svoje razloge. Moguće je da je procijenio situaciju i da je izabrao one koji su po njemu bili u pravu.

U zadnje vrijeme ostaci ostataka „Devedesetke“ iz Domaljevca vrše neviđenu propagandu prema Posavskoj stranci i to uglavnom preko društvene mreže Facebook.

Ispucali su se na svojim papcima, ponestalo im argumenata, a možda se i ne usude više, jer i odbjegli nešto znaju, pa i oni mogu odgovoriti istom mjerom.

Da ironija bude veća odluka vijećnika Posavske stranke u ni jednoj varijanti nije mogla utjecati na opće rasulo političke vlasti u Domaljevcu. Gdjegod da se vijećnik Posavske stranke priklonio „Devedesetka“ bi izgubila vlast. Čak i da je ostao uz načelnika ponovo bi HDZ 1990 bio u manjini tako da je sasvim izlišno sada upućivati bilo kakve kritike na račun vijećnika Posavske stranke.

Hrvatski grb sa pročelja zgrade Skupštine ŽP u Domaljevcu je skinut. Počinitelj se navodno ne zna, ali se zna koga treba optužiti za skidanje grba.

„Devedesetku“, ako je netko izdao onda su to vijećnici iz njihovih redova. Sami bi trebali biti krivci što HDZ 1990 u Domaljevcu nema vlast. Međutim, ako su momci u pravu onda je sva krivica na vodstvu stranke i tu se sva priča oko gubitka vlasti završava. U svakom slučaju vodstvo „Devedesetke“ je imalo najviše ingerencija i najveću odgovornost. I ako treba nekoga okriviti za gubitak vlasti onda su u najvećoj mjeri krivi oni, ako ne i isključivo oni.

Posavska stranka ne odgovara na optužbe

Kao što je iznad rečeno, davljenik se za slamku hvata. Stvarni gubitnici, ozlojeđeni i frustrirani gubitkom vlasti prozivaju Posavsku stranku. Fora im je da ju optužuju kako se Posavska stranka priklonila HDZ-u BiH što je nebuloza i propagandna prljavština kakva se mogla samo vidjeti onomad kod Goebbelsa. Jer ako je HDZ BiH ikada imao pravu opoziciju onda je to bila Posavska stranka.

Za sada Posavska stranka ne odgovara na prozivke iz „Devedesetke“. Pritajili su se i ne znamo zašto njihova reakcija izostaje. Za očekivati je pak da Posavska stranka neće ostati nijema i s nestrpljenjem očekujemo njihovu reakciju, jer optužbe koje „Devedesetka“ iznosi na njihov račun na razini su polemike Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Ovaj dvojac se već naveliko časti i za njih je prljava kampanja krenula poodavno.

A hoćemo li prljavu kampanju vidjeti u Posavini ne ovisi samo o jednom faktoru. Za svađu su potrebna dvojica.

Možda je „Devedesetku“ ubola činjenica da su odbjegli vijećnici iz njihovih redova završili baš na listi Posavske stranke. Možda je otuda hajka na Posavsku stranku. Ima li Posavska stranka u cijeloj priči umiješane prste, nadamo se, saznat ćemo ovih dana.

Za to vrijeme HDZ BiH bezbrižno trlja ruke. Izgubio je i ono malo oporbe koju je imao u organizaciji HDZ 1990 u Domaljevcu. Sada su sigurni u vlast na svim razinama i što će im bolje. Još da se zahvale nesposobnom čelništvu „Devedesetke“ ispali bi prava gospoda. Ako oni to uopće znaju.

Autor: Dean Rant

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

xBox

GENERAL IVAN TOLJ: “Neki su bili anemični i nisu sudjelovali ni u čemu…”

General Tolj smatra da je Zoran Milanović po nekim potezima i zadnjim izjavama ispao “veći suverenist od Andreja Plenkovića“: – S Milanovićem se nikada u životu nisam sreo, ali sam pratio što radi i bez ikakvog problema mogu reći da sam u tom čovjeku uvijek vidio nacionalnu svijest.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Tolj

Neki su bili anemični pa nisu sudjelovali ni u čemu…

– izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, general-bojnik Ivan Tolj, ratni načelnik Političke uprave MORH-a i HV-a, jedan od utemeljitelja HDZ-a i bliski suradnik predsjednika Tuđmana: – Koalicija sa SDSS-om za mene je potpuno neprihvatljiva! To je nešto što je neshvatljivo i neopravdano, pogotovo sa suverenističkog stajališta. Odjednom govoriti o nekakvom hrvatsko-srpskom pomirenju – po što je njima uopće došlo?! Srbi u Hrvatskoj uopće nisu ugroženi. Taj Pupovac, taj Vojislav Stanimirović i ta ekipa – nisu oni predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj – to je više nego očito… Ne znam čiji su, ali u svakom slučaju, slušaju svoju braću preko Drine i Dunava što im oni imaju reći da izvrše u Hrvatskoj.

“Vox Dei nije u Bruxellesu, Vox Dei je je gore na nabu,” poručio je general premijeru i upozorio: “Vox populi je u Hrvatskoj i volju biračkog tijela treba poštivati!“

Je li moguće da aktualno vodstvo izigrava suverenističku viziju Hrvatske – zapitao se general Tolj: – Oduvijek sam bio rezerviran oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Bojao sam se odnosa brojki i pokazalo se, nažalost, da je moj strah bio opravdan. Na kraju krajeva, biti euroskeptik u određenom smislu je legitmno pravo svakog čovjeka, čak i danas, kada je Hrvatska članica Europske unije.

TOLJ VJERUJE MILANOVIĆU: ZAJEDNO S PLENKOVIĆEM RUGALI SU SE DR. FRANJI TUĐMANU!

Komenitrao je treću rundu sukoba Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, koja se dogodila za vikend: – To je nevjerojatno! Tako nešto se u jednoj normalnoj državi ne može događati… Da Predsjednik Republike i premijer komuniciraju na takvoj razini… I to u situaciji koja je za Hrvatsku vrlo ozbiljna. To nas kompromitira vani, čini nas još neozbiljnijima nego što jesmo. I jednom i drugom valja poručiti da pod žurno prestanu i da ovaj narod, u krajnoj liniji, uopće ne interesira tko je od njih dvojice u pravu i čiji je ego jači – Plenkovićev ili Milanovićev.

General Tolj je potvrdio da je Milanović govorio istinu kada je napao Plenkovića u vezi njegovog ulaska u HDZ i negativnog odnosa prema Tuđmanu: – Predsjednik  Republike, Milanović, bez ikakve zadrške u sebi, priznaje kako su se on i Plenković u nekom salonu, negdje u bijelome svijetu, gdje su vjerojatno i dobro objedovali ili večerali, rugali Predsjedniku Republike dr. Franji Tuđmanu – utemeljitelju Hrvatske države! Teško mi je vjerovati da bi Milanović tako nešto lagao jer je rekao da je i on to radio, da se Tuđmanu smijao zajedno s Plenkovićem!

Na pitanje voditelja kako komentira činjenicu da danas HDZ vodi čovjek koji se svojedobno, zajedno s Milanovićem, rugao dr. Franji Tuđmanu, Tolj je odgovorio: – U Hrvatskoj su mnoge nenormalne stavri postale potpuno normalne. Mislim da se više nitko i ne čudi tome… Nakon odlaska predsjednika Tuđmana s ovoga svijeta, došlo je do urušavanja svih društvenih i državnih procesa. Od stvarnog suverenizma upali smo u ovo, u čemu jesmo, a oni to danas zovu “novi suverenizam”.

PLENKOVIĆ LJUDIMA ŽELI STAVITI BRNJICU NA USTA!

“Sanader je bio golemo razočaranje i prevara,” nastavlja Tolj: “Nakon njega je došla Jadranka Kosor, koja je Plenkovića primila u HDZ. To je činjenično stanje.”

Na pitanje zašto ljudi u HDZ-u šute i poginju glavu pred Plenkovićem, general Tolj je naveo vrlo konkretne razloge: – Ugodan život, funkcija, neka sinekura, ova ili ona davanja i primanja…

Poznati pjesnik ima svoje mišljenje i o tzv. govoru mržnje, o kojem Plenković zadnjih dana vrlo često govori: – To je jedna sintagma, novopečeni izum gdje se ljudima želi staviti brnjice na usta! To je valjda nekakva globalistička vizija, gotovo da ništa ne smijete objektivno staviti pod povećalo i ispitivati ovako il onako. Čovjek imao pravo na pitanja i na odgovore.

GENERAL IVAN TOLJ: MILANOVIĆ JE VEĆI SUVERENIST OD PLENKOVIĆA!

General Tolj smatra da je Zoran Milanović po nekim potezima i zadnjim izjavama ispao “veći suverenist od Andreja Plenkovića“: – S Milanovićem se nikada u životu nisam sreo, ali sam pratio što radi i bez ikakvog problema mogu reći da sam u tom čovjeku uvijek vidio nacionalnu svijest. On je uvijek bio hrvatski orijentiran i to smatram pozitivnim, bez obzira na neke stvari, u kojima se ne slažemo. Nedavno je napravio jedan veliki potez, vrlo značajan za ovaj naš jadni, ugroženi Hrvatski narod u BiH. Odlikovao je gardijske birgade, dao im je potporu. Na taj način prizano je njihovu borbu i njihov doprinos za oslobođenje ne samo BiH nego i Hrvatske.

Na konkretno pitanje tko je za njega veći suverenist – Milanović ili Plenković, Tolj je konstatirao: – Ako bismo išli na vrebalnu logiku, što je napravio s odlikovanjem HVO brigada i da na vagu stavim još neke postupke – možda bi sada, u ovom trentuku, prevagnuo Milanović!

GENERALSKI ZBOR I HULJE U DUŠI…

Po prvi puta na televiziji, progovorio je o stvarnim razlozima napuštanja Hrvatskog generalskog zbora, kojem je upravo Ivan Tolj dao ime: – Tada Pave Miljavca nije bilo u priči! Kad je taj zbor nastajao, ja sam mu osmislio ime… Oni su mislili da se treba zvati ‘Generalski kor’. Rekao sam – ne, neka bude hrvatski, neka bude generalski i neka bude zbor. Šest ili sedam godina nakon osnutka, došao je Pavo Miljavac i preuzao Generlaski zbor. Postupci koji su uslijedili, podilaženje svakodnevnoj tekućoj politici, taj oportunizam i nereagiranje na očite nepravde, na koje su hrvatski generali morali reagirati, pogotovo oni kojI su umiroljeni i koji se imaju pravo buniti, dovelo je do našeg osipanja. Ni jedna inicijativa nije prolazila i bila je blokirana! Prevagnuo je trenutak kada su Budimira Lončara, vremešnog ministra vanjskih poslova bivše SFRJ, htjeli proglasiti počasnim građaninom Grada Zagreba. Molio sam kolege u Zboru da interveniraju, oni su rekli da to nije u njihovoj kompetenciji, nisu htjeli regirati i dao sam ostavku, zajedno s časnim generalom Kapularom.

Danas ima mnogo hulja u duši, koje se hrane s hrvatske trpeze – kaže Tolj, koji je i pjesnik, a ne samo general: – Komunstička Jugoslavija trajala je 45 godina i Hrvatska više nije maloljetna, mi trajemo već 30 godina… Nakon završetka ratnih operacija u Hrvatskoj su se počele događati nevjerojatne stvari. Predsjednik Tuđman, s kojim sam imao čast blisko surađivati, rekao mi je da se s huljama kani obračunati… To je moglo biti negdje ’96. godine… Rekao je da se još malo treba strpjeti i onda ćemo krenuti u čišćenje redova nevaljalaca na hrvatskoj političkoj sceni.

GENERAL TOLJ UZ HOS: ‘ZDS’ SU KORISTILI I MNOGI DRUGI HRVATSKI VOJNICI!

Komentirao je i napade na HOS: – Ti su napadi potpuno neopravdani. Ta hrvatska djeca, ti goluruki, golobradi dječaci, oni su krenuli u rat s takvim srcem, s takvom voljom i ljubavlju prema svojem narodu i Hrvatskoj domovini da ja mislim da tu nema presedana u povijesti ostalih europskih naroda. I većina njih je položila živote za Domovinu… Sjetimo se samo Vukovara, a da ne govorimo o drugim bojištima… Na rukavu su imali svoj amblem, svoj grb, kao što su i sve postrojbe imale svoj. Na grbu je pisalo ‘ZDS’. To tada nikoga nije smetalo! Bio je rat, bili smo napadnuti, to se tada nije naglašavalo nešto specijalno. Taj pozdrav nisu koristili samo HOS-ovci nego i mnogi drugi hrvatski vojnici… To nema blage veze s fašizmom. U tom pozdravu nema natruha koje bi ugrožavale nekog drugog. Potpuno je legitmino i potpuno normalno braniti svoju Domovinu.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

TIHOMIR DUJMOVIĆ U BUJICI: “Plenković se ugledao na Josipovića, jedan je spominjao ‘ustašku guju’, a drugi govori o ‘gnijezdima’ – sve podsjeća na ’71. godinu!“

Nezamislivo je u Europskoj uniji da jedan premijer za bilo koju stranku, a kamoli za stranku koja ima 10 posto saborskih zastupnika kao što je Domovinski pokret, garantira da nikada neće doći na vlast – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji novinar i kolumnist Tihomir Dujmović, komentirajući briselsku prijetnju Andreja Plenkovića Domovinskom pokretu: – A gdje mu je garantni list?! 

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dujmović u Bujici

Nezamislivo je u Europskoj uniji da jedan premijer za bilo koju stranku, a kamoli za stranku koja ima 10 posto saborskih zastupnika kao što je Domovinski pokret, garantira da nikada neće doći na vlast – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji novinar i kolumnist Tihomir Dujmović, komentirajući briselsku prijetnju Andreja Plenkovića Domovinskom pokretu: – A gdje mu je garantni list?! Plenković je predstavnik izvršne vlasti i on to garantira! To je nešto najgore što se čulo u višestranačkom sustavu samostalne Hrvatske države. Kada on nekome garantira da neće doći na vlast, to se može ostvariti samo na dva načina; ili će ga fizički spriječiti ili će falsificirati izbore!

“To su najteže riječi koje je Hrvatska čula u zadnjih trideset godina,” nastavio je Dumović: “Nitko se nije usudio govoriti tako! Priču o ‘gnijezdima’ zadnji puta smo čuli 70-tih godina. Tada se govorilo o gnijezdima nacionalizma i da ih treba rastjerati… Najbliži Plenkovićevoj retorici bio je Ivo Josipović, koji je govorio o ‘ustaškim gujama’, ali je on dovoljno nepismen pa je to govorio u Knessetu, dok je Plenković ipak dovoljno pismen i to nije izgovorio na takvome mjestu.”

Po definiciji, Plenković je primjenio retoriku iz ’71. – upozorava dalje Dujmović: – Već krajem 70-tih takve su se jasne, otvorene i nedvosmislene prijetnje bojažljivo koristile.

PLENKOVIĆEVE PRIJETNJE SU ZASTRAŠUJUĆE!

Tihomir Dujmović je u Bujici jasno osudio nasilje, no, progovorio je i o razlozima zbog kojih su danas, po njegovu mišljenju, mladi ljudi u Hrvatskoj frustrirani: – Hrvatska je danas bolesno, devastirano društvo i mene srce boli kad to govorim. Više ništa ne postoji, živimo kao zombiji! Socijalna slika Hrvatske je zastrašujuća. 250 tisuća ljudi čeka ili je već ovršeno, 250 tisuća ljudi živi na rubu siromaštva po elementarnijim uzusima UN-a. Imamo stotine tisuća nezaposlenih, milijun ljudi živi s dvije i pol tisuće kuna, a 600 tisuća ljudi živi s manje od dvije i pol tisuće kuna… Imamo 50 tisuća invalida Domovinskog rata, 400 tisuća prevarenih na refrendumu, ljudi su povrijeđeni i uvrijeđeni, kao da ste ih pljunuli i rekli im da se ne znaju potpisati! U Hrvatskoj ima čak 350 tisuća neriješenih sudskih predmeta. Nakon trinaest godina još se uvijek ne zna tko je kriv za nesreću na Kornatima. Suđenje Sanaderu traje 10 godina, Vidoševiću pet… K’o da su ti suci debili! Iz Hrvatske je zadnjih godina otišlo 400 tisuća uglavnom mladih ljudi, a ovdje su ostale njihove frustrirane obitelji. Neki dan sam sreo jednog prijatelja iz rata, ima troje djece i svo troje otišlo je na Novi Zeland. On je na rubu suicida, njegov je život postao potpuno besmislen jer ga je crtao na sasvim drukčiji način. I takvih je 400 tisuća… 18 tisuća Zagrepčana iz središta grada otišlo je nakon potresa i još se nisu vratili jer se nemogu vratiti, obnova još nije krenula… I to je statistika za više od dva milijuna ljudi. U tim brojkama samo da jedan poludi, a to je statistički minimum, to je potpuno realno. Dodamo li svemu koronu i politiku Stožera, jasno je da živimo u bolesnom vremenu i kad se razgovara o tome da ljudi gube živce i rade potpuno iracionalne i sulude stvari, to je nešto što je naša realnost. Nažalost, nije čudo da netko pukne.

Dujmović smatra da je premijer zaista pokušao politički zloupotreijebiti nastalu situaciju nakon tragičnog događaja na Trgu sv. Marka: – Politička zloupotreba tragedije je kad vi ne znate što se dogodio, niti tko je to napravio, ne znate postoji li netko tko ga je na to potaknuo, postoji li neka pozadina, a već ste unaprijed nekoga prozvali i imenovali tzv. gnijezda nesnošljivosti, netrpeljivosti i mržnje. To je zastrašujuće! U zastrašujućem napadu premijer eksplicitno nabraja Domovinski pokret, Bujicu i Hrvatski tjednik kao mjesta koje bi trebalo istražiti! Godine 2020. u Europskoj uniji, u Hrvatskoj koja pretendira biti europska, to je nezamislivo!

ISPADA DA JE IVAN PENAVA NEDOSTOJAN KOALIRANJA, A VOJISLAV STANIMIROVIĆ JE DOSTOJAN – I TO SE ZOVE HDZ!

Dujmović se složio s tezom Stjepana Tuđmana, koji javno optužuje Plenkovića da je u HDZ-u proveo čistku, a sada to isto pokušava napraviti i u cijelom hrvatskom društvu: –  Andrej Plenković je potpuno promjenio lice HDZ-a. Današnji HDZ ne podsjeća nipočemu na Tuđmanov HDZ. To je nastavk one priče kada je Sanader u Londonu rekao da će smanjiti nacionalizam u HDZ-u.

Bujica je objavila i Plenkovićevu izjavu, u kojoj priznaje da je Domovinski pokret “markirao kao metu još prije izbora”, čime zapravo, priznaje da nikada nije imao namjeru koalirati s DP-om i da je cijelo vrijeme njegova opcija bio SDSS: – To je još jedna jeziva i strašna rečenica. Ispada da je Ivan Penava negativac nedostojan koaliranja, a Vojislav Stanimirović je dostojan i to se zove HDZ! Tu čovjeku mozak stane! Da ste na buniki, ne bi se valjda takve stvari govorile!

Tijekom novinarske karijere Tihomir Dujmović u 18 godina dobio je čak 14 otkaza. Prvi puta u Slobodnoj Dalmaciji, kada je 2000-te na vlast došao Ivica Račan, Dujmović je maknut kao tuđmanist, a zadnji puta je otkaz dobio na portalu Direktno.hr zato jer je nešto pozitivno napisao o dr. Miroslavu Škori, što se nije svidjelo Plenkovićevim HDZ-ovcima.

DUJMOVIĆ O PUHOVSKOM: “MILANOVIĆ JE OSVIJESTIO HRVATSKU!”

Pred kraj emisije, osvrnuo se i na notornog Žarka Puhovskog, nakon što je voditelj pročitao dijelove iz partijskog dossiera osebujnog profesora: – Kada je u pitanju Puhovski, Milanović je osvijestio Hrvatsku. Zastrašujuće je da kao svjedok suđenja iz ’71., on danas nastupa kao mjera komentatorstva, analitičnsoti i morlanog arbitra, unatoč takvoj jezivoj povijesti. Hrvatska ne može počivati na moralnim arbitrima koji su se tako iskompromitirali. Četiri godine zatvora za mladog Budišu, koji je tada imao 21 godinu i tri godine za Čička, mislim da se s time do smrti ne možete pomiriti. A Puhovski, ja nakon svega imao ložu na HTV-u! Onda se prebacio na RTL… Nema medija koji ne traži veliku uznesitu misao Žarka Puhovskog, a da ga pritom nitko ne pita za’71. i lažna svjedočenja u Haagu protiv naših generala.

“Taj čovjek konzekvetno ne želi Hrvatsku državu,” nastavio je Dumović o Puhovskom: “Ne mora on voljeti Hrvatsku, ali onda ne može biti moralni arbitar u istoj toj državi!”

Zaključio je s lustracijom: – Mi smo izgubli trideset godina zbog neprovedene lustracije jer takvi likovi poput Puhovskog, u Njemačkoj i većini Europe, po logici lustracije ne bi dobili mogućnost biti moralni arbitri u novonastalim društvima. To se nije dogodilo i mi trideset godina imamo usporeniji životni tijek, mi smo ispratili sve te puhovske i sve sekretare partije do mirovina, a oni su nma oteli tih trideset godina, nastavljajući tamo gdje su stali ’90.

BUJICA

Nastavi čitati

xBox

DR. ŽELJKA MARKIĆ U BUJICI: “Plenkovića na vlasti drži Vojislav Stanimirović, gradonačelnik okupiranog Vukovara, koji odgovara definiciji domaćeg terorizma!”

Nemam nikakve sumnje da Vojislav Stanimirović i ljudi okupljeni oko njega, odgovaraju definiciji domaćeg terorizma – izjavila je u Bujici na Z1 televiziji predsjednica Udruge ‘U ime obitelji’ dr. Željka Markić: – Domaći terorizam je onaj u kojem sudjeluju ljudi iz iste države. Iz iste su države i počinitelji i žrtva. De facto, Andrej Plenković je u koaliciji s ljudima koji odgovaraju definiciji onoga što je upravo on nazvao domaćim terorizmom.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Željka Markić u Bujici

Dr. Markić je otvoreno progovorila o tome što narod zamjera Andreju Plenkoviću i zašto su naši ljudi frustrirani: – Nikada se nije zapitao smeta li građanima način kojim on upravlja zemljom i kako je složio svoju većinu?! Čijim glasovima i rukama Plenković upravlja Hrvatskom i kakav to učinak ima na ljude koji ovdje žive? Kakav utjecaj na branitelje ima činjenica da je Andrej Plenković de facto u koaliciji sa Stanimirovićem – gradonačelnikom okupiranog Vukovara, čovjekom za kojeg je časna sestra, koja je bila medicinska sestra u bolnici u Vukovaru, svjedočila da je ušao u Vukovarsku bolnicu naoružan i u uniformi! Andrej Plenković je danas u koaliciji sa SDSS-om, on ga drži na vlasti, a predsjednik Skupštine SDSS-a, najvišeg tijela prema njihovom Statutu, je Vojislav Stanimirović. Kako to utječe na ljude koji su izgubili djecu u Domovinskom ratu? Ubijeno je četiri stotine djece, njihovi očevi i majke danas žive u Hrvatskoj… 1.200 djece je ranjeno, 15 tisuća ljudi je ubijeno, tisuću ljudi traži svoje najmilije… 180 tisuća kuća je srušeno. U 2020. godini dobivamo poruku da je bilo pametno biti na strani JNA, da je bilo pametno igrati kako je igrao Vojislav Stanimirović ili njegova supruga, za koju je podnijeta prijava da je lažno, kao liječnica, navela uzroke smrti za ljude koji su ubijeni! Ti ljudi, koji su se u ratu borili protiv Hrvatske i koji su doista bili ono što premijer Plenković naziva “domaćim terorizmom” – upravo su oni predstavljali taj terorizam, ljudi poput Vojislava Stanimirovića!

MARKIĆ: “PLENKOVIĆ JE POKUŠAO POLITIČKI ISKORISTITI TRAGEDIJU NA TRGU SV. MARKA!”

To što je napravio Plenković je moralno lešinarenje – citirala je gospođa Markić raniju izjavu Nine Raspudića i nastavila komentirati briselsko obraćanje premijera: – Plenković je pokušao politički iskoristiti ovako tragičnu situaciju, u kojoj je jedan policajac ranjen i gdje je napadač sam sebi oduzeo život, dečko od 22 godine… Takva situacija bi svakog razumnog i poštenog čovjeka potaknula, a posebno onoga koji je u vlasti i u zgradi koju je taj mladić napao, da stane i kaže: “Jesam li ja možda nešto napravio, što dovodi do toga da se dio ljudi u Hrvatskoj osjeća loše?” Ništa što je premijer napravio ne može opravdati ovaj napad ili ne daj Bože, nečija ubojstva, ali svaki pošten čovjek će se pitati kako je do ovoga došlo?! Onaj tko ima samokritiku, trebao bi sagledati je li on taj koji dovodi do radikalizacije u Hrvatskoj?

Prokomentirala je i zadnje istupe Zorana Milanovića: – Fenomen je da jedan lijevi predsjednik, Milanović, sa svojim lucidnim načinom komuniciranja i ovim što govori o stvarima koje se događaju, doista govori istinu i pogađa dobro neuralgične točke. On sad nasmijava cijelu naciju!

“Poslužila bih se terminom koji koristi premijer, on je govorio o gnijezdu… Napadajući obitelj Danijela Bezuka, prozvao je gnijezdo iz kojeg je mladić izašao, jednu braniteljsku obitelj koja je imala teški gubitak u ratu i teške traume, njegov stric je poginuo i otac mu je bio pripadnik specijalne policije,” započela je gospođa Markić i nastavila o Plenkoviću i Milanoviću: “Taj termin ‘gnijezdo’ može se koristiti za ova dva političara, koji sada jedan drugog napadaju – oni su doista iz istoga gnijezda! Njihova svađa sve više sliči na ono što je Sv. Augustin, jedan od najvećih naučitelja crkve i filozofa u povijesti, nazvao zemaljskom državom u kojoj se unutar bande, za vlast i otimačinu, tuku različite grupe. Događa se borba između premijera i predsjednika, gdje se oni bore za isti teren, a obojica su izgubili stabilnost! Rekla bih da je Milanović izgubio stabilnost zbog događaja u Slovenskoj 9, gdje je bio podložan mjerama i snimanjima i od tada se, najednom, probudio i počeo govoriti istinu o nekim stvarima u Hrvatskoj… Plenkovića je destabilizirala i Slovenska i napad na Vladu.”

JE LI FRLJIĆEVA PREDSTAVA BILA GOVOR MRŽNJE?

Dr. Željka Markić je kao čelnica udruge koja je organizirala referendum o braku, već godinama izložena neviđenom govoru mržnje: – Ne samo ja, već svi ljudi koji su se od 2013. organizirali kroz ‘U ime obitelji’ i koji se javno zalažu za vrijednosti zaštite života, zaštitu braka, za borbu protiv korupcije, za istinu o Domovinskom ratu… Neprekidno trpimo napade, vrijeđanja, omalovažavanje i huškanja naših neistomišljenika na nas… S time je započeo Zoran Milanović, on je bio u poziciji premijera i poziciji moći, kada smo pokrenuli inicijativu za ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca. Milanović je počeo s tom zloupotrebom položaja. Ja nemam policijsku zaštitu i blindirani auto, živim u stanu, djeca su mi tada išla u državnu osnovnu školu, srednju školu, na fakultet… Aktivistica sam i djelujem u civilnom društvu, moj suprug je zaposlen i ja sam zaposlena – mi smo ljudi koji žive najnormalnijim životom. Bila sam izložena i još sam uvijek, jednoj odmazdi koja ima za cilj natjerati ljude da se ne usuđuju u javnosti iznositi za njih važne stvari.

Postoje brojni primjeri širenja mžnje prema neistomišljenicima, kaže dr. Markić i podsjeća na Olivera Frljića i njegovu verziju Pirandella, izvedenu u Kerempuhu, prije tri godine: – Tu predstavu je financiralo Ministarstvo kulture i Grad Zagreb. U toj predstavi sam ja, Zlatko Hasanbegović, biskup Bogović, Marko Perković Thompson, Klemm, vi i još neki drugi prikazani kao svinje koje se na kraju predstave ubija… Izrugivala se sveta pričest, Zlatko Hasanbegović je, kao musliman, prikazan kao svinja koja prima svetu pričest! Na hrvatskoj zastavi je prikazano silovanje žene druge nacionalnosti… Na kritike i prigovore koji su uslijedili, aktualna ministrica Obuljen odgovarala je u stilu da je to “umjetnost” i da to nećemo cenzurirati. Ali sada, kada se radi o bilo kakvoj kritici premijera Plenkovića ili kada se na najrazumniji način postavi pitanje postoji li kod tragedije koja se dogodila na Markovu trgu, njegova  politička odgovornost, ministrica reagira drukčije.

Upravo oni koji su bili u prvim redovima, na premijeri Frljićeve “predstave” i pljeskali govoru mržnje, danas za to prozivaju druge, rečeno je u emisiji, a dr. Markić se nadovezala: – Takvu predstavu može napraviti samo netko tko ima ozbiljnih emocionalnih i psiholoških problema, a o umjetničkima da ne govorim… Pljeskati, kada se bilo koju konkretnu osobu na takav način demonizira, mogu samo oni koji zloupotrebljavaju poziciju moći za to da bi se obračunavali s neistomišljenicima, uglavnom zato što nemaju argumente i zato što kroz demokratske postupke oni gube.

O ‘NOVOSTIMA’: “FINANCIRA IH PREMIJER, ČIJA VLADA OVISI O TRI GLASA SDSS-a!”

Kao još jedan primjer govora mržnje, prikazana je i izjava notornog Ante Sanadera, koji je svjesno pred kamerama ponovio laži na račun supruge predsjednika Domovisnkog pokreta, Kimm Ann Škoro. Voditelj je javno pitao Sanadera kako je njegova supruga u kontejneru, na parking jednog trgovačkog lanca “pronašla” 50.000 eura, a dr. Markić je komentirala: – Ne znam što je bilo s 50.000 eura, ali je zanimljivo da Ante Sanader citira srpske, Pupovčeve ‘Novosti’ kao izvor informacija protiv Škorine supruge!

O brojnim uvredama i huškanju Pupovčevih ‘Novosti’,  Udruga ”U ime obitelji” 2017. godine pripremila je opsežnu analizu i uputila zahtjev premijeru Plenkoviću da prestane s tri milijuna kuna godišnje, financirati taj list: – ‘Novosti’ ustvari, huškaju Srbe na Hrvate i ne služe onoj funkciji za koju im se daje novac. Novosti dobivaju 300 tisuća kuna svaki mjesec…

Kao primjer govora mržnje, Bujica je objavila naslovnice ‘Novosti’ na kojima se, primjerice, stavlja srp ispod glave MP Thompsona, za požare u Dalmaciji se kaže “Lijepa naša, lijepo gori”, Tuđmana se naziva zločincem, a Gospa se prikazuje uvredljivo, u donjem vešu i propucana, uz poruku “Dan domovinske brutalnosti”…

Kad ovo pokazujete gledateljima, trebalo bi na ekranu pisati; financirano od strane Vlade RH ili financirano iz proračuna RH – predlžila je dr. Markić, uz konstataciju kako je “u tome problem”.

PLENKOVIĆ NASTAVLJA PROVODITI ONO ŠTO MILANOVIĆ KAO PREMIJER NIJE USPIO…

Nastavila je o ‘Novostima’: – Financira ih premijer čija Vlada ovisi o tri glasa SDSS-a, Milorada Pupovca i njegovih kolega. Oni su dužni, prema Statutu SDSS-a, provoditi politiku koju zacrta njihova Skupština, a na čelu te Skupštine je Vojislav Stanimirović, čovjek koji je u intervjuima koje je davao, napadao dr. Vesnu Bosanac. Rekao je, pored ostaloga, da su ljudi odvedeni na Ovčaru bili vojnici koji su se sakrili u bolnicu, kao da se vojnike ima pravo mučiti i ubijati na Ovčari! Stanimirović je ušao u politiku na okupiranim područjima Hrvatske, kada se tamo Hrvate mučilo i ubijalo, on je danas vlast u Hrvatskoj i onda premijer traži izvore frustracije i pronalazi ih u nekom drugom, a ne u načinu na koji on upravlja državom.

Po mišljenju dr. Markić, izvor velikog nezadovoljstva ljudi je i u tome što “Andrej Plenković provodi svoju politiku praveći se da predstavlja domoljubnu Hrvatsku, onu koja je u konačnici zemlju i stvorila, a on ustvari, nastavlja politiku koju je prije njega vodio SDP. Plenković nastavlja provoditi ono što Zoran Milanović kao premijer nije uspio!

STJEPAN TUĐMAN EKSKLUZIVNO ZA BUJICU: “PLENKOVIĆ JE 100 POSTO BAKARIĆ! NAKON HDZ-a, S ČISTKAMA ŽELI NASTAVITI U CIJELOM DRUŠTVU!“

Ekskluzivnu izjavu o briselskoj pressici aktualnog premijera koji najavljuje čistke i progon nacionalne oporbe i nezavisnih medija, dao je Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana: – Plenković zapravo želi prenijeti na kompletno hrvatsko društvo, ono što je tako uspješno proveo u nekada mojem HDZ-u! Poznajem veliki broj ljudi iz staroga HDZ-a i oni znaju razmišljati svojom glavom, međutim, Plenković ih je tako uspješno uspio eutanazirati da mu praktički više nitko ne proturječi. To što Plenković govori, svodi se na sljedeće: “Ono što ja mislim i ja govorim, to je zakon! Ja najbolje znam! Ja sam najpametniji! Ja sam Bog i batina”, valjda. Čini mi se da sada pokušava uvesti nekakav zakon o verbalnom deliktu ili kako se to sad zove – govoru mržnje. Tako da bi i na generalnom planu mogao proganjati ljude koji ne misle kao on.

Plenkovićevo ponašanje Stjepana Tuđmana podsjeća na 70-godine prošlog stoljeća, a on osobno – na Vladimira Bakarića: – Ma 100 posto Bakarić! Ovo nalikuje verbalnom deliktu u Titinom jednopartijskom režimu! Točno tako zvuči briselsko obraćanje Andreja Plenkovića!

PLENKOVIĆ SE LAŽNO PREDSTAVLJA KAO ‘DESNI CENTAR’, A FUNKCIONIRA KAO LJEVICA!

Dr. Željka Markić složila se sa Stjepanom Tuđmanom u tome da se kod Andreaja Plenkovića vide totalitarne tendencije, a njih uvelike omogućuje i nepravedan izborni sustav: –  Ono što se dogodilo vezano za referendum kojim smo tražili promjenu izbornog sustava, pokazalo nam je da ovdje postoji jedinstvo Andreja Plenkovića, njegovog HDZ-a i SDP-a oko toga da se ne smije dogoditi demokratizacija političke scene. Slično je bilo i kod uvođenja Istanbulske konvencije… Plenković je potpuno na liniji ‘Možemo’ i SDP-a i u odnosu na zaštititu života. Oni ga sada podržavaju jer nije napravio niti jedan korak u smjeru zakonske ili bilo koje druge zaštite života od začeća do prirodne smrti. Plenković se lažno predstavlja kao politički predstavnik desnog centra ili desnice, a u stvarnosti funkcionira kao ljevica. Njemu ‘Možemo’ i SDP plješću!

Čelnica udruge ‘U ime obitelji’ nastup u Bujici završila ipak je završila u optimističnom tonu, citirajući Sv. Ivana Pavla II. Pape koji je Hrvatskoj učinio toliko toga dobrog: – On se nikada nije umorio ponavljajući da se mir temelji na pravdi. Ljudi nemaju svoj osobni mir, ako nisu pravedni. Isto tako i društvo – ako je nepravedno, nema mira! U ovom društvu nema mira jer nema pravde. Nema pravde kad govorimo o ovršenima, kad govorimo o zaštiti života, kad govorimo o parlamentarnom životu, izbornom zakonu i Domovinskom ratu. Nema pravde i dok je neće biti, ovo će društvo biti nemirno…

BUJICA

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x