Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIK ZAPRIJETIO EU: Nećemo prihvatiti sankcije Republici Srpskoj

“Danas nitko više ne govori u ratu u BiH što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH”, rekao je Dodik, dodavši da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Dodik je istaknuo da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

“Ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već vidimo bolesnu političku ambiciju bošnjačkih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe”, rekao je Dodik.

Naglasio je da SNSD insistira na primjeni Ustava BiH, da SNSD neće prihvatiti niti jednu vrstu sankcioniranja RS-a, ako do toga dođe, i da odbacuje površne zaključke koje je donio Europski parlament.

“Mi to nećemo prihvatiti. Nastavit ćemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Vijeće EU”, rekao je Dodik.

Kaže ako Europska unija sankcionira RS, onda RS neće više davati suglasnost ni za jedan razvojni projekt u Federaciji BiH.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x