Kontaktirajte nas na:

Politika

Dodik visokog predstavnika nazvao masovnim kriminalcem, ali američkog veleposlanika ‘ne dira’

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, reagirao je nakon izjave američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona kako građani BiH žele biti dijelom transatlanske zajednice te da BiH treba reformu Daytonskog ustava. Naime, Dodik je rekao da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati suglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta – RS i Federacije BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milorad Dodik

Komentirajući izjave američkog veleposlanika, Dodik je rekao da “to nisu nove inicijative”.

“Ako mi ne damo suglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je “inicijativa američkog veleposlanika u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja”, kako kaže, “živi nelegalno od Daytonskog sporazuma”.

“I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti RS i prenosio ih na razinu BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti”, rekao je Dodik.

On je rekao da je time prekršen Daytonski sporazum, odnosno, da su BiH dane nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima financija, obrane, pravosuđa, obavještajno-sigurnosne strukture i slično.

Dodik je istaknuo da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prijenos nadležnosti biti “pokriven” određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da “to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada”.

“Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa… Ako znamo da je u Washingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da, ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspiju uvjeriti Srbe na ostanak u BiH, zašto bi se netko toga držao?”, rekao je Dodik.

“Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH”, kaže Dodik, “smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u svezi s utvrđivanjem svog statusa”.

“To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Daytonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

“Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Daytona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizirati. To neka izbiju sebi iz glave”, rekao je Dodik.

On je naglasio da “SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez suglasnoti Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo”.

“Vjerujem da je veleposlanik Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Daytonski sporazum je sve riješio i naveo – ukoliko žele da se on mijenja, to mogu učiniti strane u BiH, a to su RS i Federacija BiH”, rekao je Dodik.

On je naglasio da “BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činitelji”.

“Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament… Nisu točna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu”, zaključio je Dodik.

Izvor: republikainfo.com

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x