Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIK: Treba ubrzati miran razlaz BiH, proglasiti Republiku Srpsku neovisnom i Herceg Bosnu neovisnom, i državu za Bošnjake neovisnom

Dodik je istakao da ne vjeruje u budućnost postojanja BiH, te naglasio da se u političkom smislu zalaže za miran razlaz BiH i etabliranje Republike Srpske kao nezavisne države.

“Perspektiva je da se osiguraju neutralni, mirni uvjeti za razlaz u BiH. To nije nikakva nasilna secesija, nego proces koji će omogućiti pravo naroda na samoopredjeljenje. To je nešto što jedino vidim u budućnosti u BiH”, rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva je naglasio da je samo Republika Srpska dobro mjesto za Srbe i narod koji živi u Srpskoj i da je siguran da bi bio bolji standard da je Srpska nezavisna, ali isto tako da bi bolje živjeli i Bošnjaci i Hrvati da sa svojih stanovišta i potencijala jačaju svoju društvenu zajednicu i ekonomiju.

On je istakao da će Republika Srpska kad tad biti neovisna država srpskog naroda i drugih koji u njoj žive, napominjući da Srpska ima svoje stanovništvo, teritoriju, granice, da je definirana sa teritorijalno-političkog okvira, ima svoje instucije.

Dodik je istaknuo da je održavanje ovakve BiH pogrešno, da se treba okrenuti realnosti, te da je moguć samo mirni razlaz, proglašenje Republike Srpske nezavisnom državom, Herceg Bosne nezavisnom državom i nezavisne države za Bošnjake. “To bi učinilo narode spokojnijim, bolje usmjerenim na suradnju”, dodao je on.

On je naveo da stalno američko kršenje prava naroda mora prestati, da ono ne može biti uspješno.

“Ne može se očekivati da mi odustanemo da budemo Srbi, a suština američke politike je da odustanemo da budemo Srbi i da budemo građani, a ovdje većina nas hoće da bude Srbi, pa tek onda građani i ne možemo prihvatiti njihov koncept uređenja”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Amerika bila pozitivna u BiH kada je uspostavljen Daytonski sporazum, a da je sve nakon toga pogrešno uradila, dozvolivši da se na kriminalan način ruši taj sporazum i davala politički legitimitet tome.

“Ta Amerika ne može biti podržana ovdje, bez obzira tko joj je predsjednik. Naravno, treba voditi s njima dijalog”, rekao je Dodik u intervjuu Srni i ocijenio da su i oni shvatili da je vrijeme nasilja prošlo i da sa lokalnim dužnosnicima mogu razgovarati kao partneri.

Dodik je istaknuo da su zablude to da će rušenjem Dodika biti srušena Republika Srpska.

“Republika Srpska je mnogo više od Dodika”, istaknuo je on i dodao da je Srpska postajala i prije i postojat će i nakon njega.

Govoreći o svojoj ideji spajanja funkcija predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da je to s ciljem da bi bila ojačana pozicija Srpske u svijetu.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x