Kontaktirajte nas na:

Politika

DODIK SVE STAVIO NA DOBOŠ: RS prodaje imovinu u inozemstvu, Čović uskače u pomoć…

”Sada je prilika da SNSD sa HDZ-om završi posao oko objekata koji su na teritoriji Hrvatske zbog veze i očiglednog djelovanja u korist hrvatskih interesa od strane SNSD-a. Što se tiče vremena dok sam ja bio ministar, niko nikada se nije javio na način da pomognemo i uključimo da se neki od statusa ovih objekata riješi”, kaže bivši ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milorad Dodik

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu ubrao gotovo 6, 5 miliona maraka.

Ovaj fond upravlja isključivo imovinom preduzeća koja su je prilikom izrade programa privatizacije svrstala u pasivni podbilans.

Provjerili smo koliko RS ima imovine u inostarnstvu, šta je sa onima koji su objekte prodavali nezakonito, posebno u jandranskom pojasu  i za koliko je oštećen budžet?

Imovina Republike Srpske u inostranstvu vrijedi milione maraka. Prema trenutnim podacima Srpska u svom vlasništvu ima 229 nekretnina. Poslovni prostori, kancelarije, skladišta, prodavnice, servisi, hoteli, vile i odmarališta  – od Hrvatske, preko Crne Gore i Srbije do Makedonije. Međutim, za većinu objekata ne postoji dokumentacija.

Tako npr. RS samo u Hrvatskoj ima 44 nekretnine za koje nema papire. Da bi se riješili imovinsko – pravni odnosi tih nekretnina IRB RS platiće jednoj advokatskoj kancelariji u Županji za pravne usluge 720.000 maraka. Bez PDV-a.

U tenderskoj dokumentaciji navedeni su sledeći poslovi:

”Utvrđivanje faktičkog i pravnog stanja svake pojedinačne nekretnine na osnovu zemljišnoknjižnih isprava. Sačinjavanje pisanog pravnog mišljenja sa činjeničnim obrazloženjem za svaku pojedinačnu nekretninu o potrebnim pravnim radnjama za upis promjene vlasnika. Preduzimanje svih pravnih radnji pred nadležnim organima i  sudovima u HR s ciljem rješavanja vlansičkih prava”, stoji u dokumentaciji.

Imovinu RS je ranije prodavao kako je ko stigao, a novac od toga stavljao u svoj džep. U najvećem dijelu sudskih postupaka optuženi su oslobođeni optužbi za zloupotrebu u raspolaganju imovinom.

Za nezakonitu prodaju 70 nekretnina pravobranilaštvo je tražilo krivičnu odgovornost. Na kraju Srpska je ostala bez te imovine, čime je oštećena za desetine miliona maraka.

”Ono što se može konstatovati je da se briga o društvenoj imovini preduzeća u inostranstvu očigledno zanemarivala kao postupak i briga Vlade RS.  Sada kada smo ostali bez dovoljno prihoda, očigledno je neko došao do spoznaje da novac koji bi se mogao dobiti prodajom tih nekretnina a koje su sporne odnose ne možemo ih prodati kao RS to moramo rješavati i zato je angažovana ta advokatska kancelarija”, kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Republika Srpska ima za 41 lokaciju tačne podatke. Vlada je donijela posebnu odluku kojom se te nekretnine prebacuju na IRB na dalje raspolaganje.

Iz papira koji su u posjedu BN TV vidi se da se na nekoliko lokacija u Biogradu na moru nalazi imovina Republike Srpske Srpska. Bijela i Herceg Novi lokacije su na kojima RS ima brojne apartmane.

”Sada je prilika da SNSD sa HDZ-om završi posao oko objekata koji su na teritoriji Hrvatske zbog veze i očiglednog djelovanja u korist hrvatskih interesa od strane SNSD-a. Što se tiče vremena dok sam ja bio ministar, niko nikada se nije javio na način da pomognemo i uključimo da se neki od statusa ovih objekata riješi”, kaže bivši ministar spoljnih poslova BIH Igor Crnadak.

Nekadašnji ”Jelšingrad” ima odmarališta u Tučepima, a “RŽR Ljubija” u Rogaškoj slatini u Sloveniji. U Makarskoj su odmarališta ŠG “Jahorina'”, a u Gradcu devastirani Hotel “Đuro Salaj” čiji je suvlasnik bio Rudnik “Miljevina”.

”Političari jedni drugima kroz svoje institucije pomaži i mislim da je ta prilika sada da se iskoriste povezanost SNSD-a i HDZ-a i da se ta imovina što lakše proda, jer je to direktan prihod za budžet”, kaže Pavlović.

RS uspjela je da proda odmaralište u Lukoranu, po dvije prodavnice u Hrvatskoj i Srbiji, garažu u Srbiji, poslovni prostor u Makednoniji.

Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu RS do sada je od prodaje imovine preduzeća u inostranstvu, naplate zakupa ubrao skoro 6, 5 miliona maraka i blizu 6 miliona dolara u Iračkim obveznicama. Odlukom Vlade ta sredstva se prenose u Fond za razvoj i zapošljavanje za finansiranje razvojnih projekata.

Izvor: Slobodna Bosna

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x