Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Dodik odgovorio Izetbegoviću: RS pod suverenom upravom srpskog naroda

”Svaki pedalj ove zemlje je zajednički, ništa u Bosni i Hercegovini nije srpsko osim naziva Republika Srpska, a ne znam hoće li i to ostati ako gospodin Doik nastavi s ovakvim izjavama. Čestitam ovaj veliki dan, rođendan Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina ide u pravom smjeru, ove sedmice smo napravili jedan bitan korak, ova zemlja je svakim danom sve jača. Postoji hiljadu godina i postojaće još hiljadu – uvjeren sam”, rekao je Izetbegović danas.

Danas mu je odgovorio član Predsjendištva BiH Milorad Dodik koji je rekao “da srpski narod ima Republiku Srpsku i svoje institucije”.

“Može on da se zanosi u svemu tome. U Banjaluci su institucije koje su pod upravom i političkom voljom srpskog naroda. Mi ne želimo time da pošaljemo poruku Bošnjacima da nisu dobrodošli. Ja razumijem njihovu frustraciju. Oni imaju kanton ili dva da nešto suvereno upravljaju, Federaciju dijele sa hrvatskim narodom, a gore na nivou Bosne i Hercegovine moraju da uvažavaju naše i stavove Hrvata. Njihova frustriranost može jedino da dovede do toga da, eto, nešto dogovaraju, neke univerzalne principe. Kad sve svedete na obična život, onda ćete vidjeti da je Republika Srpska pod suverenom upravom srpskog naroda”, kazao je Dodik.

Podsjećamo, Dodik je u razgovoru za Russia Today rekao da Srbi ne vide Bosnu i Hercegovinu kao svoju državu, što je osnovni problem, te da “Republika Srpska ostaje posvećena svojoj autonomiji i da želi da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom”.

Izvor: N1

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x