Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIK NE BIRA RIJEČI: “Sarajevo je potpuno muslimanski grad, kao što je Banjaluka naša…”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da će sutra u Briselu reći da je “intervencionizam međunarodne zajednice doveo BiH do nemogućnosti”.

“To ću reći svima sa kojima budem razgovarao. BiH je zarobljena iluzijom koju su posijali međunarodna zajednica i Bošnjaci. BiH ne može da dođe do realnog političkog života u kojem postoje tri konstitutivna naroda koji treba da se dogovaraju konsenzusom, nego se stalno pokušava pribjeći nekom nametanju”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On je naveo kako je kongresmen iz SAD, koji predlaže rezoluciju o Bosni  Hercegovini, “plaćeni bošnjački lobista što je poznato”.

“Šta rezolucija znači za mene? Mogu ih donositi koliko hoće. Ovdje nije bila agresija kao što navode u rezoluciji. Po čemu smo mi agresori ovdje gdje smo rođeni? Agresije nije bilo i ponoviću da u Sarajevo idem zato što moram u ime Republike Srpske. Ovaj grad je potpuno muslimanski, kao i što je Banjaluka naša i dajte da prestanemo više stvarati iluziju”, naglasio je Dodik.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Dodik je naveo da Srbija u regionu ima najniži pad bruto domaćeg proizvoda od 6,3 posto, a “Republika Srpska od 6,9 posto, dok Federacija BiH ima pad od 9,7 posto”.

“To Republici Srpskoj nije palo s neba jer je neko vodio. Imamo najveći broj registrovanih zaposlenih u Banjaluci za sve ovo vrijeme i na to sam ponosan. U epidemiji virusa korona vodili smo Republiku Srpsku na način da smo obezbijedili da nam rastu direktni porezi za 11 posto u posljednja dva mjeseca, i to nam omogućava potpunu likvidnost budžeta”, kaže Dodik.

On je naglasio da su penzije u entitetu isplaćuje dva dana prije predviđenog roka za šta je obezbijeđeno više od 90 miliona KM.

“Nikada nismo imali nižu stopu zaduženosti, dok je za vrijeme vlasti SDS-a i PDP-a bila mnogo viša. U ovakvim okolnostima u kojima radimo knjižimo uspjeh. Treba reći da je RS među prvima donijela potrebne mjere u vrijeme virusa korona, a odnosile su se na privredu i ostale sektore”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, najmanji broj otpuštenih radnika je u Republici Srpskoj zato što je privredu finansijski pomogla entitetska Vlada.

“Mogu odgovorno da kažem da su naše finansije stabilne i da nećemo imati nijedan izazov do kraja ove godine. Pravimo nove projekcije za iduću godinu i mogu da potvrdim da će biti finansijski stabilna”, naveo je Dodik.

On je ponovio da mu je primarni cilj “Republika Srpska i da ide u Sarajevo da spriječi štetu koja bi mogla biti nanesena RS-u  i srpskom narodu”.

“Mi radimo dobro u Republici Srpskoj. Od Banjaluke, Doboja, Bijeljine do Istočnog Sarajeva gdje ćemo narednih dana otvoriti trg. Time volim da se bavim, odnosno da unapređujemo naše društvo”, rekao je Dodik.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije BiH da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na predstojećim lokalnim izborima, Dodik je ocijenio da u svijetu više nema zemalja diktatorskog karaktera koje se na ovakav način upliću u izbore.

“U svakom slučaju imamo atmosferu na koju često ukazujemo, a to je da je riječ o zloupotrebi izbornog procesa. Ova atmosfera se kreće od toga da je došlo do neregularnog izbora CIK-a koju ignorišu svi, pa i međunarodna zajednica, koja nama ovdje drži predavanja o demokratičnosti i vladavini prava. Potpuno je neprihvatljiva odluka CIK-a i iznenađen sam. Postavlja se pitanje – šta je sljedeće i na koji način će očistiti političku scenu u Republici Srpskoj da bi dobili svoje poltrone?”, pita Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je ponovio da je odluka neodrživa i da će pozvati koalicione partnere SNSD-a u ovo bosanskohercegovačkom entitetu da se vidi kako će se ponašati u budućnosti, te da se time “ugrožavaju temelji postojanja BiH”.

Dodik smatra da državom pokušava da upravlja obavještajna struktura u kojoj se nalaze SDA i PDP i da je sva aktivnost “prljavog karaktera usmjerena na RS i njene funkcionere”.

“Očigledno da slavodobitnost koju promoviše PDP govori da je ova politička partija upletena u donošenje ove odluke CIK-a. U suštini PDP je sa Bakirom Izetbegovićem izabrao članove CIK-a, a politika SDA je da očekuju da na narednim opštim izborima vrate PDP i SDS kao partnere. PDP i SDS održavaju izdajnički kapacitet i sve što su ostavili na nivou BiH je štetno po Republiku Srpsku, a primjer jeste Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara”, rekao je Dodik.

On smatra da spekulacija koja se odnosi na izbore ima dalekosežne posljedice i nisu joj cilj lokalni izbori.

“Cilj je priprema za neke naredne izbore kao što je ovo sa Nenadom Stevandićem /Ujedinjena Srpska/ da se diskvalifikuje za malu stvar. Kao u Republici Srpskoj su lopovi, a tamo kod njih nisu – što nije tačno”, kaže Dodik.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x