Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Dodik nastavlja zaduživati Republiku Srpsku

Sad se okrenuo Kinezima

Predsjednik Republike Srpske i ujedno predsjednik vladajućeg SNSD-a, Milorad Dodik, u obraćanju na manifestaciji ‘Izbor najuspješnijih u privredi Republike Srpske’ za 2022. godinu, izjavio je kako “ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice Republike Srpske kao jamstva i instrumente financiranja”.

Da apsurd bude veći, Dodik je o novoj mogućnosti zaduživanja entiteta Republika Srpska izjavio na događaju na kojem se biralo naujspješnje gospodarstvenika.

“Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS-a kao jamstva i instrumente financiranja. Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputova tako da izdajemo obveznice. Pokušavamo ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve. Očito da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni”, rekao je Dodik.

On je pri tom podsjetio kako je RS prošle godine ostvarila dobit veću od tri milijarde KM te je naglasio kako je to “ostvareno u nestabilnim okolnosima”.

“RS ima rukovodstvo koje može odgovoriti”, poručio je između ostaloga, te ujedno i precizno naveo odgovorne.

Ovime vladajući u RS-u predvođeni Miloradom Dodikom nastavljaju sa zaduženjima na teret entiteta, paralelno eskalirajući prijetnje zbog odluke Ustavnog suda o državnoj imovini prema kojoj je imovina entiteta u isključivoj nadležnosti Dražave Bosne i Hercegovine.

No, podsjetimo da je Milorad Dodik 2021. godine, tada srpski član Predsjedništva BiH, potvrdio da se RS zadužila za novih 300 milijuna eura i to emitiranjem vrijednostnih papira-obveznica na Londonskoj burzi. Nije poznato tko je kupac obveznica te tko, zapravo, u slučaju neispunjenja obveza, ima pravo većinskog vlasništva u svim poduzećima kojima je većinski vlasnik RS.

Dodik je tada kazao kako je to “dobra vijest za sve građane Republike Srpske” te da će se novac usmjeriti na “povećanje plaća i neke druge projekte, te za servisiranje dugova”, dok je tadašnji premijer RS Radovan Višković kazao kako će RS na Londonskoj burzi prodati entitetske obveznice u iznosu od oko 700 milijuna KM. Prihvaćanje obveznica od strane Kine, kako to sada stvari stoje, ide se ka ovoj visini zaduženja.

Dok odluka Ustavnog suda BiH potvrđuje kako je i imovina entiteta u nadležnosti države, a pri tom na to podsjećaju i iz međunarodne zajednice, OHR-a, kao i veleposlanstva SAD-a u BiH, predsjednik RS-a zbog toga prijeti odcjepljenjem tog entiteta. Apsurd svega je da, zapravo, stranci štite entitet Republika Srpska od (eventualnih) dramatičnih odluka njenog rukovodstva i rasprodaje imovine, zbog čega će, na koncu, ispaštati građani tog eniteta, a tzv. ‘lideri’, izvjesno je, “petama vjetra”.

Izvor: republikainfo.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x