Kontaktirajte nas na:

Preporuka

DODIK I ČOVIĆ PRED UN-om: Noć koju su zamislili kao noć velikog uspjeha za njih se pretvorila u noć katastrofe

Stvorena atmosfera dala je Dodiku i Čoviću lažni osjećaj sigurnosti na osnovu koga su napravili procjene da mogu izaći pred Vijeće sigurnosti i zajedničkim snagama obrušiti se na dejtonsku Bosnu i Hercegovinu optužujući Bošnjake za sve što ne funkcionira, pa čak i da ugrožavaju i Srbe i Hrvate.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Čović i Dodik

Ni u ludilu ni Dodik ni Čović nisu očekivali reakcije koje su uslijedile: žestoke kritike i punu podršku dejtonskoj BiH i visokom predstavniku (osim, naravno, Rusije). Noć koju su zamislili kao noć velikog uspjeha za njih se pretvorila u noć katastrofe.

24. novembar 2020, dan online debate koju je u povodu 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma upriličio ruski ambasador pri Ujedinjenim narodima, a u kojoj su učestvovali i svi predstavnici članica Vijeća sigurnosti, za Milorada Dodika i Dragana Čovića, podržane Rusijom, trebao je biti dan kada će trijumfovati i zaokružiti svoje politike koje godinama provode: dokazati da je Bosna i Hercegovina nestabilna i neodrživa, da su Bošnjaci ti koji uzrokuju sve probleme, da je visoki predstavnik u Bosni i Herecegovini nepotreban, i da Srbi i Hrvati, „koji predstavljaju narod“ trebaju preuzeti potpunu kontrolu i ustrojiti Bosnu i Hercegovinu (po svojoj mjeri).

Više je faktora koji su ohrabrili Dodika, pa čak i pragmatičnog Čovića koji se godinama uspio predstavljati kao proeuropski čovjek u BiH, da pred predstavnicima članica Vijeća sigurnosti izgovore pregršt laži o stanju i događajima u BiH, pa čak i laži i uvreda kojih nisu, pogotovo Dodik, poštedili ni međunarodne predstavnike, pogotovo visokog predstavnika.

Dva su ključna procesa, čiji rezultati su u toj noći njihovog nastupa pred Vijećem sigurnosti trebali polučiti velikom pobjedom Dodika i Čovića protiv BiH: dugogodišnje negiranje presuda Haškog suda, i s tim direktno povezani historijski revizionizam kojim se iskrivljuju činjenice o ratu u Bosni i Hercegovini i izjednačavaju sve strane u sukobu. Milorad Dodik je iskoristio svoj nastup pred članicama Vijeća sigurnosti da ponovi svoje tvrdnje, koje godinama okolo širi, da je Haški tribunal osudio veliki broj Srba i da je nedopustivo mali broj procesuiranih Bošnjaka, potpuno ignorirajući činjenicu da je procenat procesuiranih u Haškom tribunalu u skladu s procentom počinjenih zločina u BiH o čemu postoje brojni radovi međunarodnih stručnjaka. Njegove tvrdnje nisu ništa drugo do nastavak pokušaja da se promijene narativi o ratu u BiH koje je svojim presudama neoborivo ispisao Haški tribunal.

Nažalost, usljed dugogodišnjeg, do u detalje planiranog, ozbiljnog i studioznog djelovanja po ovim pitanjima, čak i dio bh. javnosti (u bošnjačkom korpusu) prihvatao je te narative. Potvrđuju to svakodnevne izjave, ali i brojni izvještaji u kojima su se izjednačavale „nacionalne politike“ u Bosni i Hercegovini. Drugi, ništa manje bitan proces kojim su se potkopavali temelji Bosne i Hercegovine, jeste jačanje ruskog uticaja u regionu u kome su dva najvažnija igrača Moskve u BiH  Milorad Dodik i Dragan Čović.

Negiranje presuda Haškog suda i historijskog revizionizma pojačano je sa prestankom mandata Tribunala u Haagu i prebacivanjem daljeg procesuiranja ratnih zločinaca na lokalne sudove. Već godinama pojedinci i mediji su upozoravali da Dodik i Čović (uz podršku određenih struktura iz Sarajeva) preuzimaju kontrolu nad pravosuđem, što je i zaokruženo dolaskom Milana Tegeltije na čelo VSTV-a. Ako se pogledaju samo tri zadnja izvještaja o radu Suda i Tužiteljstva BiH – britanske sutkinje Joanne Korner, njemačkog eksperta, Reinharda Priebea, nezavisnog stručnjaka Evropske unije i Misije OSCE-a u BiH – savršeno je jasno kakvo je stanje u bh. pravosuđu.

Jača politički uticaj, rezultati su katastrofalni, istrage u oblasti ratnih zločina se zloupotrebljavaju za promjenu narativa o proteklom ratu, zakoni se „rastežu“ kako bi se „disciplinirali“ oni koji se ne mogu kontrolirati. Svako ko misli da je slučajno da ozbiljnih istraga o korupciji, ali ni drugih, nema u Republici Srpskoj i kantonima sa hrvatskom većinom, veoma su naivni. Izostanak vladavine prava, na koji predstavnici međunarodne zajednice godinama upozoravaju, u Bosni i Hercegovini ozbiljno prijeti da pomogne svim destruktivnim snagama u njihovom razbijanju dejtonske BiH i preuzimanjem kontrole od onih kojima je cilj državu pretvoriti u rusku guberniju u kojoj će dominirati Dodik i Čović, podržani pojedincima iz Sarajeva.

O ruskom uticaju u BiH, strategijama i vanjskoj politici Ruske Federacije godinama su u javnosti iznošeni dokazi. O tome je čak više puta raspravljao i Kongres SAD-a, u kontekstu jačanja ruskog uticaja u regionu, a brojna istraživanja raznih međunarodnih organizacija su to potvrđivala. Međutim, zabrinjava što u posljednje vrijeme pojedini političari, čak i pripadnici akademske zajednice iz Sarajeva, relativiziraju to pitanje, pa čak i tvrde da to nije tako.

Ono što je Dodiku i Čoviću davalo dodatni osjećaj samouvjerenosti jeste, s jedne strane izostanak bilo kakvih sankcija (reakcija je bilo) od međunarodne zajednice, s druge strane potezi pojedinaca iz Sarajeva koji su im išli na ruku.

Na britansku inicijativu da Vijeće sigurnosti UN-a donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Dodik, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić otvoreno su poručivali da će zatražiti pomoć Rusije koja je svojim vetom u Vijeću sigurnosti na kraju to i blokirala. Podsjetimo na brojne istrage Tužiteljstva BiH protiv bošnjačkih generala i uticajnih pojedinaca. Tužiteljstvo BiH je, nažalost, već odavno izgubilo kredibilitet i povjerenje građana i zbog slučajeva kao što je izostanak procesuiranja Milana Tegeltije, ili „diploma“ u Hercegovini, o čemu se, također, govori i u zadnjem izvještaju OSCE-a.

No, sve to je išlo u prilog politika Dodika i Čovića koji su samo pojačavali svoje tvrdnje (podržane iz Zagreba i Beograda strategijama dogovorenim na zatvorenim sastancima) da su „političko Sarajevo“, odnosno Bošnjaci remetilački faktor u BiH, ali i u Evropi.

Za svoje politike vješto koristeći još uvijek osjetljive teme iz prošlosti, a zajedničkim djelovanjem, Dodik i Čović su „političko Sarajevo“ doveli u poziciju da se stalno od nečega brani. Ilustrativan primjer je izjava Milorada Dodika od prije nekoliko dana da je Čović dogovorio s Bakirom Izetbegovićem treći entitet i da će on to samo podržati. Iako Izetbegović to nikada nije javno rekao, i iako su SDA i više pojedinaca nakon toga reagirali, ostala je sumnja da je nešto „dogovoreno“. Pri tome je potpuno zaboravljeno da je Herceg-Bosna poražena vojno (na terenu), politički (sporazumima u Washingtonu i Daytonu kada je nestala) i sudski (presudama Haškog tribunala da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH i da je u BiH postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem cijepanja BiH i pripajanja teritorije Hrvatskoj).

Stvorena atmosfera dala je Dodiku i Čoviću lažni osjećaj sigurnosti na osnovu koga su napravili procjene da mogu izaći pred Vijeće sigurnosti i zajedničkim snagama obrušiti se na dejtonsku Bosnu i Hercegovinu optužujući Bošnjake za sve što ne funkcionira, pa čak i da ugrožavaju i Srbe i Hrvate. Ni u ludilu ni Dodik ni Čović nisu očekivali reakcije koje su uslijedile: žestoke kritike i punu podršku dejtonskoj BiH i visokom predstavniku (osim, naravno, Rusije). Noć koju su zamislili kao noć velikog uspjeha za njih se pretvorila u noć katastrofe. Oni i njihove politike su raskrinkane.

Poruke su bile više no jasne: suverena i jedinstvena Bosna i Hercegovina i puna podrška visokom predstavniku.

Izvor: avangarda.ba

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

MOSTARSKI NOVINAR POMNOŽIO ČOVIĆA S NULOM: Je li HDZ u Mostaru sam sebi pucao u nogu?

Sada je HDZ u situaciji da im treba SDA. A da bi SDA digla ruke, tražit će nešto zauzvrat – uveliko se spekulira da ce HDZ BiH morati dopustiti rekonstrukciju i federalne i kantonalne vlade, piše mostarski novinar Ivan Crnjac u komentaru koji prenosimo u cijelosti.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nakon održanih lokalnih izbora u Mostaru, raspored snaga u Gradskom vijeću je jasan, iako će se još vući repovi zbog žalbi prema SIP-u.

Najavljivalo se da će HDZ BiH uz pomoć partnera doći do magičnog broja 18, što je, pokazalo se, bio prevelik cilj.

Ono što je ostalo nejasno jest veliki broj “nesnalaženja” nakon kojeg moramo pitati: Je li HDZ BiH sam sebi pucao u nogu?

Slučaj prvi: Kako se to HDZ BiH spremao za izbore na Jugu kad se već godinama zna da sa 300 “novih” glasača bošnjački blok može uzeti taj jedan mandat?

Ako već stožerna stranka nije smatrala da treba prebaciti dio glasača iz Čitluka, Širokog Brijega ili Čapljine, zašto onda nije vodila računa o prijavljivanju Bošnjaka, odnosno pratila radi li se to?

To je jednostavno bilo, posebno ako znamo da u CIPS-u među zaposlenima ima i Hrvata, točnije, ima ljudi koji su bliski HDZ-u BiH.

Ova činjenica još više boli ako znamo da je i načelnik policijske postaje u kojoj su se prijavljivali Bošnjaci Hrvat, kao i ministar Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a.

Također, u SIP-u HDZ BiH još uvijek ima svojih kadrova i ostaje nejasno kako oni nisu upozorili na ovo?

Podsjećamo da je SIP taj koji je ovjerio birački popis, a sukladno registracijama u MUP-u, 11. studenog. Bilo je i više nego dovoljno vremena da se reagira.

Teško je ovo drugačije karakterizirati nego kao jednu šlampavost i nemarnost, tamo gdje se to nije očekivalo niti smjelo dopustiti!

Drugi je pak slučaj izgradnja mini hidroelektrana na bunskim kanalima.

Činjenica je da je investitore ovog projekta predstavlja Dragan Milićević, suprug federalne ministrice Jelke Milićević.

Činjenica je da se tek pred izbore odlučivalo o tužbi mještana, koji su uspjeli srušiti dozvole i spriječiti izgradnju MHE.

Kako je taj projekt bio identificiran kao HDZ-ova priča, sigurno nije pomogao za izbore.

Posebno je zanimljiv treći slučaj, čak ako zanemarimo da je na Jugu bila nemarnost, aljkavost i ono naše poznato “riješit će se”, kako onda okarakterizirati slučaj Boške Ćavar?

Boška je postala poznata time što je zaustavila nelegalne radove poduzetnika Ante Vidačka, inače nekadašnjeg predsjednika GO HDZ-a BiH Mostar.

Ono što nehotičnost pretvara u smišljenost i letimičnu zloću je kaznena prijave Ante Vidačka protiv Boške, kao i njezino privođenje u MUP na obavijesni razgovor, a sve samo nekoliko dana prije izbora.

To je Boški Ćavar dalo toliko traženu popularnost pa je ona na izborima uspjela preferencijalnim glasovima doći na prvo mjesto svoje liste BH bloka i kao jedina Hrvatica iz ‘nehrvatskih’ stranaka ući u vijeće.

Je li motiv Ante Vidačka u rušenju rezultata HDZ-a BiH bio taj što nije prošao u HDZ-u kao kandidat za gradonačelnika?

Ne znamo, ali u svakom slučaju velika je šteta napravljena, i to svjesna.

Teško se oteti dojmu da je HDZ BiH sam sebi, svjesno, pucao u nogu.

Kakve će biti posljedice ranavanja – tek ćemo vidjeti.

HDZ BiH je gromoglasno zadnjih 15 godina proglašavao Mostar kao stolni grad.

Sve osim zadržavanja gradonačelnika je poraz za HDZ BiH.

Sada je stranka u situaciji da im treba SDA. A da bi SDA digla ruke, tražit će nešto zauzvrat – naveliko se spekulira da ce HDZ BiH morati dopustiti rekonstrukciju i federalne i županijske vlade.

U svim opcijama HDZ BiH neće ništa dobiti, a može samo izgubiti.

Hoće li nam za naše samoranjavanje opet netko drugi biti kriv?

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

Armin Laschet novi šef CDU-a: Da s kancelarkinog puta ne skrenemo…

Novi šef CDU-a Armin Laschet nastavit će putem centra koji je utabala Angela Merkel. On mora ujediniti stranku koju čeka rasprava o kandidatu za kancelara. Komentar Katharine Kroll, urednice političke redakcije DW-a.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Usred pandemije, Armin Laschet je obećao stranačkim kolegama da će nastaviti kurs i politički stil Angele Merkel. Laschet želi biti kapetan, održati stranku i zemlju na okupu. Nikakav rizik, već povjerenje i pouzdanost.

Pobjedom na izborima za šefa Kršćansko-demokratske unije (CDU) on je sebi osigurao mogućnost da postane kancelar nakon izbora u rujnu. Još nije odlučeno hoće li on doista i biti kandidat, ali kao novi vođa stranke Laschet ima pravo prvanstva. On je jasno rekao da se smatra sposobnim da bude i kancelar.

No, u pozadini, dva jaka konkurenta čekaju svoju šansu. Obojica trenutno visoko kotiraju u anketama: Markus Söder, bavarski premijer i šef tamoünje Krüäansko-socijalne unije (CSU), i Jens Spahn, ministar zdravlja i Laschetov partner u kandidaturi za vodstvo CDU-a.

Kao ministar zdravlja tokom pandemije, Spahn je naravno stalno prisutan u medijima, pa je po anketama ponekad omiljeniji čak i od kancelarke.

Volja za vladanjem – to je cilj iza kojeg CDU oduvijek zbija redove. Stranka ima jasnu pretenziju na vlast i sve zavisi od kandidata koji najviše obećava. Uprkos osobnoj volji za moć, Laschet sigurno ima osećaj koji kandidat Demokršćana bi imao najbolje šanse za uspjeh na izborima.

U tome se Laschet razlikuje od poraženog Friedricha Merza. I to je jedan od razloga što je dobio podršku delegata na stranačkom kongresu.

U izboru usmjerenja, stranka se usprotivila pomaku udesno i samim tim je bila protiv Merza koji je stranci htio dati mnogo konzervativniji, a ekonomski liberalniji profil.

Armin Laschet neće napustiti uspješnu strategiju Angele Merkel da CDU bude stranka koju biraju i oni na lijevom centru. Od Lascheta ne treba očekivati radikalne promjene. U najboljem slučaju, on će umjereno promijeniti kurs, naglašavajući socijalne aspekte i zajedništvo.

Laschet će imati priliku postati kandidat za kancelara jedino ako uspije u potpunosti ujedini stranku. Njegov rival Friedrich Merz, međutim, snažno je dijelio. Ima vatrene obožavatelje koji su sada gorko razočarani.

Laschet je izabran jer je simbol posredovanja i umjerenosti. Upravo po tom stilu politike je poznata i Angela Merkel. Zato je cjenjena u inozemstvu, posebno u Europi. Tamo se smatra oličenjem strpljivog razgovora i kompromisa.

Međunarodni partneri Njemačke sada ne moraju strahovati od nekih lomova. Laschet će se i u vanjskoj politici držati utabanih staze. On je uvjeren Europljanin, transatlantski nastrojen, ističe unutrašnju i vanjsku sigurnost i aktivno je podržavao izbjegličku politiku Angele Merkel.

Kandidujući se za mjesto šefa CDU-a, Laschet je kao prioritet istakao timski duh. Ne ponaša se isključivo, zrači toplinom i veselošću koja odlikuje ljude iz Porajnja.

Nije on čovjek hladne politike moći. Kao premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, stvorio je jak tim u kabinetu, njegovi ministri su stručni i tako doprinose Laschetovoj popularnosti.

CDU je nesporno najjača stranka prema trenutnim ispitivanjima javnog mnjenja. To duguje popularnosti Angele Merkel.

Većina Nijemaca, međutim, trenutno ne želi da Armin Laschet bude budući kancelar. U pandemiji, politika je nepredvidljivija nego ikad. Sve se svodi na prave odgovore na krizu i najbolje upravljanje. Počeo je sljedeći krug u utrci za nasljednika Angele Merkel.

Izvor: dw.com

4 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

Preporuka

Međunarodna zajednica mora jasno kazati: ‘Dosta je više!’

Politika u Bosni i Hercegovini proteklih 25 godina vodila se po vrlo jednostavnom obrascu – zasjesti u udobne i dobro plaćene fotelje u vlasti, crpiti što je više moguće beneficija, uhljebiti svoje poslušnike u ‘državne jasle’, blokirati sve procese koji znače napredak a onda sve to ‘umotati’ u ugrozu nacionalnih interesa od strane onih drugih ili trećih.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Pozicije u vlasti i državnim poduzećima, koja nisu ništa drugo nego bankomati vladajućih elita, osiguravanjem glasačkog tijela time što se bezobzirno mnogo zapošljavalo po javnoj upravi bez ikakvih kriterija a sve to običnim smrtnicima guralo pod zaštitu naroda je uvijek prolazilo. Demokracija je daleko od idealnog sustava ali jeste najbolji koji postoji i oni koji dobivaju najviše glasova trebaju biti dio vlasti i donositi odluke, sviđalo se to nekome ili ne.

Dok god većina ljudi glasa za neku stranku ili pojedinca, oni trebaju biti vlast. Međutim, dosadašnji model vlasti ne bi bio moguć da nije bilo novca, a njega je uvijek do sada bilo od strane međunarodne zajednice koja je na neki način dajući milijarde i milijarde eura ili dolara ‘ispirala’ svoje ruke od grešaka koje konstanto čini u BiH i toga što smo i zbog tih grešaka na samom rubu civiliziranog svijeta. Sada se pak javljaju naznake da od 2021. godine ipak idemo u drugom smjeru.

Na vidjelo izašlo sve

BiH, uz itekako frizirane podatke, ne spada u siromašne zemlje ali ona to svakako u biti jeste. Mnogi od međunarodnih dužnosnika tek kada su došli u našu zemlju i tu proveli neko vrijeme vidjeli su pravo stanje i ostali zapanjeni razinom siromaštava, korupcije, izostanka vladavine prava i inih pošasti. Mnogo od njih i godinama nakon što su otišli iz BiH ne mogu vjerovati da u 21. stoljeću u srcu Europe postoji društvo kakvo je BiH.

Nadalje, ruku na srce, iako bh. političari tvrde kako su oni u središtu zanimanja najjačih zemalja svijeta, to je daleko od istine jer se te države s BiH bave na najnižoj razini u svojim institucijama. Kada tome dodamo ono najvažnije – a to je nemar bh. političara za narode i žitelje kao i bilo kakve pomisli da se provedu reforme koje bi nas polako vodile ka civiliziranom svijetu, slika današnje BiH je potpuna.

Međunarodna zajednica je činila i čini greške u BiH ali da smo se mi sami dogovorili te uzeli sudbinu u svoje ruke, nitko nas ne bi mogao spriječiti da polako krenemo naprijed i nesumnjivo bi imali podršku najvećeg broja svjetskih sila. Ali to se nikada nije dogodilo.

A i nemoguće je to očekivati od osoba koje se za vrijeme recesije stoljeća ne žele odreći dijela plaća koje se penju i do sedam tisuća maraka, koje uzimaju novac od pomoći gospodarstvu i kupuju automobile, opremaju urede, kupuju umjetnička djela, koje se ne žele odreći čak ni jubilarnih nagrada.

Međutim, ironično ali upravo bi to mogao biti početak kraja ovakvog nakaradnog sustava vladanja. Pandemijakoronavirusa i recesija stoljeća su svijet okrenule naglavačke i na vidjelo izbacile sve ono što je loše u BiH, a toga je napretek. Sramotne afere, izostanak empatije za narode i žitelje, blokade čak i u situaciji kada nam tisuće ljudi umiru nagnali su i naše međunarodne prijatelje da kažu: ‘Dosta je više!’.

Nova paradigma

A to ‘Dosta’ vidi se najbolje u posljednjim potezima Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Svima je jasno kako BiH ne može ekonomski preživjeti bez zaduživanja i rapidnog povećanja izravnih investicija. Novac je potreban ali svakako ne kako su nam ga davali posljednjih 25 godina – bez ikakvih kriterija, slabih kontrola, pa je on završavao u ‘krpanju proračunskih rupa’, na plaće političara i njihovih poslušnika ali, kako to pokazuju i nebrojene afere, u korupciji i kriminalu.

EU i MMF, a nadajmo se i svi drugi, od sada pa nadalje će se vidjeti sljedećim postulatima – novca ćete dobiti koliko god vam je potrebno, ali on će ići za jasne i provedene reforme, za izgradnju infrastrukture koju će kontrolirati ljudi iz Bruxellesa ili Washingtona, kreće stroga kontrola javnih natječaja i zapošljavanja u javnu službu, gro novca mora ići za realni sektor, svakako za policiju, vatrogasce, obrazovni sustav, zdravstvo… ali svi oni moraju proći kroz reforme i ‘češljanja’ kako bi se vidjelo što se i kako radilo do sada, beskompromisnu borbu protiv korupcije, kriminala, pranja novca…

Dakle, uvjeti se postave, ukoliko se na njih ne pristane, ništa on novca, ukoliko pak pristane dio novca će odmah doći i od prvog dana provoditi stroge kontrole o njegovom utrošku i reformama. To je jedina formula uspjeha i ono što bi moglo donijeti toliko očekivane promjene.

A bh. političke (kvazi)elite tada će se naći u dilemi – napokon krenuti u izgradnju uređenog društva i vladavine prava koja bi za najveći broj njih značila, u najmanju ruku, odlazak s političke scene ili pak da nastave po starom ali sada više bez milijardi eura ili dolara iz inozemstva kojima su održavali vlast jer bez novca na ulice bi mogli čak, paradoksalno, i uhljebi ukoliko ostanu bez plaća i naknada te bi sve to također značilo urušavanja dosadašnjeg načina vladanja u BiH.

A za sva tri konstitutivna naroda i sve žitelje ove zemlje nužno je da se mijenja način vladavine, a ne ljudi. U posljednjih 25 godina na vlasti su mijenjale brojne stranke i pojedinci pa od onih koji su i danas aktivni na političkoj sceni lakše je nabrojati one koji nisu bili vlast nego one koji jesu. Promjena stranke ili pojedinca neće značiti apsolutno ništa ukoliko se ne krene s novom paradigmom – vladavina zakona, meritokracija, obrazovanje, gospodarstvo. Sve drugo je jednosmjerna karta za ambis.

Izvor: dnevno.ba

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x