Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

DODIK: “Dovoljno je da Srbi i Hrvati izađu iz institucija i nema više BiH”

Dodao je da ne želi na tom sastanku s Erdoganom ostavi druga dva člana Predsjedništva.

– Ne želim da oni samo iznose svoje stavove. Na sastanku ću reći da nametanje zakona od stranaca nije prihvatljivo. Godišnji odmori mogu biti izgovor, ali ovo je naš stav i trajat će sve dok se ne suspendira zakon koji je nametnuo Inzko – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima do toga neće biti odlučivanja u Predsjedništvu, Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

– Komšić je zakazao sjednicu Predsjedništva BiH, procedura je takva da ako ja ne budem prisutan onda dva člana mogu da donesu odluke. Stoga ću ja biti prisutan, ali glasat ću protiv da se stavi bilo što na dnevni red. Podignut ću vitalni nacionalni interes kako bi određene odluke razmatrali pred NSRS-om, jer je to mjesto odlučivanja, a ne Predsjedništvo BiH – istaknuo je Dodik.

Dodao je da postoje i drugi centri u RS koji pokušavaju da razbiju zajedništvo.

– To najčešće radi medijska kuća BN. Dakle bit ću na sastanku s Erdoganom da predstavim naše stavove. Druga stvar je i autoput Beograd – Sarajevo jer vidimo da to ne ide onim tempom. Obavijestit ću ga da je RS i Srbija osigurale novac i da ćemo mi početi da gradimo. Erdogan mora da shvati da je interes suradnja svih u BiH, na to se može gledati na različite načine. Ovo nije pravdanje, želim da ovo pojasnim prije napada BN i drugih. Mislim da je potrebno i korisno da ne ostavimo prostor za dodatnu prezentaciju stavova dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH. Meni to uopće nije ugodno, ali to je nešto što ja moram da uradim kao izabrani predstavnik svog naroda – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Inzkov zakon ne može da se smatra valjanim.

– Na to je nasjela i javnost, a radi se o zakonu koji nema legitimitet i koji je donio neki stranac. Danas BiH nema visokog predstavnika, postoji neki samozvani kojeg podržavaju neki u BiH. Nema ga nigdje, ne pojavljuje se deset dana. Sad će izaći s nekim konceptom. Međutim on ne postoji jer  nije izabran u skladu s procedurom. Ako njega slučajno imenuje Njemačka kao svog izaslanika ili EU, onda ću ja s njim razgovarati. Ovako mogu ga sresti usput i pitat ću ga zašto nije ispunio obećanje koje je dao kao ministar Njemačke. Dao je obećanje onda se okrenuo i otišao – rekao je Dodik.

Dodik je govorio o pritiscima stranaca u BiH.

– To je vrijeme prošlo i BiH nema visokog predstavnika i nastavit ćemo da se ponašamo u skladu s tom tezom. BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi. Može pomoći samo dogovor dva entiteta i tri naroda, bez stranaca. Ova situacija vodi u raspad BiH i to neće spriječiti ni Schmidt ni nitko drugi. BiH je veoma rovita, i sasvim je dovoljno da Srbi izađu iz institucija i da to učine Hrvati i nema više Bosne. Ne može nama Schmidt doći i nešto reći, ja ću ga pitati tko si ti? Hrvati su vrlo blizu općeg izlaska iz institucija, jer se uzdaju u dogovor o Izbornom zakonu BiH. Situacija traži opći dogovor, a to podrazumijeva da nema više visokog predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mi smo za mir i razgovor. Mi smo za političke razgovore. BiH nije prćija.

Izvor: avaz.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x