Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Dodik: “Dirnete li nam imovinu, istog trenutka predložit ću izdvajanje RS iz BiH”

SAD su licemjerne

I nakon današnjeg sastanka vladajuće koalicije u Banja Luci, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a, ponovio je raniji stav kako je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

“Imovina je riješena Daytonskim mirovnim sporazumom i riješena je ustavom Bosne i Hercegovine. BiH je dobila međunarodni suverenitet koji podrazumijeva međunarodne kontakte s drugim zemljama i kontakte s međunarodnim organizacijama što nije sporno. Ali je u Istavu rečeno da ona nastavlja funkcionirati po unutarnjem uređenju predviđenom Ustavom, a Ustav kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Dalje govori o tome da samo ono što je izričito dano pripada Bosni i Hercegovini. Sve ostalo pripada entitetima. Nigdje ne piše da imovina pripada Bosni i Hercegovini“, rekao je on, prenosi N1 BiH.

Upitan za komentar na stav OHR-a da će međunarodna zajednica sa dužnom pažnjom pratiti slučajeve poput onog iz Doboja u kojem je Vlada Republike Srpske gradu prenijela vlasništvo nad oko 300.000 kvadratnih metara na lokalitetu Putnikovo brdo, Dodik je rekao da OHR ne postoji.

„Imovinu neće dobiti. Onog trenutka kad bilo što, a ja znam da pokušavaju iscenirati ovog lažnog koji prima plaću od 24 tisućr eura mjesečno, da on donese neki zakon na razini BiH i da on tu imovinu nešto rasparča. Dirnete li nam imovinu, donijeli ste odluku o izdvajanju RS iz BiH. Istog trenutka je donio odluku o odvajanju RS. Istog trenutka neka računaju da će se održati sjednica NSRS. Ja ću predložiti odluku da se izdvojimo iz BiH onog trenutka kad zadru u pitanje imovine“, poručio je Dodik.

Upitan za komentar na sjednicu Vlade Republike Srpske koja je održana u ponedjeljak, a nakon koje je „Vlada zadužila institucije da nastave s aktivnostima zaštite imovine“, ali i za primjenu zakona o nepokretnoj imovini kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio izvan pravne snage, Dodik je počeo verbalni obračun s novinarom N1 BiH.

“Vi ste za to da imovina pripadne Bosni i Hercegovini“, upitao je on i na tvrdnju da nema potrebe za takvom komunikacijom naglasio: „Ima potrebe zato što vidim što radite“, rekao je Dodik.

„Po tom zakonu. Mi primjenjujemo zakone. Eto“, rekao je, te nastavio:

„Zašto niste napravili jedan prilog je li ispravno da SAD uvode sankcije direktoru Geodetske uprave koji primjenjuje zakon. Što to niste pitali Amerikance. Pa bih ja vjerovao da ste vi objektivni“, rekao je Dodik i na tvrdnju da su SAD same obrazložile razloge za uvođenje sankcija ipak odgovorio sa: „To ne smijete da pitate Amerikance jer vas oni plaćaju“.

Ipak, istaknuo je da je i protiv sankcija Osmanu Mehmedagiću ‘Osmici’, bivšem direktoru OBA-e.

„Ja sam protiv bilo koga da se stavlja na listu. Ali eto taj Osmica je davno trebao završiti u zatvoru po zakonodavstvu Bosne i Hercegovine“, rekao je Dodik uz tvrdnju da su „SAD licemjerne, jer nisu sanckionirale Mehmedagića dok je bio na dužnosti“.

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x