Kontaktirajte nas na:

Preporuka

DOBROSLAV PARAGA: “Notorna je laž da se HOS borio za obnovu NDH”!

Utemeljitelj i predsjednik Hrvatske stranke prava-a 1990. godine, glavni zapovjednik i organizator HOS-a 1991- 1995. godine reagirao je na tekst objavljen u Slobodnoj Bosni kolumniste Drage Pilsela, pod nazivom “Predsjednik Milanović zavrnuo ruku Plenkoviću: ustaški zombiji kreću u napad”, od 25. 04. 2020. Reagiranje Dobroslava Parage prenosimo u cijelosti.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dobroslav Paraga

Poštovani gl. Uredniče i redakcijo Slobodne Bosne,

Upozoren na grube i neutemeljene difamacije Drage Pilsela u Vašem online izdanju od 25. 04. 2020., dostavljam vam u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti od klevete Federacije BIH ovaj ispravak neistinitih informacija objavljenih u vašem cijenjenom glasilu. 

ZORAN MILANOVIĆ I DRAGO PILSEL ISTOMIŠLJENICI MILORADA DODIKA  ARHI-NEPRIJATELJA OPSTANKA CJELOVITE I JEDINSTVENE BOSNE I HERCEGOVINE

Novinar Drago Pilsel  povodom izjava Zorana Milanovića, predsjednika RH  da spomen obilježje jedanaestorici poginulih dragovoljaca HOS-a u Novskoj treba maknuti i negdje baciti, u «Slobodnoj Bosni» 25. travnja 2020. pod naslovom «Predsjednik Milanović zavrnuo ruku Plenkoviću:ustaški zombiji kreću u napad»  iznosi čudovišno stajalište da  pozdrav “Za dom – spremni” treba jednom za svagda prognati iz javnoga prostora u Hrvatskoj i u BiH, da ga jednoznačno i bez ikakvih “ali” treba zakonom zabraniti, a njegovu upotrebu sankcionirati.

Pilselu se  priviđa nekakva ustaška guja kao svojedobno bivšem predsjedniku RH Ivi Josipoviću kojeg nakon tih košmarnih priviđenja  nije bilo sram zasvirati  klavir kod Milorada Dodika u Banja Luci, vjerojatno na radost žrtava velikosrpskih logora , geenocida i osvajanja 1991-1995.

Za svoje napade usmjerene prema hrvatskim braniteljima dragovoljcima HOS-a, Zoran Milanović potpuno razumljivo sada dobiva pohvale i aplauze od  Milorada Dodika  koji je 26. travnja u Donjoj Gradini zahvalio  predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću jer je pozvao na uklanjanje ploče iz Novske s pozdravom «Za dom spremni» dodajući da je na taj način moguće surađivati.

Pilsel u svojem tekstu objavljenomm u Slobodnoj Bosni ponavlja klevete Milanovića da “Onaj tko se borio pod pozdravom ‘Za dom spremni’ nije se borio za hrvatsku državu, odnosno, nije se borio samo za hrvatsku državu, nego i za restauraciju države iz 1941. godine. To je potpuno jasno”.

Nasuprot klevetama ovog dvojca, u obrazloženju pravomoćne presude Vojnog suda u Zagrebu K-500/93 od 04. studenog 1993., potvrđene rješenjem Vrhovnog suda RH, temeljem koje sam kao glavni optuženi utemeljitelj, glavni zapovjednik i jedan od organizatora HOS-a oslobođen svih neistinitih i neosnovanih optužbi za stvaranje paravojnih postrojbi HOS-a radi rušenja ustavnog poretka RH i restauraciju NDH, Vojni sud u Zagrebu je utvrdio “…da su se svi dragovoljci HOS-a okupili oko Hrvatske stranke prava kojoj je prvooptuženik bio predsjednik, isključivo sa ciljem obrane Republike Hrvatske i djelovali su u suradnji sa institucijama sistema, kao i da je cilj njihovog nastanka i postojanja bio upravo obrana Republike Hrvatske od nastupjele agresije…”

Zoran Milanovića u svojstvu predsjednika države  protivno ustavnom i pravnom poretku RH, osporava pravomoćne presude Vojnog i Vrhovnog suda Republike Hrvatske kada neistinito tvrdi da su se postrojbe HOS- borile  i za restauraciju države iz 1941. godine, a Pilsel širi te i takve klevete po inozemstvu, u medijima Bosne i Hercegovine i pri tom ponavojaju da je predsjednik Tuđman  samo vrebao trenutak kada da paravojne formacije HOS-a pod svaku cijenu pripoji HV-u u čemu je uspio 1992.

Međutim, Milanović i Pilsel zaboravljaju da je nakon 1992. godine uslijedila 1993. godina kada je Tuđman izgubio kazneni proces koji je pokrenuo pred Vojnim i Vrhovnim sudom Republike Hrvatske  radi zabrane HOS-a, pa  su sve njihove klevete o paravojnosti HOS-a i protuustavnom djelovanju već unazad 27 godina sudski opovrgnute kao neistinite i nedokazane.

Postrojbe dragovoljaca HOS-a priznate su Zakonom o pravima hrvatskih branitelja 2003. godine kao legalni dio hrvatske vojske i obrane, a Udrugu bojovnika HOS-a sa žigom i zastavom na kojoj je upisano geslo «Za dom spremni» registrirala je 2000. godine, dakle prije punih 20 godina, vlada premijera Ivice Račana koji je upravo Zorana Milanovića predložio 2007.g. za nasljednika na mjestu predsjednika SDP-a Hrvatske.

Pilsel u svojem neznanju i optuživanju tvrdi da  od prve polovine 1992. godine HOS ne postoji,  premda su postrojbe  HOS-a bile cijelo vrijeme rata legalne postrojbe u sklopu Armije BIH a Deveta bojna HOS-a sudjelovala je u svim vojnim akcijama od 1991-1995. na području Republike Hrvatske.

General HOS-a i Armije BIH Blaž Kraljević ubijen je od hrvatskih izdajnika i agresora na BIH i nije, kao što mu kukavički i podlo podmeće Pilsel, namjeravao progutati BIH jer se HOS u BIH vojno borio i zalagao za opstanak međunarodno priznate i cjelovite države BIH za kakvu se muslimanski i hrvatski narod opredjelio  referendumom od 29. veljače – 01. ožujka 1992.  što je donekle potvrdio i  Washingtonski sporazum od 18. ožujka 1994. godine.

Dakle, HOS sa generalom Kraljevićem nije se zalagao za BIH bez Srba, već se je većinski dio srpskog stanovništva u BIH sam isključio iz BIH odbacujući je proglašenjem Karadžićeve Republike Srpske.

Dobroslav Paraga,  utemeljitelj i predsjednik HSP-a 1990.g., glavni zapovjednik i organizator HOS-a 1991-1995.g.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Preporuka

Prof. dr. Valerije Vrček: Krizni stožeri postaju ćelije kriptomarksizma

Gost u Podcastu Velebit bio je prof. dr. Valerije Vrček, redoviti profesor kemije na Farmaceutsko biološkom fakultetu i predstojnik Zavoda za organsku kemiju.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

prof. dr. Valerije Vrček

Tema podcasta je Covid-19. Prof. dr. Valerije Vrček odgovara na postavljena pitanja (ispod). Uistinu zanimljiv razgovor i opservacije na temu koronavirusa koje preporučamo da svakako pogledate.

► Postaju li krizni stožeri ćelije kriptomarksizma a Svjetska zdravstvena organizacija njihov centralni komitet.
► Ima li testiranje nositelja virusa opravdanje u mogućnosti da može zaraziti nekog bližnjeg?
► Korištenje sterilizatora koristi ili šteti u borbi s virusom?
► Nošenje maske štiti od virusa nositelja, drugoga ili od dodira po licu?
► Je li sukladno kršćanskom moralu čuvanja od ugroze svakog života bez obzira na cijenu?
► Kako pandemija utječe na porast drugih bolesti?
► Kako djeluju dezinficijensi i kakve su posljedice čestog korištenja?
► Stvaraju li se na taj način superbakterije?
► O čemu govori pismo skupine od 38 znanstvenika ‘Great Barrington Declaration’ koje domaći mediji nisu objavili?
► Zašto mediji nisu objavili tekst te deklaracije?
► Je li povećan broj zaraženih rezultat povećanoga broja testiranja?
► Koja je razlika između zaraženog i oboljelog?
► Koliko koštaju testovi i tko na njima ostvaruje profit?
► Stvara li svakodnevna informacija o sve većem broju pozitivnih rezultata psihozu u društvu?
► Koje su sličnosti ove situacije i one sa Svinjskom gripom?
► Kakav će se presedan dogoditi ako cjepivo bude uskoro gotovo?
► Kakve će biti posljedice za farmaceutsku industriju ako dođe do kršenja protokola?
► Što je to nula posto rizika?
► Kakve će biti posljedice za svjetsku ekonomiju?
► Ima li ova ‘pandemija’ PCR testiranja uporište u financijskim motivima?
► Kako će izgledati svijet nakon pandemije?
► Zašto teologija šuti, a znanst ima glavnu riječ?
► Je li Svjetska zdravstvena organizacija podložna utjecajima profita?
► Zašto znanost treba biti izvan političke vlasti?
► Koja je cijena dobrovoljnoga odricanja od dosadašnjeg ‘normalnog’ načina života?
► Kako će izbori u SAD-u utjecati na ovu pandemiju?
► Događa li nam se potpuna promjena svijeta i kakva je proročka razmišljanja imao papa Ratzinger?
► Ima li što bolje od vitamina C, limuna, meda i kiselog kupusa?

Izvor: projektvelebit.com

Nastavi čitati

Preporuka

COVID-19: Koliko dugo smo nakon infekcije koronavirusom imuni?

Jedna velika studija u Velikoj Britaniji pokazuje da imunost nakon oboljenja od COVID-a 19 brže nestaje nego što se mislilo, osobito kod starijih osoba. Što je dosad poznato?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

covid-19 maske

„Ja sam imun“, rekao je Donald Trump prilikom povratka u predizbornu kampanju nakon što je prebolio COVID-19. Te da bi najradije svoju publiku izljubio. Najprominentniji slučaj COVID-a 19 to ipak nije učinio, i to je vjerojatno je bilo dobro. Jer, je li američki predsjednik stvarno imun to, prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama, nije sigurno. Pitanje imunosti prati korona-pandemiju od početka. S obzirom na brz rast broja infekcija u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, pitanje imunosti je važnije nego ranije. Nova studija je sad umanjila nade u prirodnu imunost bez cijepljenja. Znanstvenici Imperial Collegea iz Londona istražili su uzorke 365.000 ljudi u Engleskoj i pronašli indicije da imunost s vremenom opada.

Koliko dugo traje imunost nakon oboljenja od COVID-a 19?

To ovisi o više čimbenika. Primjerice o starosti, kako pokazuje studija londonskog Imperial Collegea. Kod osoba starijih od 75 godina puno brže je nestajalo stvorenih antitijela nego kod mladih ljudi. Osim toga je stvaranje antitijela variralo s obzirom na težinu preboljene bolesti. Zanimljivo je da se broj antitijela sporije smanjivao kod osoba zaposlenih u zdravstvu, što bi moglo ukazivati na ponovno ili jače izlaganje koronavirusu, kažu znanstvenici. Traje li imunost tjednima ili mjesecima ovisi dakle o inficiranoj osobi.

U drugoj studiji koju su proveli Harvard Medical School i Sveučilište u Torontu znanstvenici su utvrdili da je najviše antitijela bilo nakon dva do četiri tjedna od infekcije, ali da se nakon toga broj smanjivao. Razina antitijela je oko četiri mjeseca bila povećana pa se polazi od toga da u tom vremenu postoji imunost, kaže voditeljica studije Richelle Charles. Ali stvarni dokaz za postojanje imunosti nije ni ova studija. Tako nema još odgovora na pitanje trajnosti imunosti protiv novog koronavirusa.

Zašto postoje različite tvrdnje o imunosti?

To ovisi o mjestu istraživanja, razdoblju i veličini studije. Znanstvenici u New Yorku su kod 20 posto istraživanih osoba pronašli antitijela, u njemačkom Heinsbergu kod 15 posto osoba, a u austrijskom skijalištu Ischglu kod 40 posto osoba. Sva tri mjesta su u određenom trenutku bila žarišta širenja zaraze.  U Kini, gdje je postojanje virusa najprije utvrđeno, znanstvenici su u jednoj maloj studiji utvrdili da ljudi koji su prošli infekciju bez simptoma prosječno već nakon dva mjeseca nisu imali antitijela u krvi. U SAD-u su znanstvenici Sveučilišta Arizona u studiji koja je obuhvatila 6.000 osoba utvrdili indicije „da je imunost stabilna najmanje pet mjeseci”, kako je utvrdio imunolog Deepta Bhattacharya.

Sad su znanstvenici Imperial Collegea u Engleskoj da je od kraja lipnja do kraja rujna udio stanovništva kod kojeg se moglo utvrditi antitijela pao sa 6 na 4,4 posto. To sugerira kraće trajanje imunosti. Osim toga postupak dokazivanja antitijela u krvi je težak. Rezultati studija su i zato različiti što su neke studije još u tzv. pre-print stanju, dakle još su u fazi znanstvenog preispitivanja (to vrijedi i za studiju londonskog Imperial Collegea. Brojni znanstvenici se slažu da pitanje imunosti još nije dovoljno istraženo.

Moraju li se ljudi nakon preboljenog COVID-a 19 pridržavati mjera zaštite?

Moraju. S pravnoga gledišta nema razlike između onih koji su preboljeli COVID- 19 i onih koji nisu ni bili inficirani. Mjere zaštite su različite od zemlje do zemlje, u Njemačkoj i od pokrajine do pokrajine, ali one vrijede za sve i kršenje je često povezano s teškim kaznama. S medicinskog gledišta i ljudi nakon preboljenog COVID-a 19 moraju se pridržavati mjera zaštite jer pitanje imunosti nije jasno (vidi gore), a osim toga u međuvremenu je poznato više slučajeva ponovne infekcije. „I ako testom bude dokazano postojanje antitijela osoba se mora pridržavati nacionalnih mjera zaštite, primjerice nositi masku, držati rastojanje ili kod pojave simptoma testirati se”, kaže Paul Elliot, direktor londonskog Imperial Collegea.

Ima li ljudi koji nakon oboljenja od COVID-a 19 ne stvaraju imunost?

I za to postoje indicije. U jednoj američkoj studiji među marincima 41 posto vojnika nije imalo neutralizirajuća antitijela u krvi. Kod jedne kineske studije Sveučilišta Fudan u Šangaju antitijela nije bilo kod šest posto pacijenata. To znači da nije sigurno ni stvara li svaki čovjek imunost nakon infekcije koronavirusom. Njemački institut Robert Koch iz toga zaključuje da prema dosadašnjim znanstvenim spoznajama nije jasno ni stvara li se imunost redovito ni koliko je ona čvrsta ni koliko traje.

Izvor: dw.com

Nastavi čitati

Preporuka

KAMPANJA ZA IDIOTE: Dizanje tenzija bez ikakve vizije!

U Bosni i Hercegovini u tijeku je još jedna predizborna kampanja. Iako su ovoga puta radi o općinskim i gradskim izborima gdje bi trebale dominirati teme lokalnog karaktera, lideri nacionalnih stranaka ponovo ostavljaju dojma kao da se radi o nekakvom ‘sudbonosnom’ izlaskom na birališta koje će odlučivati o sudbonosnim državnim i nacionalnim temama.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Trenutno vladajuće stranke kao što su SNSD, SDA, HDZ I DF čitavu predizbornu kampanju pokušavaju svesti na dizanje nacionalnih tenzija na pričama o razdruživanju i spašavanju BiH (SNSD, SDA DF), te o fingiranom sukobu oko Izbornog zakona (SDA, DF i HDZ).
U njihovim kampanjama koju vode četvorica čelnih ljudi koje je netko nedavno nazvao ‘Braćom Dalton’ (Komšić, Izetbegović, Dodik i Čović) nema ni riječi o lokalnim problemima građana niti o rješavanju ključnih životnih problema u lokalnim sredinama. Sigurni smo čak da ni oni sami pojma nemaju tko su im zaista kandidati na lokalnim razinama niti kakve programe nude. Jer, evidentno…, takvi programi niti ne postoje.

‘Braća Dalton’ furaju sve po starom

U njihovim izjavama nema ni traga pričama o ‘budućnosti’ na lokalnoj razini. Umjesto toga ponovno je na djelu samo prizivanje duhova prošlosti i eventualno ponegdje ‘krpljenje’ rupa na cestama. Potpuno je jasno da stranke vladajuće četvorke koju vode spomenuta ‘Braća Dalton’ nemaju ni vizije  ni ideje već su se po tko zna koji put opredijelili na dizanje tenzija.

Očigledno, smatraju da će još jednom ‘upaliti’ i oprobani i dosad uspješni recept koji ničemu ne služi osim da se aktualni neuspješni lideri pod svaku cijenu zadrže u vlasti i nastave krojiti sudbinu njihovim fingiranim svađama izmučene građane Bosne i Hercegovine.
Pri tome, smatraju da će pod svakodnevnom međusobnom kanonadom raznih optužbi, laži, izmišljanja i prijetnji građani lako zaboraviti da sve analize govore da je sadašnje Vijeće ministara BiH najneučinkovitije od kada postoji ovakva BiH.

Također, smatraju da će građani zaboraviti da nova Vlada Federacije BiH ni dvije godine nakon prošlih izbora nije niti formirana, te da joj nedostaje više ministara. Umjesto toga Federacijom vlada skupina ljudi koji nemaju čak ni podršku u federalnom Parlamentu ni na jednom ključnom pitanju.

Računaju, također i na to da će građani zaboraviti da u pojedinim županijama nove Vlade uopće nisu formirane zbog unutarstranačkih borbi za fotelje.

Bizarne situacije

Također, cijelu kampanju koja je ovih dana dolazi do svoje polovine trajanja obilježava niz bizarnih situacija povezanih s epidemijom koronavirusa.
Tako primjerice, imamo situaciju da Sebija Izetbegović svakodnevno poziva građane na poštivanje epidemioloških mjera, a da stranka kojoj je njezin suprug na čelu (SDA) svakim  novim danom održava po jedan ogroman predizborni skup kršeći sve mjere na koje se doktorica Izetbegović poziva.

Također, Milorad Dodik u kampanji se odlučio na pokazivanje mišića, pa je tako dan nakon što je DNS izašao iz koalicije na Nešićeva vrata pokucao MUP. Dodik je, uz to, faktički na svoju ruku zatvorio škole u Republici Srpskoj  unatoč svim preporukama od strane struke da za takvo nešto nema potrebe. Ali, u njegovom slučaju sve se svelo na jednu dobro poznatu bahatu krilaticu: ‘Mogu što hoću, jer ja sam vaš Bog’.

Da ne bi bili usamljeni u apsurdnim potezima u okviru ove kampanje prvoj dvojici se pridružio i Dragan Čović, koji kampanju svoje stranke svodi na hodanje po opustošenim općinama gdje je veći broj ljudi u Njemačkoj nego na svojim kućnim adresama, zaboravljajući ili ignorirajući činjenicu da su svi iselili upravo za vrijeme vladavine njegovog HDZ-a.
Da ne bi bio izuzetak od navedenih, i lider DF-a (Željko Komšić), kao da se stavio u ulogu predsjednika druge stranke, odnosno SDA, pa tako obilazi načelnike iz SDA dajući im podršku i djeluje kao zamjena Bakiru Izetbegoviću dok se on nalazi u samoizolaciji.

Fiktivni sukobi

Kada pogledamo sve zajedno, nitko nije bio naivan da bi od ovakvih vladajućih lidera očekivao konkretne vizije, programe, projekte, ali iskorištavanje lokalnih izbora u svrhu dizanja nacionalnih tenzija i priskrbljivanje osobnih političkih poena na prizemnoj retorici ovaj put prelazi svaku mjeru.

Očigledno, igraju na samo jednu kartu, a to je: Da će svojim fiktivnim sukobima još jednom homogenizirati svoje birači, a prljavom kampanjom ogaditi ljude od masovnog izlaska na izbore, pogotovo u uvjetima korone.

Na građanima je odgovornost moći rasuđivanja… J. S.

Izvor: dnevni.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x