Kontaktirajte nas na:

xBox

DEMISTIFIKACIJA JEDNE POLITIKE: Hrvatsko dodvoravanje Dodiku

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dodik u Zagrebu

Dodik u Zagreb, Dodik iz Zagreba. Bezvezna posjeta i još bezvezniji rezultati putešestvija Mileta Ronhila na Pantovčak i u Banske dvore. Zbog čega je Dodik pozivan u Zagreb javnost ne zna. Službena priopćenja smo čuli, ali onaj tko se imalo razumije u politiku zna da je Dodik pozvan u Zagreb zbog drugih stvari. A kojih, teško ćemo saznati. Nevažno! Kao što je već i rečeno, nevažna posjeta koja je više zagolicala maštu i probudila strasti mnogima u cijelom regionu.

Jesu li trebale iznenaditi reakcije i propinjanje na zadnje noge bošnjačkih političara? Kao Mile će u Zagrebu nešto važno dogovoriti s Hrvatima. Po pravili nešto što će biti protiv Bošnjaka. Kod nas to tako obično ide. Kada se sastanu dvoji uvijek onaj treći misli da se njemu radi o glavi. Doduše ima i toga. Nije rijedak slučaj da dvojica rado teferiče protiv onog trećeg. Nevažno koja su dvojica. Važno je da se nađu i da smišljaju kako će trećem zavući.

Osim osude Bošnjaka Dodikov posjet je zagolicao maštu brojnih političara, novinara, analitičara, komentatora pa i obične raje. Narod se raspisao na društvenim mrežama. Naravno, narod nema informaciju zašto je Dodik putovao Plenkoviću i Milanoviću nego su uhvatio standardne spike o odnosima Hrvata i Srba. Tu i tamo spomenu se i Bošnjaci. A kada su Srbi u pitanju onda se ne može proći bez Albanaca i Crnogoraca.

Raja ko raja, uvijek ima svoje. Jedni nešto i znaju pa napišu koju pametnu, ali budala je uvijek bilo najviše što se iz mnoštva komentara na društvenim mrežama i portalima da zaključiti.

Međutim, obični smrtnici nisu važni, tj. nije važno što misli tamo neki anonimac. Iako treba cijeniti i uvažavati svačije mišljenje. Puno je važnije što misle politički zvaničnici. Što se kaže na javnoj televiziji, jer javna televizija ima ogroman utjecaj na javno mnijenje. Što nije bilo na HRT-u to se nije ni desilo.

Za uvod dosta, idemo delati.

Krenut ćemo od HRT-a. Očekivano, zbog Dodikovog posjeta Hrvatskoj javna televizija je u svojim političkim magazinima nametnula teme o položaju Hrvata u BiH i hrvatsko-srpskim odnosima unutar BiH.

Budući da HRT nije javni servis u službi građana nego je politbirovska institucija koja je javni razglas jedne politike, koja je ponajmanje hrvatska, očekivano gosti u studiju su bili pomno birani. Iako se gledateljima podmeće politička raznovrsnost sugovornika to je samo privid, jer svi gosti u studiju možda misle različito, ali su jednog te istog svjetonazora i imaju jedan te isti ideološko-politički diskurs. Režimska potrčka koji svi do jednog imaju komunistički pedigre (zna biti izuzetaka, ali oni uvijek predstavljaju manjinu i bivaju nadglasani). Ljudi koji su u Jugoslaviji bili na istaknutim pozicijama ili su pak bili angažirani u Služni državne sigurnosti, KOS-u ili su na drugi način bili involvirani u tijelima komunističkog režima. Svi drugi prostorije HRT mogu vidjeti samo preko TV ekrana. Osim ponekad. Tek toliko da se opovrgne pravilo.

Javna je tajna da je UDBA stvorila ovu Hrvatsku. Argumentirati i dokazivati ovu tvrdnju nadilazi okvire jedne novinske kolumne, pa ćemo o tome nekom drugom prilikom.

Za razumijevanje ovog teksta važno je napomenuti da se zna s kim se danas u Hrvatskoj ima posla. Tko vlada i tko vedri i oblači.  Udba je vrlo vješto prevarila hrvatske nacionaliste i domoljube. Prodala im je priču o nekakvoj pomirbi između ustaša i partizana. Naravno, o nikakvoj pomirbi nije bilo riječ. Od neovisnosti Republike Hrvatske, počevši od neprikosnovenog predsjednika Franje Tuđmana, pa preko ključnih figura vlasti do gotovo zadnjeg kotača u sustavu vlasti svi od reda su bili komunistički dužnosnici. I to mnogi od njih vrlo istaknuti. Na najviše pozicije vlasti Tuđman je postavljao provjeren udbaški kadar. Ljude za koje se ne negira da su kao pripadnici OZN-e i UDB-e činili brojne zločine nad građanima Hrvatske.

Isti proudbaški establišment ostao je i do danas i oni praktično upravljaju državom. Tu i tamo pokojem HDZ-ovcu, rodoljubu i domoljubu, koji živi u uvjerenu da je HDZ nekakva prohrvatska stranka daju nekakve mrvice na način da ga uključe u neko tijelo stranke ili ga postave za predsjednika mjesne zajednice. Tek toliko da se zamaskira narav HDZ-a.

Komunisti u SDP se razlikuju od ovih iz HDZ-a samo po tomu što se nisu prebacili na vrijeme i što su odlučili zadržati svoje crvene dresove. Ako ništa makar je to poštenije. Inače o brojnim pitanjima i HDZ i SDP imaju isto stajalište i kada treba isukati sablje onda su svi ko jedan.

A HRT upravo takve poziva u svoj emisije. Da takvi narodu objasne što je hrvatski interes i što znači zaljubiti se u Dodika. Oni koji su istinski ideološki suprotni ovim orjunašima i kvazi veliko Hrvatima nemaju mjesta na HRT-u i oni ne mogu javnosti predočiti svoj stav i svoje mišljenje.

Tako se između ostalog na HRT komentira kako je Dodik jedini član Predsjedništva BiH koji nije ratovao protiv Hrvata.

Da je budala ovo izjavila uvrijedilo bi konja. Ovaj kvazi argument kojim se Dodik kvalificira kao pozitivna osoba za Hrvate je toliko kretenski da je prosto nevjerojatno kako autor takvih misli uopće može doći pred kamere javne televizije, a kamo li da obnaša nekakve visoke državne dužnosti.

Svi jako dobro znamo da je Dodik eksponent velikosrpske politike. Ono što četnik Vučić misli to Dodik radi.

Nebrojene su njegove izjave o negiranju Bosne i Hercegovine. O veličanju ratnih zločinaca, o stalnim prijetnjama kako će Republiku Srpsku pridružiti Srbiji.

O posjeti Dodika Zagrebu bivša premijerka RH Jadranka Kosor na svom Twitter profilu je napisala: “Što, ali što točno, koji to problem mogu riješiti čelnici države EU s dotičnim koji veliča ratne zločince, odlikuje ih ne priznajući odluke Suda u Haagu, snažno upregnut na projektu komadanja BiH i velike Srbije. Ponižavanje kao nekoć s Vučićem i nestalima.”

Slično Kosorici svoje stavove dijele i mnogi drugi. Međutim, oni mogu samo pisati po društvenim mrežama ili se njihovi stavovi mogu čuti samo na nekoj lokalnoj ili neovisnoj televiziji. Državna televizija politbirovski bira sugovornike i cenzurira mišljenje cjelokupne javnosti.

Izdvojit ćemo jedno mišljenje, objavljeno na jednom Internet portalu, koje možda najbolje oslikava karakter hrvatske politike prema BiH.

Riječ je o stavu Andrije Hebranga. Hebrang je priznao da je dolazak Dodika na poziv predsjednika države i premijera izazvao čitav niz kontroverzi jer nije jasno zbog čega se poziva čovjek “s kojim Hrvatska ima neriješena pitanja iz nedavne povijesti, prije svega je riječ o protjerivanju velikog broja Hrvata iz područja koje obuhvaća Republika Srpska“.

Ali isto tako kaže da opravdava Dodikov posjet jer “Hrvati bez suradnje s Dodikom imaju puno manje šanse”.

Uz to, pitan od novinara je li to ”igranje s vatrom” kada se ide u savez s takvim političarem koji ne krije da mu je krajnji cilj razbijanje BiH, odnosno odcijepljene Republike Srpske (a koja je nastala na etničkom čišćenju), Hebrang odgovara da nije, jer je Dodik jasno tijekom posjeta izjavio da nije za razbijanje Bosne i Hercegovine, nego za kvalitativan status sva tri konstruktivna naroda?!

Hebrang kao i cijelo hrvatsko vodstvo kao da žive na Marsu. Rekao bi čovjek da ne poznaju situaciju u BiH pa iz neznanja daju ovakve izjave. Naprotiv, Hebrang jako dobro poznaje političku situaciju u BiH, jednako kao što ju znaju Plenković i Milanović. U tomu se krije licemjerstvo hrvatske politike spram Bosne i Hercegovine. Što ujedno znači da se politika Hrvatske spram Bosne i Hercegovine nije pomakla s mrtve tačke od 1992. godine. Zaključiti je da Republika Hrvatska igra kukavičku igru. Deklarativno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine, a od konca 1992. godine pa reklo bi se do današnjeg dana vodi jednu sasvim perfidnu politiku prema Bosni i Hercegovini koja čini se ne razlikuje se puno od srpske.

Ne treba takav stav politike Republike Hrvatske prema BiH iznenaditi. Jer i u BiH među Hrvatima (jednako kao i među Bošnjacima) od osamostaljenja države caruje kadar Saveza komunista gdje glavnu riječ imaju osobe sa debelim dosjeom u UDBI, odnosno u SDB-u.

Taj kadar je umrežen i pokriva sve pozicije Hrvata u BiH. A u sprezi su sa istomišljenicima iz Republike Hrvatske.

Njihovi ratni ciljevi, ali i poratni su razbijanje Bosne i Hercegovine. Interes je da se područje Zapadne Hercegovine pripoji Hrvatskoj i tu se sva priča završava. Ceh toj politici plaćali su i platit će pola milijuna bosanskih Hrvata. Hrvati Bosne nisu u nikakvim kombinacijama osim kada su potrebni kao moneta za potkusurivanje i potvrđivanje legitimnosti cjelovitoj hrvatskoj politici.

Takva politika je u sinergiji sa politikom Dodika, odnosno u suglasju je sa velikosrpskom politikom.

Konačno razgraničenje između Hrvata i Srba lomilo bi se preko leđa Bosne i Hercegovine.

Poraznost takve politike, kada su Hrvati u pitanju, leži u tomu što bi Hrvati dobili mrvice. S mrvicama bi bili zadovoljni Hercegovci, koji ionako dominiraju hrvatskom politikom u BiH (a i šire) pa im se može. Politikom koja je na sceni dobrih 30 godina.

Gubitak prava na ogroman dio Bosne i Hercegovine njima ne znači ništa. Ne znači im ništa ni što je od predratnih 750.000 Hrvata iz BiH njih 500.000 živjelo u Bosni. Oni su žrtve neprincipijelne i neodgovorne hrvatske politike.

Hrvatska politika prema BiH nije iskrena. No, budimo iskreni, nije ovdje riječ o nedodirljivosti Bosne i Hercegovine. Svaka država na svijetu ne može opstati ako građani te države ne mogu zajedno. Nije Bosna i Hercegovina nikakvo Sveto pismo. Ako Hrvati, Bošnjaci i Srbi ne mogu zajedno onda je najbolje razdružiti se. Međutim, razdruživanje ne može ići onako kao bi želio Dodik i evo vidimo kako bi želio Čović uz potporu Zagreba. To tako ne ide. Da ne ide dokaz je 111 godina haške presude Hrvatima, eksponentima takve politike. A da se o godinama presuđenim Srbima i ne govori.

Ne mogu Srbi genocidnim djelima sebi prepisati pola Bosne i Hercegovine i tu polovinu pripojiti Srbiji. Okupacijska RS u svom sastavu drži velike dijelove koji pripadaju Hrvatima i Bošnjacima.

Ne može i ne smije hrvatska politika biti zadovoljna time što bi par hercegovačkih općina pripojila Republici Hrvatskoj. Tko Čoviću i Zagrebu daje pravo da se odreknu pola milijuna Hrvata iz Bosne?

Tko i Srbima i Hrvatima daje pravo da praktično većinsko bošnjačko stanovništvo svede na 20% teritorija BiH?

Srbi su zadovoljni sa pola BiH. Hercegovci su zadovoljni sa Hercegovinom. Bosanske Hrvate nitko ništa ne pita. To što ih se ne pita može samo značiti njihovu izdaju i ništa drugo.

Bošnjaci nisu i ne mogu biti zadovoljni takvim dealom između Hrvata i Srba. I normalno je da reagiraju kako reagiraju. Otuda su proistekli i hrvatsko-bošnjački sukobi. I to zbog istih stvari zbog kojih je Dodik bio ovih dana u Zagrebu.

Nisu Bošnjaci cvjećke i nije namjera braniti ih. Ali ih treba staviti u kontekst ove priče. Majoriziranje Hrvata i dominacija Bošnjaka u FBiH je prije svega plod politike Dragana Čovića. Drug Dragan se spišao s Dodikom i zajedno vode politiku koja isključivo ima prosrpski interes (je li to i prohrvatska politika – ne hvala). I što je Čović s takvom politikom mogao očekivati od Bošnjaka? Da je hrvatska politika u BiH bila vjerodostojna onoj iz vremena referenduma o neovisnosti BiH gotovo sigurno da bi odnosi između Hrvata i Bošnjaka bili drukčiji i da ne bi bilo ovoliko animoziteta između ova dva naroda.

Ako je hrvatski interes disolucija BiH onda hrvatska politika to mora jasno artikulirati, a ne kurvanjski ispod žita pričati jedno, a raditi drugo.

Hrvati kao narod imaju pravo iznijeti svoje legitimne stavove i imaju pravo inzistirati na njima.

Bošnjaci ne mogu spriječiti raspad BiH ako taj raspad žele Srbi i Hrvati.

Ali ako će se BiH krčmiti onda to ne mogu raditi dvojica protiv trećeg.

No, pitanje podjele Bosne i Hercegovine ionako nije u domeni ni Hrvata, ni Srba, ni Bošnjaka. O tomu se pita netko puno veći i moćniji.

A taj moćniji je rekao da BiH mora biti cjelovita. I ona je cjelovita pa makar to izgledalo ovako izvještačeno, ali je tako.

Ako taj „veliki“ promjeni svoju politiku i odluči prihvatiti argumente onih koji su za podjelu BiH onda će do te podjele i doći. S tim da Hrvati o tomu ne trebaju razgovarati sa Dodikom. Vožd iz Laktaša nije na listi prioriteta. Osim što ga treba pitati za povratak otetog Hrvatima u Posavini.

Inače svaki razgovor u ime Hrvata s Dodikom ravan je izdaji i predstavlja nepromišljenu i diletantsku politiku, jer s Dodikom se ne može riješiti ništa, a da nije na štetu Hrvata. Velikosrpska politika nije i ne smije biti Hrvatima uzor. Zagreb debelo griješi što daje potporu Čoviću, jer to nije potpora Hrvatima, to je potpora 1/3 Hrvata. Svidjelo se to komu ili ne taj odnos je čista činjenica i zbog takve politike mnogi su završili na robiji. Što znači da takvu politiku treba mijenjati, a ne ostati dosljedan joj. A kako vidimo sinergija između Zagreba i Hercegovine i dalje postoji. Veze uspostavljene još iz vremena SKJ kada je UDBA čvrsto vladala stoje i izgleda neraskidive su. Kakvu će sudbinu beha Hrvati, predani u ruke ovakvim kadrovima, doživjeti lako je naslutiti. Dijelom su platili ceh u ratu, a dijelom ga trenutno plaćaju sada kada se masovno iseljavaju iz Bosne i Hercegovine. Hoće li Zagreb i dalje kumovati toj politici saznat ćemo u budućem vremenu kada vidimo hoće li Dodik i slični i dalje dobivati pozivnice na Markov trg i Pantovčak.

herceg-bosna.com

4.5 2 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
2 komentara
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnovije Najbolje
Uredne povratne informacije
View all comments
Dana Tan
Gost
Dana Tan
20. rujna 2020. 21:02

U Bosni i Hercegovini 2020. bit će trajni mir kad Hrvati budu isti Nijemcima u Poljskoj 1950.

MaxS
Gost
MaxS
21. rujna 2020. 0:54
Odgovor korisniku  Dana Tan

Bit će da su u Bosni i Hercegovini Hrvati ako ne jedini problem onda su najveći. Što bi tek bilo da Hrvata ima 50%

xBox

Đula Rušinović Sunara: “Najava uvođenja ‘covid putovnica’ podsjetila me na obilježavanje Židova od strane nacista!“

Gošća Bujice na Z1 televiziji bila je specijalistica opće kirurgije i dragovoljka Domovinskog rata – Đula Rušinović Sunara. Ugledna splitska liječnica je majka četvero djece, bila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata te potpredsjednica Svjetske udruge za medicinsko pravo…

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Nakon teške životne borbe s čak dva karcinoma, morala je prestati voditi Udrugu, zbog čije je uzurpacije posjećivala i DORH. Zbog prilično britkih stavova o aktualnim medicinskim pitanjima i kritike zdravstvenog sustava, već neko vrijeme nije miljenica tzv. mainstreama u Hrvatskoj…

Dr. Rušinović Sunara je u Bujici prokomentirala izjavu grčkog premijera Kiriakosa Mitsotakisa o mogućem uvođenju tzv. covid putovnica, opcije koju nakon cijepljenja protiv korone, ne isključuje niti HDZ-ovac Krunoslav Capak, jedan od ključnih ljudi Božinovićevog Stožera i aktualni šef HZJZ-a: – Mene to podsjeća na žute zvijezde, kojima su nacisti označavali Židove! Asocira me na najgore moguće stigmatiziranje i diskriminaciju skupine koja nešto hoće ili neće…

Dr. Rušinović Sunara smatra da je cijepljenje saborskih zastupnika protiv korone bio “loš marketing”, a ona se neće cijepiti, “osim ako ne bude prisiljena”: – Kad bih išla u tropske zemlje, ja bih uzela cjepivo protiv tropskih bolesti jer inače ne bih mogla kupiti kartu za zrakoplov, a što se tiče korone, ako ne moram, neću se cijepiti!

Na pitanje – zašto, odgovorila je: – Neću zato jer ne vidim od toga korist! Ako pogledamo zadnje statistike, vidimo da broj zaraženih znatno pada, prije nego što su rezultati cijepljenja uopće mogli doći do javnosti… Korona je praktički nestala u Novom Zelandu, u Kini ima par slučajeva… Neke stvari naprosto imaju svoj prirodni tijek i virus se pojavi, ide gore-dolje pa nestane.

PROPAGIRANJE JEDNOUMLJA U MEDICINI

Posebno se osvrnula na vijesti iz Norveške, gdje je 33 starijih osoba umrlo nakon cijepljenja protiv korone, a tamošnja Agencija za zdravlje je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog primjene Pfizerovog cjepiva: – Ne smijemo ništa propitkivati, odmah nas cenzuriraju! Došli smo dotle da se u jednoj znanosti kao što je medicina, doslovce propagira jednoumlje! Više ne smijemo ni pitati jesu li neke stvari možda ipak drukčije od službenih tumačenja?!

Za najavljene nove valove korone, kao i neke nove sojeve virusa, liječnica je rekla: – Svaki dan imamo ne jedan nego mnogo valova, na desetke raznih virusa koje nismo detektirali, koje ne poznajemo, nemamo jasno izražene simptome, ne razumijemo od čega nam je nešto, mirno idemo naprijed i sve je OK.

“Postoje ljudi u Africi koji prolaze i glad i ratove, proživjeli smo mnogo ružnih stvari, u povijesti je bilo velikih infekcija i velikih pandemija, čovjek se sa svim tim susreće od vajkada,” podsjetila je Đula Rušinović Sunara: “Bilo da je riječ o kugi, covidu ili gripi, svinjskoj ili nekoj trećoj, posve je svejedno, ali nešto se doista događa i čovjek mora s tim naučiti živjeti, a ako ne nauči, onda neće živjeti, može životinjariti!”

BORBA S NOVIM VJEŠTICAMA

Od ‘Španjole’ je pomrlo 20 milijuna ljudi, ali mi i dalje živimo – nastavila je: – ‘Španjola’ danas više nije problem, sada imamo neki novi virus i borimo se s novim vješticama… Ipak, pravo činjenično stanje kao da nikoga ne zanima. Za svako društvo je važno da živi uravnoteženo i stabilno, da se osjeća sigurno. Sijati strah u društvu je najmanje poželjno, a zbog proizvodnje straha i prihvaćanja takve situacije, svi smo pali na ispitu.

“U Hrvatskoj svake godine umire više ljudi nego što se rodi i zato smo u negativnom demografskom trendu. Mi jednostavno izumiremo kao narod. Svake godine imamo prekobrojne mrtve, u odnosu na rođene,” upozorava ugledna liječnica na aktualnu statistiku, ali i paradoks situacije s koronom: “Rođenih je između 30 i 40 tisuća svake godine. Umrlih je više, inače ne bi izumirali. I odjednom četiri tisuće predstavlja neki problem?!”

Statistika jasno pokazuje da je u protekloj, 2020. godini, bilo manje mrtvih nego u 2019. godini – tvrdi doktorica Rušinović Sunara: – Prirodni mortalitet bio je manji, a ne veći. Zašto onda takvo bombardiranje brojkama?!

“Moja se ujna, koja ima 80 godina i živi na Drveniku, panično boji covida,” nastavlja splitska kirurginja: “Pitala sam je – je li ove godine bila prehlađena, nije bila ni jednom, a u 2019. godini bila je tri puta!”

JESU LI OBOLJELI OD KARCINOMA DISKRIMINIRANI ZBOG KORONE?!

Svaki ljudski život je jednako vrijedan i važan, ali u ovom kontekstu moram postaviti bitanje; što je sa životima onih koji su sada prestrašeni i umiru od straha – pita se liječnica koja se punih pet godina borila protiv raka dojke, a vodi i tešku životnu bitku s rakom maternice, no, pacijenti oboljeli od karcinoma, sada su, zbog antikorona mjera, u prilično teškoj situaciji i na neki način diskriminirani: – U zadnjih godinu dana nisam baš prečesto išla na kontrole… Prvo su mi javili da dođem početkom trećeg mjeseca, nakon toga da mi se odgađa kontrola za kraj trećega, a krajem trećega da je lockdown pa da će mi javiti kada će biti novi termin! Mnogi moji kolege s pravom se boje što će se dogoditi nakon što se stvarno završi priča oko covida?! Do sada se govorilo da je karcinom uzrok smrti kod četvrtine preminulih, a nakon korone nam se može dogoditi da to bude polovica jer karcinome dugo ne dijagnosticiramo…

Ovakve bolesnike, kao što sam ja i kojima se zbog korone odgađaju kontrolni pregledi, uopće se više ne prati – konstatirala je doktorica Rušinović Sunara: – Ako baš inzistirate i ako ste silno uporni pa tražite veze i vezice, tek tada će vas primiti i možda ćete nešto napraviti, međutim, to je vrlo rijetko u ovoj situaciji…

Kada joj je, prije pet godina, dijagnosticiran rak dojke, odbila je kemoterapiju: – To je moje pravo! Ja imam pravo odbiti ili prihvatiti ponuđeni način liječenja i to je jedno od osnovnih prava pacijenata. Smatrala sam da neću podnijeti kemoterapiju i da taj njihov prijedlog može biti vrlo dobronamjeran, ali za mene ipak – poguban. Zahvalila sam im na preporuci i odbila kemoterapiju! Začudilo me kada se kod nekih mojih kolega razvila reakcija tipa – “Koji si ti to doktor!” ili “Kako možeš to odbiti?!”… Takav nastup je vrlo upitan… Imala sam pravo odbiti kemoterapiju. I ja sam čovjek koga se ima poštivati!

ĐULA RUŠINOVIĆ SUNARA: “I Hitlera je financirala farmaceutska industrija! I Sanader je išao u Veronu… Ovo je ropstvo!”

Zbog posljedica zračenja, doktorici Rušinović je prilično teško nositi masku: – Maska me jako guši, imam jednu zaduhu od zračenja i pokrivanje nosa mi jako smeta!

Smatra da je nošenje maski vrlo štetno za mnoge koji su sada na to naprosto prisiljeni: – Ljudi koji pate od vrlo ozbiljnih kroničnih opstruktivnih bolesti pluća nose maske, a to je za njih kontraindicirano! Oni koji nameću nošenje maski, direktno ubijaju te ljude! Toliko su ih prestrašili da su mnogi od njih uvjereni kako bi mogli umrijeti od covida, ako ne nose maske, a to što će ih, zapravo, maska ubiti, sada su zanemarili! Do te mjere su ustrašili ljude da oni sami sebi čine zlo.

Dr. Rušinović Sunara tvrdi da se današnje zdravstvo “svelo na prodaju ljekova”: – I Hitlera je financirala farmaceutska industrija! I Sanader je šetao po Veroni… Svi koji igraju neku ozbiljniju visoku političku ulogu u svijetu, imaju veze s farmaceutskom industrijom. O tome se kao šuti, ali svi to dobro znaju. Kada netko zastupa nešto, što ide u korist farmaceutskoj industriji, taj onda prolazi… A ovakvi kao ja, koji su spremni to reći javno, odjedanput nestanu sa scene, presele se ili traže azile…

Ipak, splitska je liječnica, unatoč svemu, optimist i ne boji se najava novih valova, novih zatvaranja i novih sojeva covida: – Ne možete ljude držati u ovakvom ropstvu! Ovo je ropstvo! Nemamo pravo nikakvog govora, ne smijemo izlaziti iz kuća, ne smijemo komunicirati s drugim ljudima, ne smijemo se više naći ni na kavi… Ako vas slučajno čujem da ste pričali nešto protiv cjepiva – to može biti strašno! Samo da još Udba nije razasuta okolo i da vas prijavljuju! Di je Goli otok?! Neki će se stvarno to početi pitati jer očito fali vlastima, gdje ćemo sa svim tim ljudima?

BUJICA

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

IVICA PANDŽA ORKAN: Potres i rat, kriminal i zločini na Banovini!

BEZ CENZURE: Bujica na posljednjem ispraćaju Andrije Filipovića, 56-godišnjaka koji se raznio bombom u Petrinji: Bio je pripadnik HVO-a i nije imao riješen status!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Medvedu sam vjerovao sve ove godine, do prije par mjeseci, a sada mu više ništa ne vjerujem i kod mene kredita više nema – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske koji je preživio potres i sada je ogorčen na Plenkovićev Krizni stožer: – Ne znam što rade Horvat i Medved, ali znam da u Stožeru imaju čak i doktoricu ginekologije! Uz dužno poštovanje, što ona radi tamo?! U Plenkovićevom su stožeru trutovi i mnogi drugi ušminkani likovi, u njemu nema mjesta za one koji su spremni ginuti. Sustav Civilne zaštite je zapušten, a HGSS funkcionira samo u Novskoj, gdje ga vodi ratni specijalac!

“Potres sam doživio u svom stanu, u stambenoj zgradi izgrađenoj 1948. godine, koja se nalazi između sisačkog Starog zidanog mosta i bolnice,” opisao je Pandža trenutak udara: “Sisački most nije nastradao ni u Drugom svjetskom ratu ni u Domovinskom ratu, a sada je petnaestak metara cigle i ograde toga mosta, palo u rijeku Kupu… U 12 sati i 19 minuta bio sam u dnevnoj sobi i dogodilo se čudo… U ratu sam ranjen letio po zraku, međutim, ovo je nešto strašno – puno gore od rata!”

Imaš osjećaj da ti se zgrada u kojoj stanuješ, sastavlja s druge tri, kao da si u nekoj velikoj vešmašini, u centrifugi i da se sve vrti – nastavio je: – Kad sam pokušao otići iz dnevne sobe i stati pod štok, ispred mene kao da su se stvorile stepenice kojih nema… Pokušavaš visoko dignuti nogu, a nakon toga, kada staneš, propadaš i to traje, drma…

ORKAN NAVIJA ZA DINAMO, A POMOGLA MU JE TORCIDA, IMA I POSEBNU PORUKU ZA TRUTA…

Orkanu je u obnovi razrušena zgrada, srušili su se dimnjaci i nema grijanja: – Prvi su mi u pomoć došli navijači Torcide, s područja Šibenika, Vodica, Mokošice i Hercegovine… Doslovce su “pojeli” tu ciglu, rasturili dimnjake do kraja i krenuli sve čistiti… Ja sam inače navijač Dinama, a ti dečki su mi nesebično pomogli, radili su nekoliko dana na mojoj zgradi, pa na susjednoj zgradi i na još jednoj…

Zbog ružne poruke upućene navijačima, Orkan je bio prilično žestok prema šefu Civilne zaštite Damiru Trutu: – Trut je pravi trut! To kaže i samo prezime, trut je netko tko je kilav, samo sjedi i ne poduzima ništa… Zamislite vi njega, on otvara front i pokazuje da ni Stožer ni Vlada, nemaju nikakvu strategiju. Puštaju takvog lika na televiziju, a on svojim izjavama otvara bokove i navlači bijes navijača, bijes Torcide… Neslužbeno sam čuo da on neće dobro proći s tim dečkima! Bilo bi mi žao da se to dogodi, da ga nalupaju kao konja! Ti dečki nisu tražili ništa, ne znam ni njihova imena, ali ovim putem im se zahvaljujem!

Potres je rasturio i zgradu braniteljskih udruga u Sisku – podsjetio je Pandža i nastavio: – Razbijena je bista i grobnica generala Janka Bobetka, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske!

Pandža je javno predložio Uskoku da ga pozovu na razgovor, kako bi im pokazao konkretne dokaze o velikom kriminalu tijekom poslijeratne obnove: – Iste firme koje su radile obnovu nakon rata, sada će biti angažirane da obnavljaju Banovinu nakon potresa! Za lopovluk u vrijeme obnove ima krivaca i među onima što sada bale pred kamerama i mikrofonima! Zato koristim ovu emisiju da apeliram na istražitelje USKOK-a da me pozovu i da ih odvedem pred kuću koja dokazuje kako se kralo, dok još nije srušena i dok dokazi nisu uništeni!

ORKAN O LIKOVIMA IZ MAJSKIH POLJANA: “Poznajem najmanje dvojicu Mile Paspalja – i oba su zla!“

Orkan je u Bujici komentirao snimke koje kruže društvenim mrežama, a na kojima Milorad Pupovac u Majskim Poljanama pozira s izvjesnim Milom Paspaljem, koji je u vrijeme rata, kako se govori, bio na “drugoj strani“… Prokomentirao je i nastup Mile Paspalja na beogradskoj Happy televiziji, gdje Hrvate već danima optužuje za zločine na Banovini: – Poznajem najmanje dvojicu Mile Paspalja i oba su zla! Jedan je prijeratni vozač kamiona, tamiča, u pogonu željezare u Sisku, koji je u ratu napredovao i postao predsjednik tzv. Skupštine ‘Republike Srpske Krajine’. Dan prije Oluje, pojavio se u Genevi na pregovorima, u diplomatskoj limuzini i tada sam znao da je ‘Krajini’ kraj i bez Oluje! Za vrijeme okupacije, taj je Paspalj dolazio u glinski zatvor i ispitivao je hrvatske logoraše, branitelje Hrvatske Kostajnice, koji su pred njim strašno mučeni i prebijani…  I to je Mile Paspalj s Happy televizije! Drugi Mile Paspalj živi u Hrvatskoj, u Majskim Poljanama. Radi se o osobi s kojom sam osobno razgovarao 2007. godine za potrebe jedne druge televizije… U kameru mi je priznao da je pokazao put bivšem pripadniku KOS-a Dušku Maloviću i njegovoj postrojbi, do Novog Sela Glinskog, gdje su ’91. ubili 33 hrvatska civila, među kojima i Katicu Šimanović, staru samo 15 godina, njezinu majku, oca i djeda. Danas u Novom Glinskom Selu živi Joso Šimanović, a nakon potresa, njegova kuća izgleda kao da je na nju pala bomba. Sin tog Mile Paspalja danas radi kao zatvorski čuvar u Glinskom zatvoru, u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske! Valjda čuva generale i hrvatske branitelje, koji tamo robijaju!

Umirovljeni pukovnik HV-a u Bujici se nije propustio osvrnuti niti na informacije da Milorad Pupovac i ekipa iz vladajućeg SDSS-a, kada obilaze sela pogođena potresom, novac dijele po nacionalnom kuljuču, samo “svojima” te inzistiraju na prioritetnoj obnovi kuća osoba koje uopće ne žive na Banovini i koje se zbog ratnih zločina počinjenih tijekom velikosrpske agresije, ne usude vratiti u Hrvatsku: – Trebao je Milorad Pupovac otići u Petrinju, do hrvatskog branitelja Koste Danilovića, koji je isto teško stradao u ovome potresu!

KOSTA DANILOVIĆ NE MOŽE DOBITI KONTEJNER NITI OD PUPOVCA NITI OD PLENKOVIĆEVA STOŽERA!

“To je čovjek, rodom iz Bosne, s Vlašića, koji je prije rata u Petrinji pošteno živio i radio,” nastavio je Pandža pričati o hrvatskom branitelju pravoslavne vjere, čija je kuća teško stradala u potresu: “Spletom okolnosti ostao je u okupiranoj Petrinji, vidio brojna zvjerstva, skupljao tijela pobijenih Hrvata i pokapao ih… O tome je puno puta svjedočio hrvatskom pravosuđu i našoj policiji… Kostu Danilovića četnici su zatočili u srpski koncentracijski logor u Glini, gdje je dobio najžešće batine od svih logoraša! Republika Hrvatska ga je razmijenila i Kosta Danilović je cijeli Domovinski rat, nakon izlaska iz logora, čestito, pošteno i krajnje odgovorno branio legendarnu Sunju. Tamo gdje je Kosta Danilović bio na straži, nije moglo proći ništa! I taj čovjek sada ne može dobiti kontejner ni od Milorada Pupovca, ni od Plenkovićevog Stožera!”

Neka Pupovac Kosti Daniloviću sutra odveze kontejner – okrenuo se Orkan prema kameri i još jednom poslao jasnu poruku šefu SDSS-a: – Kada sam pitao Kostu što mu treba, rekao je – samo vreća za spavanje. Pitao sam ga je li otišao u Centar za socijalnu skrb, a on je odgovorio da je bio tamo i da nije mogao doći na red od onih protiv kojih se borio!

TAMARA KOZBAŠIĆ IMALA JE SAMO 13 GODINA KADA SU JE U PETRINJI UBILI ‘SAO MILICAJCI’, BILA JE IZ ‘MIJEŠANOG BRAKA’…

Pandžu je izjava Milorada Pupovca agenciji Tanjug o “djevojčici iz miješanog braka”, najmlađoj žrtvi potresa, podsjetila na svirepo četničko ubojstvo, također 13-godišnje žrtve, s početka studenoga ’91. godine: – Petrinja je okupirana 21. rujna 1991. godine… U okupiranom gradu ostala je obitelj Kozbašić. Otac Hrvat, majka Srpkinja i dvoje djece – Alen i Tamara. Sve ih je pobila specijalna jedinica Martićeve milicije u obiteljskoj kući u Petrinji! Tamara je imala samo trinaest godina, isto kao i djevojčica koja je poginula u potresu, a njezin brat Alen svega devet godina… Njihov djed došao je na mjesto zločina, po njihova tijela, da ih transportira u Bosnu i tamo pokopa. Dočekan je na cesti iz Kostajnice, kod križanja za Hrastovicu, pitali su ga – što vozi? “Vozim ubijenog zeta, kćer i dvoje unučadi,” rekao je starac, na što su mu odbrusili: “Ti si ustaša?!” Ne, ja sam Srbin – odgovorio je, nakon čega su ga natjerali da istovari tijela svoje pobijene obitelji… Pješice je morao otići natrag u Petrinju, kod mrtvozornika po potvrdu da mu ne trebaju limeni sanduci za prijevoz jer je vani dovoljno hladno pa su dovoljne i vreće za tijela pobijenih! Kozbašići su i danas pokopani u Gornjoj Sanici, kod Ključa – Otac Milan, majka Gordana, sin Alen i kćerka Tamara.

Ivica Pandža otkrio je ime pripadnika okupatorske “Vojske Srpske Krajine“, koji je radio na poslijeratnoj obnovi crkve biskupa Košića, a osuđen je za ratni zločin, nakon čega ga je hrvatsko pravosuđe, u drugom stupnju procesa – oslobodilo. Mons. dr. Vlado Košić je o tome svjedočio u emisiji Press klub Tihomira Dujmovića, na Z1 televiziji, međutim, ime zločinca nije javno otkrio, pa je to učinio Orkan u Bujici: – Naravno da znam tko je to: Stanko Divjakinja! Bio je u presudi zajedno s Borom Mikelićem, petrinjskim prijeratnim i okupacijskim bossom.

Kamere Bujice bile su i u petak u Petrinji, na posljednjem ispraćaju Andrije Filipovića, hrvatskog branitelja i pripadnika HVO-a, koji se prije dva dana raznio bombom u svom domu u Radićevoj ulici. Mediji, koji su o tome izvjestili, napisali su tek da je riječ o 56-godišnjem muškarcu, a prešutjeli činjenicu da je riječ o Hrvatu, koji je u Petrinju doselio iz Bosne, odakle je protjeran, s teritorija tzv. RS-a i nije imao riješen status, baš poput mnogih drugih veterana Hrvatskog vijeća obrane. O samoubojstvu hrvatskog branitelja nije izvjestila ni jedna druga televizija, a Ivica Pandža Orkan je upozorio: – Još nam je i dobro dok se događa nekakav muving na terenu, dok dolaze ljudi sa strane, dok netko buši, brusi i zida… A kad nastane mir, kada se narod suoči s problemima i birokratskim zavrzlamama, mene je, iskreno, strah da će ovakvih stvari biti još više…

BUJICA

0 0 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati

xBox

Matija Štahan o crvenoj buržoaziju i ‘Velikom vođi’ Plenkoviću: “Vodstvo HDZ-a ponaša se kao da Berlinski zid još nije pao!“

HDZ je klijentelistička skupina, bez ideologije i bilo kakvog sadržaja – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, mladi analitičar Matija Štahan, koji je komentirao Plenkovićeve zadnje napade na medije i famoznu sjednicu predsjedništva vladajuće stranke: – Oni su tek privid demokrćanstva i suverenizma, a moglo bi ih se nazvati i demopoganima, u toj stranci podjednako ugodno osjećaju se i udbaši i tzv. ustaše!

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

HDZ je klijentelistička skupina, bez ideologije i bilo kakvog sadržaja – izjavio je u Bujici, na Z1 televiziji, mladi analitičar Matija Štahan, koji je komentirao Plenkovićeve zadnje napade na medije i famoznu sjednicu predsjedništva vladajuće stranke: – Oni su tek privid demokrćanstva i suverenizma, a moglo bi ih se nazvati i demopoganima, u toj stranci podjednako ugodno osjećaju se i udbaši i tzv. ustaše!

Govorio je o sličnostima HDZ-a i Saveza komunista: – Sličnosti ima u unutarnjem ustroju i u mentalnim atavizmima ili zaostacima brojnih istaknutih članova HDZ-a, koji se danas, 2021. godine, ponašaju kao da Berlinski zid još uvijek nije pao!

“Cjelokupni HDZ može se usporediti s poznatom fotografijom patka ili zeca,” opisjuje vladajuću partiju mladi analitičar: “Tu Wittgensteinu omiljenu sliku, upotrijebio sam kako bih HDZ opisao kao stranku koja proizvodi iluzije o tome što ona jest, dok je, zapravo, perpetum mobile za održavanje na vlasti ili korporacija za proizvodnju privida o bivanju strankom.”

HDZ KAO ‘STRANKA FANTOM’ TEATAR SJENA ILI LAŽNI PROFIL NA FACEBOOKU!

Prividi koji se proizvode, često su međusobno isključujući – nastavlja Štahan: – Imali smo zeca Davora Ivu Stiera, kao prvaka demokršćanstva unutar HDZ-a, a imamo i patka, ministra Davora Božinovića, koji se afirmirao još u komunističkom sustavu. Pučanstvo i birači, koji gledaju na taj amalgam svega i svačega, mogu u tome, kao u testu Rorschachovih mrlja, vidjeti što god žele… Mnogi će prepoznati ono negativno i to će ih odbiti od HDZ-a, ali kako rezultati izbora pokazuju, još više njih će vidjeti nešto, što će im se svijdeti. Uzet će si taj jedan dijelić, jednu dimeziju tog multidimenzionalnog, a zapravo, bezsadržajnog kolektiva, kao što je HDZ, upisati neke svoje vrijednosti u taj dijelić i pretpostaviti da je čitava stranka takva, iako nije.

“Riječ je o fantomskoj stranci, stranci fanotomu,” slikovit je bio gost Bujice: “HDZ obuhvaća hrvatsko društvo kapilarno jer se njezini članovi prožimaju kroz sve moguće institucije, bilo da su u vlasništvu države ili nisu… Riječ je o kolopletu raznih vizija, od kojih ni jedna ne natkrivljuje druge, a sve su zapravo lažne i isprazne!”

Na opasku voditelja da mu se Plenkovićev HDZ čini kao neki lažni profil na Facebooku, gost odgovara: – Možemo reći da su oni i svojevrsni teatar sjena i ima puno metafora kojima bismo mogli opisati nepostojeću narav HDZ-a onkraj toga klijentelističkoga elementa, koji je uvijek prisutan. Ako odemo u grčku mitologiju, onda imamo mitskoga Proteja, božanstvo koje je opjevao Homer i mnogi drugi, a čija je značajka bila nepostojanost. On nije imao svoju stalnu pojavnost, nego se preobražavao iz jednog oblika u drugi. Otprilike tako nešto je i HDZ!

STIEROV ODLAZAK U VATIKAN ZNAČI DA NJEGOV POKUŠAJ PREOBRAŽENJA HDZ-a U DEMOKRŠĆANSKU STRANKU – NIJE UPSIO!

“Kad je potrebo u europskom kontekstu prikazati se slijednicom svih najsuvremenijih permisivnih lijevih ili liberalnih strujanja Bruxellesa i euroatlantskih organizacija i grupacija, HDZ će biti takav, a kada je potrebno obilježiti nekakav događaj iz Domovinskog rata, HDZ će biti u prvom redu. Kada je potrebno nazočiti Svetoj misi, HDZ je opet tu,” tvrdi Matija Štahan i zaključuje: “Ni jedno, ni drugo, ni treće ne određuje HDZ-ovu bit, osim jednu značajku toga pokrečućega mehanizma za održavanje na vlasti.”

Kada bi u samo jednoj rečenici morao definirati HDZ, rekao bih da je riječ o korporaciji koja prozivodi privide o bivanju stranka – kaže Šrahan i nastavlja: – Oni nisu ništa doli konglomerat međusobno isključujućih i nerijetko proturiječnih politika ili pseudopolitika privida pojedinih svjetonazora, koja postoji kao perpetum mobile za održavanje na ili pri vlasti i pri polugama moći hrvatskoga društva, koje često nije na vlasti nego u nekim zakulisnim dimenzijama.

Štahan smatra da se HDZ samo kiti demokršćanstvom: – To nije demokršćanstvo, to je nešto potpuno suprotono. Oni su postdemokratska i postkršćanska stranka. Postoje mnogobrojne sličnosti između HDZ-a i njihovih sestrinskih stranaka u kontekstu Europske unije, gdje druge demokršćanske stranke, također zagovaraju onakve politike ili antipolitike, kakave provodi i HDZ. Oni možda jesu demokršćanska stranka po tome što su se demokršćanske stranke danas preobrazile u Europi, ali nisu demokršćanska stranka po tome što te riječi doista etimološki i znače. Svoj demokratski aspekt oni su najjasnije, najizravnije izdali, blago rečeno, netransparentnim tretmanom dviju referendumskih inicijaziva iz prethodnog mandata – Istina o istanbulskoj i Narod odlučuje, čije su potpise na sumnjiv način prebrojali i potom uništili dokazne materijale, bez nazočnosti zainteresiranih strana. Riječ je o izigravanju demokratskih načela. Demokracija može postojati dok se ne zadre u neko stečeno leglo osobnog interesa, tada prestanu funkcionirati demokratski mehanizmi i tada se aktiviraju one stare, restriktivne sile, koje su djelovale uspavanima zadnjih trideset godina, ali kada zagusti, one opet stupaju na scenu. Što se tiče kršćanske provinijencija, ona je opet dovedena u pitanje upravo istim tim referendumskim inicijativama, koje upućuju na problematičnost nekih aspekata Istanbulske konvencije, nespojivih s kršćanskom antropologijom ili nekim judeokršćanskim pogledom na stvari – kako u društvu tako i u obitelji ili među ljudima.

Komentirao je odlazak Davora Ive Stiera za veleposlanika u Vatikan: – On je bio amblematska figura pokušaja preobražavanja HDZ-a u neku vrstu demokršćanske stranke, o čemu se višekratno očitovao, vrlo dobro definirajući slabe točke HDZ-a, kao što su klijentelizam i očuvanje dogovorne ekonomije iz pretdemokratskih vremena. Njegovo premještanje u Vatikan možemo protumačiti kao signal da njegova misija preobrazbe HDZ-a u stranku demokršćanskoga tipa nije uspjela!

PROTUDEMOKRATSKA SRŽ HDZ-a, SDP-a, HNS-a, IDS-a i SDSS-a…

Što se krije ispod tzv. demokratske površine novopečenih elita, zanimalao je voditelja, a mladi analitačar je rekao: – Ispod površine se krije protudemokratska srž aktualne hrvatske političke elite i onih glavnih stranaka establishmenta – HDZ-a, SDP,a HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Iako se one nominalno ili prividno služe demokratskim mehanizmima, zapravo samo žele očuvati svoju moć što netaknutijom i perepetuirati je što dalje u budućnost.

Štahan je posebno prokomentirao Plenkovićevo najnovije prozivanje medija, nakon prozivki za lošu reakciju na potres koji je pogodio Banovinu: – Ako se čvrsto želimo držati demokratskih načela slobodnoga društva, slobodnih građana i slobodnoga tržišta, što Hrvatska načelno ili deklarativno jest, onda bi odgovorni nositelji javnih funkcija trebali vrlo suzdržamo primijećivati kako se mediji odnose prema njima.

“U Hrvatskoj su mediji često ispostava političkih stranaka razno, raznih provinijencija i društveno-političkog establishment,” konstatira Štehan: “Riječ je o jednoj bari, umjesto da se radi o potpuno odvojenim dimenzijama kao što bi bio slučaj u nekom zdravijem društvu. Instrumentalizacija medija u političke svrhe, nije samo hrvatski slučaj, istome svjedočimo i na cjelokupnom zapadu… U Hrvatskoj je riječ o nesretnoj kombinaciji očuvanja statusa pretdomokratskih elita iz komunističkog vremena, stare nomenklature, tzv. crvne buržoazije i njihovih nasljednika.”

Bilo je zanimljivo vidjeti kako se premijer Plenković uznemirio kada su mediji doveli u pitanje učinkovitost državnih unstitucija, po pitanju sanacije potresom stradalih područja i protumačio to kao svojevrsnu demontažu države. Možemo se slobodno zapitati, s obzirom na uznemirenost premijera, jesu li ti temelji države zaista toliko labavi i klimavi da ih može ozbiljno rasklimati neki društveni potres, kao što je ovaj istinski, pravi potres, uništio loše temelje mnogih kuća i zgrada na području oko Siska i Petrinje – pita se Štahan i zaključuje: – Premijerovu zabrinutost možemo tumačiti, kao jedan trenutak lucidne samospoznaje…

BEZSADRŽAJNA HRVATSKA POLITIČKA ELITA LIŽE PETE STRANIM CENTRIMA MOĆI!

Šrahan je magistar komparativne književnosti, a voli Silvija Strahimira Kranjčevića: – Jedna se njegova pjesma svakodnevno uprizoruje u našem životu, a to je Gospodski Kastor… Ako je riječ o Gospodskom Kastoru i veselom psiću slugi, koji liže pete svojim gospodarima, onda ne možemo reći da postoji samo jedan u ulozi gospodara ili samo jedan u ulozi psića, nego je riječ o bezsadržajnoj hrvatskoj političkoj eliti, koja simbolički liže pete stranim centrima moći i duhu vremena koji nameće nove vrijednosti, ne nužno kompatibilne htijenjima hrvatskog naroda.

Nakon Tuđmanove smrti, primijetit ćemo kako je bezsadržajnost pod krinkom opredjeljenja, postala pravilo, a snažno ideološko opredjeljenje iznimka u HDZ-u – analizirao je Matija Štahan: – Jedino u mandatu Tomislava Karamarka kao predsjednika stranke, HDZ pokazao čvrsto zauzimanje nekih svjetonazorskih pozicija, dok je u svim ostalim slučajevima, bio tek plutajući označitelj ili pojam u koji se mogu upisati bezbrojni sadržaji.

Mnogi se danas pozivaju na dr. Franju Tuđmana, a Štahan je to nazvao ‘retuđmanizacijom’: – Čak je i Arsen Bauk, prije nekoliko godina izjavio kako će u svojem saborskom uredu postaviti sliku Tuđmana kao partizanskog oficira, u generlaskoj unirformi! Moja teza je da je retuđmanizacija koju proživljavamo, od, zapravo, nova detuđmanizacija! Svi dionici političkoga života, ili gotovo svi, pozivaju se na jedan izdvojeni aspket Tuđmanove ostavštine i njegove ličnosti, njegove politke, ali oni međusobno nisu kompatibilni. Tomislav Karamarko je krenuo u misiju retuđmanizacije HDZ-a i Andrej Plenković, koji je oprečan Karamarku, hvali se kako je HDZ pozicionirao upravo tamo gdje ga je Franjo Tuđman želio staviti. Riječ je o proizvoljnom uzimanju različitih aspekata, međusobno proturiječne, duge Tuđmanove biografije i njihovom proglašavanju univerzalnim znakom valjanosti i tuđmanizmai koji nas onda legitimira za upravljanje njegovom strankom. Ako bih ja morao od svih tih Tuđamanai koji su postojali; Tuđmana generala u JNA, Tuđmana disidenta, Tuđmana proljećara, Tuđmana zatvorenika, Tuđmana pjesnika, Tuđmana ratnog i povijesno-političkog teoretičara, Tuđmana ustanovitelja demokratskih institucija Hrvatske, Tuđmana utemeljitelja HDZ-a, Tuđmana pobjednika u ratu i Tuđmana suverenista, birati koji je od svih tih elemenata ključan i koji odražava srž Tuđmanovog djelovanja i po čemu bi on bio bitan i nama danas 2021. godine a koji su već zastarjeli za hrvatsku stvarnost, onda bih odabrao upravo taj suverenistički nerv.

RETUĐMANIZACIJA JE NOVA DETUĐMANIZACIJA!

Tuđmanovo upravljanje državom, od upravljanja svih njegovih nasljednika, razlikovao je upravo suverenizam i borba za vlastite, nacionalne vrijednosti,” napominje Štrahan, koji je vrlo kritičan prema Plenovićevom ‘novom suverenizmu’: – Pojam novog suverenizma jako me podsjeća na ono što je Ivo Josipović nazvao ‘novom pravednošću’. U svojoj srži, riječ je o besmislici jer to su pojmovi koji pretendiraju biti apsolutnima, pojmovi koji imaju neki svoj smisao i koji se ne bi trebali mijenjati iz godine u godinu, iz mjeseca u mjesec, iz konteksta u kontekst. Nešto što je bilo pravedno prije 20 godina, pravedno je i danas i bit će pravedno i za sto godina, slično je i sa suverenizmom. Reći da je nešto ‘novi suverenizam’ ili ‘nova pravednost’ može ili ne značiti ništa ili značiti da je to potpuna suprotnost suverenizmu i pravednosti.

SLOBODAN PROSPEROV NOVAK PUPOVCA NAZVAO ‘NAVODNIM LINGVISTOM’ I PORUČIO: “Hrvatski jezik ne određuju ni Milošević ni Pupovac, a čuva ga Hrvatska vojska!“

U Bujicu se iz Gradca kod Makarske, uživo javio ugledni hrvatski književnik, Slobodan Prosperov Novak. U vikendicu na moru otišao je usred zime, zato što u stanu, u središtu Zagreba, koji je stradao u potresu, još nema grijanje i obnova mu, kao i mnogima drugima – kasni. Složio se s voditeljem Bujice da se u javnost sada namjerno plasiraju rasprave poput one o Baniji ili Banovini, kako bi se skrenula pozornost s velikih problema, s kojima se vlast susrela nakon strašnog potresa kod Petrinje: – Došlo je do totalnoga medijskoga i informacijskoga kaosa i meni se čini da bi se možda na tom primjeru moglo pokazati kako se kod nas stvaraju afere, koje zagađuju hrvatski duhovni okoliš.

“Hrvoje Klasić, onaj notorni nastavnik s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, rekao je da se tu dogodilo nešto što je pohrvaćenje nečega vezanoga za Srbe. On, dakle, smatra da je netko pohrvatio jedan geografski termin u Hrvatskoj. Došlo je do veselja priučenih lingvista, čak i u slučaju Milorada Pupovca, koji je to, navodno i profesionalno. Došlo je do veselja kad im se pružila prilika da govore kako postoje dvije riječi za jednu stvar. Milošević kaže da jedva čeka vrijeme kad će Banovina i Banija biti jedini problem i kaže da je za Baniju. Onda Pupovac kaže da Banija ima dugu uporabu… Imala je, dragi moj, ali je više nema,” poručio je Prosperov Novak šefu SDSS-a pa mu onda očitao pravu lekciju: “Termin Banovina izabrana je u javnu upotrebu ’91. godine i ta se stvar u zemlji mora poštovati! Mene čudi da hrvatska vlast to ne zna poštovati i dopušta ovakve šumove u komunikaciji. U velikom akademijnom riječniku od tridesetak svezaka, već 1880. godine, u prvom svesku, koji je od a do slova b, navode obje riječi, ali kod riječi Banije piše: “Vidi pod Banovina!” Onda pod Banovina piše ono što piše kod starih pisaca, navode se primjeri… Podijeliti ljude oko jezika, mene to podsjeća na Vučićevu Srbiju i njegove obožavatelje! To je isto kao kad Vučić i njegovi, u Srbiji stalno govore Republika Kosovo i Metohija, a sav ostali svijet govori Kosovo i to postaje normalno. To su geografski dubleti koji su opasni. Ta dva čovjeka koji sudjeluju u vlasti – i Milorad Pupovac i Boris Milošević, se poigravaju s vrlo opasnim temama! Oni smatraju da jezik nije ozbiljna tema, no, jezik je, na njihovu nažalost, ozbiljna tema, ne zato što ga se manipulira. Uzmite samo u Srbiji manipulaciju s riječju Bunjevac za Hrvate, gdje se riječ bunjevački Hrvati ne smatraju za dvije riječi nego za dva pojma. Bunjevci su po tamošnjim manipulacijama, neki drugi Hrvati, koji nisu baš Hrvati jer su oni vezani s Jugoslavijom, itd… Nije jezik nešto što bi trebalo preskočiti i reći da je sve to jedan jezik. Što se tiče Banije i Banovine, to je Hrvatska i hrvatski jezik, a njega, srećom, ne određuju ni Pupovac ni Milošević!”

UGLEDNI HRVATSKI KNJIŽEVNIK NARUGAO SE NAZIVU ‘REPUBLIKA SRPSKA’: “Zemlja koja se zove po pridjevu, ne treba ni postojati, to je sprdačina!”

Danas hrvatski jezik ne čuvaju samo lingvisti, jer kad bi ga čuvali samo lingvisti, onda bi ga čuvao Milorad Pupovac – nastavio je ugledni književnik u istom tonu: – Čuvaju ga ratni zrakoplovi, graničari, Hrvatska vojska i to je notorna stvar! Osim toga, u Hrvatskoj su regije mijenjale imena kroz povijest. Zamislite da ntko Dubrovnik počne zvati Ragusa… Ti dubleti naprosto nisu dopustivi! Može netko govoriti Švajcarska ili Švicarska, ali u hrvatskoj službenoj upotrebi je Švicarska!

Zaključio je s još jednom porukom Pupovcu: – Dosjetka, koju je Milorad Pupovac danas rekao za zagrebačku Knežiju, da je netko napisao da ‘Knežija nikad neće biti Kneževina’, to me podsjeća na onaj slavni natpis iz rata ‘Osijek nikada neće biti Ocek’… To je ružno i mislim da bi vlast trebala reagirati, a ako to ne učini, onda je nesposobna!

Naš hrvatski jezik je političko pitanje upravo zbog Pupovca i njemu sličnih – smatra Slobodan Prosperov Novak.

A što ugledni književnik misli o nazivu ‘Republika Srpska’ – zanimalo je voditelja Bujice. Prosperov Novak: – Tzv. RS je nastala kao Republika Srpska Bosne i Hercegovine. Onda je netko nepoznat, obrisao Bosne i Hercegovine i ostala je ‘Republika Srpska’. U naslovu ‘Republika Srpska’ postoji jedna gotovo parodija, sprdačina sa imenom Hrvatska! To je njima dublet po zvuku, samo su se prevarili; Hrvatska je imenica, a srpska je pridjev. Hrvatska je kao Engleska, kao Francuska, nisu to pridjevi… A ovo je pridjev! Zemlja koja se zove po pridjevu, doista ne traba postojati!

BUJICA

5 1 glas
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x