Kontaktirajte nas na:

Politika

Davor Huić: ‘Sukob Hrvata i Bošnjaka bio je nepotreban’

Davor Huić, čelnik udruge Lipa, koji se već godinama bori za slobodnije poduzetništvo, manje poreze ušao je u političku utakmicu i ‘lovi’ mandat u Saboru iz šeste izborne jedinice. Svoju snagu Huić će testirati na koalicijskoj listi stranaka Pametno i Fokus koje su pak u koaliciji sa Strankom s imenom i prezimenom.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Davor Huić

U svom intervjuu za bosanskohercegovački medij Bild.ba Huić je podsjetio na vrijeme kad je kao novinar tijekom posljednjeg rata izvještavao iz Središnje Bosne i Sarajeva.

Po njegovom mišljenju, sukob Hrvata i Bošnjaka bio je nepotreban.

Na pitanje kako se, zapravo, Hrvatsku može izvući iz socijalističkog mentaliteta kada je ekonomija u pitanju Huić kaže kako je potrebno smanjiti utjecaj države.

“Partije koje se izmjenjuju na vlasti, smanji regulacija poduzetništva, porezi, te se da više slobode ljudima da pokreću poslove i otvaraju nova radna mjesta.

‘Sve kreće od pojedinca’

“Ja sam nezavisan kandidat stranke Fokus, koja je u koaliciji sa strankom Pametno, a svi skupa smo u koaliciji sa Strankom s imenom i prezimenom. Naš plan je oformiti čvrsti blok od pet – šest zastupnika, ovisno koliko nas prođe u Sabor, koji će inzistirati na promjenama koje su ključne za Hrvatsku: manji porezi, reforma javne uprave, manje regulative, manje korupcije i klijentelizma, više transparentnosti”, kaže Huić.

Tvrdi kako će bez obzira na to hoće li sudjelovati u vlasti ili iz opozicije, ili podržati manjinsku vladu, držat tih principa.

“Vjerujem da će se naš glas čuti. Ja osobno želim kroz parlamentarno djelovanje naglasiti i povećati ulogu parlamenta u hrvatskom političkom životu”, kaže Huić.

Nabrojao je i ključne reforme koje treba provesti kako bi Hrvatska prodisala.

“Prvo je reforma i digitalizacija javne uprave, te reforma pravosuđa. Bez institucija koje trebaju raditi brzo i efikasno, nemoguće je i da privatni sektor bude bolji, efikasniji i veći. Država mora stvoriti okvir u kojem će pojedinci, građani, poduzetnici manje gubiti vrijeme po šalterima, čekajući sa taksenim markama nečije potpise i pečate, za što trebaju uzeti dan-dva godišnjeg odmora. To, jednostavno, nije prihvatljivo. A pravosuđe mora konačno raditi svoj posao, jer ga sad ne radi. Čekati na neku presudu pet godina u poduzetništvu znači da ste već davno propali dok, ili ako dočekate pravdu. Za građane je još gore, jer se neke presude čekaju 20 godina. To bi možda bilo ok da živimo 300 godina”, kaže Huić.

‘Petljanje međunarodne zajednice u političke procese u BiH jedan je korak previše’
Za Bild.ba podsjetio se i svojih novinarskih dana kada je tijekom rata izvještavao iz BiH.

“Puno sam vremena proveo u srednoj Bosni i u Sarajevu, kao zamjenik legendarnog dopisnika Kurta Schorka. Bilo je teško gledati nepotreban sukob Bošnjaka i Hrvata, koji je nama, iz zagrebačke perspektive bio potpuno neshvatljiv. Mislim da su se tu ‘veliki’ malo poigrali s nama i ubacili nam kost koju smo trebali znati izbjeći. Što se tiče uloge međunarodne zajednice, mislim da je u redu da održavaju red i mir, ali da je njihovo petljanje u političke procese jedan korak previše”, smatra Huić.

Vizija jedne bolje Hrvatske

Kako danas gledate na političku situaciju u BiH? Poslovan ste čovjek, imate poslove i u BiH, kako to funkcionira?

“Unatoč prilično nepovoljnoj političkoj situaciji, pat poziciji u kojoj se nalazi BiH kao država i njene institucije koje više ne funkcioniraju nego što funkcioniraju, privatni sektor je neka druga priča. Sve što je prisutno i drugdje, u uređenim državama i normalnim tržišnim uvjetima, s puno boljom poslovnom klimom, prisutno je i u BiH. Privatni sektor pokušava i uspijeva preživjeti i funkcionirati. Postoji briga za klijente, profesionalnost, odgovornost prema poslovnim partnerima. Paralelni svijet u kojem odnos između poduzetnika i klijenta na visokoj razini povjerenja. I mediji su puno više zainteresirani za biznis vijesti nego što je to slučaj u Hrvatskoj”, rekao je.

Na pitanje s kime bi mogli koalirati nakon izbora, odnosno hoće li podržati Plenkovića ili Bernardića rekao je kako je njegova koalicija u fazi kada želimo dobiti podršku građana za njihov program, ideje i viziju jedne bolje Hrvatske.

“Tu bolju Hrvatsku HDZ i SDP ne mogu provesti, jer su do sada imali dovoljno prilika, pa nisu ništa napravili. Idemo korak po korak, prvo vidjeti koliku podršku imamo, a onda idemo razgovarati kako tu ideju provesti u političkom realitetu”, kaže Huić.

‘Imam podršku Glasa poduzetnika, širok krug prijatelja, liberalnu scena…’

O tome postoje li skupine ili pojedinci koji podupiru vašu kandidaturu i što se sve, zapravo, treba posložiti da bi ušao u Sabor Huić kaže kako je otvorenu podršku dobio od Glasa poduzetnika.

“Otvorenu podršku sam dobio od netom osnovane udruge Glas poduzetnika, nastale u jeku korona krize. Naime, mali i srednji poduzetnici čine veliku većinu poduzetništva u Hrvatskoj, a nitko ih ne prezentira, niti se bori za njihove interese. Kako su bili najpogođeniji korona krizom, i nisu bili zadovoljni odgovorom vlade i pomoći koja im je ponuđena (samo odgoda plaćanja poreza i dažbina dok je mnogima promet pao 90-100% jer im je zabranjen rad), organizirali su se preko Facebooka, i zahtijevali adekvatniju pomoć. I dobili ne odgodu, nego privremeno ukidanje plaćanja poreza, te konkretnu pomoć za održavanje radnih mjesta”, kaže.

Objašnjava kako udruga Lipa, čiji je suosnivač, već dugo upozorava na sve probleme poduzetništva, a udruga Glas poduzetnika je govorila o istom, podržali smo ih u njihovim zahtjevima.

“A oni sad podržavaju mene, ali i druge poduzetnike i stranke koji ulaze u izbornu utrku, a potpisali su njihov pladge te će se boriti za: manje poreze, više rada, digitalizaciju, reforme, transparentnost trošenja novca poreznih obveznika itd. Također me podržava širok krug prijatelja, liberalna scena, kao i Lipini followeri koji već pet i pol godina prate moje i Lipine aktivnosti kojima ukazujemo na probleme, ali i na rješenja naše teške ekonomske situacije”, rekao je Davor Huić za Bild.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Dodajte novi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Politika

Penava priznao da je podcijenio nešto jako bitno: Je li mu žao što je izišao iz HDZ-a?

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da će ovaj put, drugi put što je osvojio mjesto u Saboru, u Sabor i otići, a gradonačelnik će nastaviti biti kao volonter. Objasnio je zašto.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Ivan Penava

On je telefonski rekao za N1 da je nemoguće u punoj se mjeri posvetiti i vođenju grada, posebno složenog poput Vukovara, i baviti se nečim drugim. Rekao je, usto, da su za 10 mjeseci lokalni izbori u Vukovaru.

“Nemam pravo već drugi put osvojiti saborski mandat, a ne otići u Sabor. Mislim da bi to bila vrlo loša poruka građanima”, objasnio je Penava.

Potom je odgovorio na pitanje je li mu sada žao što je otišao iz HDZ-a, jer Domovinski pokret se očito nije našao u poziciji na koju je računao, da HDZ ne može ići do saborske većine ovako lako kao sada.

“Većina vaših gledatelja zna moje poglede, nazore što sam mislio da ih dijelim s HDZ-om”, rekao je i zaključio, s obzirom na “sadašnje koalicijske partnere HDZ-a”, da bi, da nije to učinio već ranije: “… bio u poziciji koja bi me prisilila s aspekta vrijednosti koje živim i zastupam, da sada izađem iz HDZ-a.”

Rekao je da ne može razumjeti da jedna “demokršćanska stranka koalira s HNS-om, Reformistima, SDSS-om…”:

“Razumio bih da je riječ o stisnutoj situaciji, ali ne kad je ovako komotno.”

SDSS je nazvao “duboko i daleko lijevom strankom”.

Priznao je da je očekivao bitno bolje rezultate Domovinskog pokreta u Vukovaru:

“Očekivao sam nešto više. U najgorem slučaju da će HDZ dobaciti do 30 posto, a mi na 20 posto. Ljudi po navici glasaju za HDZ, za stranku Franje Tuđmana. Ja sam taj moment podcijenio”, rekao je.

Na kraju je rekao nekoliko rečenica i o sadašnjoj poziciji Domovinskog pokreta:

“Ostavljen je jedan veliki prostor slabljenjem ljevice. Domovinski pokret i Most skupa imaju u Saboru 24 zastupnika, što je duplo više nego HSP u najsnažnijem razdoblju.”

Nastavi čitati

Politika

ŠKORO: ‘S Plenkovićem se nisam čuo nikad u životu! Nemam namjeru odustajati od svoje retorike’

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro izjavio je u HRT-ovoj emisiji “Tema dana” kako su mu se slegli dojmovi nakon izborne noći. Govoreći o osvojenim mandatima izjavio je kako vjeruje da će “oni ostati monolitni”.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Miroslav Škoro

– Gospodin Plenković je već najavio u kampanji da će formirati vlast sa svjetonazorski sličnim političkim strankama i da će to biti kontinuitet koji je HDZ vodio protekle četiri godine. Ništa neočekivano. U vladi su predstavnici manjine, jedan iz reformista i jedan iz HNS-a. To je svjetonazorski HDZ-u blisko. Malo me čudi što je gospodin Milorad Pupovac kao čovjek, čije novine prikazuju Franju Tuđmana kao dojilju, svjetonazor gospodina Andreja Plenkovića. Ali to će on morati objasniti svome članstvu i danas-sutra svojim biračima, rekao je.

“Nova-stara vlada  neće biti u stanju provoditi strukturalne reforme”

Istaknuo je da se Domovinski pokret zalagao za reforme i promjene, a da “nova-stara vlada neće biti u stanju provoditi nikakve strukturalne reforme”, a ponajmanje reformu izbornog zakona.

– Postigli smo vrlo visoke standarde kada je riječ o zaštiti nacionalnih manjina. Njih ne treba dirati, ali bi trebalo razgovarati da vidimo kako je to uređeno u nekim drugim demokracijama, odnosno trebaju li baš manjine biti te koje će odlučivati o sastavu vlade tako da njihov glas bude presudan i trebaju li sudjelovati kada se izglasava proračun. Međutim, to je stvar promjena i reformi koje neće biti u slijedeće četiri godine ili će pak biti, vidjet ćemo, dodaje.

Naglašava da je strategija Domovinskog pokreta da inzistira na onim stvarima koje će donijeti radikalne promjene u društvu.

Škoro: Ne mislim mijenjati svoju retoriku

Rekao je i da se s Andrejem Plenkovićem nikada nije u životu čuo i da on nema namjeru mijenjati svoju retoriku.

– Naša retorika, svjetonazor i program su donijeli 16 mandata u Hrvatskom saboru. HDZ i gospodin Plenković su procijenili, i to dobro, da je ovo vrijeme idealno da ostvare rezultat koji su ostvarili, ali ja nemam namjeru odustajati od svoje retorike. Dapače, ona je na tragu onoga što mislim da bi bilo dobro za ovu zemlju, istaknuo je.

Odgovarajući na  pitanje je li mu žao zbog izjava za vrijeme kampanje “kako Plenković više neće biti premijer kada završe parlamentarni izbori” Škoro je rekao da mu nije žao i da se nije radilo o ucjeni.

– To je jednostavno moj stav i stav Domovinskog pokreta. Koalicija oko Domovinskog pokreta je stava da gospodin Plenković nije rješenje problema. On je ustvari dobrim dijelom problem. To će vrijeme pokazati. Osim toga, bitno je pogledati genezu jer je Plenković još u svibnju rekao da može naprijed ići samo s onima koji žele ići naprijed. A onda je rekao da to nije Miroslav Škoro. Ja sam se prepoznao u imenu i prezimenu, prema tome, nisam taj koji je prvi započeo takvu vrstu retorike, istaknuo je Škoro.

Potom je nastavio i kazao da “Miroslav Škoro i Domovinski pokret znače počinjanje rješavanje problema. Kada budemo sudjelovali ili organizirali vlast, onda će se problemi rješavati. Neće se gurati pod tepih”.

“Zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj?”

Komentirao je i postotak odaziva na izbore te kazao kako mu nije jasno “zašto više od 50% ljudi nije zainteresirano za politiku u Hrvatskoj”.

– Možda već imaju spakirane kofere. A s druge strane, HDZ će imati stabilnu većinu, sa samo 17% osvojenih od ukupne količine glasova. To je ipak indikativno, kaže Škoro.

Naglasio je da će u Hrvatskom saboru poduprijeti sve ono što ide na dobrobit hrvatskih građana.

– Porez na dohodak nije stvarna promjena. To nije neka značajna stavka. Ono što je ključno je izborni zakon koji moramo promijeniti. Moramo vidjeti što ćemo učiniti s referendumom. Ljudi su željni participacije. Ova silna apstinencija nije dobra. Naše iseljeništvo nije uključeno onoliko koliko bi trebalo. I dalje nam ostaje gomila parafiskalnih nameta, a gospodarstvo ne funkcionira i ne diše. To su te promjene koje hrvatskom narodu trebaju. Ako se oni budu usudili ići na te strukturalne promjene, onda će dobiti našu potporu, izjavio je Škoro.

Govoreći o zastupnicima koji su s Domovinskim pokretom ušli u Hrvatski sabor spomenuo je i Ružu Tomašić za koju je rekao da će ona odraditi mandat u EP-u do svibnja iduće godine, a  onda će ga prepustiti gospodinu Ilčiću.

Kampanja je završila, trebali bismo politički surađivati”

Kampanja je za izbore završila, rekao je i dodao da “bi trebali prestati silni napadi i pokušaji prikazivanja Domovinskog pokreta kao nečega što je totalno nepoželjno u političkom prostoru”.

– Trebali bi politički surađivati i raditi nadobrobit građana, a ne dalje voditi takvu kampanju jer neće razbiti Domovinski pokret, izjavio je.

Odgovarajući na pitanje  što će biti s  njegovom glazbenom karijerom, Škoro je rekao da zbog koronakrize kreativne industrije miruju već neko vrijeme. Kazao je da je građanima dužan dva koncerta u KD Vatroslav Lisinski, da je napisao jednu pjesmu, poželio ju je i otpjevati, ali je odustao jer u blizini nije bilo glazbenih instrumenata.

Izvor: dnevno.hr

Nastavi čitati

Politika

IZETBEGOVIĆ: “U ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a”

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Nakon sastanka ambasadora Kvinte i EU s rukovodstvima oba doma Parlamenta BiH, sastanak je prokomentarisao dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović, kao i druge aktuelne teme. On je kazao da strani ambasadori požuruju vlasti u vezi sa Mišljenjem Evropske komisije i 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH.

“Požuruju nas, naravno. Ono što ja očekujem kada je u pitanju 14 prioriteta jeste konačno aktivniji pristup Vijeća ministara, jer je Dom naroda na kraju tog proceduralnog puta. Očekujem da Vijeće ministara i Predstavnički dom ubrzanije rade, da se sustiže zastoj koji traje već skoro dvije godine”, kazao je.

Na pitanje kako komentariše nesmotrenu izjavu Nebojše Radmanovića koji je sinoć kazao da ne želi namjerno zakazati sjednicu, Izetbegović je odgovorio da treba pitati Radmanovića, ali da se, vjerovatno, radilo o nekoj šali.

Što se tiče izbora direktora OSA-e, Izetbegović smatra da je Osman Mehmedagić bio dobar direktor i da je OSA imala jako dobar rezultat u njegovom mandatu.

“Treba imati jak razlog da mijenjamo čovjeka. Očekujem da se stvar oko diplome raščisti i da on nastavi raditi dobar posao”, dodao je.

Liderima SDA, SNSD-a i HDZ-a se zamjera što su njihov dogovor čekali državni parlamentarci kako bi nastavili s radom i donošenjem odluka, jer se postavlja pitanje kakva je, onda, uloga Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

“A zašto su 42 zastupnika čekala da se dvojac dogovori? Nisu trebali da čekaju, trebali su to da riješe. Ali, nemojte da je kriv dvojac, jer je nešto riješio. Mi smo, ipak, na kraju nešto riješili”, odgovorio je.

Izetbegović je izjavu Dragana Čovića da je “Uprava za indirektno oporezivanje BiH hrvatska i da će takva ostati”, prokomentarisao sljedećim riječima:

“Mislim da je u nekoj emociji dao izjavu, možda nije dobro da ja komentiram kolege. Po meni je to nespretna izjava, jer u ovoj zemlji ne bi trebalo da bude hrvatskih pošta, hrvatskih šuma, a kamoli UIO-a. Ali, to vidite s gospodinom Čovićem”, poručio je.

Izvor: Slobodna Bosna

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najčitanije objave

Popularno