Kontaktirajte nas na:

Politika

Davor Domazet Lošo: Vučić i Srbija trenutno su podložni pritisku triju geopolitika

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu je ovih dana održao sastanak “zbog pogoršane situacije u regiji”. Danas je stigao u Mrkonjić Grad te poručio da ” više neće dozvoliti nove Oluje i nove progone na traktorima”

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Što se skriva iza takvih postupaka Aleksandra Vučića, za portal Direktno komentirao je admiral u miru i geopolitički stručnjaka Davor Domazet Lošo.

-Od Vučića ništa novo. Gotovo sigurno možemo reći kako se sastanak odnosi na Crnu Goru, ponovno se radi o srbijanskoj staroj priči o ugroženosti Srba. Dakle po njima Srbe ugrožavaju Hrvati, Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i drugi, samo oni nikoga drugoga ne ugrožavaju. Ta njihova priča o ugroženosti je stara 150 godina, još od ‘Načertanija’ Ilije Garašanina, a temeljem te priče ostvaruju svoje agresivne geopolitičke interese”, rekao je Domazet Lošo i dodao da se Srbija izgubivši ratove 90-ih, prije svega u Hrvatskoj i na Kosovu, našla u jednoj teškoj situaciji, koju sve teže može podnositi.

Prosuđuje da se Srbija trenutno nalazi pod pritiskom triju geopolitika.

-Srbija je trenutno podložna pritisku triju geopolitika. Jedna je američka koja teži stvaranju Velike Albanije još od 1987. godine, druga je geopolitika sve jače i moćnije Rusije, a treća je geopolitika niže razine, geopolitika Europske unije točnije Francuske i Njemačke. Svaka na svoj način pritiska Vučića. Vučić je doveden da potpiše razgraničenje na Kosovu, a njemu su s druge strane otvoreno rekli u Srbiji da će mu ‘sveća dogoreti’ ako to učini, a on je jasno razumio tu poruku, istaknuo je Domazet Lošo.

Vjeruje kako je pritisak na Vučića ovog puta došao s američke strane, odnosno preko Crne Gore.

-Crna Gora želi vratiti stanje prije 1920. godine kada je kralj Aleksandar ukinuo crnogorsku državnost i kada je ukinuta autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U kontekstu geopolitičkih igara i sve jače Rusije, Amerika mora zatvoriti prostor put Jadrana i to čini preko Crne Gore, a s druge strane preko Albanije jer je Otrant strateška stožerna gravitacijska točka, kao i cijeli Jadran, a zbog toga i Hrvatska ima bitno strateško značenje, prosuđuje admiral Lošo.

Domazet Lošo tumači i kako se Vučić nastao stiješnjen jer je nedavno kod njega boravio američki veleposlanik u Njemačkoj koji je njemu i Thaciju jasno poručio da se stvari više ne mogu ovako odvijati jer Amerika gubi vrijeme u geopolitičkoj bitci.

-Američki veleposlanik je poručio dvojici čelnika da učine sve što se može učiniti ili će Amerikanci morati nešto poduzeti. Traženo je od Kosova da ukine stopostotne carine na uvoz srbijanske robe, a od Srbije je traženo da prestane pritiskati male države po svijetu da povuču priznanje Kosova. Vučić zbog toga nije imao izbora, a inače Srbija živi u dramatičnim situacijama pa kad njihovi mediji objave da on prijeti regiji, saziva hitne sastanke, onda to zvuči bombastično, navodi Lošo.

Uvjeren je da je Vučiću dobro uzdrman položaj te da upravo iz tog razloga radi spektakle.

-Vučiću se očito ozbiljno uzdrmao položaj u Srbiji pa traži nekakav spektakl, teatar za svoju javnost, ali sve će to brzo splasnuti jer su sami zatražili da se sastane s crnogorskim predsjednikom, kako kažu riješiti problem. A tu nema nikakvog problema za riješiti, samo što se Srbija ne ne može pomiriti s tim da Crna Gora postane vlasnik crkvenih dobara i imanja i s time zaokruži svoju državnost. Srbija će još teže podnijeti i to što će gotovo sigurno carigradski patrijarh Bartolomej proglasiti autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve kao što je priznao i autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i tu onda za Srbiju više nema povratka, njihov ‘geopolitički san’ o izlasku na more se više neće moći ostvariti, zaključio je Domazet Lošo.

Izvor: direktno.hr

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar

Politika

SHOW: Dodik kod Hadžifejzovića na Face TV-u

Gost Senada Hadžifejzovića na Face TV-u, zbog kojeg je privremeno studio morao preseliti u Banja Luku, bio je srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milorad Dodik

“Gdje je referendum?”, upitao je Hadžifejzović, a srpski član predsjedništva odgovorio mu je: “Bit će!”. “A gdje je onaj što je bio? Povlačite se. Plašite se Amerikanaca, Palmera?”, nastavio je s provokacijama voditelj i glavni urednik. “Šta Palmer, šta? Ne plašim se! Koliko puta mi je prijetio? I šta je uradio? Nije ništa, neće ni sada! Palmer priča uspavanke, neće kazniti ni moje saradnike, on prijeti opozciji. Moju političku karijeru neće završiti stranci, već narod, kad me ne izglasa”, rekao je Dodik.

Ovo je jedan od najdinamičnijih, najluđih i najkontroverznijih intervjua u posljednje vrijeme, ako ne i uopće u BiH – i zbog provocirajućeg voditelja i zbog provocirajućeg gosta.

Pogledajte:

 

Nastavi čitati

Politika

MLADEN IVANIĆ: Hrvati u BiH žrtva su Republike Hrvatske!

“Nije realno da se Republika Srpska odcijepi od BiH, ne vidim tko bi tu odluku podržao, mislim da ne bi ni Srbija zbog Kosova i Metohije, a mislim da ni Dodik u to ne vjeruje”, rekao je bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik tamošnje Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić u emisiji „Nedjeljom u 2“ na HTV-u, dodavši da je ključni motiv Republike Srpske da sačuva svoje institucije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Mladen Ivanić

Govoreći o potezima i najavama predsjednika Milorada Dodika o izlasku RS-a iz BiH, Ivanić je rekao da njegovi stavovi ne prolaze u zajedničkim institucijama i da ga to vjerojatno nervira, odnosno da njegov autoritet u Sarajevu ne postoji jer je za takvo nešto, po njegovu mišljenju, potreban potpuno drugačiji profil političara.

„Dosad se Dodik uvijek povlačio, a ovdje je u pitanju njegova politička karijera jer je letvicu digao previsoko i sad ne zna kako bi se vratio“.

Na pitanje vodi li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konstruktivnu politiku u regiji, Ivanić je kazao da, iako je njegov veliki kritičar, ne može naći nijedan konkretan primjer ili neki Vučićev potez usmjeren protiv interesa BiH, čak ni neku njegovu izjavu koja bi bila udar na BiH.

„Ovdje se Srbija ne treba miješati, a u slučaju rata – naravno da neće šutjeti“, rekao je Ivanić dodavši da je službeni stav Srbije da neće raditi ništa protiv teritorijalnog integriteta BiH.

Za iduće tri godine u BiH Ivanić kaže da će „biti galame, ali Dodik i Izetbegović će se brzo dogovoriti“ jer „Izetbegović treba Dodika“ kako bi mogao imati agresivniji nastup prema međunarodnoj zajednici.

Osvrnuvši se na položaj Hrvata u BiH, odnosno ne postojanje hrvatskog entiteta, Ivanić je naveo da je „pozicija hrvatskog naroda u BiH žrtva interesa Republike Hrvatske“, odnosno Washingtonskog sporazuma (kojim su Federacija BiH i Hrvatska trebale ući u konfederaciju, op.a.). Stoga je njegov prijedlog uspostava jednog kantona u kojem bi Hrvati bili većina i imali pravo veta na federalni proračun, poručivši pri tom da je protiv rušenja Daytonskog sporazuma. Komentirajući pak sadašnji izbor hrvatskog predstavnika u zajedničkom Predsjedništvu, kojim Hrvati nisu zadovoljni, Ivanić je predložio uspostavu jedne izborne jedinice za Hrvate koja bi postojala samo jedan dan izbora i nakon toga bi se ukinula. Drugo rješenje po Ivaniću bio bi izbor hrvatskog predstavnika u parlamentu.

Komentirao je i izjavu biskupa Komarice da je položaj Hrvata u RS-u nikad gori, da im se ne obnavljaju kuće i da se zbog toga ne vraćaju u RS. „Komarica rijetko argumentira što govori, htio bih da mu je pristup puno konkretniji“, kaže Ivanić, dodavši da je to sve „rezultat straha od tamne vizije budućnosti BiH pa ljudi radije ostaju gdje su sada jer se boje ekonomske perspektive u BiH“.

Za „brak Čovića i Dodika“ kaže da je rezultat višegodišnje formalne frustracije SDA-om, tj. da ih zbližavaju negativna iskustva s tom bošnjačkom strankom „iako su i jedan i drugi priželjkivali SDA za partnera“, dodavši da ne vidi što je zajednički motiv njih dvojice.

Smatra da je najveća odgovornost u BiH kod Bošnjaka jer su najbrojniji te da „trebaju izroditi lidera koji će imati spremnost i sposobnost da riješi problem sa Srbima i traume Hrvata.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati

Politika

LJUBIĆ: HRT ignorira teme koje se tiču političkog djelovanja bh. Hrvata

U Hrvatskom se saboru raspravljalo o izvješću tj. poslovanju Hrvatske radio televizije. Saborski zastupnik Božo Ljubić poseban je naglasak u svome izlaganju stavio na činjenicu o tome kako HRT tretira teme koje dolaze iz Bosne i Hercegovine.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Božo Ljubić

HRT je kao javna televizija potreban Republici Hrvatskoj. Svi mi – i Sabor i Vlada i HRT trebamo učiniti sve da HRT odgovori svojim obvezama kao javna televizija na način da predstavi svu kompleksnost i različitost hrvatskoga društva. Pri tome ne treba smetnuti s uma da izvan granica Hrvatske živi jednako brojna izvandomovinska “Hrvatska”.Kada je riječ o programima i financiranju programa i emitiranju, ova činjenica mora biti uvažena i od HRT- a i od svih institucija Hrvatske, kazao je Ljubić dodajući kako je u protekle tri godine urađen značajan napredak u informiranju Hrvata izvan Republike Hrvatske, prenosi Jabuka.tv.

Hrvati u BiH nemaju javni servis

Većina emisija, njihov format i programi na kojima se emitiraju, je namijenjena informiranju Hrvata izvan Republike Hrvatske o onome što se događa u Hrvatskoj. Trebali bi također biti informirani o tome što se događa izvan Hrvatske, govori Ljubić dodajući kako je Hrvatima u BiH posebno potreban HRT.

Hrvati u BiH, za razliku od druga dva konstitutivan naroda, nemaju svoj javni servis.

Srbi imaju RTRS u Banjoj Luci, Bošnjaci imaju Federalnu televiziju, a više-manje imaju i BHRT koji je zamišljen kao državni i javni servis. Hrvati stoga uglavnom gledaju HRT čak i onda kada ih ignorira, kazao je Ljubić.

Naveo je kako se ignoriraju teme, posebice one o političkom djelovanju Hrvata u BiH. Čak su i dopisništva otvorena u Sarajevu i Mostaru jedna vrsta alibi projekta.

U iznajmljenom prostoru u Sarajevu sjede dva čovjeka bez kamere i kamermana pa i nije čudno da iz Sarajeva, gdje su sve relevantne institucije, ne dolaze nikakve informacije. O materijalnoj opremljenosti ekipe u Mostaru govori i nepostojanje studija sličnog onom u npr. Splitu ili Šibeniku, naglašava saborski zastupnik Božo Ljubić.

Emisija “Pogled preko granice” u apsurdno kasnom terminu

Kada je u pitanju emisija “Pogled preko granice” tu je situacija poprilično apsurdna.

Uredništvo, novinari i sugovornici ulože veliki napor da bi obradili teme. Onda se ta emisija emitira na HRT 4 u 23.40. Tko to može gledati u terminu dvadeset minuta prije ponoći, zapitao se Ljubić dodajući kako se ista emisija reprizira za tjedan dana u popodnevnim satima na HRT1 kada većina obrađenih tema uopće više nije aktualna.

Kada je u pitanju izvještavanje Hrvatskoga sabora ovdje je prije više od godine bila rasprava o Deklaraciji o položaju hrvatskoga naroda u BiH. Na HRT to nije bilo dostojno ni za temu dana, ni za Otvoreno, a da ne kažem da se nitko nije udostojio od novinara upitati o čemu mi to ovdje raspravljamo, naglasio je saborski zastupnik Ljubić dajući nekoliko primjera o nemaru HRT prema Hrvatima izvan Hrvatske.

Spomenut ću sjednicu Savjeta Vlade za Hrvate izvan Hrvatske održane prošle godine u Varaždinu. Tada je moj kolega Željko Raguž dobronamjerno iznio prijedloge. Predstavnik HRT tada je rekao: “Nismo mi ovdje da ispunjavamo želje slušatelja!” Nismo mi ovdje slušatelji, zaključio je Ljubić u svom izlaganju.

U kontekstu onoga što sam govorio, tj. činjenice da Hrvati u BiH nemaju svoj javni servis, potičem ravnatelja na uspostavljanje suradnje s RTV Herceg Bosne koju su uspostavile općine i gradovi u BiH s hrvatskom većinom. | HMS

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Trebaju li Hrvati tužiti RS za naknadu štete?

Najčitanije objave

Popularno