Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

CVITANOVIĆ: Novi preustroj BiH znači da više nije ‘sastavljena’ od dva entiteta

Na konstataciju da međunarodna zajednica jasno poziva HDZ BiH da prestane blokirati donošenje odluke o financiranju izbora, predsjednik HDZ-a 1990. Cvitanović kazao je da je tražio komentar od onih koji bi trebali glasovati za takvu odluku i oni su kazali da bi tako izašli iz zakonskih okvira.

-Nisam pravni ekspert ali, evo, pozivam visokog predstavnika da nametne i proračun i odluku o financiranju izbora ali i da se provede odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ne možete samo selektivno provoditi presude koje idu protiv jednog naroda. Ne znam hoće li biti nametnute odluke. Propustili smo mnogo prilika da ne moramo na silu gurati nezakonitu odluku o financiranju izbora. Sramota je za one koji pozivaju visokog predstavnika da radi njihov posao. Potpuno mi je neprihvatljiv pritisak na Schmidta da nametne odluke o proračunu ili o financiranju izbora, kazao je čelnik HDZ-a 1990., koji vjeruje da će sredstava potrebna za organizaciju izbora biti osigurana na vrijeme.

-Ali mene mnogo više opterećuju druge odluke SIP-a BiH. Mnogim našim građanima je praktično onemogućeno glasovanje, govorim o dopisnom glasovanju, a što će značajno utjecat na područje Republike Srpske. Ako ostane ovakav Pravilnik, siguran sam da neće biti više od tri hrvatska vijećnika u RS-u, ukazao je sugovornik N1 na čije je čitanje zašto o tome ne govori Dragan Čović odgovorio protupitanjem zašto o tome ne govore Izetbegović, Nikšić…

Naveo je da on govori o tome zato što ga je strah nove izborne prijevare.

-Ja sam dio HNS-a BiH i uvijek govorim o položaju Hrvata u RS-u. Kao stranka, prijavili smo se na sve pozicije u tom entitetu, kazao je.

Upitan hoće li podržati Čovića kao kandidata za člana Predsjedništva BiH, istaknuo je da nemaju pravo ne podržati onoga tko bude kandidat ispred HNS-a BiH.

-Mislim da bi bio smrtni grijeh da se ne izađe na izbore i da nas Željko Komšić predstavlja u Predsjedništvu BiH, stav je Cvitanovića koji je siguran da će Hrvati izaći na izbore, no ne može reći na čemu Čović bazira apsolutnu pobjedu. Vrlo je realna opcija, kaže on, da Komšić pobjedi i da Hrvate drži zarobljenima još četiri godine.

Govoreći o eventualnim sankcijama za hrvatske političare, Cvitanović je naveo da, ako ministri koji dolaze iz HDZ-a rade protiv zakona, trebaju biti kažnjeni ali misli da situacija uopće nije tako kritična već je riječ o pritiscima na međunarodnu zajednicu.

Pojašnjavajući ide li se u preustroj BiH i je li to protiv Daytona, sugovornik N1 citirao je zaključak 7 HNS-a koji kaže da su, ako se nastavi uzurpaciju hrvatskih političkih pozicija, predstavnici hrvatskog naroda dužni pokrenuti sve procedure za novi administrativno-teritorijalni ustroj BiH utemeljen na federalizmu i konsocijacijskoj demokraciji.

-Što to za mene znači? Ovo je čvrst kondicional. Ako se nastavi uzurpaciju hrvatskih prava, naravno da se mora očekivati odgovor druge strane i da će on biti temeljen na jednom potpuno novom uređenju BiH. To bi značilo novi Ustav BiH, BiH više ne bi bila ‘sastavljena’ od dva entiteta. To je potpuno legitiman stav. Ako netko svaki dan poziva na građansku državu, što očekuje? Da će netko prešutjeti? Ponavljam, ovo je čvrst kondicional ‘ako se nastavi’. Vidjet ćemo hoće li se nastaviti…, rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Cvitanović.

Izvor: dnevni.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x