Kontaktirajte nas na:

Politika

Čovićev HNS protiv sudjelovanja u radu Grupe za EU integracije

Predstavnici HDZ-a BiH se jedini nisu pojavlili na sastanku političke radne grupe koje je pokrenuta s ciljem reformskih procesa u BiH i realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović HNS

Rad ove Grupe podržali su i Delegacij EU i zemlje Kvinte. Umjesto dolaska na sastanak, lider HDZ-a je održao sastanak sa čkanovima HNS-a.

Kako je saopćeno HNS je razgovora o europskom putu BiH u svjetlu online Summita čelnika zemalja EU-a i zemalja Zapadnoga Balkan koji se u ovome tjednu održava putem videokonferencije. Govorilo se i o realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji o napredovanju u europskim integracijama i postizanju najistaknutijeg cilja vanjske politike BiH.

Predsjednici stranaka HNS su na današnjam sastanku izrazili podršku odluci da hrvatski dužnosnici ne sudjeluju na sjednici ad-hoc političke radne skupine u Predsjedništvu BiH.

Hrvatski narodni sabor:

1. Jednoglasno izražava potporu u nesudjelovanju u radu ad hoc političke radne skupine uspostavljene Predsjedništvom BiH, imajući u vidu da trenutni saziv Predsjedništva ne ispunjava kriterije konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja sukladno Ustavu BiH sa stanovišta pozicije hrvatskoga člana; nedvojbeno naglašava da hrvatski dužnosnici nikada neće izraziti podršku uzurpatoru koji je već treći put izabran protivno demokratski izraženoj volji konstitutivnog hrvatskog naroda, otimajući pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu i svjesno narušavajući temeljne odrednice BiH. Predsjedništvo u ovakvom sastavu nije i ne može biti predvodnik pozitivnih procesa, naročito onih koji se tiču europskih integracija,

2. Upućuje ustrajnu, aktivnu i nedvosmislenu podršku dužnosnicima HNS-a u Vijeću ministara prilikom vođenja procesa europskih integracija BiH, pri radu sjednice Kolegija za europske integracije Vijeća ministara,

3. Apelira na aktivnije sudjelovanje nadležnih institucija – Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH u žurnom pristupanju realizaciji 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao reprezentativnih tijela koje odražavaju legitimnu zastupljenost i interese svih konstitutivnih naroda i vodećih političkih struktura,

4. Potvrđuje snažnu i neupitnu predanost integracijama Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO kao ključnom cilju vanjske politike BiH i poticatelju stabilnosti, prosperiteta i razvoja,

5. Izražava snažnu potporu svim legitimnim i legalnim predstavnicima hrvatskoga naroda u tijelima vlasti te ukazuje na nužnost implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava koja se tiču provedbe natkrovljujućeg ustavnog načela konstitutivnosti i legitimnog demokratskog predstavljanja,

6. Poziva na politički dijalog i unutarnji dogovor kako bi Bosna i Hercegovina došla do stabilnosti i članstva u Europskoj uniji, koje je vodeći vanjskopolitički prioritet i opredijeljenost konstitutivnih naroda i drugih žitelja u BiH; na odgovornost i predan rad sve političke stranke i njihove lidere, da rade u interesu BiH i njezine ustavne strukture, koordinirajući aktivnosti i preporuke iz dokumenata Europske komisije i drugih međunarodnih institucija, koje moramo ispuniti; nadalje poziva na političku odlučnost i senzibilitet prema izbornoj volji konstitutivnih naroda u ključnim trenucima pri europskim integracijama, gdje podržava iskorak i napredak umjesto političkih prijepora, preglasavanja i blokada te na izgradnju povjerenja, konsenzusa i dijaloga pri iznalaženju rješenja kako bi se napravili neophodni koraci,

7. Smatra kako je narušen legalitet i legitimitet Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) koje ne bi smjelo kršiti zakone i propise niti se stavljati u funkciju određenih politika, poziva nadležne institucije da ispitaju kršenje zakona i svih procedura za izbor i imenovanje članova SIP-a. Predsjednici stranaka HNS su mišljenja kako je u ovakvim okolnostima krajnje upitno raspisivanje i održavanje lokalnih izbora i smatraju kako o ovim pitanjima treba raspraviti i odlučiti Parlamentarna skupština BiH,

8. Najodlučnije osuđuje svako profiterstvo, kao i konstantna nastojanja netransparentnog djelovanja. Posebno osuđuje nepoštivanje zakonskih procedura pri nabavci medicinske opreme i respiratora, kao i ostale pravno-upitne odluke federalnog stožera Civilne zaštite. Upozorava na netransparentnu izmjenu sastava federalnog stožera koji, kako se i pokazalo, bez stručnih konzultacija donosi odluke koje bi mogle biti pogubne za zdravstveni sektor i zdravlje žitelja BiH, poziva nadležne institucije, a posebno Tužiteljstvo BiH, da se utvrde svi propusti pri nabavi respiratora i stvarno stanje te da se procesuiraju svi oni koji su sudjelovali u ovom, po svemu sudeći, očiglednom kaznenom djelu, koje ima sva obilježja organiziranog kriminala,

9. Poziva sve razine vlasti na sagledavanje činjenica te izradu kvalitetnih programa pomoći gospodarstvu i zaštiti radnih mjesta kao i na veću socijalnu osjetljivost pri rješavanju negativnih utjecaja na gospodarstvu i ekonomiji koje je prouzročila pandemija koronavirusa.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

DRAGAN ČOVIĆ: Dok se ne promijeni Izborni zakon obavljamo samo operativne aktivnosti

Nakon sjednica predsjedništva HDZ-a i HNS-a u Mostaru medijima se obratio i njihov predsjednik Dragan Čović. On je govorio o predizbornoj kampanji koja je u toku, ali i drugim političkim aktuelnostima.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Dragan Čović

Čović je kazao da će se nakon kampanje za lokalne izbore posvetiti isključivo Izbornom zakonu, “dok to ne promijenimo bit će samo operativne aktivnosti”, kazao je.

Govorio je o sastancima s drugim strankama, kako će se oni dešavati i u vrijeme kampanje, ali da za promjene izbornog zakonodavstva treba šira podrška političkih subjekata.

“Svakodnevno svjedočimo da nam ne funkcionišu izvršna i zakonodavna vlast, pravosuđe, da ovo nije zemlja u kojoj bi željeli živjeti.

Ništa se neće moći desiti dok ne sjednu svi politički predstavnici i ne dogovore ključne stvari kao i provedbu onih 14 tačaka iz zahtjeva EU te zemlja dobije kandidatski status”, izjavio je Čović.

Kazao je kako HDZ očekuje da će dobiti sve načelnike gdje su Hrvati većina, “bez obzira na ovo što radi CIK, što izlazi iz zakonodavstva”.

“Znali smo da će to raditi, kako je izabran i ko je izabran. Bez obzira na to vjerujem da ćemo imati više načelnika i općinskih vijećnika nego prije četiri godine”, izjavio je.

Problem je Covid i ko može biti zaražen, dodao je, ali uvjeti su svima isti.

“Želim dobre i korektne kampanje, a neka rezultat bude po urađenom u posljednje četiri godine”, zaključio je Dragan Čović.

Nastavi čitati

Politika

Rodoljub Drašković: “Republika Srpska je dno dna Evrope, njom vlada autokratija”

Politički sistem u Republici Srpskoj je tako postavljen da vlada autokratija i volja jednog čovjeka, rekao je u emisiji “Puls” BN TV Rodoljub Drašković, predsjednik poslovnog sistema Swisslion.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Rodoljub Drašković

– Republika Srpska je dno dna Evrope zbog toga što je tako postavljen politički sistem, što vlada autokratija. Ko je Skupština Republike Srpske u liku jednog čovjeka, ko je Vlada Republike Srpske u liku jednog čovjeka – kaže Drašković.

Na pitanje voditelja: Ko je taj čovjek, Drašković je odgovorio:

– Pojma nemam, apstraktna ličnost…Ja se ne bavim ličnostima nego procesima.

Na insistiranje voditelja da kaže kako se osjeća, Drašković kaže:

– Baš se lagodno osjećam, baš se lagodno osjećam. Narod zna koje su to ličnosti, kako funkcionišu, gdje su…

Drašković je rekao da ne treba njega da pitaju o kriminalnim radnjama u Republici Srpskoj.

– Tu je govornica parlamenta Republike Srpske. Ako je istina 50 odsto od onog što se govori za tom govornicom, gdje su istražnih organi, da li funkcioniše zakonodavstvo u Republici Srpskoj? Zašto se ne pokreću sudski postupci?

Drašković je rekao da njegov povratak u Hercegovinu je prije svega put slučajnog prolaznika i želja tamošnjeg stanovništva da se pokrene propala privreda.

Objašnjavajući početke svog biznisa u Republici Srpskoj, on navodi da je podigao Industriju alata Trebinje, te da ništa ne duguje Republici Srpskoj.

– Odgovorno tvrdim da Poreskoj upravi Republike Srpske ne dugujem ništa. To dokazuju moji advokati. Tražim svoja zakonska prava za otpis potraživanja prije privatizacije, a tadašnji i sadašnji režim je isti koji se dogovarao sa mnom da će se to desiti- rekao je Drašković i dodao da IAT danas uspješno posluje, a da je on investirao u tu fabriku 37 miliona maraka.

 

Nastavi čitati

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x