Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČOVIĆ PROTIV: Nitko iz HDZ-a BiH nije glasao za uvođenje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu

“Nazočno 15, za šest, protiv sedam, suzdržano dvoje. Iz FBiH šest za, dva protiv, dva suzdržana. Republika Srpska pet protiv. Nema opće većine, prijedlog nije prošao”, priopćio je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne slkupštine BiH Dragan Čović, nakon što su se delegati izjasnili o prijedlogu delegata Bećirovića.

Protiv Bećirovićevih zaključaka glasalo je svih pet delegata iz Republike Srpske. U pitanju su četiri delegata SNSD-a Milorada Dodika i jedan delegat SDS-a. Šest delegata iz Federacije, objavio je Čović, glasalo je za predložene zaključke.
U pitanju je pet delegata iz Kluba Bošnjaka (Bakir Izetbegović (SDA), Denis Bećirović (SDP), Asim Sarajlić (SDA), Amir Fazlić (SDA) i Munib Jusufović (SBB)), te jedan delegat iz Kluba Hrvata (Zlatko Miletić). Preostala četiri delegata iz Federacije pripadaju HDZ-u BiH. Dvoje od njih glasalo je protiv prijedloga Bećirovićevih zaključaka, dok je dvoje bilo suzdržano. Protiv uvođenja sankcija Rusiji, vidi sa na listingu, glasali su Dragan Čović i Marina Pendeš, dok suzdržani bili Lidija Bradara i Bariša Čolak, prenosi portal istraga.ba

Evo što je predložio Denis Bećirović.

“Dom naroda PS BiH naglašava da su organi BiH definirali vanjskopolitičke ciljeve i da je obaveza Vijeća ministara BiH da politike, mjere i stavove usklađuje sa vanjskom i sigurnosnom politikom BiH. Dom naroda ističe važnost poštivanja evropskog sigurnosnog poretka čija su ključna načela sadržana u Povelji UN-a i osnovnim dokumentima organizacije za evropski sigurnost i saradnju, uključujući Helsinški završni dokument i Parišku povelju. Dom naroda najoštrije osuđuje agresiju na Ukrajinu i njen suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost, te poziva Rusku Federaciju da osmah zaustavi vojni napad i povuče svoje oružane snage s ukrajinske državne teritorije. Dom naroda osuđuje rusko priznanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska kao čin flagrantnog kršenja suvereniteta Ukrajine i potkopavanje osnova međunarodnog poretka. Neprihvatljivo je oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu opravdati na bilo koji način ili biti neutralan pred stradanjem ukrajinskog naroda i očiglednim napadom na međunarodni poredak i temeljna načela međunarodnog prava”, navedeno je u prijedlogu Bećirovićevih zaključaka.

Reakcija iz HNS-a i HDZ BiH

Nakon što su izašli u javnost rezultati glasovanja o ovoj temi HDZ BiH i HNS su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem stoji da neki skupljaju političke poene na Ukrajini.

  • HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor BiH jasno i nedvosmisleno su osudili agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu slijedeći sva stajališta Europske unije uključujući i sankcije. Zbog toga, s gnušanjem odbacujemo pokušaje dijela bošnjačkih medija da nas se predstavi u drukčijem svjetlu nakon neprihvaćanja današnje politikanske i posve besmislene inicijative izaslanika u Domu naroda Denisa Bećirevića, izjavio je predsjedatelj Doma naroda PSBiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodaje kako mora iskazati svoje razočaranje što se na žrtvi Ukrajine nastoje zarađivati jeftini politički bodovi te se nastavlja sa “sramnom propagandom čiji je cilj pokušati diskreditirati Hrvate i hrvatsku politiku”.

-Najbolji odgovor na to predstavljaju potezi odgovornih i humanih ljudi koji su udomili izbjeglice iz Ukrajine, uključujući u Mostaru i Međugorju, te se o njima tjednima skrbe, dodao je Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x