Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČOVIĆ: Ovo nije predstava. Ne postoje uvjeti da se održe izbori

“Jučer nismo imali mogućnost da raspravljamo po hitnoj proceduri o izmjenama Izbornog zakona BiH zbog nedolaska predstavnika SDA i još nekih stranaka. Danas smo imali raspravu o dnevnom redu. Raspravili smo procedure o donošenju ovog zakona, raspravljali smo o procedurama hitnosti, ali o meritumu nismo govorili, mada se to miješalo, što se redovito zloupotrebljava.

Uspjeli smo da zakon ide po hitnoj proceduru. Kada smo otvorili raspravu o meritumu zakona, tada se predsjednik Kluba Bošnjaka pozvao na štetnost vitalnih nacionalnih interesa sukladno Poslovniku”, kazao je Čović.

Dodao je kako je zatim provedena procedura te da se hrvatski i srpski klub se izjasnio da ovo nije štetno po vitalni nacionalni interes, a bošnjački klub se izjasnio da jeste.

“Dogovorili smo predstavnike iz tri kluba, a to su Izetbegović, Čolak i Nović, koji su održali prvu sjednicu tog povjerenstva. Nović i Čolak su ponovili stav da vitalni nacionalni interes Bošnjaka nije ugrožen, dok je Izetbegović uzeo vrijeme i mora se izjasniti u roku od pet dana. Ako se oni ne usuglase, ova procedura ide na Ustavni sud, i to će biti 14. skoro jubilarna odluka kluba Bošnjaka da se pozovu na vitalni nacionalni interes. Od 16 povlačenja vitalnog nacionalnog interesa, 14 su povukli Bošnjaci. Kada dobijemo odluku Ustavnog suda, onda ćemo nastaviti rad po ovoj točki”, kazao je Čović.

Istaknuo je kako ovo nije predstava, već zaštita jednog naroda, kako osigurati legitimno predstavljanje hrvatskog naroda.

“Hrvati su dali više od 10 prijedloga izmjena i dopuna ustava, izbora članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Pokušavamo popraviti što se da popraviti, da spriječimo političko nasilje u BiH kada je u pitanju funkcioniranje vlasti. Da prije nekoliko dana predsjednik SIP-a nije naglasio kako će donijeti odluku o izborima 4. svibnja, mi ne bismo pokrenuli ovu proceduru.

Kada je to javno kazano, onda smo kroz hitnu proceduru pokušali popraviti što se može, da izbore održimo uz sve manjkavosti, da izbjegnemo nelegitiman izbor nekih naroda u institucijama”, rekao je Čović.

“Tražimo mogućnost da ovo pitanje zadržimo u fokusu. Ne postoje formalno-pravne mogućnosti da se izbori održe”, podcrtao je Čović, te dodao kako ne odustaju i spomenuo da u Neumu da nije bilo uplitanja međunarodne zajednice riješila bi se politička kriza.

On je komentirao i mogućnost da prijedlog HDZ-a padne na Ustavnom sudu.

“Ne znam kako ste zaključili kako će nešto pasti na Ustavnom sudu. U prijedlozima smo poštovali Ustav BiH.

Ako Ustavni sud odgovori kako mislimo da će odgovoriti, a to je da ovo ne može biti vitalni nacionalni interes Bošnjaka, onda ćemo obaviti raspravu o hitnom postupku u Domu naroda i uputiti taj prijedlog u Zastupnički dom Parlamenta BiH, kazao je Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x