Kontaktirajte nas na:

Politika

Čović o izbornom zakonu kao preduvjetu za formiranje vlasti

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Hrvatski narodni sabor uputit će dopis kojim će se pokrenuti rasprava o izbornom zakonu, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u razgovoru za BHRT.

Osim o ovoj inicijativi, Čović je govorio i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, zastoju u formiranju vlasti te o uvjetima za održavanje lokalnih izbora u Mostaru.

Izborni zakon se mora promijeniti

Na pitanje stoji li i dalje uvjet da nema federalne vlade bez izmjene izbornog zakona, Čović je kazao da to nije uvjet, niti imperativ “kojimi želimo ugraditi u ovakvoj političkoj komunikaciji, ali jest vrlo jasan stav prema onome što se događa u BiH”.

“Mi mislimo da to treba definitivno razgraničiti. Pokrenut ćemo proces razgovora sa SDA i s bošnjačkim partnerima uopće, da dođemo do nekih rješenja kojima bismo otklonili bilo kakve sumnje hoće li dogodine biti izbori u Mostaru, ali kroz institucije BiH, ne kroz neka nametnuta ili fingirana rješenja onoga tko nije zakonodavac”, naveo je Čović.

S druge strane, ističe, da i izbore 2022. godine dočekamo u jednoj rasterećenoj atmosferi “gdje možemo kroz izborne cikluse garantirati legitimnost predstavljanja sukladno Ustavu BiH”.

“Izborni zakon se mora promijeniti, to je preduvjet bilo kakvog normalnog funkcioniranja svih vlasti u BiH. I danas je najveća odgovornost na HDZ-u i SDA-u, kao predstavnicima hrvatskog i bošnjačkog naroda u BiH”, rekao je Čović.

Napominje da smo dostigli jednu razinu koja se danas manisfestira jednom izuzetnom krizom.

“Evo, u trinaesti mjesec ulazimo a da nemamo vlasti na razini BiH. Praviti nove eksperimente, a da nismo otklonili probleme koji su nastali upravo zbog nelegitimnog predstavljanja nakon općih izbora 2018., bilo bi neodgovorno”, ocjenjuje lider HDZ-a BiH.

Naglašava da HDZ nije neodgovorna politička opcija, te da preuzima na sebe potpunu odgovornost za vođenje svih političkih procesa u BiH, osobito u ime hrvatskog naroda.

“Jasno je da ne postoji nikakva mogućnost da bez izbornog zakona raspravljamo neke druge modalitete oko uspostave vlasti ili neke buduće političke aranžmane”,  kaže Čović.

Ističe da nema nikakvog razloga da već sutra nemamo novo Vijeće ministara, ali je, navodi, problem u tome što postoje različite taktike i različita viđenja tog procesa.

“Ako smo mi u četvrtom mjesecu već sve dogovorili, podijelili sve resore između ključnih partnera, onih legitimnih predstavnika kod Srba, Bošnjaka i Hrvata, što se mora uvažavati kad je u pitanju Vijeće ministara, pa u konačnici i 5. kolovoza u Uredu EU u Sarajevu napravili čak jedan sporazum koji precizno definira te korake, ja mislim da ne postoji nijedno pitanje koje može biti prepreka da se Vijeće ministara odmah uspostavi”, kazao je Čović.

Prema njegovim riječima, jako je puno problema na kojima novo Vijeće ministara i nova Parlamentarna skupština BiH moraju početi raditi.

Kriza nesagledivih razmjera

“Nije problem samo Vijeće ministara. S Vijećem ministara vežete i Parlamentarnu skupštinu – i Zastupnički dom i Dom naroda nemaju nužne institucije da bi mogli poslovnički funkcionirati, što znači da mi nemamo uopće vlasti na razini BiH”,  ističe Čović.

Za razliku od nižih razina vlasti, nastavlja, ovdje imamo problem da je došlo do pomjeranja jednog broja osoba iz jedne institucije u drugu.

“Predsjedatelj Vijeća ministara je trenutačno i predsjedatelj Zastupničkog doma BiH, što je jedan neprihvatljiv standard u demokratskom svijetu i to je još jedan dodatan razlog i argument da odmah uspostavimo vlast, pa da onda pokušavamo rješavati probleme i našeg euroatlantskog puta, i socijalne i ekonomske stabilnosti, ali i mnogih drugih stvari koje nam trebaju za investicijski zamah”, dodaje Čović.

Naglašava da je od milijardu i po do dvije milijarde KM sredstava “ukočeno” u nekim procesima kroz sporazume koji stoje u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Podcrtava kako je teško dati odgovor zašto se u Vijeću ministara igraju “zakulisne igre”. “Ima različitih špekulanata. Neki kažu da političko Sarajevo neće uopće ići u formiranje vlasti iduće tri godine. Ja mislim da to nije tako i da ove otklone koji su još postojali između nas jednostavno treba ostaviti u drugi plan, kao imperativ staviti vlast i da ona konačno može raditi, osobito na našem europskom putu”, poručuje Čović.

Europska komisija će, dodaje, vrlo brzo imati sve svoje instrumente koji će biti u komunikaciji s BiH. “Ali s kim u BiH? Ako nemate novouspostavljeno Vijeće ministara, Parlamentarnu skupštinu, u Predsjedništvu BiH imate dva bošnjačka člana…jasno je da što prije uspostavimo vlast, bit ćemo i predmet određenih dogovora na toj višoj razini”, govori Čović.

Za trenutačno bezvlašće kaže da ga je apsolutno svjestan i da se radi o krizi nesagledivih razmjera, iako se ona još tako ne manifestira zato što još uvijek postoje nekakvi instrumenti koji su izgrađeni posljednjih nekoliko godina, a “koji održavaju i njeguju ovaj preskupi aparat kakav jest BiH”.

“Bojim se ne razmišljati čak o tome što bi se moglo dogoditi za par mjeseci ako bi se nastavilo ovako. Ja mislim da bismo imali jedan ogromni socioekonomski problem u funkcioniranju na svim razinama u BiH. Ne smijemo dalje kalkulirati s tim što bi se moglo dogoditi, dovoljno je ovo snažna poruka svima nama, dovoljno jasna kriza da je odmah treba početi rješavati” , zaključio je Čović.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

Dno dna dva HDZ-a: U koaliciji sa četnicima

SNSD, Demos, Ujedinjena Srpska, SRS “Vojislav Šešelj”, HDZ BiH i HDZ 1990, potpisali su koalicijski sporazum u Pelagićevu.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Šešelj pali hrvatski zastavu

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik čestitao je koaliciji šest stranaka u Pelagićevu na okupljanju oko kandidata SNSD-a za načelnika Slavka Tešića i najavio da će ta suradnja dovesti do realizacije novih projekata za stabilnost i razvoj općine.

“Surađivat ćemo i pokazati da imamo zajednički cilj, očuvati mir, stabilnost i dobre odnose među ljudima”, rekao je Dodik na svečanosti u tamošnjem Domu kulture. Istaknuo je, prenose Nezavisne novine, kako se zajedničkim radom uvijek postiže više.

“Vjerujem da zajednički možemo mnogo postići, uz energiju mladog načelnika, jer bez spoja općinskih i republičkih institucija i dobre suradnje teško je raditi velike projekte”, rekao je Dodik.

Nastavi čitati

Politika

MARKO VUČETIĆ: “Čovićev pakt s Dodikom je pakt izdaje Hrvata u BiH”

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za PINK TV da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može da funkcioniše i da je, ukoliko ona ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da razdruživanje ne znači rat, jedino ukoliko bi međunarodni intervencionizam produkovao tako nešto.

Univerzitetski profesor iz Zadra i bivši saborski zastupnik Marko Vučetić kazao je za Vijesti.ba kako je Dodikova zabrinutost za Hrvate vrhunac historijske ironije.

„Dodikovo preuzimanje patronata nad Hrvatima u BiH, pod krinkom lažne zabrinutosti nad njihovom sudbinom u njihovoj državi vrhunac je historijske ironije koja pokazuje kako pogrešne i promašene politike vode prema tome da hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ostane bez vlastite države – Bosne i Hercegovine“, kaže Vučetić.

On dodaje kako su pogrešne politike sve one politike koje smatraju da je domovina Hrvata u BiH Hrvatska, a ne Bosna i Hercegovina.

„Ta pogrešna politika je, kako je to rekao fra Drago Bojić, Hrvate pretvorila u dijasporu u vlastitoj zemlji. Ta pogrešna politika se danas udružuje s onima koji su započeli rat Bosni i Hercegovini, s onima koji ni danas ne odustaju od ciljeva i namjera zbog kojih su pokrenuli ratove, samo što sada koriste nekadašnje neprijatelje – Hrvate, kako bi ih izigrali i zajedničkim izjavama doveli do ostvarivanja ciljeva politika rata i ratovanja“, smatra Vučetić.

Vučetić ističe kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini ostavljeni i izigrani.

„Zajednička izjava je zapravo pakt s Dodikom, a to je pakt izdaje. Zbog tog pakta se prešućuju krivci za rat, a to je najstrašnija izdaja – izdaja žrtava“, mišljenja je naš sagovornik.

Oni koji šuteći izvršavaju naloge krivaca za rat, pretvarajući ih u saveznike, izdajice su vlastitog naroda, vlastite nutrine i historijskog mišljenja, dodaje on.

„Najostavljeniji i najizdaniji narod zasigurno je hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Put izdaje vodi prema Dodiku, a na tom putu postoje mnoge izjave i sve su izjave izdaje“, zaključio je Marko Vučetić.

Izvor: vijesti.ba

Nastavi čitati

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x