Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČOVIĆ: Hrvatski narodni sabor zajednički izlazi na iduće izbore

“Mi smo se danas dogovorili na sjednici Predsjedništva HNS-a, da zajednički idemo na iduće izbore svjesni ovih iskušenja, svjesni uloge Središnjeg izbornog povjerenstva političke atmosfere koja se gradi jer mislimo da može biti veća šteta ako bi napravili jednu drugačiju kalkulaciju oko izbora”, kazao je Čović.

Pojasnio je da su na sjednici HNS-a razmatrali dvije teme.

– Aktualnosti oko izmjena Izbornog zakona i provedba onog programa kojeg je donijelo po nama nelegalno i nelegitimno Središnje izborno povjerenstvo, ali želimo dosljedno poštivati termine i sve ono što je stavljeno i da donesemo odluku oko narednih izbora. Posebna točka je bila provedba zaključaka izvanrednog Sabora gdje smo dogovorili kako ćemo se nositi prema tim zaključcima’, kazao je Čović.

Kako je istaknuo, izbora će biti zbog utjecaja međunarodne zajednice bez obzira na to, hoće li doći do izmjena Izbornog zakona BiH.

”Što se tiče SIP-a, to je politička institucija koja je napravljena na način da jedna politička opcija može upravljati idućim izbornim procesom. I dobro je da se predsjednik javio i rekao da će procijeniti djeluje li netko protiv Daytona pa će vidjeti hoće li ga skinuti ili neće. Dobro je da su to javno kazali i to govori u kakvom ambijentu živimo. To im nikada neće proći, tako da izbjegnimo bilo kakva nagađanja oko toga što je SIP”.

Pozvao se i na zaključke HNS-a kazavši kako će točka sedam, ukoliko druge točke HNS-a ne budu ispunjene, postati prioritet.

„Mislim da je točka sedam nedvosmislen i jasan. Kaže se da će se s pravnim i političkim sredstvima, sukladno Ustavu i zakonu, riješiti pitanje institucionalne i organizacijske transformacije BiH na tragu federalizma i sve je to tamo nabrojano. Zaključili smo da će prva točka biti implementacija zaključaka našeg sabora. Ako se ne ispoštuju dogovori, mislim da ćemo ići u tom pravcu“, poručio je Čović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x