Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH: Zločinci koji su ubijali u Vukovaru ubijali i u Srebrenici

Bećirović u vukovarskoj Koloni sjećanja

U Vukovaru su nazočni su i predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade Zoran Milanović, Gordan Jandroković i Andrej Plenković. Također tu su i ministri, gradonačelnici i predsjednici stranaka. Među njima je i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Niti ove godine u Vukovaru nije tzv. hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić. No, u Koloni sjećanja nije bio ni predsjednik HNS-a biH i HDZ-a BiH Dragan Čović.

Bećirović: “Ja sam ovdje i u ime ogromne većine dobronamjernih građana BiH”

“Vukovar je jedna velika opomena i za međunarodnu zajednicu. Zločinci koji su 1991. godine ubijali nevine građane Vukovara, Dubrovnika i drugih gradova, na žalost, od 1992. godine nastavili su ubijati nevine građane Zvrnika, Bratunca, Višegrada, Foče, Goražda, Bihaća, Sarajeva i brojnih drugih bh. gradova. Kulminacija te zločinačke politike bila je u 1995. godini kada je u Srebrenici počeo i jedini genocid na europskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata, genocid nad Bošnjacima”.

Denis Bećirović Član Predsjedništva BiH

Obilježavanju prisustvuje i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović s izaslanstvom. On se u društvu predsjednika Zorana Milanovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave pridružio Koloni sjećanja, koja ide od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prenosi Direktno.hr.

“Ja sam ovdje i u ime ogromne većine dobronamjernih građana BiH, da iskažem svoje duboko poštovanje prema nevinim žrtvama i braniteljima herojskog grada Vukovara. Mislim da u regiji trebamo više državnika, a manje politikanata. Državnici moraju biti spremni ne samo boriti se za svoju političku popularnost već da pokažu i hrabrost i odgovornost, da se poklone i žrtvama ne samo naroda kojem pripadaju već i žrtvama drugih naroda”, kazao je u svojoj izjavi novinarima.

Plenković: “Vukovar je mjesto zajedništva, a ne podjela”

Premijer Andrej Plenković u subotu je u Vukovaru naglasio da su došli odati poštovanje hrvatskim braniteljima, koji su najviše dali za hrvatsku slobodu, te poručio da Vukovar mora biti mjesto zajedništva, a ne podjela.

– Nadam se u zajedništvu i s iznimnom čašću, kako bismo na ovaj način pozdravili one koji su najzaslužniji za hrvatsku demokraciju i slobodu ovih proteklih više od trideset godina, istaknuo je Plenković. Iskazavši poštovanje prema patnji i žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu, premijer je istaknuo da se grad danas razvija te da se u njega ulaže.

– Svaka vlada, a naša posebno ovih nekoliko godina, učinila je maksimalne napore kada je riječ o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obrazovanje, zdravstvo, školstvo. Mislim da smo zajednički napravili velike napore i da je naša zadaća, a i svih hrvatskih vlada, otprije i ubuduće, da maksimalno vodimo računa o Vukovaru, rekao je premijer dodavši da se posebno mora voditi računa o hrvatskim braniteljima i iskazati poštovanje prema žrtvama velikosrpske agresije.

Najvažnije je, naglasio je, da Vukovar ne smije biti mjesto podjele, nego mjesto zajedništva. I svi su u koloni dobrodošli, kao što su dobrodošli svih ovih godina, rekao je upitan za komentar o tome da su pripadnici HOS-a na čelu kolone sjećanja. Novinari su ga pitali i smeta li mu ZDS na HOS-ovom amblemu.

– Tu temu smo već apsolvirali i limitirali na ono što je bilo 1991., a one druge konotacije su neprihvatljive i u konačnici štetne Hrvatskoj. Ja se nadam da velika većina hrvatskih građana to zna i shvaća, rekao je. Što se tiče odluke čelnika SDSS-a da se ne pojave u Vukovaru, rekao je kako su “Predstavnici SDSS-a su više puta bili u Koloni”.

Borković: “Političari bi ovdje trebali zašutjeti”

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković poručio je u subotu da bi političari na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje trebali zašutjeti jer ovo nije vrijeme kampanje, prenosi Jutarnji list.

“Očekujemo da ovo stvarno bude hodočašće mučenicima za domovinu, jer oni to jesu i da državni vrh poštuje postulate za koje smo se borili i da bude jedinstven i da to zajednički iskazuju na taj dan. Drugim riječima, političari neka zašute, ovo nije vrijeme kampanje”, rekao je novinarima Borković, poznat kao Mladi Jastreb na obilježavanju Dana sjećanja.

Smatra da bi političari trebali biti odgovorniji. “Ne malo, nego puno. Moraju biti odgovorniji prema onome što obnašaju. To je javna dužnost i obaveza prema narodu, a ne njihovi osobni interesi”, poručio je.

Hodajući u koloni sjećanja prema Ovčari, Borković je rekao i da je radostan kada vidi masu koja je prepoznala i prepoznaje Vukovar kao središnje mjesto snage hrvatskog naroda, “i na neki način garancija da ćemo ući u obećanu zemlju i da će hrvatska mladost živjeti u onome za što smo se mi borili”.

Izvor: republikainfo.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x