Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ČETNICI: Bijeljina će dobiti spomenik Draže Mihailovića

Kako je objavljeno na službenoj web stranici grada, Inicijativu za podizanje spomen biste, gradskoj komisiji za spomenike podnijelo je Udruženje četnika veterana „Semberija“, javlja Radio Slobodna Europa (RSE).

Nakon toga, o inicijativi je odlučivala gradska skupština, a podržala je većina zastupnika, njih 28. Protiv su bila samo dva zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA), koji su od gradonačelnika Ljubiše Petrovića tražili da se ova točka skine s dnevnog reda, što on nije prihvatio.

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine je član Srpske demokratske stranke (SDS).

Dan prije usvajanja inicijative za podizanje spomen obilježja Draži Mihailoviću, otvorenim pismom, gradonačelniku Bijeljine se obratio Samir Baćevac, izaslanik u Vijeću naroda Republike Srpske (RS).

„Smatram da inicijativa rehabilitacije četničkog pokreta i zanemarivanje povijesnih činjenica u odnosu na ulogu Draže Mihailovića i stradanje Bošnjaka u Istočnoj Bosni pod izravnim zapovjedništvom Mihailovića, na Bijeljinu baca vrlo negativnu sliku. Pozivam Vas da povučete prijedlog te na taj način spriječite negativne konotacije“, napisao je Baćevac u otvorenom pismu Ljubiši Petroviću, gradonačelniku Bijeljine.

Na Sudu BiH, 22. veljače je počeo sudski postupak protiv Dušana Sladojevića, Riste Lečića i Slavka Aleksića, zbog izazivanja rasne, nacionalne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti u Višegradu 2019. godine tijekom okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta, za što ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH. U BiH registrirano je 16 četničkih udruženja, piše RSE.

Inače, podsjetimo i da je u Bileći, u lipnju 2019. godine otkriven spomenik Draži Mihailoviću, visok tri i pol metra.

Viši sud u Srbiji rehabilitirao je Dražu Mihailovića, čime je, zapravo, izbrisan doprinos Srbije i njenih partizana u slamanju fašizma i pobjedi antihitlerovske koalicije. Mihailovića su nakon Drugog svjetskog rata komunističke vlasti uhitile i osudile na smrt za kolaboraciju i ratne zločine, nakon čega je ubijen na tajnom mjestu. | RSE

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x