Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BURSAĆ: Srbija nije čak ni država, ona je vazalsko rusko tlo

Ustav Republike Srbije striktno zabranjuje da njeni građani idu na strana ratišta. Dobro, uvjerili smo se devedesetih da je sve to sa ustavom krivi klinac i da se za pare Srbije i njene interese ratovalo na cijelom zapadnom Balkanu. Zapitajte se na čijem platnom spisku su bili ratni zločinci Vojske Republike Srpske, primjerice.

E, sad se isti patern pojavio i u Ukrajini.

Lakše u Zaporožje nego u Paraliju

Za one koji ne znaju, ruski državno-propagandni kanal RT (Russia Today) pokrenuo je kampanju regrutovanja dobrovoljaca u Putinovu terorističku armiju, i to baš u Ukrajini. Ako ste mlad, zdrav (hajd sad, ne mora baš zdrav), ukoliko ste srBski nacionalistički domoljub željan krvi civila, ukoliko želite 3.200 eura mjesečno, ako mrzite zapadni svijet, ukoliko želite da svoju smrt naplatite sa 66.000 eura, vi ste pravi kandidat za ubijanje ukrajinske nejači i vaše je carstvo pakla u Vagnerovcima.

Više-manje sve ovo stoji, osim carstva pakla u oglasu RT, koji se pojavio na njihovom sajtu, pa je brzo prekrečen sa nekom drugom informacijom. Ali, ako laže koza – ne laže rog, za šta se u ulozi roga pobrinula lično Ruska ambasada u Beogradu, koja je na svom (starom) sajtu navela i uslove koji treba da ispune psi rata-strani državljani, kako bi se borili u vojsci Putinovih orka.

Budimo posve jasni, Srbija je uz Bjelorusiju jedina zemlja u Evropi koja potpuno slobodno mobiliše kerove rata na ukrajinska ratišta. Nije legalno, ali koga boli briga za tim. I da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, mnogi su tamo već stigli i bore se na strani ruskog okupatora.

Oni samo brane Jugoslaviju, čuj mene – Rusiju

Tako su na društvenoj mreži vKontakte ovih dana objavljene fotografije na kojima se navodno vide srpski borci, a koji su stigli u Zaporošku oblast u Ukrajini. Prema navodima, oni su dio ruskog bataljona Pavla Sudoplatova.

Na ruskom Telegramu, u isto vrijeme, pojavio se snimak dvojice maskiranih vojnika, koji na perfektnom srpskom jeziku govore da su došli pomoći “ruskoj braći“. Ima u tom snimku nešto gore, a to je stari velikosrpski narativ koji izlazi iz usta maskiranog psa rata:

“Videli smo ista dešavanja, kao u Jugoslaviji devedesetih, ista ta imperija zla, NATO, Velika Britanija, Amerika, rade sad protiv naše braće i mi smo sad došli tu da im pomognemo…“

Vidite, ovaj pas rata, koji ubija ukrajinsku djecu, ne govori ništa drugo do li ono što mu servira državno-intelektualni narativ Srbije u zadnje tri decenije. On je samo zadnja, izvršna karika u lancu zla, koji perfektno funkcioniše sve ove godine. Tako je pod parolom “odbrane Jugoslavije“, izvršen genocid, počinjeni su masovni zločini, etnička čišćenja, planska silovanja, urbicid, elitocid…

“Jugoslaviju su branili“ oni “škorpioni“ na državnom platnom spisku Srbije, dok su strijeljali bošnjačku djecu kod Trnova ili albanske porodice u Račku. U uncu je to isto ono što danas in vivo gledamo u Ukrajini.

“Brani se Rusija“!

Prvo je ukrajinskom narodu oduzeta karakteristika naroda, pa mu se sad oduzima državnost i život. Poznato? Taman tako je bilo sa ostalim narodima bivše Jugoslavije, koji nisu “imali sreće da budu Srbi“.

Srbija nije čak ni država, ona je vazalsko rusko tlo

Nego, da se mi prestanemo čuditi i Ruskoj ambasadi u Beogradu i Vagneru i Russia Today fabrici laži, svi oni prosto rade svoj posao na teritoriji koja je okupirana, a to je Republika Srbija. Srbija nije čak ni ruski saveznik, ona je okupirano vazalsko tlo, jer niti prvi čovjek vojske, niti prvi čovjek policije, niti prvi čovjek države u konačnici ne smiju pisnuti gleda ovoga. Najradije bi oni podržali domaće kerove rata i dali im državne penzije, ali ne smiju zbog EU i NATO, a sa druge strane pitaju se za bezbjednost Srbije, koliko i Vulin za zdrav razum.

Zašto kažeš humanitarac, a misliš terorista?

E sad, drugi par rukava je ta silna licemjerna igra, jer dok kažem navodno, Srbija zvanično brani svojim građanima da se bore na ratištima diljem svijeta, svi znamo kakvo naslijeđe ima glede toga, a svi još bolje znamo da u okolini Niša postoji ruski obavještajni, čuj mene – humanitarni centar, za koji niko u toj istoj Srbiji ne zna pouzdano čemu služi, osim da je nezavisni entitet u odnosu na domicilnu Srbiju.

Sa druge strane, kome ni to nije dovoljno, ovih sedmica je u Srbiji posve normalno zaživjela franšiza ruskog terorističkog Vagnera, koja uredno ima svoje prostorije i svoje aktivnosti u zemlji. Pretpostavljate da se bave, a čime bi drugo, nego “humanitarnim radom“. Pa tako od humanitarnih akcija izdvajamo izazivanje nemira na sjeveru Kosova i vojačenje Srba u terorističke jedinice na istoku Ukrajine.

Vlasti u Srbiji sve ovo ne znaju, ne smiju znati ili neće da znaju, jer je – opet kažem – država pod okupacijom.

Tako je Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao Radiju Slobodna Evropa (RSE) da sigurnosne agencije Srbije, i vojna i civilna, prate i analiziraju sve informacije u vezi sa objavljenim snimcima i fotografijama navodno boraca iz Srbije koji su se priključili ruskim jedinicama u ratu u Ukrajini:

“Naša država je vrlo jasna da je zabranjeno učešće državljana Srbije u svim sukobima u drugim državama i to povlači zakonske konsekvence”, rekao je on.

Je l’ to biješe isti onaj novopečeni ministar koji za neustavni 9. januar, dan RS-a, iznosio tezu o “srpskom ujedinjenju”?

“Šaljemo poruku da godine pred nama moraju biti u znaku srpskog ujedinjenja, jer u opštoj krizi sa kojom se svet suočava jedino su sloga i jedinstvo garant slobode. Živela Srbija! Živela Republika Srpska”, poručio je neki dan srbijanski ministar Vučević.

Kako misli pripajati pola BiH Srbiji, ako je zabranjeno srpskim trupama da učestvuju u akcijama mimo Srbije, pitaće se pitac vrli? Pa isto kao i do sad. Ako je nešto zabranjeno na papiru, ne znači da je nedozvoljeno u praksi. Taman kao i sa srbijanskim plaćenicima po Ukrajini. To što je vojsci zabranjeno ne znači da je nema u organizovanim i dobro obučenim jedinicama druge države. I ovo ako nije opominjuća poruka za BiH ne znam šta jeste!

Umjesto zaključka…

Da rezimiram, država Srbija i aktivno učestvuje u agresiji na Ukrajinu, i to šaljući na stranu agresora najozbiljniji, ljudski potencijal, i to sad već i zvaničnim kanalima. Kome dosadašnji dokazi nisu jasni, kome poziv ruske ambasade za regrutacionu prijavu nije jasan, kome oglas terorističkog Vagnera nije jasan, taj je ili lud ili se pravi lud. Prije će biti ovo drugo. A EU, SAD i NATO, treba da razmisle sa kim se to miluju ovih dana, dok časte srpske vlasti da su “na pravom putu mira i stabilnosti“.

Ili će sve ostati mrtvo slovo na papiru, kao i do sad!

Izvor: autonomija.info

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x