Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Burno u Crvenoj liniji – Kovačević poručio Sonji Biserko: RS nije ratni plijen

O budućnosti i odnosu susjednih zemalja prema Bosni i Hercegovini u Crvenoj liniji govorili su Mate Granić, specijalni savjetnik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za spoljna pitanja, Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na početku razgovora u emisiji televizije N1 Kovačević je rekao kako kriza u našoj zemlji nije počela tako što je “RS potegla određene poteze, već je stanje kontinuiteta i da ta kriza traje 26 godina”.

“Ono što je sada izazvalo krizu jeste to što je uradio posljednji visoki predstavnik koji je sebi dao za pravo da nameće nekakve zakone, što mi u potpunosti osporavamo. Smatramo da i RS i BiH kao sve druge zemlje u Evropi treba same da donose zakone. To je nešto što je za nas nedopustivo i ujedinilo je sve političke faktore u RS. I opozicija i vlast je donijela odluku da dok se takvo rješenje ne povuče, ne postoji mogućnost da srpski predstavnici učestvuju u donošenju odluka u institucijama BiH“, kazao je Kovačević.

Dodao je kako narod RS podržava ono što vlast u RS trenutno radi.

“Osim te sramne i nedopustive odluke Valentina Inzka, niz sramnih odluka Ustavnog suda BiH je bilo, odnosno konstantno preglasavaju srpske i hrvatske sudije u Ustavnom sudu BiH i posljednje je da se vlasništvo nad šumama oduzme RS, pa poljoprivredno zemljište, pa dan kada je osnovana RS da proglase da je neustavan, da nam ukinu himnu…“, dodao je Kovačević u Crvenoj liniji.

Istakao je i da je Velika Britanija donijela odluku da postane član EU a poslije toga i da izađe iz EU i da nije trebala saglasnost Evropskog parlamenta te da “isto tako je i RS nekada dala saglasnost i postavila jasne uslove da bi se RS odrekla nadležnosti”.

“Najbitnije je da sve i jedan potez koji RS povlači je apsolutno usklađen sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i ne može da ugrozi mir i stabilnost u BiH“, poručio je Kovačević.

Granić je komentarisao stav hrvatske prema BiH te naveo da “nema razlike između hrvatskog predsjednika Vlade i hrvatske Vlade i hrvatskog predsjednika oko stava prema BiH, što se tiče osnovnih principa”.

“U Dejtonu je dogovoreno da je BiH suverena, teritorijalna država koja se sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda a da svi građani BiH imaju ista građanska, ljudska prava. To je temelj i sve što mijenja to, je kršenje Dejtononskog sporazuma. Prema tome, s jedne strane niko nema pravo kršiti taj sporazum, koji je pretvoren u Ustav BiH, i odluke NSRS su protivne Dejtonskom sporazumu, ali jednako tako je protivno pretvaranje ili želja da se BiH pretvori u unitarnu građansku državu, to je nešto što razara BiH. Nažalost to je na sceni“, izjavio je Granić.

Komentarišući Izborni zakon u BiH, Granić je rekao kako je “u Dejtonu dogovoreno da je BiH država i Srba i Bošnjaka i Hrvata kroz dva elementa”.

“Jedan je izbor člana Predsjedništva a drugo je Vijeće naroda. Ovdje Hrvatima su uskraćena prava. Bošnjaci su izabrali Hrvatima člana Predsjedništva. To je grubo kršenje Dejtonskog sporazuma. Minimum u ovom trenutku je promjena Izbornog zakona i da jedan narod može i mora sam izabrati člana Predsjedništva. On može biti Srbin, Hrvat, Bošnjak, ali ga mora sam izabrati“, dodao je.

Rekao je i da vjeruje da će doći do dogovora i da ako ne dođe, onda je, kako je istakao, BiH u najvećoj krizi od Dejtonskog sporazuma.

Biserko je u emisiji N1 poručila kako je BiH išla u dobrom smjeru, sve do 2006. godine i da su visoki predstavnici uložili veliki napor da država BiH postane funkcionalnija.

“Međunarodna zajednica je propustila da oroči Dejtonski sporazum i da u dogledno vrijeme napravi novi uvid i da postavi drugačiji okvir. Ruski, kineski, ruski akteri se očituju na našim prostorima sada a Beograd na RS gleda kao na ratnu dobit od koje neće lako odustati i da je to privremeno stanje koje će završiti secesijom RS i Beograd je zdušno podržavao taj secesionistički pristup. Vučić stalno kaže da podržava integritet BiH, čuva se šta govori, ali njegovi saradnici govore suprotno, Vulin na primjer i mnogi drugi koji govore o ujedinjenu srpskog naroda. To sve ne bi bilo moguće bez novih geo-strateških okolnosti i Rusija je to iskoristila kako bi sprečila širenje NATO-a na tom prostoru“, istakla je Biserko za N1.

Naglasila je i da je kršenje Ustava BiH ono što je NSRS uradila na sjednici o povlačenju nadležnsoti te navela kako su sankcije već na djelu i da će one biti usmjerene na sve koji destabilizuju BiH, ali i na korupciju i organizovani kriminal. Dodala je kako se zapadna zajednica aktivirala i da će biti zanimljivo vidjeti epilog.

Na njeno izlaganje reagovao je Kovačević te upitao “koji je to član Ustava BiH NSRS prekršila”.

A onda joj je rekao: “Sram i stid da vas bude. RS nije ratni plijen”.  Nakon toga je uslijedila prepirka.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x