Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BRITANSKI THE SUNDAY TIMES: Ako se SAD i EU ne mogu nositi s malim Dodikom, kako će s velikom Kinom?

U jednom dijelu teksta autor Edward Lucas kaže kako je BiH najkrhkija europska zemlja tre da se nalazi se u najdubljoj političkoj krizi već više od dva desetljeća.

“Čak i trijezni posmatrači misle da je oružani sukob ponovno moguć. Glavni saveznik Rusije, moćnik bosanskih Srba Milorad Dodik, zagovara defacto secesiju svoje ‘etničke države’, govoreći da će se povući iz preostalih državnih institucija kao što su oružane snage, poreska uprava i pravosuđe. To bi postavilo pozornicu za još etničkih čišćenja, ratnih zločina i izbjeglica – i još više ruskog miješanja”, smatra autor.

Navodi i kako Dodik vlada nad samo 1,2 milijuna ljudi i ekonomijom od 5 milijardi funti. Ipak, on je u stanju prkositi Europskoj uniji, koja je više od 300 puta veća. Kao i kod Putina i Lukašenka, razlog je jednostavan – neuspjeh zapadne politike. Ako se SAD, EU, NATO i njihove zemlja ne mogu nositi ni s malim prijetnjama, kakve šanse imamo u velikom geopolitičkom natjecanju stoljeća: okršaju s Kinom, pita se Lucas.

Za Zapadni Balkan autor kaže da je uglavnom izvan radara za EU donosioce odluka od vremena ratova 1990-ih. Smatralo se da je primamljiva perspektiva konačnog članstva u EU dovoljna da potakne prijeko potrebne ekonomske i političke reforme, zadrži vanjske prijetnje podalje i osigura mir. No strpljenje i kredibilitet zapada erodirali su, posebno otkako je ljetni EU samit zaustavio sve daljnje pregovore o članstvu. Rusija i Kina zbog toga ubiru plodove. | dnevno.hr

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x