Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BRANITELJI: što vam vrijedi u trideset nečijih dvadeset…

U ovih osam dana nizali su se po postrojima veterana, svečanostima, tribinama, predstavljanjima knjiga. memoara i sl. govornici, raznih staleža, titula i funkcija, ali gle čuda nitko da jednom riječju barem spomene osobe koji jesu povijesno dokazani inicijatori, pokretači i osnivači ponosne vojne komponente Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa i Herceg-bosne časnog naziva HRVATSKO VIJEĆE OBRANE.

Najiskrenije čestitke ratnim pripadnicima HVO povodom trideset godina od osnutka i prvog postrojavanja bojovnika ispred Mate Bobana, predstavnika vlasti hrvatskog naroda, te njihova ratnog ministra Brune Stojića.

Organizacijski odbor sa današnjim predstavnicima Hrvatskog naroda i vojnom sastavnicom hrvatskog kontingenta vojske BiH najavljivao je osmodnevne velebne svečanosti sa pregršt zaslužnih i manje zaslužnih likova kao i nazočnost samog predsjednika države Hrvatske.

Kako najavljeno i bi tako! Kroz svečane postroje i akademije prodefilirala je silna svita u ratu proslavljenih ratnika kao i krema, ala krem, raznih vojnih uglednika od satnika, pukovnika, bojnika do generala od kojih su ime i titule neki stekli na bojištima, a neki po salonima časničkih klubova diljem Hercegovine i Hrvatske. No nije to tu bila nikakva iznimka ni novina, jer toga ima u svim i nakon svih ratova koji su se kroz povijest vodili na ovim prostorima i šire.

Svečanosti obilježavanja poseban je obol dao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji je tom prigodom čak i neka odličja dijelio zaslužnima. U svom je govoru ratne pripadnike obasipao salvama zahvala i pohvala, a dok je do jučer za iste koristio neke druge epitete. Ne treba mu to uzeti za zlo jer čovjek evoluira, a priznat će te evolucija je ipak za čovječanstvo pozitivna pojava dok je to povremeno dokazivo i kroz ponašanje Zorana Milanovića na nekim njegovim javno – službeno protokolarno estradnim nastupima.

U ovih osam dana nizali su se po POSTROJIMA VETERANA, SVEČANOSTIMA, TRIBINAMA, PREDSTAVLJANJIMA KNJIGA, MEMOARA I SL. govornici, raznih staleža, titula i funkcija, ali gle čuda nitko da jednom riječju barem spomene osobe koji jesu povijesno dokazani inicijatori, pokretači i osnivači ponosne vojne komponente Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa i Herceg-bosne časnog naziva HRVATSKO VIJEĆE OBRANE.-

Da činjenica je, mnogi više nisu među živima, nekima je dob presudila, nekima nečasna ruka, neki su sami sebi skratili muke, a neki su svoj doprinos i svoje domoljublje odrobijali po raznim domicilnim i europskim kazamatima.

No kažu da vrijeme lijeći sve rane, ali iza tih rana ipak ostaju ožiljci koje je povremeno ispravno i dobro barem pogledati kako bi nas podsjetili na stvarno stanje stvari, a ne da odmakom vremena nasjedamo na ispisane impresije onih likova koje smo naprijed titulirali kao salonsko-časničke ratnike.

Stoga si na kraju uzimam za pravo i svima vama vinovnicima ovih svečanosti, svima vama raznim piskaralima koji kroz neke asocijacije dijelite epitete junaka, kolajne, mesing značke i svima vama koji obnašate zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti u Hrvatskoj, Europskoj uniji i BiH, a sve u sferi ponavljanja gradiva koje se događa ovih dana tu pred nama (Ukrajina) u Europi, što ste to učinili ili što će te učiniti da VAŠ I NAŠ RATNI MINISTAR OBRANE HERCEG BOSNE, BRUNO STOJIĆ konzumira svoje pravo kao i ostali, te da ga se pusti njegovoj obitelji jer je čovjek za VAS – NAS odrobijao više od dvije trećine nepravedno dosuđene mu kazne????

SLAVILI STE I NEKA STE, ALI NIJE LI VAS SVE SKUPA BAREM MALO STID i kako će te dok se svjetla reflektora ugase pogledat njegovoj obitelji u oči, a i njemu samom, jer će ipak jednog dana čovjek izaći na slobodu; bilo to sa vama ili bez vas, dragom Bogu svejedno, no vama ne bi trebalo biti baš tako.

Antun Berljak

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x