Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BOŽO ŽEPIĆ: Najbolje rješenje za BiH je Savezna Republika Bosna i Hercegovina

Vasilj kaže da je razgovarao nedavno s Božom Žepićem i da se profesor zauzeo za ustrojstvo BiH sastavljeno od tri republike. Istakao je kako je “republika najveći stupanj unutarnje političke autonomije”. “Republika znači da je narod na vlasti i da se narod pita. A kod nas se narod često ništa ne pita”, objašnjavao je akademik Žepić, piše Vasilj i nastavlja:

Možda je rješenje naših političkih problema upravo u republici. To jeste u ostanku Republike Srpske. Osnivanju Druge Hrvatske Republike u BiH, nakon što je HR Herceg-Bosna ugrađena u Federaciju. I osnivanju Bošnjačke Republike. Svaka od njih, navodi emeritus Žepić, trebala bi imati svoju izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Ako to pak ne bi zadovoljilo apetite bošnjačke politike jer cijelu BiH vide kao Republiku, i tu postoji rješenje. BiH sastavljena od tri republike sa službenim nazivom zemlje koji sadrži i izraz Republika – primjerice Savezna Republika Bosna i Hercegovina. I eto rješenja ukoliko se ono želi. Relaksiralo bi to umnogome odnose, a posebice na relaciji Mostar-Sarajevo.

BiH bi bila u potpunosti građanska država. Ne bi bilo secesionizma. Spasili bi se i od unitarizma. Riješila bi se i presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. Presuda Ustavnog suda po apelaciji Ljubić. Nestao bi problem oko izbornog zakona. Mogle bi se reducirati i ovlasti Doma naroda. Izbori bi se održali u oktobru. Europski put bi ponovno bio aktualan… I ono najvažnije počeli bi se baviti suštinskim životnim temama – pokretanjem gospodarstva, stvaranjem nove vrijednosti, zaštitom okoliša, ulaganjem u istraživanja, znanost i umjetnost, digitalnom transformacijom… Naravno, naivno je ovo gledanje jer veći dio bošnjačke politike želi Republiku BiH samo za sebe kako bi uzurpirali, vladali i preglasavali one druge, zaključuje novinar Vasilj, koji ipak sugerira hrvatskoj strani da tokom pregovora.

Svejedno možda bi hrvatska strana upravo danas u Sarajevu umjesto mrcvarenja oko brojnih izbornih modela, koje bošnjačka strana u startu odbija, trebala ovo ovo pitanje staviti na stol. Pa neka ga odbiju, ionako su sve do sada odbijali. A ako pregovori ponovo propadnu možda bi ovo mogla biti tema na jednoj od sjednica Hrvatskoga narodnog sabora. Ako ne 19. veljače, onda na nekom idućem zasjedanju.

5 1 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x