Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BOŽO SKOPLJAKOVIĆ: “To što je Čović učinio je sramotno, Hrvati će izaći na izbore bez obzira na HNS!”

Kaže da se za njega osobno i za Hrvatsku stranku neće desiti ništa na sjednici HNS-a.

“Za stranke koje su u HNS-u moguće da bude nekakva poruka oko ne izlaska na izbore, oko bojkota. To ćemo još vidjeti. Bilo kakve odluke koje se donesu na HNS-u one nisu obvezujuće kako su oni to htjeli i naglasili za sve Hrvate, bez obzira gdje se nalaze. To će ostati nešto što je vezano samo za stranke koje su u HNS-u.”

Ističe da jedino tužba prema Strazburu nije bilo nešto što je bilo u opciji sve ove godine, pa se ništa nije desilo.

“Kad postavimo pitanje šta je drugačije u odnosu na prethodne izbore vidimo da se Izborni zakon nije mijenjao. Ostao je potpuno isti i teško je vjerovati da će doći do bilo kakve promjene samog Izbornog zakona jer znamo da su potrebne i promjene u Ustavu, a ušli smo u izbornu godinu tako da ne možemo ništa od toga očekivati. Izborni zakon je takav kakav jeste i ono što se promijenilo jeste jedino Središnje izborno povjerenstvo, odnosno njihov sastav. Očekujemo da bi i SIP mogao u nekom narednom periodu provesti neke tehničke izmjene Izbornog zakona, da uvede nekakve novine u Izborni zakon. Ali da li je to dovoljan razlog da se zaustave i bojkotiraju izbori sada kada se nisu bojkotirali 2018.? Ponovo su spremni pokrasti izbore i samo traže tu mogućnost, da se taj dio ne dira. Njih Izborni zakon i ne zanima.”

Veliki broj Hrvata će izaći na izbore

Smatra da stranke okupljene oko HNS-a imaju legitimno pravo da odluče hoće li ili ne izaći na izbore.

“U svakom slučaju veliki broj Hrvata će izaći na izbore. Volio bih da akademici budu ta vodilja da li izaći na izbore, a ne određene stranke koje sebi daju za pravo da sa 20-25% koliko oni osvoje glasova na izborima zbog velikog broja onih koji ne izlaze žele sebe predstaviti kao lidere. Ne možemo poistovjećivati jedan narod sa jednom ili nekoliko stranaka koje se nalaze okupljene oko jednoumlja, jedne ideje jednog čovjeka koji upravlja svima njima.”

Skopljaković kaže da se o Izbornom zakonu počelo govoriti krajem 2017. i kroz 2018.

“To se sada isto ponavlja samo što su ove godine uspjeli uvući i međunarodnu zajednicu u te svoje igre prijestolja. Možemo reći da je međunarodna zajednica ovim svojim potezima namagarčena, u najmanju ruku jer su ih doveli da se pregovara u izbornoj godini, a što se radilo zadnje tri godine? Uvukli su međunarodnu zajednicu možda svjesno ili nesvjesno i drago mi je da je došlo do toga. Međunarodna zajednica sve više uviđa s kim ima zaista posla i drago mi je da su pozvali i oporbene stranke da učestvuju na izborima. Ne možemo reći da imamo predstavnike u vlasti koji su legitimni kada znamo na koji način se provode izbori i da na temelju tih krađa se dolazi u poziciju, da se bude u vlasti. Jako mi je drago da je gospodin Escobar, pa međunarodna zajednica prepoznala da su kriminal i korupcija nešto što je jedan od najvećih problema u BiH i da se treba pristupiti rješavanju tih pitanja. Vjerujem da mi u BiH imamo nekakav paket zakona za borbu protiv korupcije, ali se postavlja pitanje zašto se oni ne aktiviraju.”

Volio bih da se objavi cijela lista sankcija

Navodi da sankcije koje su uvele SAD protiv određenih aktera u BiH nisu završene.

“Volio bih da se ta lista cijela objavi i da budu svi jednako nezadovoljni rješenjima koja se nude, najčešće od međunarodne zajednice. To će zaista pokazati onda i građanima šta se zapravo dešavalo u BiH. Ali ako imamo ovakve optužbe od strane međunarodne zajednice onda se postavlja pitanje zašto naše Tužiteljstvo ništa ne poduzima. Oni ne vide tu nikakav problem, a neko sa druge strane granice vidi šta se dešava u BiH.”

Smatra da je teško pomiriti neke druge aspekte u BiH ukoliko ne promijenimo vlast.

“Ako imamo ovo što imamo na vlasti, oni imaju tako jake poluge vlasti da je nemoguće napraviti nekakve pozitivne pomake u nekim drugim dijelovima. Glavna odgovornost je na ovim političkim akterima. U ovoj godini treba konačno nešto da se desi na izborima, da promijenimo vlast i da krenemo u reforme koje su nam zaista potrebne.”

Skopljaković naglašava da će Hrvati sigurno izaći na izbore.

“To da neki neće izaći, pa imali smo i dosad veliki postotak onih koji nisu izlazili i zašto bi nas to sad nešto iznenadilo. Ja bih volio samo da se onda zarotira taj postotak, onaj koji je dosad izlazio da ne izlazi, a onaj koji nije izlazio da izađe pa ćemo vidjeti kakav će biti rezultat. Od ovih izbora zaista očekujem jako puno. vjerujem da su građani BiH napokon uvidjeli šta se dešava u BiH i krajnje je vrijeme da i građani preuzmu odgovornost na sebe jer odgovornost zaista leži na građanima. Izađite na izbore, dajte svoj glas i vidjećete kako taj glas ima jako velikog utjecaja na sva dešavanja u BiH.”

Izjava Dragana Čovića u NSRS-u je sramna

O izjavi Dragana Čovića u NSRS-u kaže da je Hrvatska stranka jedina reagirala na takav jedan potez.

“To što je učinjeno u NSRS-u zaista je sramotno jer je preko 200.000 Hrvata napustilo RS, protjerani su, gotovo očišćeni. Jednako tako i Bošnjaci i sada se netko nađe da se divi toj jednoj operaciji koja je protjerala Hrvate i svi oni koji sjede u HNS-u oko Dragana Čovića, ukoliko se jasno ne ograde od takve stvari, onda oni podupiru sva ova dešavanja.”

Na pitanje da li je legitimni Hrvat, odgovara: “Svi su Hrvati u BiH legitimni Hrvati i boli nas zaista ovakav jedan odnos vladajućih iz hrvatskog dijela koji se ponašaju prema Hrvatima u RS-u na takav jedan način da zapravo zagovaraju status quo i da tako i ostane jer nisu ništa učinili po pitanju ravnopravnosti Hrvata u RS-u. Hrvati u RS-u su prepušteni SNSD-u da bira te kadrove koje će postaviti na vlast, koji će predstavljati Hrvate i zaista se Hrvati, ali i Bošnjaci, nalaze u jednom teškom položaju.”

Ističe da nije problem u rediciranju nadležnosti Doma naroda, ali je neprihvatljivo što bi neki išli do te mjere da se domovi naroda ukinu.

Kaže da je Hrvatska stranka otpočetka zagovarala tehničke izmjene Izbornog zakona.

“I najbolji Izborni zakon neće donijeti napretka kada ovi koji su na vlasti imaju toliku moć da mogu pokrasti izbore.”

O odnosu Dodika i Čovića Skopljaković kaže da su to dvije struje koje hrane jedna drugu.

Smatra da se politika iz Hrvatske stavila na jednu stranu, jednog dijela Hrvata.

“Vjeruju svemu što kažu Dragan Čović i HDZ. Hrvati između sebe su neravnopravni u BiH.”

Rješenje leži u rukama građana

Naglašava da će drastična promjena biti na jesen ako građani izađu i promijene vlast.

“Za one koji će izgubiti vlast biće drastična promjena.

“Dakle postoji rješenje, ali ono zaista leži u rukama građana.”

Kaže da opozicija i dalje razgovara.

“Ono oko čega smo se usuglasili je europska BiH. Ona je sporna samo ovima koji su na vlasti. Mi u oporbi smo se složili ako to treba da bude, a treba da bude, ključna stvar za BiH, da to bude naš program za naredne izbore. Dakle europska BiH, bezuvjetno ispunjavanje svih uvjeta i svega onoga što se traži od Europske komisije kako bi BiH postala članica EU. 14 prioriteta je ključno i žurno se trebaju rješavati da bi se došlo u tu poziciju da dalje razgovaramo. Dakle opozicija sigurno o tome ozbiljno razmišlja. Imamo jedan koncept i jednu stvar oko koje se svi slažemo, a to je europska BiH. Sastajemo se i dalje. Opozicija se složila, u RS-u nastupamo jedinstveno.”

Izvor: federalna.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x