Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BOŽO KOVAČEVIĆ: U Rusiji su sada mogući državni udar, revolucija a nije isključen ni raspad zemlje

“Sad je glavni cilj evidentan neuspjeh prikazati kao pobjedu. Jasno je da prvobitni ciljevi nisu ostvareni, ali nije jasno ni kad ni kako će ovaj rat završiti. Čini se da je ukrajinska vlast osokoljena podrškom, ponajprije Amerike i Velike Britanije, odlučila da neće voditi pregovore sad, što znači da odbija bilo kakve teritorijalne ustupke i da čeka potpuni vojni krah Ruske Federacije kako bi s pozicije pobjednika pregovarala s ruskom stranom”, kazao je.

“Čini se da će Rusija morati odustati od svega što je navela kao cilj”

Kovačević navodi da je stoga teško predvidjeti koliko će to sve trajati.

“Kako stvari stoje, čini se da će Rusija morati odustati od svega što je iznosila kao svoj cilj i opravdanje za ovaj napad”, dodaje.

“Očito je cilj, ako ne cijelog Zapada, onda SAD i Velike Britanije, promjena režima u Rusiji”, naglašava Kovačević.

Pojašnjava da se ta promjena ne može provesti izvana, pa je cilj proizvesti društvenu nestabilnost u Rusiji. S obzirom na stanje ruske oporbe, Kovačević navodi da su u Rusiji moguća dva scenarija kada se govori o promjeni režima.

“Neka vrsta državnog udara, nekih koji su sad pripadnici nomenklature vlasti, koji shvaćaju da trajanje tog rata u nedogled može rezultirati raspadom ruske države, a predsjednik nije spreman slušati njihova upozorenja”, navodi Kovačević i dodaje da se u tom slučaju može raditi o vojnicima ili pripadnicima sigurnosnih službi koji bi mogli uspostaviti neku privremenu vlast.

“Nije isključeno da posljedica rata bude raspad same Rusije”

Osim narušenih odnosa sa Zapadom, Kovačević navodi da, što se tiče posljedica za Rusiju, “nije isključeno da jedna od tih posljedica, ako Rusija ustraje na dugotrajnom ratovanju, bude i raspad same Rusije”.

“Druga je varijanta revolucionarna. Nema legalne opozicije u Ruskoj Federaciji, ali to ne znači da nema ljudi koji opozicijski misle. Oni su bili primorani okrenuti se nelegalnim oblicima političkog djelovanja. Je li takvo djelovanje dovoljno razvijeno da bi u slučaju destabilizacije i masovne pobune neka organizirana, nama nepoznata skupina mogla preuzeti vlast – na to nemam odgovor”, kazao je.

Kovačević je također naglasio da nije poznato hoće li neki novi, budući čelnik Rusije voditi neku razumniju politiku. Dodao je da je odluka o invaziji na Ukrajinu iracionalna te da je u suprotnosti s načinom na koji je Putin dosad vodio državu i donosio odluke.

“To su redovito bile odluke kojima je prethodila pažljiva cost-benefit analiza i pažljiva analiza izgleda da se određeni interes Rusije ostvari. Odluka o invaziji kao posljedicu ima sve što je suprotno onome što je moglo odgovarati Rusiji”, naglasio je Kovačević.

Komentirao i potonuće ruskog zapovjednog broda

Komentirao je i potonuće ruskog ratnog broda Moskva, navodeći da je to pokazatelj da ruske snage nisu dobro pripremljene za ovaj rat.

Podsjetio je na izjave iz Rusije, poput one da “nisu napali Ukrajinu te neće napasti nijednu drugu zemlju”, pa se osvrnuo na prijetnje ruskog predsjednika o korištenju nuklearnog oružja.

“Trenutak za uključivanje crvenog svjetla bit će onda kad Putin kaže: ‘Ne, mi nikako nećemo upotrijebiti nuklearno oružje’”, zaključio je Kovačević.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x