Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Bošnjaci po nalogu sarajevskog mindera digli nerazumni glas protiv Schmidta?

Njegov navodni, neoprostivi grijeh je što mu je dolazak amenovao ruski predsjednik Vladimir Putin i što je njemački diplomata blizak Hrvatskoj i tamošnjem HDZ-u, a kao krunski dokaz nude podsjećanje na odličje kojim ga je Zagreb nagradio za lobiranje za Lijepu našu, piše Dnevni list.

Na Pantovčaku je odlikovan i Alija Izetbegović, ali to bošnjačka dijaspora u SAD prešućuje ili se pravi da ne zna za taj podatak. Sarajevski režimski mediji su se zaletili pa su profesionalno prenijeli pismo, no zanimljivo je kako je informacija munjevito gurnuta u stranu i nije polučila posebne komentare i raščlambe.

Je li se zaletila i bošnjačka dijaspora i misteriozni nalogodavac pokazat će vrijeme.

Nedobrodošlica Schmidtu

Sada je zapravo velika enigma i krucijalno pitanje tko je iz Sarajeva tako signalizirao Bošnjacima “preko Bare” da javno iskažu, valjda je cilj bio u ime Bošnjaka i države, nedobrodošlicu Schmidtu, diplomati iz prijateljske Njemačke. Netko se očigledno krije iza nekulturnog i neinteligentnog pisma?

To će barem još jedno vrijeme ostati tajna, ali indikativno je da se prije mjesec ili dva baš po sarajevskim portalima bliskih SDA-u i šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću povlačila teza da su se njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin navodno tajno, bez Amerike, dogovorili da će Schmidt biti novi Visoki predstavnik.

Iz Berlina je ta informacija doslovce ismijana dok je Moskva u više navrata upozorila kako je za odlazak OHR-a iz BIH pa dakle i protiv imenovanja novog Visokog predstavnika. Netko se sa sećije iza naslona i interesa države BiH opako poigrava.

Instrumentalizirana bošnjačka dijaspora

Instrumentalizirana bošnjačka dijaspora nesmotreno uvlači Bošnjake i BIH u kontaminiranje odnosa  s najmoćnjjom europskom, prijateljskom Njemačkom.

Ako sarajevski minder ne stoji iza protivljenja svoje dijaspore postavlja se pitanje zašto nitko nije demantirao sumnje u umiješanost  i učinio otklon od pisma. Do sada su bošnjački čelnici redovito bili u čvrstoj koordinaciji sa svojjim zemljacima po bijelome svijetu.

Činjenica jeste kako bošnjačka javnost u BiH i inozemstvu nije nikada krila svoja velika očekivanja od nove američke adminsitracije, ali su im očekivanja, eto, uzdrmana vrlo izvjesnim imenovanjem Nijemca Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjačko-američka asocijacija iz savezne države Iowa, Bosansko-američki institut za genocid i Zajednica Bošnjaka u Georgiji poslali pismo tajniku Antonyju Blinkenu i izrazili zabrinutost Schmidtovom kandidaturom jer, po njima, ‘nije pokazao viziju, kapacitet i volju da unaprijedi kredibilnu reformu tj. politike koje su orijentirame prema Bosni Hercegovini’.

Oko Schmidta brinu ih dvije stvari – jedna navodna bliskost s Hrvatima i Hrvatskom, a druga to što je za svoj angažman dobio zeleno svjetlo Rusije i Vladimira Putina.

– Alarmantno je da je Schmidtova Kršćansko-socijalna unija (CSU) vrlo glasna podrška hrvatskom HDZ-u kao krajnje desničarskoj stranci s velikom antisemitskom bazom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Schmidt je od HDZ-a dobio Orden Ante Starčevića, priznanje koje je uručeno optuženima i osuđenima za ratne zločine… – navode u pismu i još dodaju:

“Naročito smo uznemireni zbog navoda da Schmidt i njegovi pretpostavljeni u Berlinu prvi put pokušavaju dobiti podršku Kremlja za kandidaturu, čak i prije nego što je na to pristala Kvinta. Rusija je izravna  prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Bošnjaci u ulozi žrtve slijepo vjeruju Americi i uporno manipuliraju neuvjerljivom tezom kako će Joe Biden zavrtati ruke Dodiku i Čoviću i nekom radikalnom intervencijom u BIH uvesti građanski koncept.

Nedavno je sarajevskom režimu Matew Palmer opalio neočekivanu pljusku.

-Jedna od stvari koju čujem u Sarajevu i koju čujem u BiH glasi: ne bismo trebali sami raditi na reformama. Trebali bismo pričekati da administracija Biden-Harris dođe preko brijega na bijelom konju s Daytonom 2.0 ili novim ‘travanjskim paketom’ i riješi probleme za nas. A upravo to je suprotno od toga kako bi trebalo razmišljati i raditi, pametnome dosta od Amerike.

Izvor: Dnevni list

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x