Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

“BOLJE SU SARAĐIVALI SA SDA”: Raskol koalicije HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u SBK-u?

Raskol među strankama s hrvatskom odrednicom; razlog – višemjesečna neslaganja u funcionisanju vlasti na lokalnim nivoima. Vrh HDZ-a 1990 na sjednici Kantonalnog odbora održanoj u Travniku dao je rok 60 dana HDZ-u BiH da se njihovi zahtjevi potpisani sporazumom o zajedničkom djelovanju u ovom kantonu realiziraju. U suprotnom, sporazum će biti raskinut.

Nekoliko je razloga neslaganja dugodišnjih partnera, koji sa SDA čine vlast na kantonalnom te nivou većine srednjobosanskih općina. Između ostalih, jednostrano povećanje paušala vijećnicima u Travniku, te način izbora i funkcioniranja općinskih vlasti.

U “Devedesetci’” tvrde da je HDZ BiH bolje sarađivao sa SDA, nego sa svojom partnerskom hrvatskom strankom, iako su svoj dio sporazuma dajući, kažu, veliki doprinos borbi za zajedničke nacionalne interese, ispoštovali.

“Nikada nećemo odustati od nacionalnih interesa i razdvajamo ih. Ali nisu nacionalni interesi povećanje paušala, nebriga o komunali, nebriga o vodi u Busovači, nebriga o izgradnji MHE i zagađivanju okoliša, to su stvari koje nemaju veze s nacionalnim interesima i vrlo jasno odavde šaljemo poruku da ćemo na to upozoravati i da na to nećemo pristajati”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

U HDZ-u BiH su stava da treba istrajati na zajedništvu, pogotovo u vremenu kada očekuju ustavne i izborne promjene, te da probleme kojih, priznaju, ima u funkcionisanju nekih lokalnih zajednica, trebaju rješavati razgovorom.

“Naš stav od početka je da u središnjoj Bosni Hrvati trebaju graditi zajedništvo. Sve dok je ovakvo ustavno rješenje i mi na tom radimo”, kaže Radoje Vidović, predsjednik HDZ-a BiH SBK-a, javlja FTV.

“Ako je nekom problem što u Travniku HDZ BiH i SDA većinu stvari dogovore, pa na sjednicama Općinskog vijeća nemamo značajnijih problema, ako je jedino što se može prigovorit vijećnicima HDZ-a i SDA to da su povećali paušal za 50 maraka, onda mislim da ti vijećnici rade dobar posao”, smatra Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik.

Podsjećamo, nije prvi put da se HDZ 1990 SBK-a usprotivi odlukama svog koalicionog partnera, pa i onima HNS-a, upozoravajući da je doslovno u funkciji jedne stranke. No kako stvari stoje, dva HDZ-a u srednjoj Bosni još će najmanje dva mjeseca ostati partneri, barem na papiru. Ali će na naredne izbore, kako već najavljuju iz Devedesetke, na svim nivoima, samostalno.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x