Kontaktirajte nas na:

Društvo

BILL GATES: “Nismo dobili cjepiva koja sprječavaju zarazu. Trebamo novi način izrade cjepiva”

Bill Gates, osnivač Microsofta i suosnivač humanitarne zaklade Bill & Melinda Gates, kazao je kako je potreban golemi istraživački napor vrijedan nekoliko desetaka milijardi dolara kako bi se osiguralo da se svijet bolje pripremi za sljedeću pandemiju, koja bi mogla biti daleko gora od Covida.

Online:

/ Datum objave:

Rekao je da je “potpuno užasnut” brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebali financirati rad na poboljšanju cjepiva, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za učinkovitije suzbijanje sljedeće pandemije.

Trebamo nova cjepiva

“Nismo dobili cjepiva koja sprječavaju zarazu. Cjepiva koja imamo čuvaju naše zdravlje, ali su samo u maloj mjeri smanjila transmisiju. Potreban nam je novi način izrade cjepiva”, rekao je Gates u intervjuu za Policy Exchange.

Američka stručna skupina za učinkovitost cjepiva procjenjuje da cjepivo kompanije AstraZeneca nakon dvije doze nudi 65-postotnu zaštitu od infekcije, a cjepivo kompanije Pfizer zaštitu od 75%. Oba cjepiva trebala bi biti oko 95% učinkovita pri zaštiti od hospitalizacije. Međutim, problem je što imunitet stečen nakon cijepljenja s vremenom slabi.

Gates je nastavio kako nije sretan zbog toga što nema učinkovitih tretmana za covid, dodajući da je, iako bi deksametazon i novi antivirusni lijek molnupiravir mogli pomoći, učinak terapije “mnogo manji nego što se očekivalo”.

Upozoravao na pandemiju još 2014.

Gates, koji je u emisiji TED još 2014. godine upozorio da svijet nije spreman za sljedeću pandemiju, kazao je kako se nada da će za pet godina napisati knjigu o tome kako to više nije slučaj.

“Bit će potrebni deseci milijardi dolara ulaganja u istraživanje i razvoj i vjerojatno oko milijardu godišnje za radnu skupinu za pandemiju na razini Svjetske zdravstvene organizacije”, kazao je Gates.

“Postoje prirodno uzrokovane epidemije i one uzrokovane bioterorizmom koje bi mogle biti čak i gore od onoga što doživljavamo danas. Razvoj medicinske znanosti trebao bi nam dati prave alate. Dakle, to bi nam trebao biti prioritet. Sljedeće godine ćemo morati izdvojiti za te projekte”, dodao je.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Društvo

Ekonomije širom svijeta bore se s inflacijom, sunovrat lire u Turskoj. ‘Globalna kriza će se nastaviti’

Pandemija koronavirusa donijela je mnogo promjena u svakodnevni život. Neke se mogu shvatiti i kao pozitivne, ali ipak većina je negativna. Promjene u ekonomskom sektoru sada dolaze na veliku naplatu. Ekonomije širom svijeta bore se s inflacijom, lancima snabdijavanja, poskupljenjima.

Online:

/ Datum objave:

Kao i obično, građani su ti koji najviše osjete ove probleme na svojoj koži.

“Od jutros do večeras, naša valuta je izgubila deset posto vrijednosti, tako da padamo u siromaštvo”, kaže Sadi iz Ankare.

“Slabija lira svakako je loše za Tursku, posebno za one s minimalnim platama. Imam 63 godine i nikada nisam vidjela ovakvo nešto”, ističe njegova sugrađanka Selma.

“Odem da spavam, a kad se probudim cijene porasle. Kupila sam kanister od pet litara ulja, koštalo me 40 lira. Vratila sam se bio je 80 lira. Sljedeći put kad sam se vratila bio je 100 lira. Neko mora reći ‘stop’. Mi ovo ne zaslužujemo kao nacija”, priča Kadriye Dogru iz Istanbula.

Ovo je realnost građana Turske, zemlje čija je nacionalna valuta lira pala za 45% u odnosu na američki dolar od početka godine.

Lira je nestabilna već tri godine i zbog pandemije i, kako ekonomski analitičari ocjenjuju, pogrešne monetarne politike Vlade predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i Centralne banke. Tokom posljednjih nekoliko sedmica otišla je u sunovrat.

“S globalnom nestabilnošću, labava monetarna politika Centralne banke vodi stope razmjene na gore. Dominantni faktor je politika Centralne banke”, ocjenjuje Ozlem Derici Sengul, ekonomistica i suosnivačica SPINN Consulting.

Erdoğan se pohvalio na nacionalnoj televiziji da je u trećem kvartalu ove godine zabilježen rast turske ekonomije za 7,4%. Logično pitanje koje se sada postavlja je kako to da ekonomija napreduje, a građani nemaju novca ni za osnovne životne potrebe?

“Vodimo politiku zasnovanu na rastu investicija, zapošljavanja, proizvodnje i ta politika nije tek tako došla preko noći. Sve učinjeno u proteklim godinama su bile pripreme za to”, poručio je Erdoğan.

Vrijednost lire je važna i za bh. ekonomiju, budući je veliki broj turskih investitora u našoj zemlji i naših u Turskoj. Osim toga, neupitan je i strateški značaj Turske za BiH. Ekonomski analitičar Admir Čavalić je za Federalnu televiziju pojasnio glavnu grešku u turskoj monetarnoj politici.

“Vlada opća nestabilnost. I onda umjesto da se primjenjuje tzv. restiktivna monetarna politika, koja ima cilj da uspori i zaustavi inflaciju, sada se s turske strane održava ekspanzivna monetarna politika, što znači niske kamatne stope, uz opravdanje da će to privući investicije i pokrenuti proizvodnju, a vidimo da se to ne dešava”, objašnjava Čavalić.

Bosna i Hercegovina, iako nejaka i do grla u svojim problemima, ipak ne mora paničiti kada je u pitanju pad konvertibilne marke.

“Zasad, konvertibilna marka je apsolutno stabilna i ostat će tako. Međutim, ono što nas brine jeste inflacija. Iako zvanično stopa inflacije, odnosno, njene prognoze ne prelaze 2%, vidimo da indeksi potrošačkih cijena pričaju drugu priču i govore otprilike 4-5% rasta cijena.

Paradoksalno, svi svjetski izvještaji koji prate ekonomska zbivanja kažu da je upravo monetarni dio najzdraviji dio bh. ekonomije, onaj dio koji mi ne možemo kontrolisati”, ističe Čavalić.

Čavalićeva prognoza za naredni period je da će se globalna kriza nastaviti, prvenstveno kroz energetsku krizu tokom zime, zbog povećane upotrebe energenata.

Smatra da ćemo mi BiH u januaru imati poskupljenja u tom sektoru za privredne subjekte, dok, kako kaže, sumnja da će biti poskupljenja za građanstvo. Govoreći o stabilizaciji, Čavalić kaže da se ona može očekivati na proljeće.

Izvor: raport.ba

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

NAZIRE LI SE KRAJ PANDEMIJE: Kineski znanstvenici otkrili kako spriječiti sve nove sojeve korone

Kineski znanstvenici tvrde da su izolirali antitijelo koje može uspješno da neutralizira sve sojeve kovida 19, a do ovog zaključka su došli zahvaljujući laboratorijskim eksperimentim koji su izvedeni na živim organizmima.

Online:

/ Datum objave:

U studiji objavljenoj u utorak, kineski znanstvenici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat-Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, naveli su da bi mogli da imaju lijek za pandemiju kovida 19, prenosi RT. Autori ove studije tvrde da je monoklonsko antitijelo 35B5 pokazalo kako u in vitro (laboratorijski eksperiment ili eksperiment u epruveti) tako i in vivo (izvedeno na živom organizmu) studijama neutralizira divlji tip kovida 19 (bez mutacija), kao i varijante koje izazivaju zabrinutost. (VOCs). In vivo testovi su sprovedeni na humaniziranim miševima.

Znanstvenici su primijetili da antitijelo također djeluje na opasni delta soj koji je, otkako se prvi put pojavio u Indiji, najveći krivac za razarajuće valove infekcije širom svijeta zadnjih mjeseci.

“35B5 neutralizira korona virus ciljajući jedinstveni epitop (dio antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbjegava mjesta mutacije. Drugim riječima, 35B5 cilja na jedinstveni dio virusa koji se ne mijenja tokom procesa mutacije. Ciljajući dio virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitijelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva. Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv korona virusa.”

Dio antigena koji cilja antitijelo 35B5 također je prisutan u varijanti omikron, ističu istraživači.

Ovo istraživanje bi moglo da bude posebno značajno, pogotovo što nova (po mnogima opasnija mutacija korone) varijanta virusa nazvana omikron prijeti da se raširi svijetom. Znanstvenici širom svijeta su zabrinuti da bi mutantni virus mogao da izbjegne imunitet izazvan cjepivom, kao i onaj stečen preležanom infekcijom.

Prema riječima drugih znanstvenika, antitijela koja su otkrili kineski biolozi, mogu se koristiti za spriječavanje bolesti u grupama kao što su obitelji ili vrtići, priopćio je virolog Anatolij Altštajn.

– Još nema znanstvenog članka na ovu temu. Piše se da je sposoban da neutralizira sve sojeve virusa, ali nema dokaza da neutralizira u istoj mjeri. Ne bih ovo nazvao pretjeranim otkrićem. Ali ovo pokazuje da postoji određeni region u S-proteinu, koji je uobičajen za različite sojeve, ali mi smo to znali, jer cjepivo protiv ‘soja Vuhan’ djeluje protiv drugih, ali u manjoj mjeri. Dobro funkcionira protiv britanskog, ali lošije protiv južnoafričkog i delta soja. To sugerira da postoji mjesto u proteinu koje je važno za reakciju da neutralizira sve varijante virusa – ​​rekao je on.

Istovremeno, sam Altštajn sumnja da je otkriće Kineza “toliko važno”. Međutim, ova antitijela se mogu koristiti za prevenciju bolesti, na primjer, u obitelji ili vrtiću. Ako se jedno dijete razboli, onda se cijela grupa može cijepiti. A takva antitijela mogu biti u tijelu oko mjesec dana.

– Ovaj pristup se zove profilaktički serum. To su antitijela u serumu, ali se ova metoda posebno ne koristi u slučaju korona virusa – ​​zaključio je Altštajn.

Izvor: blic.rs

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

Istina uvijek pronađe put! Otvoreno pismo Hrvatskoj liječničkoj komori

Istina uvijek pronađe put! Otvoreno pismo časnog i poštenog liječnika dr. med. Ivana Ganjte udruzi HUBOL (Hrvatska udruga bolničkih liječnika)

Online:

/ Datum objave:

Ivan Ganjto, dr.med., spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, subspec. intenzivne medicine, voditelj JIL-a u Virovitičkoj bolnici

“Poštovani, ovim putem želim vam reći da sam duboko razočaran izjavama Vaše predsjednice dr.Ivane Šmit, u kojoj ona spominje needuciranost pojedinih udruga ili skupina zdravstvenih djelatnika, koji se uporno ne žele cijepiti ili koji govore gluposti o nuspojavama cijepljenja itd…

U najmanju ruku ova izjava me frapirala iz jednostavnog razloga što sam anesteziolog , i subspec. intenzivne medicine koji svakodnevno radim i liječim COVID pozitivne pacijente, te sam do sada vidio mnoge slučajeve tromboembolijskih incidenata nakon cijepljenja (CVI-ja ili AIM-a, DVT-a, PE itd …) koje su mnoge pacijente stajali života. Nemojte mi samo govoriti o tome kako smo sigurni da je od cjepiva, jer mogao bih vam postaviti isto protupitanje, “kako ste vi sigurni da nije???

Molim lijepo doktorice, od kuda vama takva sigurnost o neškodljivosti ovog cjepiva, ili možda implicirate da se vama javi rodbina pacijenata koji su naglo preminuli nakon cijepljenja, kako bi im vi objasnili zašto su umrli ili zašto su unatoč cijepljenju dobili COVID pneumoniju i ARDS te nakon toga završili na respiratoru.

Jako ste neozbiljni i doista nonšalantno pričate o nečemu o čemu doista nemate pojma.

Da li ste vi proizveli ovo cjepivo?

Da li vi znate sve sastojke cjepiva?

Da li ste uopće svjesni što je to mRNA cjepivo (poznajete ga bolje od dr. Roberta Malonea – izumitelja ovog cjepiva?

I na kraju odakle vam pravo da obmanjujete javnost.

Zašto ne govorite o apsurdu COVID zdravstvenih putovnica, koje se dobiju odmah nakon primitka cijepljenja.

Da li vi uopće znate koliko treba proći vremena dok se ne razviju protutijela nakon cijepljenja?

Da li uopće shvaćate da tjednima nakon cijepljenja, cijepljeni hodaju uokolo , posvuda i potencijalno šire bolest pokazujući uredno COVID putovnice?

Da li ste svjesni činjenice da i cijepljeni prenose bolest? Da li znate koliko treba proći vremena prije nego se vide sve nuspojave novog med. pripravka (lijeka)?

Što je to eksperimentalni biološki agens?

Nismo mi dr. Ivana Šmit neuki i needucirani baš naprotiv, iznadprosječno smo educirani i odgovorni te se zato i brinemo, jer nam je stalo do naših pacijenata, a ne da se svidimo vlasti.

Ovi i mnogi drugi razlozi navode me da izađem iz vaše udruge, jer uistinu ne zastupate stav svih liječnika, ne znam koliki je to broj, ali nadam se da će svi iole odgovorni liječnici napustiti vašu udrugu.

Zbogom i sretno vam bilo!!!”

dr. med. Ivan Ganjto, spec. anest.reanim. i inten. liječenja subspec. intenzivne medicine

 

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Kojem cjepivu najviše vjerujete?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x