Kontaktirajte nas na:

Društvo

BiH je država s najvišim postotkom inflacije u regiji: Od početka godine plaće rasle 102 KM, a troškovi života 495 maraka

Ekonomski stručnjaci, udruge potrošača, mediji i građani mjesecima su uzalud tražili, predlagali konkretna rješenja i očekivali da vlasti u BiH donesu mjere borbe protiv galopirajuće inflacije ili barem primijene ono što države Europe već mjesecima rade.

Online:

/ Datum objave:

Inflacija ruši rekorde, cijene hrane i grijanja divljaju. Da je stanje u Bosni i Hercegovini sve teže kada su u pitanju poskupljenja, govori i podatak da su osnovne životne namirnice iz dana u dan sve skuplje, piše Večernji list BiH.

Inflacija u BiH dosegnula je više od 17,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Loše prognoze

Inflatorni val pokrenut nakon izbijanja rata u Ukrajini i energetske krize do sada je među državama zapadnog Balkana najteže pogodio Bosnu i Hercegovinu, pa vlasti moraju žurno reagirati, smanjiti javnu potrošnju i pomoći izravno pogođenim građanima, upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

– Naša preporuka vlastima je da se posvete rješavanju problema povećanja troškova života. Građani su suočeni s inflacijom, tako da su realne plaće u padu. Mnogo je ranjivih koji prolaze kroz teška vremena – kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell, dodajući kako se ti problemi ne mogu riješiti povećanjem plaća u javnom sektoru, nego usmjeravanjem pomoći onima kojima je najviše potrebna. Što se ta pomoć bude bolje usmjeravala, bit će manji teret za javne financije, ustvrdio je predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini.

Ekonomski stručnjaci, udruge potrošača, mediji i građani mjesecima su uzalud tražili, predlagali konkretna rješenja i očekivali da vlasti u BiH donesu mjere borbe protiv galopirajuće inflacije ili barem primijene ono što države Europe već mjesecima rade. Posljedica pasivnosti je podatak da je Bosna i Hercegovina među najgorim državama u Europi i s najvišim postotkom inflacije u regiji. Upravo činjenica da su realne plaće u padu najviše zabrinjava građane koji sve teže preživljavaju. Inflacija je na kraju potpuno poništila redoviti rast plaća za 2022. godinu.

Ekonomist Faruk Hadžić upozorio je na dvije stvari još početkom ove godine. Prva je da će Federacija BiH napraviti povijesnu pogrešku ako dio rasta prikupljenih poreza zbog inflacije ne vrati gospodarstvu i radnicima kroz niže poreze i doprinose kako bi se zadržala razina bruto plaće, a povećala neto plaća. Druga je da je s kolegom ekonomistom Admirom Čavalićem upozoravao kako, ako ne dođe do rasterećenja poslovanja i većih neto, a istih bruto plaća, možemo očekivati spiralni rast izdataka za plaće, koji će dalje dovesti do još većeg rasta cijena – inflacije.

– Posljednji statistički podaci to su, nažalost, potvrdili. Rast cijena doveo je do značajnijeg rasta troškova plaća, što je opet bio razlog za dodatno podizanje cijena. Ako želimo usporiti ova inflatorna kretanja, koja kao rak razaraju naše društvo i ekonomiju, potrebno je žurno provesti reformu poreznog sustava jer novca za takvu reformu ima. Kao što sam više puta od početka godine upozorio, što budemo dulje čekali, kasnije će biti sve bolnije i teže provesti nužne mjere – navodi Hadžić na Facebooku.

Ovaj makroekonomski analitičar izradio je infografiku u kojoj se jasno vidi odnos plaća i inflacije posljednjih godina.

Poražavajući podaci

Od početka godine do danas potrošačka košarica skuplja je za čak 495,33 KM. Potrošačka košarica u rujnu iznosila je 2852,37 KM, od čega je samo za hranu četveročlana obitelj trebala izdvojiti 1245,77 KM ili 43,68 posto obiteljskog proračuna. U isto vrijeme prosječna neto plaća, koja je u siječnju iznosila 1043 KM, a u kolovozu, posljednjem mjesecu za koji Agencija za statistiku BiH ima podatke, 1145 KM, porasla je za 102 KM. Rekordnoj godišnjoj inflaciji najviše doprinose poskupljenja hrane, prijevoza i energenata. Nije nam potrebna statistika da vidimo koliko novca damo za dvije vrećice prehrambenih namirnica u ovoj godini u odnosu na prethodnu. Podaci za Federaciju ne ulijevaju optimizam, naprotiv, još više zabrinjavaju.

Godišnja inflacija u listopadu u Federaciji BiH dosegnula je novi rekord i iznosila je 19,1 posto, objavio je Federalni zavod za statistiku. Inflaciju najviše potpiruju cijene hrane, usluga prijevoza te energenata. Cijene hrane mjerene indeksom potrošačkih cijene veće su listopadu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine za 27,4 posto, dok su cijene prijevoza uslijed poskupljenja naftnih prerađevina veće za 25 posto. Ipak, najveći rast cijena bilježi se u kategoriji električne energije, plina i drugih energenata, gdje godišnje poskupljenje iznosi 40,8 posto.

Stalni rast cijena, koji traje predugo, kao da je paralizirao građane koji i najave novih poskupljenja dočekuju ošamućeni poplavom sličnih vijesti i dosadašnjom borbom da prežive. Prosječna plaća građanima više nije dovoljna samo za hranu, a iz dana u dan sve je teže. Novca je u kućnim proračunima sve manje, a troškovi neumoljivo rastu. Poskupljenja životnih namirnica, uz rast troškova grijanja, goriva, a moguće i struje, zimu će učiniti jako teškom za većinu građana, pogotovo nakon što su izbori prošli i dana obećanja zaboravljena.

Izvor: Večernji list

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Društvo

RAZORNI ZEMLJOTRES U TURSKOJ: Erdogan proglasio sedmodnevnu žalost

Zemljotres jačine 7,8 po Richteru pogodio je jug Turske oko 4:30. Tokom dana zabilježeno je više od 130 zemljotresa.

Online:

/ Datum objave:

Zbog razornih zemljotresa u južnim provincijama Republike Turske, u kojima su poginule stotine ljudi, u toj zemlji proglašena je sedmodnevna nacionalna žalost, potvrdio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Zbog zemljotresa u Turskoj je proglašena nacionalna žalost u trajanju od sedam dana”, naveo je Erdogan te dodao: “Naša zastava će biti spuštena na pola koplja u svim našim predstavništvima u zemlji i inostranstvu sve do zalaska sunca u nedjelju, 12. februara”, prenosi Anadolija.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je jutros jug Turske. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u turskom Kahramanmarasu.

Potom je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

POZIV IZ VUKOVARA: Traži Srbina iz logora koji se pokazao kao čovjek

Vukovarac Mladen Novak Mrakan kao 23-godišnjak se priključio Hrvatskoj vojsci, tadašnjoj gardi. Ranjavan je, zarobljen, mučen. Prošao je strahote koje običan čovjek teško može i zamisliti. Neki njegovi suborci nikad se nisu vratili iz logora, neki su nestali u Vukovaru. Rane nikada, kaže Mrakan, neće zacijeljeti do kraja.

Online:

/ Datum objave:

Bio je pripadnik HV-a od 1. kolovoza 1991., a već 20. studenog iste godine zarobili su ga. Tek je 14. kolovoza 1992. pušten na slobodu tijekom razmjene zarobljenika u Nemetinu.

Ponovno se pridružio HV-u 6. siječnja 1993. i tu ostao do 21. veljače 1996., kada je i umirovljen.

Da opet zaratimo, biste li krenuli u rat?

– Ne. Puno sam toga prošao, propatio, i previše za jedan život. Sad vodim bitku za svoj život, svoju ženu, svoje dvije kćeri.

U Vukovaru su borbe trajale mjesecima. Granate i pucnjevi čuli su se dan i noć, nije bilo minute tišine. Bio sam u Borovu naselju, bilo je gadno. Tog 19. studenog naišao sam na Hrvoja Mađarevića, našeg vojnika koji je bio ranjen u nogu.

Trebao sam se naći sa suborcima na dogovorenoj lokaciji, ali nisam mogao ostaviti tog momka, prebacio sam ga preko leđa i izvukao ga iz tog pakla. Jedva sam ga nosio jer sam na sebi imao i oko tisuću metaka, pušku…

Kasnije smo obojica zarobljeni i iako su mnogi umrli, nas dvojica smo preživjeli. U logoru ga nisam vidio, ali poslije smo se našli, izgrlili se, izljubili. Kad sam došao u logor, najprije sam zapazio sablasnu tišinu, za razliku od one neprestane buke bombi iz Vukovara. Ali tišina je brzo prekinuta…

Niti sam klao, niti sam silovao, branio sam svoj dom. Prvu večer kad su nas stavili u te štale došli su četnici i pucali rafalima po toj građevini. Bile su dvije štale, jedna se zvala Maksimir, druga Poljud.

Kako su vas hranili u logoru?

– Prvih par dana ništa. Pa potom samo voda, a onda dva puta dnevno pola kriške kruha i feta salame. Tek kad nas je posjetio Crveni križ dobivali smo redovito neku čorbu. Ali sve je to bilo ništa.

Visok sam 185 centimetara, a kad sam izašao iz logora, imao sam jedva 69 kilograma. Izgubio sam dvadesetak kilograma. Nekad bi nam dali konzervu ribe iz Crvenog križa, ali bez otvarača. Gladni smo, a nismo mogli otvoriti konzervu. Smijali su nam se…

Jesu li svi bili nasilni?

– Većina. Ali sjećam se dvojice koji su bili ljudi. Među njima je bio, to želim da napišete, Momčilo Đorđević. Dao bi mi vode, nekad hrane, nije me tukao, pitao je kako sam. Bilo je ljudi među njima, ali, nažalost, bili su u manjini. I nije se smjelo znati da nam pomažu.

Jeste li pokušali doći do Đorđevića?

– Da, već godinama. Tražio sam, raspitivao se, ali neki su rekli da je poginuo, drugi da je nestao. Ako ovo čita, neka mi se javi. Iako ne znam koliko će mu ovo pomoći ako se pročita u Srbiji. Ali želim da se zna i da bude zapisano da je taj čovjek bio – čovjek. Pomagao mi je dok sam bio u samici, mogao me je tući, mlatiti, ali nije bio takav tip. Dao bi mi vode, izvodio me u šetnju koliko je mogao. Sjećam se i jednog drugog policajca čije ime ne znam. Njega su specijalno slali u samicu da me tuče.

A onda mi je rekao da to ne može, da to nije njegov rat i da ga se j..e i za srpskog i za hrvatskog predsjednika.

Protiv poštenih Srba nemam ništa.

Hrvatsku je najprije branilo 200.000 vojnika, a zatim, evo, i više od pola milijuna branitelja.

– Nakotilo se, prijatelju, puno toga, a većina nije ni vidjela pušku. Sada su sve sami generali nakon bitke. Meni govore kako sam se trebao ponašati u logoru, da smo trebali pobjeći, da sam trebao napraviti ovo ili ono… Ma koje su to gluposti, sve neki heroji iz ureda u Zagrebu. Ne mogu to ni slušati.

Gdje ste ranjeni?

– Najprije sam ranjen u noge, da bi me kasnije geler pogodio u obraz, 10 centimetara iznad vratne žile. Da je bilo niže, danas ne bih razgovarao s vama. Kad me je to strefilo, zagnojilo se, bila je strašna rana i muka. To se dogodilo prije odlaska u logor.

I imao sam bradu, cijeli natečen. U logoru su pitali što mi je, ja sam rekao da mi je otekao zub jer su imali poseban pik na ranjenike.

Kad ste izvadili geler?

– Ha-ha, tko kaže da sam ga izvadio?

Niste?

– Nema potrebe, ne stvara štetu, liječnici ne bi sada to raskopavali. Redovito ga snimamo i pratimo miče li se. On ne putuje. Sa mnom će u grob.

Što ste prvo kanili učiniti kad ste čuli da će doći do razmjene?

– Popiti pivo i najesti se pečenog krumpira. Sjesti ko čovjek i na miru popiti to pivo. Nema čovjeka koji je bio u samici a koji nije pomišljao da se ubije. Prošlo mi je kroz glavu, e nećeš se ubiti a da nisi popio pivo. I to me je održavalo jedan dan, drugi dan da želim vidjeti roditelje, treći dan da želim ponovno okusiti pečeni krumpir…

I danas od svega imate posljedice?

– Nisam se pošteno naspavao 30 godina. Malo odrijemam, ali da sam imao komad sna od osam sati, to u zadnjih 30 godina nisam. To najbolje zna moja žena. Dižem se noću, prevrćem po kuhinji, palim televiziju, gledam mobitel. Malo zaspem, malo se budim.

Izvor: ljudski.ba

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Društvo

Totalni ekocid na Lašvi

Danas je izvršen totalni ekocid kompletne rijeke Lašve nizvodno od MHE Vitez1 nekontroliranim ispuštanjem ogromnih količina toksičnog mulja iz akumulacije.

Online:

/ Datum objave:

Niz godina upozoravamo da se u akmulaciji MHE Vitez 1 nalazi ekološka bomba tj. ogromne količine toksičnog mulja punog teških metala i tko zna kakvih još otrova koji je danas naglo ispušten u rijeku Lašvu, ističe portal usrvitez.ba.

Lašvom teče žitki mulj, a od neprijatnog mirisa se ne može prići koritu rijeke. Na terenu se nalazi policija i nadležne kantonalne inspekcije. Zahtjev je poslan i federalnim inspekcijama. Sav naš rad i trud prethodih godina za revitalizaciju rijeke Lašve i očuvanje ugroženih vrsta u trenu je otišao u vjetar jednim jedinim nesavjesnim postupkom.

Lašva je poznata kao rijeka sa velikom količinom sedimenta što se ogleda u stalnim izmjenama konfiguracije toka te dolazi do taloženja istih u samim akumulacijima, a ako znamo da svi (općine, industrija, farme, kućanstva, bolnice..) ispuštaju otpadne vode u rijeku Lašvu onda zamislite od čega se sastoji mulj u ovim akumulacijima.


Izvor: usrvitez.ba 

______________________
Portal herceg-bosna.com ne odgovara za sadržaj i tekstove koji su preuzeti iz drugih medija
0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Nastavi čitati

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x