Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Biden pozvao Kongres da odobri 33 milijarde dolara pomoći Ukrajini, što prije

“Ključno je da se ovo financiranje odobri i to da se odobri što je prije moguće”, rekao je Biden, te je naveo da je ovo važno za globalnu stabilnost.

Financijska pomoć za koju Biden traži odobrenje podrazumjeva 20,4 milijardi dolara za vojnu i sigurnosnu pomoć, 8,5 milijardi dolara ekonomske pomoći za ukrajinsku vladu i narod i 3 milijarde dolara za dodatnu humanitarnu pomoć i financiranje sigurnosti hrane, te ciljano financiranje za rješavanje ekonomskih poremećaja uslijed rata.

“Mi ne napadamo Rusiju. Pomažemo Ukrajini da se obrani od ruske agresije, i baš kao što je Putin odlučio da pokrene ovu brutalnu invaziju, mogao bi napraviti izbor da okonča ovu brutalnu invaziju”, rekao je on.

“Rusija je agresor i svijet mora i hoće Rusiju smatrati odgovornom”, dodao je.

Istaknuo je da je borba u Ukrajini borba za slobodu i da neće biti jeftina, ali je pnaglasio da bi bila još skuplja opcija kada bi svijet pokleknuo pred ruskom agresijom.

“Naši saveznici u NATO-u, naši partneri u EU, oni će također platiti svoj pošten dio troškova, ali i mi moramo ispuniti svoju ulogu u vođenju alijanse”, rekao je on.

Istaknuo je da bi ovaj novac ukrajinskim snagama pomogao “da njihova hrabrost i žrtva imaju svrhu, kako bi mogli nastaviti ovu borbu”.

Također se osvrnuo na činjenicu da je Rusija zaustavila isporuku plina Poljskoj i Bugarskoj nakon što su obje zemlje odbile platiti ju u rubljama.

“Da budem jasan, nećemo dozvoliti Rusiji da se zastrašivanjem ili ucjenama izvuče iz ovih sankcija. Nećemo im dozvoliti da koriste svoju naftu i plin kako bi izbjegli posljedice. Surađujemo s drugim nacijama poput Koreje, Japana, Katara i drugih kako bismo podržali naše napore da pomognemo europskim saveznicima koje Rusija ucjenjuje plinom”, rekao je on.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x