Kontaktirajte nas na:

Politika

BALKAN POSTAJE BURE BARUTA: Hrvati izmanipulirani, a Velika Srbija se budi

Nedavno održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori uvelike će promijeniti i zakomplicirati geopolitičku situaciju na jugoistoku Europe. Iako se činilo da je padom Nikole Gruevskog u Makedoniji ruski utjecaj ostao ograničen na Srbiju i Republiku Srpsku, nakon izbora u Crnoj Gori ponovno su promiješane karte u ovom dijelu Europe.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Štoviše, uspiju li napori američke administracije koja nastoji postići dogovor između Beograda i Prištine, postigne li se zadovoljavajući sporazum za obje strane, Srbija će sve svoje kapacitete usmjeriti prema zapadu.

Pritom “zapad” ne označava europski put Srbije i njezino nastojanje da se unutarnjim reformama približi članstvu u Europskoj uniji, nego njezinu težnju da kompenzaciju zbog “gubitaka” na Kosovu nadomjesti u Bosni i Hercegovini. Za sve vrijeme sage oko statusa Kosova kroz pregovore koji su se vodili pod pokroviteljstvom EU-a ili SAD-a, službeni Beograd nastojao je povezati status Kosova sa statusom Republike Srpske. Iako je, barem zasad, čvrsti stav europske i američke administracije kako se slučaj Kosova ne može povezivati sa statusom Republike Srpske koja je, prema njima, sastavni dio Bosne i Hercegovine, nakon rješavanja statusa Kosova svašta se može očekivati. Prvo, SAD je na svim svjetskim žarištima u fazi aktivnog povlačenja, od Sirije do Afganistana. Mnogi analitičari smatraju da organizacije pregovora u režiji SAD-a između Srbije i Kosova i ne bi bilo da uskoro nisu američki predsjednički izbori.

Preživjeli sporazum

Uostalom, i Daytonski mirovni sporazum je nastao kao uvod u jedne američke predsjedničke izbore i bio je važan adut u kampanji reizbora Billa Clintona. Drugo, nakon preslagivanja karata u Crnoj Gori, Rusija neće propustiti priliku da maksimalno zagrije i bosanski lonac te na taj način izgradi solidnu infrastrukturu duboko u utrobi NATO-a. Najjača valuta za takve akcije Srbije i Rusije na području Bosne i Hercegovine je srpska zajednica u Bosni i Hercegovini, uglavnom koncentrirana na prostoru Republike Srpske. Kao što je to bio slučaj i u Crnoj Gori, ova zajednica je dobro politički organizirana od, praktički države, Republike Srpske, ali i Srpske pravoslavne crkve. Nije nikakva tajna da bi ogromna većina Srba iz BiH rado vidjela svoj entitet u okrilju Srbije. I to su spremni čekati koliko god treba. Njihovi čelnici, a pogotovo Milorad Dodik, otvoreno izjavljuju kako je sadašnje političko stanje u Bosni i Hercegovini moguće održavati samo zbog geopolitičke situacije u svijetu i Europi. No, navedena se geopolitička situacija mijenja i svijet definitivno više nije unipolaran kao prije dvadeset godina. Za razliku od navijača s raznih portala i foruma, mi ćemo ostati hladne glave i konstatirati kako će SAD još dugo biti prva svjetska sila, ali definitivno više neće biti jedini svjetski policajac.

Povlačenje Amerike

Događaji iz Sirije te nedavno iz Libije to najzornije potvrđuju. U takvim okolnostima, dok Rusija kao moćna svjetska sila u neposrednom susjedstvu potkopava američki geopolitički utjecaj koristeći infrastrukturu Srbije i Srpske pravoslavne crkve, ostaje otvoreno pitanje – kako će se ponašati Hrvati?

I dok je sama Republika Hrvatska čvrsto uokvirena u zapadne političke i vojne asocijacije, hrvatski korpus u Bosni i Hercegovini često je prisiljen bježati u zagrljaj bosanskih Srba, a time i Rusije. Nažalost, ovaj politički brak iz interesa uvjetovan je teško razumljivom, ali konstantnom politikom ukidanja prava, institucionalnog obespravljivanja i preglasavanja Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog političkog naroda u BiH. Navedena politika majorizacije Hrvata od Bošnjaka kao najbrojnijeg naroda odvijala se uz često otvoren blagoslov međunarodne zajednice u BiH, odnosno veleposlanstva SAD-a. Već gotovo dvadeset godina američka administracija nizom intervencija u zakonodavstvo BiH, pogotovo Ustav, pretvara Hrvate iz konstitutivnog naroda u obespravljenu nacionalnu manjinu. Sve se to radilo kako bi se od Bosne i Hercegovine ili barem Federacije Bosne i Hercegovine stvorila građanska država po zapadnom modelu. Naravno da su Bošnjaci kao najbrojniji narod s oduševljenjem prihvatili takvu politiku, ali dugoročno će ona samo zaoštriti odnose unutar države i neće donijeti ništa dobro.

Povratak Velike Srbije

Zbog sustavnog negiranja konstitutivnosti Hrvata u BiH i diskriminatorskog odnosa međunarodne zajednice prema njima, dio javnosti i u RH kao spas vidi tješnje povezivanje s Rusijom kao silom koja redovito ponavlja da se zalaže za konstitutivnost sva tri naroda u BiH i poštovanje izvornih osnova Daytonskog mirovnog sporazuma. Umjesto da rade na relaksiranju odnosa između Hrvata i Bošnjaka i stvaranju bloka pred nadirućim ruskim utjecajem, američka administracija gura BiH Hrvate u zagrljaj Rusije. Nedavna izjava službenika američkog veleposlanstva Benjamina Rockwella, u kojoj se praktički izjasnio protiv županijskih ministarstava unutarnjih poslova u Federaciji BiH, učvrstila je kod Hrvata mišljenje kako SAD godinama podupire politiku majorizacije Hrvata. Hrvati su svjesni kako su županije njihova posljednja linija obrane nakon što su izgubili mogućnost izbora člana Predsjedništva BiH te nakon što su Bošnjaci dobili mogućnost da ih redovito preglasavaju u vladi Federacije BiH. Stoga će na svaki nagovještaj ukidanja županijskih institucija i prenošenja njihovih ovlasti na razinu Federacije burno reagirati.

Što službeni Zagreb može učiniti u najnovijem razvoju odnosa u susjedstvu? Dosad se hrvatska diplomacija, samim time i država, nije proslavila diplomatskim inicijativama u susjedstvu u korist hrvatskih zajednica koje žive u susjednim državama. Štoviše, Hrvatska je dopuštala da hrvatske zajednice u susjednim državama budu politički usitnjene i razbijene kako bi prošli tuđi politički interesi na račun Hrvata. Primjerice, Srbija desetljećima provodi politiku afirmacije Bunjevačke zajednice kako bi se razbio i usitnio hrvatski korpus. U Bosni i Hercegovini je nekoliko puta u proteklim desetljećima izvršena podjela političkog bića kako bi tzv. predstavnici Hrvata amenovali ustavne izmjene kojima se redovito slabila konstitutivnost Hrvata. Posljednji primjer podjele hrvatske zajednice u Crnoj Gori prije izbora, što je za posljedicu imalo gubitak parlamentarnog statusa za hrvatsku zajednicu u toj zemlji, ali i presudno utjecalo na konačni ishod parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, školski je primjer političkog manipuliranja Hrvatima u susjednim zemljama. Nažalost, RH nije bila nikakav faktor u ovim procesima, već je nijemo promatrala procese razbijanja koji u budućnosti neminovno vode do nestanka Hrvata kao političkog naroda u tim državama. Unatoč odličnoj diplomatsko-konzularnoj mreži i brojnim zaposlenicima i analitičarima zaposlenima u predstavništvima RH u susjednim državama, nije predviđena, pa ni spriječena destruktivna politika razbijanja hrvatskih zajednica.

Naša crkva šuti

Za razliku od poslovično pasivnih Hrvata, Srbima se proces razbijanja i disperzije nije dogodio. Veliku ulogu u objedinjavanju srpskog korpusa igrao je SPC. Za razliku od Srpske pravoslavne crkve, Katolička crkva boluje od teškog oblika ekumenizma i međureligijskog dijaloga koji prečesto u posljednje vrijeme daje odlične rezultate preko leđa Hrvata kao političkog naroda.

Posljednji događaji u Crnoj Gori možda su posljednja prilika i američkoj administraciji da posloži političku pozornicu u Bosni i Hercegovini kako ne bi imali novi, otrežnjujući, šok kao u Crnoj Gori. Hrvati su dosad više puta pokazali i dokazali kako istinski žele ne samo euroatlantske integracije nego su i temelj na kojem se može graditi bilo kakav konstruktivan politički dogovor o budućnosti Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska kao matična država hrvatskog naroda ima i ustavnu obvezu brinuti se o tome da se poštuju prava Hrvata u svim državama u kojima obitavaju. Na taj način Hrvatska čuva i svoje granice i građane jer nitko bolje ne može čuvati granice Hrvatske od Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a da su te zemlje pritom mirne i stabilne. Stoga bi cilj RH trebale biti snažne i prosperitetne zajednice Hrvata u susjednim državama. Navedeni interes RH bi trebala dijeliti s Katoličkom crkvom jer bez naroda nema ni Crkve.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

REAKCIJE: I SDA za “razdruživanje”- za povratak na stanje prije Daytona

Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Srbi i Hrvati tražiti da BiH funkcionira onako kako oni žele i da će, ukoliko se to ne ostvari, tražiti “razdruživanje”, izravan je udar na Daytonski mirovni sporazum, priopćeno je iz SDA.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Bakir Izetbegović

Dodaju da je dogovor o funkcioniranju BiH postignut u Daytonu i stoga Dodik, kao i svi ostali, ima obvezu poštivati Ustav i zakone proistekle iz tog sporazuma.

– Svaki Dodikov konkretan potez protiv Daytonskog sporazuma značit će odustajanje od njega, a samim time i vraćanje na stanje prije Daytona, odnosno na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Dodik bi morao znati da Bosna i Hercegovina nije nastala “udruživanjem”, niti se može “razdružiti”. Naročito se to ne može postići srpsko-hrvatskim dogovorom u zemlji u kojoj Bošnjaci čine više od polovice stanovništva, navode iz SDA i zaključuju:

– Srpsko-hrvatski pokušaji “razdruživanja” BiH, od Cvetkovića i Mačeka, do dogovora Karadžića i Bobana narodima u ovoj zemlji su donosili samo ogromne tragedije. Rezultat u konačnici nije bio nestanak Bosne i Hercegovine, ali jest presuđivanje nositelja takvih politika pred međunarodnim sudovima.

Podsjetimo, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Srbi i Hrvati kreirati zajedničku izjavu kako BiH može funkcionirati i dodao da je, ako ne bude prihvaćena, jedino rješenje razdruživanje.

Dodik je naveo da „razdruživanje ne znači rat, osim ako bi međunarodni intervencionizam producirao takvo nešto“.

Ponovio je da nigdje nije zabranjeno da Republika Srpska provede referendum, te da Srbi imaju pravo razmišljati o tome i da bi im trebalo da biti prihvaćeno pravo na samoodređenje.

Dodik je istaknuo da se i Hrvatska otvoreno zalaže za status Hrvata u BiH.

– BiH je pogrešna zemlja, pogrešno koncipirana. Sve više ljudi govori da je BiH propala, neodrživa, složena država – rekao je Dodik za Pink

Nastavi čitati

Politika

Zoran Milanović: Izetbegovićeva supruga specijalizirala je u Zagrebu 1993., a sada nas nazivaju UZP-om

Predsjednik RH Zoran Milanović održao je u petak dugu konferenciju za novinare na kojoj je govorio o aktualnim pitanjima, a dotaknuo se i Hrvata u BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Milanović o Izetbegoviću

Govoreći o BiH, obrazložio je svoj nedavni poziv Miloradu Dodiku kazavši kako bi i s vođom bh. Bošnjaka Izetbegovićem “htio pričati o pitanjima koja nas muče”.

Kada govorimo o suradnji, ja pokušavam doprinijeti rješavanju mizerne situacije Hrvata u BiH i računam na pomoć gospodina Plenkovića, pozovem Dodika koji je dolazio i ranije, o tome obavijestim Plenkovića, a na dan dolaska Dodika on mi sam kaže da ga je zvao Plenković, a meni to nije javio. Pitao me i da li da ide kod Plenkovića, ja sam rekao da obavezno ide.

Dignu se galamdžije iz Sarajeva – predsjednik SDA, sin puno talentiranijeg oca, čija supruga je ovdje u Zagrebu 1992. i 1993. specijalizirala – ne u Istanbulu nego u Zagrebu, a sad nas nazivaju udruženim zločinačkim pothvatom, i kaže da neće razgovarati sa mnom. Ja želim razgovarati s vođom bosansko-hercegovačkih Bošnjaka o problemima koje moramo riješiti.

Međutim, g. Plenković nema problem da tog istog gospodina koji se razmeće i hvali da će mi uskratiti svoje društvo (baš me briga) – primi u Zagrebu! I da tome preko nekog savjetnika obavijesti moj ured 15 min prije početka sastanka, kazao je Milanović.

Nastavi čitati

Politika

THOMAS MILLER: Čovjek koji je Puljiću rekao, “vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”

U američkoj saveznoj državi Illinois jučer je osvanula poruka bivšeg američkog veleposlanika u BiH Thomasa Millera koji je podsjetio na tamošnje Bošnjake na Bidenovo prijateljstvo prema BiH.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Thomas Miller
Bivši američki veleposlanik u BiH Thomas Miller

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH prije, tijekom i poslije rata”, navedeno je u poruci Millera, prenose Vijesti.ba.

Tko je zapravo Thomas Miller?

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u svojim javnim istupa kada god je govorio o ulozi međunarodne zajednice u obepravljivanju Hrvata uvijek je spominjao kako mu jedan zapadni diplomata rekao: “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”.

Kardinal do današnjeg dana nije otkrio ime tog diplomate. No, Hrvatski Medijski Servis od pouzdanog izvora otkrio je o kojem je diplomatu riječ. “Vi Hrvati ili se asimilirajte ili iselite”, doslovno tako kardinalu je rekao bivši američki veleposlaniku u BiH Thomas Miller, otkrio je izvor HMS-a, koji je zamolio da mu se ne otkriva identitet.

Miller je bio veleposlanik SAD-a u vrijeme kada je na čelu OHR-a bio Wolfgang Petritsch, a na čelu OESS-a američki diplomata Robert Barry. Barry je netom prije izbora predložio je izmjene Pravila i propisa Privremenog izbornog povjerenstva, koje je Povjerenstvo usvojilo 14. listopada 2000., mjesec dana prije održavanja izbora. Te izmjene poznate su kao Barryevi amandmani. Njima je omogućeno da čak trećinu izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda parlamenta FBiH izaberu Bošnjaci, iz većinski bošnjačkih županija, što je ustavni sud BiH, 2016. po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i izbrisao iz Izbornog zakona BiH.

Istovremeno je tadašnji visoki predstavnik Wolgang Petritsch nametnuo ustavne amandmane prema kojima je bilo omogućeno da se uz pomoć jedne trećine izaslanika u nacionalnim klubovima, umjesto do tada polovice, može izabrati predsjednik i dopredsjednici FBiH i Federalna vlada bez stranaka za koje je glasovala većina Hrvata. Uz to dotadašnji paritet u Vladi FBiH je izmjenjen, pa je umjesto polovice određeno da Hrvati imaju tek trećinu ministarskih pozicija u Vladi FBiH.

Thomas Miler osobno se angažirao u sastavljaju Vlade FBiH, koju je činila tzv “Alijanse za promijene”, predvođena SDP-om, u kojoj su umjesto HDZ-a, stranke za koju je tada glasovala većina hrvatskih birača izašlih na izbore, Hrvate predstavljali minorna stranka Krešimira Zubaka Nova hrvatska inicijativa i Lijanovići.

Cilj projekta bio je napraviti vladu s unitarno-građanskim strankama koja bi provodila američke interesa u Bosni i Hercegovini, a u to vrijeme došlo je i do slabljenja utjecaja Europske unije.

Odgovor HDZ BiH, ali i ostalih prohrvatskih stranaka bio je osnivanje Hrvatskog Narodnog sabora u Novom Travniku i najava proglašenja Hrvatske samuprave. Milerov i Petritschew odgovor bio je smjena tadašnjeg lidera HDZ BiH i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića, tenkovsko uništavanja Hercegovačke banke i pokretanje montiranih sudskih procesa protiv hrvatskih političara, prenose Vijesti.ba.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x