Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

BAKIR IZETBEGOVIĆ: “Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u ovoj zemlji nego on”

“Hrvatska strana inzistira na tome da treba riješiti pitanje koje njih frustrira, odnosno njihovu tvrdnju da brojniji narod Bošnjaci Hrvatima biraju njihove predstavnike, konkretno člana Predsjedništva pa na niže. Mi, pak, tvrdimo da imamo dominaciju manjine u parlamentima. Odnosno da HDZ, koji ima petinu, odnosno manje od petine ruku u Zastupničkom domu, kroz Dom naroda zaustavlja što god hoće. Imamo jednu dominaciju s njihove strane i mi tražimo da se ta stvar riješi. Jučer sam prvi put dobio odgovor od Čovića da su oni vjerojatno spremni da idu u tom smjeru i to bi bio istorijski pomak. Ako se nadležnost domova naroda, federalnog i državog, svede na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa onda je moguće mnogo toga dalje pokrenuti, onda može i ova interresorna grupa dobiti vjetar u leđa i zaista nešto uradit, istaknuo je Izetbegović.

Također se dotaknuo i izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

“Neka gospodin Jandroković bude uvjeren da smo mi puno više zainteresirani da Hrvati ostanu u ovoj zemlji nego on. Ova zemlja (BiH) dala je trećinu stanovništva Hrvatske. Premijeri, nogometni izbornici, sportaši, umjetnici…. BiH je itekako mnogo dala Hrvatskoj i mi bi voljeli da ti procesi iseljavanja u BiH prestanu, da naši prijatelji, naša braća Hrvati ostanu tu s nama i mi ćemo sve učiniti da tako bude. Ne vidim da tu ima neki zabrinjavajući trend. Ono što je tjeralo Hrvate iz BiH bila je jedna glupa, nasilnička politika, i to upravo ona koja je dolazila iz Zagreba prije 30 godina, politika koja je pokušala napraviti etnički čiste entitete, koja je sukobila Hrvate s njihovom braćom Bošnjacima”, ustvrdio je Izetbegović.

Komentirao je i imenovanje novog visokog predstavnika Schmidta.

“Novi visoki predstavnik, da tako kažem, ima “jača leđa”. Gospodin Inzko je sasvim sigurno bio prijatelj Bosne i Hercegovine, odlično je poznavao prilike i da je imao potporu sigurno bi učinio puno više. Ja se nadam da će gospodin Schmidt imati tu jaču potporu. Bit će tu nekih otpora za koje vjerujem da će biti prevaziđeni i očekujem da će novi visoki predstavnik biti nešto efikasnije od svog prethodnika”, kazao je Izetbegović.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x