Kontaktirajte nas na:

Politika

ASIĆ: Gdje god u BiH postoji hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ i Čovića

Asić je najavio da će “pravaši” pokušati da, zajedno sa drugim strankama, napravi hrvatski blok koji će se iskreno i snažno suprotstaviti politici HDZBiH i Dragana Čovića.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Asić

Lider Hrvatske demokratske zajednice je uz pomoć nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor i Bože Ljubića, praktično dokinuo opoziciju, te već godinama suvereno vlada hrvatskom političkom scenom. Svi koji se usprotive tome, kako to biva po poznatom šablonu nacionalnih i nacionalističkih stranaka, uglavnom budu anatemisani, proglašavani izdajnicima i otpadnicima.

Oporavak HSP-a

U Prozoru-Rami je ponovo pobijedio Jozo Ivančević, kojeg nisu uspjeli poraziti ni Ilija Petrović, pa ni Čovićev državni ministar Josip Grubeša, na specijalnom zadatku u rodnoj čaršiji, inače nosilac liste za Općinsko vijeće Prozora.

Pobjedu u Tomislavgradu je odnio Ivan Buntić iz Koalicije POMAK – DEVEDESETKA HNK – HDZ 1990. Buntić je eksponent Ivana Vukadina, mandatara za sastav Vlade Livanjskog kantona (LK), koji je odbio služiti Draganu Čoviću, te napustio matičnu stranku i uspješno osnovao novu. Nešto kao Čovićev Konaković.

No, značajan rezultat je, svakako, postigao i HSP BiH, koji se vraća na političku scenu. Kako su nam potvrdili iz ove stranke, HSP je od ovih izbora uvjerljivo treća stranka u Hrvata! Osvojili su više od 30 vijećničkih pozicija širom Bosne i Hercegovine. Druga su stranka u Širokom Brijegu, Posušju, Stocu, Odžaku… Tu poziciju očekuju i u Mostaru poslije izbora 20. decembra.

“Ne mora značiti ako većina ide istim putem da je taj put ispravan. Možda nas taj put vodi u provaliju, možda je to slijepi put. Može i manjina ići pravim putem”, osvrće se Željko Asić na dugogodišnju dominaciju HDZ-a.

HSP je na ove izbore izašao bukvalno bez novca.

“Nismo imali ni plakate, niti smo održavali skupove. Zato smo, koliko se može u ovoj situaciji s pandemijom, održali izbore od vrata do vrata. Tako da smo u svih šest županija u kojima smo izašli na izbore uspjeli osvojiti više od 30 vijećnika. U Odžaku je kandidat naše stranke i HDZ 1990. godine osvojio poziciju načelnika. Ti rezultati su za nas zadovoljavajući, jer mi kao politička stranka apsolutno nismo u kampanji sudjelovali na način kao što su druge političke stranke. HDZ BiH i HDZ 1990. godine su, recimo, utrošili velike novce za kampanju”, ističe Asić.

Hrvatski blok

On ove procese vidi pozitivno, jer je počela revitalizacija hrvatske opozicije u Bosni i Hercegovni.

HDZ je nametnuo strah da se mora za njih glasovati, ili nas neće biti, jer će nas neko preglasati itd. Narod se u strahu najviše opredjeljuje dati glasove HDZ-u BiH. Tu moramo vidjeti činjenicu da je hrvatska oporba bila loša do sada i da hrvatski oporbeni birači nisu nikao izlazili na izbore! Kada vi napravite detaljnu analizu, ni u jednoj općini Hrvati ne izlaze više od 37-38 posto. Za razliku, recimo, od općina u RS imamo gdje odziv bude između 50 i 60 posto”, primijetio je Asić.

Prema njegovim riječima, “bilo gdje postoji jaka hrvatska oporba – Hrvati ne glasaju za HDZ BiH i Čovića”.

“To je najbolji primjer Prozora-Rame gdje je HDZ 1990 iskrena oporba HDZ-u BiH, i ljudi tu ne glasuju. Naše glasače ne može niko prevariti, niti jedna stranka. Gdje imamo stvarnu oporbu, tu su i dobri oporbeni rezultati”, ističe Asić, dodajući da HDZ 1990 mora biti “iskrena oporba i u drugim sredinama osim Prozora-Rame, Tomislavgrada i Livna”, te prestati igrati ulogu “nevidljive vlasti”, to jeste pomagati Čovićevoj stranci.

Asić je najavio da će “pravaši” pokušati da, zajedno sa drugim strankama, napravi hrvatski blok koji će se iskreno i snažno suprotstaviti politici HDZBiH i Dragana Čovića.

Izvor: dnevno.ba

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner
Postavite komentar
0 0 glas
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest
0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments

Politika

BAJROVIĆ USTRAJAN U MRŽNJI I RASTURANJU BIH: Nakon izbora 2022. Hrvate treba majorizirati

Bošnjački radikal i hrvatofob Reuf Bajrović na Face tv ponovio je kako Hrvate treba majorizirati nakon izbora 2022. – Čoviću se ne smije dati Izborni zakon. Nakon izbora 2022. treba mu uzeti Predsjedništvo i Dom naroda, kazao je trbuhozborac bošnjačke politike Reuf Bajrović.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Reuf Bajrović

– Znači, majorizirat će te Hrvate, preveo je voditelj emisije Senad Hadžifejzović Bajrovićeve riječi. Ne majoriziramo mi, majorizirat će glasači, kazao je Bajrović, misleći na, u Federaciji BiH četiri puta brojnije, Bošnjačke, javlja HMS.

Bajrović koji govori ono što većina bošnjačkih političara misli, redovito dobiva udarni prostor u mnogim sarajevskim medijima, kao trbuhozborac bošnjačke hegemonističke politike, kao što ga je nekada ratni huškač Vojislav Šešelj dobivao u beogradskim, u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića.

Bajrović je s Hadžifejzovićem pred tv auditorija razrađivao planove o tome “što će sa Srbima” kada završe s Hrvatima i kako napraviti državu u kojom će vladati “demokratska većina”, to jest Bošnjaci, jer je po njemu sve drugo aparthid.

Mora se priznati da je Bajrović, s crnom maskom na licu, ostavio izuzetno jak dojam na gledatelje. Doimao se kao razbojnik. Politički razbojnik. Bolesna ništarija i kukavica koja je opsjednuta mišlju o porobljavanju malobrojnih.

Jednom riječju fašista par exselans, kojeg pogrešno predstavljaju kao političkog analitičara, prenosi Hrvatske medijski portal.

Nastavi čitati

Politika

NAKON DODIKOVE BAČENE KOSTI: Iz SDA poručuju – nikad nećemo dozvoliti formiranje trećeg entiteta

Izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika izrečena u intervjuu na jednoj televiziji kako postoji “tajni dogovor između lidera SDA i HDZ-a Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića o trećem entitetu” za SDA je nebuloza i potpuna neistina, plasirana s ciljem da se skrene pažnja s bitnijih tema.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

SDA protiv trećeg entiteta

To je jasno svakome tko iole prati politička događanja u Bosni i Hercegovini, te je stoga bespredmetan pokušaj pojedinih političara i dijela medija da od te lažne izjave prave ozbiljnu političku temu, smatraju u SDA.

Kako u priopćenju napominju, SDA je mnogo puta jasno naglasila da nikada, ni pod bilo kojim okolnostima, neće dozvoliti formiranje trećeg entiteta, niti će pristati na izmjene Izbornog zakona koje bi vodile u dodatne etničke podjele i tu ne postoje nikakve dileme.

Indikativno je, dodaju, da u političkim i medijskim strukturama, koje od ničega pokušavaju napraviti nešto i vezati to za SDA, izostaje reakcija na Dodikove stalne prijetnje odcjepljenjem, negiranje genocida, slavljene i nagrađivanje ratnih zločinaca, kao i uvredljivo poređenje ratnog zločinca Radovana Karadžića s Alijom Izetbegovićem i izjednačavanje branitelja s agresorima.

Umjesto da se zajednički vrši pritisak na HDZ, koji blokira formiranje Vlade Federacije BiH i funkcioniranje Ustavnog suda FBiH, slavi ratne zločince, širi islamofobiju i političkim ucjenama pokušava doći do diskriminatornog Izbornog zakona, fokus javnosti se usmjerava na SDA i izmišljene priče o “tajnim dogovorima”, upozoravaju iz SDA.

Kako zaključuju time se s pravom postavlja pitanje s kojim ciljem i za čiju korist, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nastavi čitati

Politika

Inzko: ‘Spreman sam nametnuti Zakon o negiranju genocida’

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Herceg-Bosna

Online:

/ Datum objave:

Valentin Inzko

Dejtonskim mirovnim sporazumom u Bosni i Hercegovini najsnažnija institucija postao je Ured visokog predstavnika. Bonskim ovlastima, uvedenim krajem 1997. na sjednici Vijeća za implementaciju mira u OHR-u je objedinjena izvršna, sudbena i zakonodavna vlast.

U početku su tzv. bonske ovlasti korištene za nametanje brojnih odluka, ali se posljednjih godina gotovo i ne koriste. Umjesto toga, stižu inicijative za zatvaranje OHR-a.

Gostujući na Al Jazeeri, Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, najavio je da bi uskoro mogao donijeti neke dugo očekivane odluke.

Između ostalog, kako je naveo, spreman je nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

“Sve evropske zemlje imaju Zakon o zabrani negiranja holokausta, u mojoj zemlji je jedan engleski historičar dobio tri godine zatvora jer je rekao da holokaust ne postoji”, kazao je Inzko.

Na pitanje zašto to nije učinio do sada, Inzko je kazao da godišnjica traje godinu dana i da to treba riješiti.

Ukoliko taj zakon ne bude usvojen do 11. jula 2021. godine, Inzko je kazao da ga je on spreman nametnuti.

“Da budemo potpuno jasni, ja sam spreman”, rekao je Inzko.

Nastavi čitati
Postavite ovdje svoj banner

ANKETA

Bojite li se Koronavirusa?

Najnoviji komentari

Najčitanije objave

Popularno

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x