Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

ANTO ĐAPIĆ: “Formiranje hrvatske republike u BiH je neophodno

Kandidat Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) za predsjednika Hrvatske Anto Đapić danas je predstavio svoj izborni program, te osporio postojanje ustaškog logora Jasenovac i poručio kako je nužno formiranje hrvatske republike u BiH.”Ta državnost je upravljanje hrvatskom slobodom, a upravljanje tom slobodom nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana ušla je u slijepu ulicu”, rekao je Đapić u Osijeku, prenosi Index.hr.

Poručio je da su važna pitanja koji je odnos prema našim temeljnim vrijednostima, prema migrantskoj krizi, koja u valovima ide prema Hrvatskoj i prema položaju Hrvata u BiH.

“Status Hrvata u BiH je od krucijalnog značaja za opstanak hrvatske države. Stoga smatram da je formiranje hrvatske republike u BiH nužno”, zaključio je Đapić.

Raščistiti odnose koji opterećuju Hrvatsku

Po njegovim riječima, prozivali su ga da govori o temama koje su stvar prošlosti i da se vraća na teme koje danas nisu relevantne, no smatra da hrvatsko društvo ne može ići naprijed sve dok se raščiste odnosi koji opterećuju hrvatsko društvo.

“Dok ne raščistimo odnose koji opterećuju hrvatsko društvo, ne možemo ići prema naprijed. Onaj ko nije sudjelovao u stvaranju hrvatske države ne može znati što to znači. Nije nevažno ko je gdje bio 1991. godine, smatram da ko je god 1991. bio vojni obveznik, a takvih je nekoliko među predsjedničkim kandidatima, a nije se stavio na raspolaganje, ne može biti zapovjednik Hrvatske vojske”, ocijenio je.

Ako bude izabran za predsjednika, zalagat će se da se u Ustav vrate kršćanske vrijednosti kao stup hrvatskog identiteta.

“To je ono što nas je očuvalo u vladavini komunizma kada su obitelj, dom i vjera bili oslonac opstanka hrvatskog društva. Naši su problemi počeli onda kad smo se odmakli od tih temeljnih vrijednosti”, ocijenio je Đapić.

“U kandžama takozvanog Jasenovca…”

Po njegovim riječima, “neprirodno je da se kao vrijednosni sistem hrvatske države tretira nekakav antifašizam koji je velika srpska podvala kojom se hrvatski narod drži okovan u kandžama takozvanog Jasenovca i time nam se ne dopušta da razvijamo svoju slobodu onako kako mi želimo”.

Đapić je, inače, prije nekoliko dana na sličan način nastupio i u sučeljavanju s kandidatkinjom Radničke fronte Katarinom Peović.

Tada je rekao da je u Hrvatskoj ugrožena većina, a da su antifašizam “doveli Srbi” i da je “1945. godine pobio Hrvate”.

“Antifašizam je izmišljotina, to je ona politika velikosrpska. Partizani su najveća sramota. Evo, Kapović priča da se sere na Bleiburg. Ja osuđujem zločine i sve to osuđujem, ali ne mogu osuditi ideju da se uspostavi hrvatska država. Antifašizam je uništavao hrvatsku državu. Ja sam najveći hrvatski revizionist” rekao je Đapić.

Rekao je tada i da su Hrvati danas taoci “političkog velikosrpstva”.

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x