Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Andrija Hebrang u Bujici: Hrvatska nije osudila ni jednog KOS-ovca

Jedino kod nas Zrinjevac kroji politiku, a u korijenu te diplomacije je drug Budimir Lončar, kojem smo davno trebali suditi – bio je jasan ratni ministar zdravstva.

PAKT PROTIV PLENKOVIĆA: U KNJIŽNICI ODAKLE JE PRIJE 4 GODINE KRENULO RUŠENJE KARAMARKA, OKUPILI SE STIER, KOVAČ I HEBRANG!

Bujica je objavila snimke iz zagrebačke Knjižnice Bogdana Ogrizovića, u kojoj su se u petak našli Davor Ivo Stier, dr. Miro Kovač, prof. Andrija Hebrag i mnogi drugi na dodjeli Velike zlatne plakete povjesničaru Anti Nazoru za najbolju knjigu iz Domovinskog rata. Neki su dodjelu nagrade u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. odmah protumačili kao okupljanje Plenkovićeve unutarstranačke oporbe. Zanimljivo je da je na istome mjestu, prije četiri godine Davor Ivo Stier promovirao ‘Novu hrvatsku paradigmu’, a tada mu je na promociju došao Andrej Plenković, zajedno s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, čime je započelo rušenje Tomislava Karamarka s čelnog mjesta u HDZ-u…

Nisam dio grupacija koje radi odstup od hrvatskog pravca zbog osobnog interesa – komentirao je Hebrang okupljanje Plenkovićeve unutarstranačke oporbe i pohvalio Stiera i dr. Kovača: – Vrlo im je teško u ovoj situaciji javno i otvoreno govoriti, jer su zbog svojih stavova degradirani u stranci. U njihovim je govorima na prvome mjestu bio isključivo hrvatski nacionalni interes, a to je ono što današnjem vodstvu HDZ-a nedostaje!

Hrvatska danas ide u neoliberalnoms i regionalnom smjeru – kaže Hebrang i nastavlja: – Smatram da je to protuustavno, jer je Tuđman osobno u Ustav uvrstio da je bilo kakvo povezivanje po principu bivše Jugoslavije nedopustivo. A to je politika koja danas dominira!

HRVATSKA JE NA EUROPSKOM DNU, JER SU BIVŠI KOMUNISTI PREUZELI HDZ!

Kada je nedavno bio u Rumunjskoj, prof. Hebranga su pitali što se događa s Hrvatskom i zašto je po svim pokazateljima razvijenosti – na europskom dnu? Hebrang im je odgovorio: – To je zbog toga što su poraženi komunisti nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj, još istu večer, njih 85.000 prešli u redove pobjednika – u HDZ! Gubitnici su se infiltrirali i temeljem svog partijskog iskustva – postali pobjednici. Za svaki slučaj, prešli su i u neke manje stranke, pa su oni uvijek tu, bez obzira na to kakva se kombinacija dogodi.

Hebrang je u Bujici otvoreno priznao da ga se kao starog člana stranke, ratnog ministra i bivšeg potpredsjednika ne zove na skupove HDZ-a, jer je to izričito zabranio Vladimir Šeks: – Nisam dobio poziv za Izvještajni sabor stranke, čak niti da sjedim u tridesetom redu! U Dubravi, u kojoj sam četiri puta osvajao izbore i gdje sam postavljen po izričitoj želji predsjednika Tuđmana, koji je startao odonuda, nisam pozvan na obljetnicu osnivanja HDZ-a! Da postoji dijametralni raskol između politike Vladimira Šeksa i mene, to je činjenica. Kada je u hrvatskom zatvoru umro pokojni general Đuro Brodarac, u knjizi žalosti sam napisao da država i stranka čiji generali umiru u našim zatvorima, ne ide u dobrom smjeru. Istoga dana taj notorni Šeks je zatražio da se mene kao potpredsjednika stranke, izbaci iz HDZ-a! Te večeri na sastanku predsjedništva, on je počeo izlagati što sam ja govorio i tražio moje isključenje, a ja sam zgrabio papire, bacio mu ih i rekao – ako ćemo isključivati nekog iz HDZ-a, to su onda bivši udbaši! Jadranka Kosor brzo je pokušala prekinuti svađu… Ja zaista ne znam je li on bio udbaš, ali znam da ima dva lijepa nadimka – Kolega i Sova!

RATNI MINISTAR ZDRAVSTVA PODRŽAO IVANA PENAVU!

Prof. Hebrang je u Bujici podržao gradonačelnika Vukovara: – Dok ima ovakvih mladih ljudi u politici, kakav je gospodin Penava, dotle se ne brinem za hrvatsku budućnost!

“Ne vjerujem da će se bilo tko sada usuditi ići protiv Penave,“ odgovorio je Hebrang na pitanje bi li Plenković mogao izbaciti iz HDZ-a gradonačelnika Vukovara: “Svima je jasno da je većina naroda na njegovoj strani. Čovjek jednostavno – govori istinu. Mi do danas nismo pokrenuli niti jedan postupak protiv nekog pripadnika KOS-a, koji je autor cjelokupne agresije na Hrvatsku. Penava je u pravu.“

Hebrang je vrlo oštar prema institucijama koje ne procesuiraju srpske ratne zločine, a zna i zašto: – Oni koji o tome odlučuju ne žele se zamjeriti Bruxellesu i poremetiti odnose sa Srbijom, koju Bruxelles želi privući k sebi da ne bi otišla Moskvi. Politika Europe je da se ovdje žeravica što prije pogasi, naravno, na štetu žrtve, a to je Hrvatska. Čine baš sve da Srbiju privuku Europskoj uniji. To je nacionalna izdaja! Gaziš po vlastitim žrtvama da bi ostvario tuđi politički cilj.

Državno odjvetništvo je ogledalo politike – jasan je bio Hebrang i objasnio: – Politika je ta koja kreira njihove prioritete.

HEBRANG: MILANOVIĆ NEMA ŠANSE, KOLINDA JE SKRENULA ULIJEVO, A ŠKORO ĆE RESETIRATI HRVATSKU!

Komentirao je i predsjedničke kandidate. Na pitanje zašto Kolinda ne inzistira na isplati ratne odštete od Srbije, Hebrang je prokomentirao: – Zato jer se onda neće moći nadati dobrim pozicijama u međunarodnim institucijama!

Aktualnoj predsjednici najviše zamjera što je Aleksndra Vučića dovela u Zagreb: – Vučić nikada nije promijenio svoju politiku. Ranije je huškao na rat, a sada remeti mir. Tragedija je u tome da mi takvog Vučića primamo kao gosta i prijatelja, a on se s nama sprda! Kada pokazujete slabost i poniznost prema njemu, to njega ohrabruje i on ide dalje…

Vrlo je ružno odjeknulo kada je predsjednica ratne udovice nazvala “marginalkama“ – kaže Hebrang i dodaje: – Mislim da će to, nažalost, obilježiti njezin mandat. Predsjednica je odjedamput skrenula svoju politiku ulijevo, a to joj je donijelo više negativnih, nego pozitivnih poena.

Milanoviću predviđa još jedan izborni poraz: – SDP je toliko pojeo sam sebe da nisu imali nikog drugog staviti za kandidata! Ne znam ni jednog drugog čovjeka iz njihovih redova za kojeg bi 10 ili 15 posto građana uopće znalo… Oni su Milanovića iz nužde izvukli iz naftalina! On naprosto ne može protiv svog karaktera. Milanović neće biti predsjednik s karakterom. Milanović će biti gubitnik s karakterom!

Andrija Hebrang od svih predsjedničkih kandidata, najbolje mišljenje ima o dr. Miroslavu Škori: – Miroslav Škoro je nova, svježa krv, nakon dugo vremena, u vrhu hrvatske politike. Ponudio je izvanrednu platformu, po kojoj bi se iz temelja, preko referenduma mijenjao izborni zakon i još dosta toga i Hrvatska bi se mogla resetirati i krenuti opet ispočetka!

Bujica

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x