Dekontaminacija uma
Portal o hrvatskom pitanju u BiH

Američki sotonisti pripremaju tužbu i žele isti tretman kao i kršćani

Sotonski hram, neteistička crkva s otprilike 300.000 sljedbenika, vodi pravnu bitku diljem SAD-a za vjersku slobodu, ne bi li dobio ista prava i tretman s kršćanskim crkvama.

Crkva koja u isto vrijeme propovijeda empatiju istovremeno uz ”slobodu za nanošenje povreda drugome” ako to zahtijeva borba “za pravdu,” pokrenula je sedam tužbi u različitim državama, osporavajući koncept vjerske slobode i njegove temeljne značajke te zahtijevajući jednak tretman s kršćanskim skupinama u javnoj domeni.

“Ljudi nam se smiju kada vide da naš, sotonistički spomenik stavljamo pored spomenika s Deset Božjih zapovjedi, ali hoćemo li uspjeti ili ne, nije nevažno”, rekao je Lucien Greaves, koji je 2013. osnovao takozvanu crkvu, kako navodi Bloomberg.

On tvrdi da je njihov cilj jednostavan i da se podudara s američkim duhom.

“Ne možete dati prednost određenom vjerskom stajalištu i također reći da smo nacija u kojoj postoje vjerske slobode”, rekao je Greaves rođen u Detroitu, koji trenutno živi u Massachusettsu, dodajući: “Vjerska se sloboda nikada nije trebala primjenjivati na jedno stajalište.”

U svojoj najnovijoj tužbi, u Teksasu, sotonistički hram nastoji dovesti do toga da se neka pravila o pobačaju počnu smatrati neustavnima kada se primjenjuju na bilo kojeg od članova te crkve, inzistirajući na tome da pravila, koja uključuju zahtjev da žena posjeduje sonogram i da odlazi na redovite kontrole, u stvari, kako oni tvrde, ometaju njezina vjerska stajališta i slobode.

U isto vrijeme, u Arizoni se organizacija nada da će oživjeti tužbu koja traži pravo na vlastitu molitvu na početku sastanka Gradskog vijeća, dok je u slučaju iz Bostona crkva optužila da su muslimani i Židovi bili previše zastupljeni u molitvama tijekom sastanka Gradskog vijeća zbog toga što su te molitve, za razliku od molitva neteista, članovima vijeća “sigurne i poznate.”

U Minnesoti je skupina podnijela tužbu radi mogućnosti podizanja svog idola, za kojeg kažu da je “otvoreno sotonski”, iako “s ukusom.”

Slično tome, u Little Rocku u državi Arkansas, sotonisti su uključeni u parnicu sekularista, koji žele ukloniti granitni spomenik Deset Božjih zapovijedi s obrazloženjem da taj spomenik tobože krši klauzulu Prvog amandmana, jer navodno spomenik favorizira jednu religiju nad svim ostalim. Pod jednakim uvjetima, crkva želi postaviti svog krilatog jarca, Baphometa, kako bi njime obilježila ljude koji su bili ubijeni u lovu na vještice, koji bi stajao uz kršćanski spomenik.

Državne vlasti, međutim, nastoje ne dopustiti da sotonistički hram ostvari svoje ciljeve, nazvavši ga “notorno transparentnim u svom vrijeđanju vrednota naroda”. U sudskom se spisu također citirao suparnik sotonističkog hrama, Sotonina crkva, koja je nagađala kako članovima Hrama nedostaju prava vjerska uvjerenja te da oni zbog toga sotonizam stavljaju na ”loš glas.”

Izvor: logicno.com

0 0 Ocjena/e
Ocjena članka
Pretplati se
Obavijesti me o
guest

0 Komentara
Uredne povratne informacije
View all comments
0
Zanima nas vaše mišljenje, komentirajte.x